POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2016. (223) str. 5 - 7

strana 8

                        

XVIII VEČER PUČKE POEZIJE

 „ Poezijom protiv ovisnosti “

Kad sam saznala da ćemo ove godine u Zagrebu organizirati XVIII Večer pučke poezije, sva moja iskustva iz 2008, kada je ZKLA organizirala X Večer pučke poezije, i dobra i loša pojurila su mi u susret. Optimizam me ipak nije posve napustio, čak mi se činilo da će organizacija ići malo tečnije. Ono što nisam mogla poptpuno predvidjeti, su članovi tima, uglavnom novi. Za organizaciju ovakvih projekata vrlo je važno dobro složiti plan aktivnosti, i odrediti tko će što raditi, ali i stalno pratiti odvijanja zaduženja.  Sve smo uspjeli obaviti na vrijeme i vrlo uspješno.

Poezija prenosi ono najvažnije što čovijek osjeća, izražava emocije. Sve što se to popodne dešavalo u Kulturnom centru Travno je vrvilo emocijama. Prvi su nastupili Pjevački obiteljski zbor „Centar“ Koprivnica. Sve pohvale pjevačima i voditeljici dr.Maji Ivanec. Bolji početak nismo mogli zamisliti. Mlada, vrlo sigurna i simpatična voditeljica Sara Shamle najavila je gđu.Marijanu Prevendar koja se ipred Grada Zagreba , Gradskog ureda za zdravstvo obratila prisutnima. I ove je godine Gradsku ured za zdravstvo sufinancirao uspješno provođenje ove manifestacije. Predsjednik ZKLA i HSKLA prof.dr.Zoran Zoričić je zatim pozvao prim.dr.Srđana Marušića, zaslužnog alkoholga, kojem je u ime HSKLA predao plaketu. Prim.dr.Srđan Marušić , koji je je prije umirovljenja bio dugodišnji djelatnik na odjelu za alkoholizam i voditelj stacionarnog odjela Klinike za psihijatriju,  zahvalio je emotivno prisjećajući se i rada sa prof.dr.Vladimirom Hudolinom.

Naša voditeljica je pozvala mladu Barbaru Herek iz KLA Jezera Bedekovčine i riječi su potekle. Slijedili su članovi ostalih KLA. Svatko je dobio zaslužen pljesak, jer nije baš jednostavno pred punom dvoranom dijeliti svoje osjećaje, misli, ideje.

Kad je prošla polovica programa, scenu smu prepustili KUD-u „Jablanovec“. Pjevanje članica KUD-a kao i ples parova podigli su atmosferu u dvorani. Nagradili smo ih burnim pljeskom za vrijeme izvedbe i na kraju. Pošteno su se oznojili i uživali, a i mi s njima.

U drugoj polovici programa pridružila se i mlada članica KLA Retfala iz Osijeka koja sa prijateljem iz KLA pričitala svje uradke i vrlo uspješno zatvorila pjesničke nastupe.

Čuli smo razne pjesme, vesele pune nade, vjere u bolje i tužne, pjesme pune tereta prošlosti. Zahvaljujem svima koji svojim napisanim riječima podijelili svoj u sreću I svoje brige s nama u publici. Sudjelovalo je 25 KLA,40 izvođaća sa 79 radova.

Na kraju je predsjednik ZKLA I HSKLA prof.dr.Zoran Zoričić  podijelio zahvalnice : Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za zdravstvo, Kulturnom centru Travno, Opel AutoWill, Pjevački obiteljski zbor Centar Koprivnica I KUD-u Jablanovec.

Posebno se zahvaljujem organizacijskom odboru i ekipi za organizaciju samog događanja (Ljuba, Dubravka, Marina, Jasna, Smilja I naši dečki  Juraj, Marijan, Mario, Jozo, Hrvoje, Zvonimir, Zvonko….). Svi koji su dali bar malo, bar nešto, u ovoj organizaciji zaslužuju pohvalu.

Iduće godine ćemo naše pjesnike slušati u Virovitici.

Članica organizacijskog odbora: Dušica Cesarec

Izvješće sa 18. Večeri pučke poezije – Poezijom protiv ovisnosti

U organizaciji Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, a u suradnji s Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za zdravstvo i Hrvatskim savezom klubova liječenih alkoholičara, održane su 18.11.2016. 18. „Večeri pučke poezije – Poezijom protiv ovisnosti“.

Unutar Kulturno-umjetničkog centra Travnopripremljen je bogat program u kojemje nastupilo 24 Klubova liječenih alkoholičara, 72 izvođača, pjevački zbor Centar Koprivnica te KUD Jablanovec.

U obilježavanju mjeseca borbe protiv ovisnosti, kao i obljetnice 20.godina od smrti prof. Vladimira Hudolina, manifestacija i broj sudionika nastavak su bezvremenskih ideja. Ovaj skup pokazao je ujedinjenost Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA). Velika je važnostodržavanjamanifestacijegdjeapstinenti od alkohola dobivaju prostor za slobodno izražavanje i vlastitu kreativnost. Pučka poezija predstavljapodršku u apstinenciji,te podiže kvalitetu života u toploj atmosferi druženja i izmjeni iskustava brojnih članova klubova.

Zahvaljujem se u ime cijelog organizacijskog odbora svima koji su izdvojili vrijeme i trud da se održi skup, kao i svim gostima koji su došli u velikom broju. Do ponovnog viđenja, uz obilje radosti u ovo adventsko doba i svakodnevne borbe protiv ovisnosti, pozdravljam vas s jednom meni divnom porukom:

''Nemoj hodati ispred mene, možda te neću moći pratiti.

Nemoj hodati iza mene, možda te neću znati voditi.

Samo hodaj pokraj mene i budi moj prijatelj!''

Sarah Šamle

                 

Dr. Robert Torre: Alkoholizam: prijetnja i oporavak

PIJENJE I PUŠENJE

Pijenje, kava i cigarete, odnosno alkohol, kofein i nikotin, uvezane su ovisnosti koje se nerijetko pojavljuju istodobno. Čak između 80 i 90 posto alkoholičara puši, to jest među alkoholičarima je trostruko više pušača nego u općoj populaciji. Nadalje, čak oko 70 posto alkoholičara koji puše pripadaju podskupini teških pušača (pušača koji dnevno puše više od kutije cigareta), dok je među općim pučanstvom samo 10 posto teških pušača.

Konzumacija alkoholnih pića u većoj mjeri navodi na pušenje cigareta, nego što pušenje navodi na pijenje. Ljudi češće puše, a da ne piju, a rijetko piju, a da ne puše. No ipak, pušači u 1,32 puta većoj mjeri piju od nepušača. Isto tako, adolescenti koji puše u trostruko većoj mjeri i piju, a pušači cigareta su pod deseterostruko većom vjerojatnošću da će se kroz život propiti u odnosu na nepušače.

Alkoholičari puše u znatno većoj mjeri no nealkoholičari: više od njih puše i kad ne piju, a kamoli kad piju. Alkoholičari pušači znatan broj cigareta, više od trećine dnevne doze nikotina, popuše samo zato što piju. No, na sreću, i obratno, alkoholičari apstinenti puše bitno manje no što su pušili dok su nesmiljeno pili.

Nalazi brojnih istraživanja potvrđuju točnost pučke izreke da „pušači piju i pijanci puše“. Stoga, alkoholičari svakako spadaju ne tek među osobe koje pretežito puše, nego među najveće i najtvrdokornije pušače cigareta.

Ne može se reći da pušači piju i da se pušači odaju piću, ali činjenica je da alkoholičari u pravilu puše, i to da tim više puše što više piju. Alkoholičari žive znatno kraće od nealkoholičara, ali svakako da je u znatnoj mjeri tome tako i zbog činjenice da puše.

Mnogobrojni alkoholičari koji su se životno preokrenuli i godinama stabilno apstiniraju, svejedno će prerano umrijeti samo zato što puše. Oko 85 posto alkoholičara puši, i po tome znatno nadmašuje nealkoholičare.

Osobe s problemom pića valja istodobno liječiti i od ovisnosti o duhanu, i to iz jednostavnog razloga jer alkoholičari u pravilu puše, potom iz razloga jer nastavak pušenja dokazano nije od neke velike pomoći u uspostavi i održavanju apstinencije od alkohola.

Lakše je prestati pušiti istodobno i/ili unutar prvih šest mjeseci po prestajanju s pijenjem. Uz naznaku da je svakako teže prestati pušiti nego piti, a teže je i ne pušiti nego ne piti na duge staze.

Profil International, Zagreb, 2015. str. 120-121

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2016. (223) str. 5 - 7

strana 8

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES