POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 1 - 4

strana 5 ►

Godina XXIII.                Zagreb, veljača 2017.               broj 1 / 224

Poštovani suradnici, drago čitateljstvo,

2017. godina već je u značajnom odmaku sa brojnim planovima i aktivnostima. Za svaku pohvalu su naši klubovi liječenih alkoholičara diljem lijepe naše koji su aktivni i ustrajni u daljnjem planiranju svog rada. Puno hvala svima vama koji nas izvještavate o svojim aktivnostima i tako dijelite svoje ideje i motivacije s drugima. Želim posebno naglasiti aktivnosti KLA Čakovec koji se uključio u projekt za promicanje rodne ravnopravnosti. Aktualizirane su teme koje govore o važnosti uloge muškarca u obitelji. Dobrobit obitelji, prava djece i zajedništvo u podjeli aktivnosti važan su činitelj zdravog razvoja i napretka obitelji i društva u cjelini. Podjela brige za obitelj između partnera i aktivne zajedničke uloge u roditeljstvu, kao i dobre komunikacije i odnosi osnova su  za zdrav razvoj i život djece u okruženju sigurnosti.

Mirjana Halužan

SUPERVIZIJA

Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih  djelatnika u KLA

Hrvatski savez KLA organizira superviziju rada stručnih djelatnika kroz projekt financiran od Ministarstva zdravstva u 4 grupe. I grupa obuhvača : KLA Grada Zagreba , Zgrabačke županije I Krapinsko-Zagorske županije.

Kako bi se uspješni rezultati rada KLA održali te poboljšali,  u KLA je potrebno uspostaviti ljudski odnos između alkoholičara koji se liječe, između alkoholičara i njegove obitelji te alkoholičara i stručnog djelatnika.

Uloga stručnog djelatnika, socijalnog radnika, liječnika,....., je pružiti stručno znanje o alkoholu, podršku u apstinenciji te zanimljivim sadržajima potaknuti 'rad' članova na sebi. Stručni djelatnik mora biti aktivan, suosjećajan, stručan, katalizator, glavni oslonac obitelji, a tim obiteljima u klubu bave se upravo osobe s puno htijenja i stručnog znanja. Uloga stručnog djelatnika je bitna kao koordinatora i ključnog kreatora rada.

Doprinos stručnih djelatnika ogroman je i na širem planu prevencije alkoholizma i ostalih ovisnosti i unaprjeđivanja zdravlja. No, s druge strane njihov rad je vrlo složen i zahtjevan, a nedovoljno prepoznat, validiran i nagrađen od strane struke i društvene zajednice. Posao stručnog djelatnika zahtjeva stalnu edukaciju i 'rad na sebi'.

Edukacija je organizirana u 4 faze:  1. Učesnici popunjavaju Upitnik Intenziteta sagorijevanja na poslu (autori.D.Ajduković,Društvo za psihološku pomoć), 2 . Održana su dva predavanja prof.dr.Zoran Zoričić  “ “Sistemska obiteljska terapija kod ovisnika o alkoholu” i prim.dr.Anto Orešković “Strategija suoćavanja s ovisnošći”, 3 Radionice u kojima aktivno sudjeluju svi sudionici i 4. Pismena Evaluacija Supervizije kao prevencije sindroma “sagorijevanja” stručnih djelatnika u KLA.

I. grupi je prisustvovalo je 17 stručnih djelatnika koji rade u 20 KLA I održana je 15. prosinca (četvrtak) na II. katu Klinike za psihijatriju KBCSM s početkom u 16;00 h.

Obrada evaluacije upitnika intenziteta sagorijevanja na poslu i uptnika o superviziji bit će objavljeni nakon 2. Grupe (Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Sisačko-moslavačka I Međimirska (cca 16 učesnika), koja će biti 23.veljače u Bjelovaru.

Tajnica HSKLA Dušica Cesarec

SUPERVIZIJA

Evaluacija rada klubova liječenih alkoholičara Zagreba - 12.prosinca 2016

I ove godine je održana supervizija rada KLA kojoj su prisustvovali predsjednici KLA. Predavanja su održali prof.dr..Zoran Zoričić “ Strategije suočavanja” i prim.dr.Anto Orešković “Kako brzo i efikasno reagirati kod recidiva”.

Edukaciji je prisustvovalo 40 predstavnika KLA Zajednice KLA Zagreba iz svih koordinacija i gradskih četvrti. Prema trajanju apstinencije je većina učesnika bila od 3 – 10 godina nepijenja. Ono što treba istaknuti je apstinenate do 3 godine, koji su vrlo aktivno sudjelovali u radionicama.

U Republici Hrvatskoj postoji tzv. «alkoholna kultura» koja pogoduje postepenom i gotovo 'nevidljivom' razvoju alkoholne ovisnosti kod sve većeg broja ljudi jer društvo podržava pijenje i prisutnost alkohola u svim područjima društvenog života. Kao odgovor na takvo stanje već 50 godina, u Zagrebu, postoji mreža klubova liječenih alkoholičara (KLA) koja svakodnevno uz vodstvo i usmjeravanje stručnih djelatnika, pomaže liječenim alkoholičarima i članovima njihovih obitelji u održavanju uspješne apstinencije od alkohola i mijenjaju stila njihovog života.

Društvena uloga KLA ogleda se u pružanju samopomoći i uzajamne pomoći na području kako ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, tako i na području poboljšanja psihičkog zdravlja i preveniranja poremećaja vezanih uz stres s kojim se susreću njegovi članovi. Nadalje, KLA su gledano sustavom „uloženo – dobiveno“ jedan od naisplativijih i najučinkovitijih modela bavljenja problemom ovisnosti, nakon bolničkog liječenja koje danas uslijed reforme zdravstva traje vrlo kratko. U KLA se obiteljskom terapijom postiže i do 60 % apstinencije članova tijekom prve godine liječenja, a gotovo 40 % njih apstinira pet godina od početka liječenja.

Kroz ovu edukaciju su  proširena znanja o načinu apstiniranja, rješavanju recidiva i ostalih situacija u djelovanju KLA, ostvaren je doprinos povezanosti i većoj suradnji među Klubovima i na nivou  ZKLA. Može se zaključiti da je utvrđena potreba za češćim susretima ovakve vrste.

Tajnica ZKLA, Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 1 - 4

strana 5 ►

Alk. gl. 1 /2017 (224) SADRŽAJ ►►►►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES