POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 5 - 8

strana  ►9

Godina XXIII.                Zagreb, veljača 2017.               broj 1 / 224

Kritika ovisničkog uma

Kad se čovjek spusti među rebra osobe u bolesti, čuje se srce koje grmi. Stoga razmišljam danas o bolesti.

Pitanjem bolesti nerado se bavimo jer je to zona u kojoj previše odgovora nedostaje. Trenutak kada pomislim hoću li moći to nešto što se stavlja pred mene onaj je zbog kojeg na bolest gledam kao o trenutku suočavanja sa samim sobom. Jednom ontološkom trenutku suočavanja sa ontološkim sobom. Jednim ontološkim, pravim sobom koje više ne kleca pred lažnim konstruktom sebe koji živi svakodnevno u svijetu u kojem se predstavlja kroz određenu lažnu sliku. Jednim pravim Ja koje u tom trenutku po prvi puta stremi ka golom ničemu i bira vlastita iskustva u koja će ulagati sve što ima. Bez komparativnog odnosa spram drugih i drugog.

Bez realnih točaka zabetoniranih u našoj svijesti za koje vjerujemo da su stvarnost, a one bivaju prodane tom lažnom konstruktu u kojemu gubimo svaku egzistenciju odnosa sa sobom kao mislećim bićem. Bez nepotrebnih dodataka koje nosimo kroz život dokle god smo nemisleći objekt svijeta koji upravlja nama. Jednim pravim, ontološkim sobom koje je po prvi puta čisto i u estetskom smislu prekrasno jer ga čini duh koji nosi čistog sebe kao kreaciju. I koje je tek takvo u prilici učiniti nešto veliko.

Govorimo o svim oblicima bolesti jer bolest uvijek dolazi kroz posrednika (ili sredstvo) koji je u svim bolestima prisutan, samo ponekad malo manje vidljiv. Borba sa bolesti podrazumijeva čistoću, hrabrost i kreaciju. Borba sa bolešću podrazumijeva po prvi puta borbu koja prihvaća neizvjesnost vlastitog života koja se ne prikriva koječime. Borba protiv bolesti podrazumijeva neskrivanje od sudbine. Ono u čemu često griješimo je da borba protiv bolesti ne podrazumijeva shvaćanje, već prihvaćanje. Borba protiv bolesti podrazumijeva prihvaćanje bolesti kao vlastite slabosti. Borba protiv bolesti podrazumijeva prihvaćanje vlastite nesavršenosti. Borba protiv bolesti podrazumijeva znanje o sebi. Ona podrazumijeva svođenje stvari na vlastitu intimnu borbu u kojoj postajem subjekt svoga života i fino počinjem probirati istinite od neistinitih ideja koje sada koristim za sebe i svoje. To otvara nevjerojatne sfere snage i znanja o sebi koje nas vode do vlastitih mehanizama slobode nad zlom koje nam istu nastoji oduzeti. Blizina vlastitog smisla je upravo napetost, samo tek onda kada ju tako prihvatimo, a smisao je onaj koji nosi hrabrost i - liječi. Moli se jedan okret oko sebe.

Putovi

Ti si nakanio da mene nema i pod svaku cijenu

Ideš prema meni. I u jurišu

Smijući se i plačući

Pred sobom

Sve cistiš

i ništiš

Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš

Ali nikako da nadješ

Istinski put

Do mene

Jer

Ti poznaješ uklesane i utrte pute

I niti ijedan drugi

(A mali su zapravo i jalovi

Bez obzira koliko su

Za tebe

Oholog i jakog

I preteški

I

Dugi)

Ti poznaješ samo one puteve

Sto prolaze

Od srca

I

Oka

Ali to nije sve

Ima puteva sto su se ispružili pred nama

Bez javnog traga kolovoza

Bez voznog reda

Bez vremena

I roka

Ti misliš da je tvoja putanja do ubogog mene

Veoma sigurna i česna

Ona

Sto dolazi

S lijeva

Ili

Zdesna

Zavaravas se stalno da do mene treba ići

Smjerovima sličnim

Sa sjevera

Ili

Juga

Ali to nije sve

Kuga

Oči uvijek

Pametno mi traži

Ispod ustalasale na vjetru raži

Iz korijena zemlje gdje se zgusla tmina

A iz bezmjernih visina

Odozgora

Pritiskivati

Grudi

Najjače

Može

Mora

Ali to nije sve

Ti ne znaš zakon raskrsnice

Izmedju svjetlila

I

Tmice

Ali to nije sve

Jer najmanje znaš da u svom žiću

Najteža rvanja su

I ratovi pravi

U samome

Biću

Ti ne znas dakle da zlo si moje najmanje

Izmadju mnogih

Mojih

Velikih

Zala

Ti ne znaš s kim

Imaš posla

Ti ne znaš ništa o mojoj mapi putova

Ti ne znaš da put od tebe do mene

Nije isto što i put

Od mene

Do tebe

Ti ne znaš ništa o mome bogatstvu

Skrivenom za tvoje moćne oči

(Ti ne znaš da meni je

Mnogo više

Nego sto misliš

Sudbina

Namrijela

I

Dala)

Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš

Ali nikako da nadjes istinski put

Do mene

(Shvatam te:

Covjek si u jednom prostoru i vremenu

Što živi tek sada i ovdje

I ne zna za bezgranični

Prostor vremena

U kojem se nalazim

Prisutan

Od dalekog jučer

Do dalekog sjutra

Misleći

O tebi

Ali to nije sve)

Mak Dizdar: Iz zbirke ´Kameni spavač´

Daniela Vojnović, dr. med.

Županija splitsko-dalmatiska

Redovna skupština Županijske zajednice Klubova liječenih alkoholičara

Na redovnoj skupštini Županijske zajednice Klubova liječenih alkoholičara,održanoj  u prostorijama  Udruge četvrte brigade,najveću pozornost je bila oko  smjene novog tajnika/tajnice, jer je dosadašnja tajnica Sanja Kuvačić zatražila da je se razriješi dužnosti tajnice, ali kako nije bilo prijedloga odgođeno je za par mjeseci do izbora novog rukovodstva.Na skupštini je bilo govora o daljnjem financiranju Županijske zajednice od strane grada, obzirom da proračun grada nije prošao, a moramo se izboriti za daljnje financiranje pogotovo kada je riječ o porast broja mladih koji konzumiraju alkohol, pa bih trebali uču u sustav tzv privremenog finaniciranja do lokalnih izbora odnosno od svibnja 2017.Bilo je govora o uplati članarina, koja se mora uplatiti do kraja ove godine, a do kraja trećeg mjeseca za sljedeću tekuću godinu. Na skupštini je izloženo financijsko izvješće za ovu godinu, te aktivnosti koje su se održale uz terapeutski rad u klubovima. Od aktivnosti Saveza, Anita Ćudina sociologinja i predsjednica ŽZKLA, istakla je održana je predavanje na temu  „Alkohol i mladi u kotarevima“ Spinut, Lokve i Split 3 te predavanje u biblioteci Marka Marulića na temu kocke i drugih nekemijskih ovisnosti. Napravljena je i promocija knjige Davora Grgata u Splitu, Sinju u Crkvi Ćudotvorne  Gospe  Sinjske, i u Gradskoj viječnici Sinj, te u knjižnici u Omišu, koje su  dobro posječene, i dobro prihvačene.

Riječ je o knjizi objavljenih Grgatovih članaka u „Alkohološkom glasniku“ (službenom glasilu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara), a koji su, što se tiće stručnosti, kao povijest klubova na dalmatinskom području, proglašeni prvorazredno, a posvećena je 50-godišnjem osnivanje prvog  Kluba liječenih alkoholičara „Split“pa su  brojni klubovi i njihovi terapeuti, ovu knjigu prihvatili kao povijest svojih klubova. Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti održano je i predavanje  dr. Zorana Zoričića na temu „Obiteljska terapija obitelji s ovisnikom“. Sve ove manifestacije su bile posjećene. Na skupštini presjednica se zahvalila g Vjekoslavu Plejiću dugogodišnjem članu u Hrvatskom savezu kojeg je zamjenio dr Anđelko Beg,  psihijatar KBC Firule dugogodišnji terapeut u klubovima ovisnika o alkoholu i kocki. Uz dr. Bega je i predstavnica terapeutkinja Željka Radošević u sljedećem mandatu  Hrvatskog saveza KLA.

Tekst i snimak: Davor GRGAT

51. Izborna skupština KLA Bjelovar

 

51. izborna skupština KLA Bjelovar održana je 11. prosinca u prostorijama  Kluba, S.S. Kranjčevića 4 u Bjelovaru. 

Predsjednik kluba, Dražen Žagi, otvorio je skupštinu i nakon pozdrava svim prisutnima pozvao na minutu šutnje u čast preminulih članova kluba, te poginulih hrvatskih branitelja. Predložio je radno predsjedništvo koje je jednoglasno izabrano, te je skupština mogla početi s radom. 

Predsjednik kluba daje opširan izvještaj o radu kluba, o suradnji s ostalim KLA i međusobnim posjetama, održanim godišnjim skupštinama, sportskim susretima, večerima poezije, suradnji s Gradom Bjelovarom, Obiteljskim centrom BBŽ, Zavodom za javno zdravstvo, Medicinskom školom. Također je istaknuo kako je kruna uspješnog rada Kluba Plaketa Grada Bjelovara koju je KLA Bjelovar dobio povodom dana Grada. Financijski izveštaj nam je pročitala blagajnica i izrazila zadovoljstvo sa stanjem blagajne i financijske podrške grada i županije.

Zbog isteka mandata članovima dosadašnjeg rukovodstva jednoglasno je produžen mandat uz sitne preinake. 

Na poziv predsjednika radnog predsjedništva Slavena Bandura, prisutnima su se obratili predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije, g. Kovačić, dogradonačelnica Bjelovara gđa. Lidija Novosel, v.d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo gđa. N. Renić, voditeljica projekta „Budi svoj“, predstavnica Medicinske škole, te predstavnica Obiteljskog centra BBŽ  gđa. Ljiljana Malčić koja je ujedno i terapeut KLA Bjelovar. Također se uz čestitke i pozdrave prisutnima obraćaju naši dragi gosti, predstavnici ostalih KLA: ispred HSKLA gđa Cesarec, g. Karlović iz KLA Križevci, predstavnica Društva Žarek upanja iz Slovenije, predstavnik KLA Centar Koprivnica, iz ULA Retkovec g. Habljak, tajnik KLA Peščenica, predstavnik KLA Ivanić Grad, g. Petrlić iz KLA Čazma, predstavnici KLA Podravka Koprivnica, predstavnici Udruge apstinenata Varaždinske županije Hrabrost, te dopredsjednik KLA Centar Delnice. 

Na red je došao i radostan događaj dodjele diploma za uspješnu apstinenciju članovima kluba i njihovim obiteljima. Tako su podijeljene diplome za 1, 2, 3, 4, 5, 10, 25 godina apstinencije. Svi su srdačno čestitali apstinentima i članovima njihovih obitelji na ustrajnosti i hrabrosti, a dugogodišnji apstinenti su, zahvaljujući se, istaknuli važnost kluba u uspješnom održavanju apstinencije. 

Rad skupštine zatvorio je Slaven Bandur i pozvao sve prisutne na domjenak uz druženje i razgovor.

Tajnica KLA Bjelovar: Melita Haraminec

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 5 - 8

strana  ►9

Alk. gl. 1 /2017 (224) SADRŽAJ ►►►►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES