POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 4 /2016. (221) str. 1 - 4

strana 5 ►

Godina XXII.                Zagreb, kolovoz 2016.               broj 4 / 221

 

Poštovani suradnici, drago čitateljstvo,

Ljeto je vrijeme kada sebi želimo dozvoliti malo opuštanja, osnažiti se i odmoriti. Pitanje kako život živjeti uravnoteženo u današnjem brzom ritmu gdje je ponekad teško pratiti samog sebe. Kako uskladiti naše potrebe, emocije, ponašanje te u interpersonalnim odnosima što manje povrijediti i biti povrijeđen. Često potiskujemo emocije i teško o njima govorimo. Najčešće zbog niskog samopoštovanja izbjegavamo povezivanje s drugim ljudima zbog straha od povrjeđivanja. U tako povučenom osobnom svijetu ponekad je teško i ograničavajuće. Važno je više vjerovati u sebe. Kako stvoriti zdravi odnos koji traje i da se unutar toga odnosa osjećamo slobodno i lijepo. Ljudi često napad koriste kao vlastitu zaštitu. Odobravanje drugih kao potvrđivanje vlastitih vrijednosti često nam je važno. Kako sebi vjerovati pitanje je za razmišljanje. Želim vas potaknuti da vjerujte sebi i svojim sposobnostima. Odnosite se prema sebi s povjerenjem i nađete svoj prostor bez obzira na druge jer drugi ne znaju vašu vrijednost i često će vas povrijediti zbog svoje nadmoći. Želim vam da ljeto bude vaš prostor za vašu slobodu i ljubav prema sebi.

Mirjana Halužan

IX. LOŠINJSKA ŠKOLA O ALKOHOLIZMU

Lošinjska škola o alkoholizmu je jedna od Ideja koja se već dveti put ostvaruje na otoku Lošinju. Mr.sc..Branko Lakner iz Malog Lošinja je 23.lipnja 2006 organizirao prvi susret  , alkohologa, psihijatara, psihologa, defektologa, medicinskih sestara, socijalnih radnika, predsjednika KLA.

Ove godine je naš domaćin bio Veli Lošinj –  JADRANKA hoteli d.o.o. , VITALITY HOTEL & APARTMENTS PUNTA  od 10.lipnja do 12.lipnja. Interes je bio od početka najave velik, što je pokazao i broj rezervacija za smještaj.Može se primjetiti da je broj članova iz KLA i ove godine nije zadovoljavajući. Nedostatak financijskih sredstava ( putni troškovi i troškovi smještaja  u hotelu) mnogima je bila nepremostiva prepreka. Ukupno je sudjelovao 61 učesnik.

I ove su godine bili, kao aktivni predavači, stručnjaci iz RH, Slovenije  i Srbije i to: Zoran Zoričić, T.Lesica, I T.Grahovac Juretić, T. Bakula-Vlaisavljević I M. Golemović,  Katarina Radat, Anto Orešković,  Marijan Markić, Blaženka Gregorić, Vlatka Fanjkutić, Mato Kričković I Branko Lakner iz RH,   Milan Osterc, M. Mohar, K. Škvarč Kirn I A. Pišl, A. Gorše Goli iz Slovenije I V. Popović , V. Dimitrijević, I. Popović iz Srbije.- Radionice su vodile Gordana Šikić I Jelena Tadić iz RH. U zadnjem danu su se priključili i članovi W.A.C.A.T.-a.

Mr.sc. Branko Lakner pozdravlja učesnike

Mnogi predavači i učesnici učestvovali na svih devet do sada održanih Lošinjskih škola o alkoholizmu.

Može se zaključiti da Ljetna alkohološka škola već devet godina predstavlja najvažniji godišnji skup alkohologa iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja, omogućujući razmjenu znanja, iskustava i ideja oko unapređenja sustava tretmana alkoholom uzrokovanih poremećaja. Uz to, škola predstavlja značajan poligon za jačanje kohezije stručnjaka diljem zemlje, jačanje njihove motivacije za rad na ovom poprilično, za stručnjake,  teškom i neatraktivnom području.

Upravo je „Ljetna škola“ afirmirala i model zagrebačke alkohološke škole, postavši osnova za daljnji razvoj i implementaciju psihijatrije u zajednici.

Iduće  godine u lipnju se održava deseta Ljetna škola o alkoholizmu. Očekuje se dolazak predavača iz RH, ali i regije te  dolazak brojnih učesnika.  Sigurno će se priključitiu i novi učesnici, odnosno stručnjaci, koji prolaze edukaciju iz alkoholizma u trajanju od dvije godine u KBCSM. Educirati će se i osposobiti stotinjak stručnjaka koji se u radu susreću s pojedincima i obiteljima pogođenima alkoholizmom i drugim ovisnostima , potaknuti će se i motivirati stručnjaci na kreativane i raznolike pristupe u suzbijanju alkoholizma i drugih ovisnosti

Prof.dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA

Isto tako je važno ostvarenje  unaprjeđene međunarodne suradnje alkohologa te stručnjaka s lokalnom zajednicom u suzbijanju alkoholizma

Lošnjska škola o alkoholizmu daje svima kvalitetno znanje, postala je prepoznatljiv događaj i među stručnjacima i među članovima KLA.

 Tajnica HSKLA; Dušica Cesarec

WACAT Lošinj report

U sklopu ovogodišnje „Ljetnje alkohološke škole“, održane u Velom Lošinju od 9.-12. lipnja, održan je i radni sastanak upravnog odbora WACAT-a (Svjetsko udruženje KLA), uz sudjelovanje predsjednika Upravnog odbora Helgea Kolstada, delegacije iz Italije (Franceso Piani, predjednik Europske alkohološke škole, Aniello Baselice, bivši predjednik talijanskog saveza, Marco Orsega, sadašnji predsjednik talijanskog saveza, te Federica Petrini, predsjednica KLA regije Lazio), Lassea Rosena (predtavnik klubova Skandinavije), Zorana Zoričića, predsjednika HSKLA, te delegacije KLA iz Moskve (Aleksej Baburin, Ekaterina Sobornikova i Irina Chubukova).

Na sastanku se kratkop predstavila djelovanjem i delegacija klubova iz Slovenije, Žarek Upanja, na čelu s Mijom Levačićen.

Na sastanku je naglašena važnost održavanja radnih sastanaka u ritmu dva puta godišnje, kako bi se što kvalitetnije pripremio virtualni kongres i izborna skupština za iduću godinu. Naglašena je i važnost uključivanja klubova iz Moskve u udruženje, data im je mogućnost predstavljanja te obećana organizacijska pomoć u djelovanju. Članovi upravnog odbora dali su kroz predavanja i stručni doprinos odvijanju ljetne škole. Druženje je proteklo u radnom duhu, ali i uz zabavu u smislu jačanja kohezije članova WACAT-a. Idući je sastanak upravnog odbora najavljen za mjesec listopad u Ascoliju, Italija, prilikom godišnjeg kongresa talijanskih klubova, a dogovorena je i stručno znanstvena konferencija u svibnju mjesecu iduće godine u Moskvi.

◄ početna

Alk. gl. 4 /2016. (221) str. 1 - 4

strana 5 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES