POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 9 - 12

strana 13 ►

Godina XXIII.                Zagreb, veljača 2017.               broj 1 / 224

PRVA GODIŠNJICA OBITELJSKE TERAPIJSKE ZAJEDNICE U PB "SVETI IVAN"

Prošla je već  prva godina od kada smo se preselili iz starog IV odjela gdje su se održavale obiteljske terapije.

Došli smo u prekrasno uređene prostore odjela za alkoholizam I druge ovisnosti te smo odlučili malo svečanije obilježiti prvu godišnjicu u novom prostoru i rezimirati kraj godine. Svaki četvrtak naša već velika grupa članova sa svojom obitelji uredno dolaze, neki i preko 10 godina. Sve obitelji su  u  dobrim odnosima i povezani ako nekom treba bilo kakva pomoć odmah jedni druge kontaktiramo, a što se tiče medicinskog tretmana uvijek i u svako vrijeme možemo zvati našeg terapeuta prim.dr. Oreškovića koji za svakog nađe i odvoji vremena za razgovor.

22. prosinca 2016. došli smo ranije od uobičajenog vremena, uz dogovor sa doktorom da odradimo rezime naše obiteljske terapije kroz godinu i nastavili veselo druženje uz domjenak za kraj godine koje su naše članice obitelji vrijedno priredile zahvaljujući našem dr. Oreškoviću koji nam je puno omogućio, davajući sve od sebe za svakog od nas, lijepu riječ, dobar savjet, osmijeh, razumijevanje, sve što svakom treba. Nema tih riječi kako bi mi opisali tako savjesnog i nezamjenjivog terapeuta koji je na prvom mjestu čovijek kojem mnogi zahvaljuju da su bili otpisani od svih a kada su upoznali dr. Oreškovića apstiniraju dugi niz godina i svi sretni.

Lijepo je znati da imate  veliki broj ljudi koji su vam spremni  pomoći  zahvaljujući grupi koja dobro radi.

Članovi obiteljske terapije: Neno, Mara, Ljerka, Ljuba

Uključenost kluba liječenih alkoholičara „Dr Mato Golubić“ Čakovec u promicanje rodne ravnopravnosti u Međimurju: „Trijezan otac – uspješan otac“

Projekt "MenCare - uključenje muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti u Međimurju"

Kao dio globalne kampanje MenCare o važnosti uključivanja očeva u odgoj i brigu o djeci, koju je pokrenula brazilska organizacija Promundo, kao vodeća svjetska organizacija koja se bavi promicanjem rodne ravnopravnosti i prevencijom nasilja, ove je godine u Međimurju proveden projekt "MenCare - uključenje muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti u Međimurju".

Kampanja MenCare se provodi u preko 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj i susjednim zemljama poznata je pod nazivom „Supertata“. Njome se promovira i ističe važnost uključenog očinstva koje podrazumijeva da ukoliko težimo stvarnoj rodnoj ravnopravnosti i nenasilnom ponašanju u obitelji, muškarci moraju biti uključeni kao ravnopravni dionici obiteljskog života, kao partneri, a ne samo kao pomagači svojim partnericama. Višestruke su dobrobiti uključivanja očeva u obavljanje kućanskih poslova i brigu o djeci. Brojna su istraživanja pokazala da to doprinosi boljem zdravlju majki i djece, ali i samih očeva. Uz to što doprinosi smanjenju nasilja u obitelji izraženog prema partnericama ili djeci, ravnopravniji odnos doprinosi i poboljšanju kvalitete života očeva kroz jačanje njihovog samopouzdanja, osjećaja zadovoljstva u vezi i uspostavljanja intimnijih i prisnijih odnosa. Vrijedno je podsjetiti se da:

Aktivni očevi utječu na smanjenje majčinog stresa u trudnoći.

Majke koje partneri tijekom trudnoće prate na preglede češće dolaze na preglede.

Kad su očevi prisutni porodu, majke imaju pozitivnije iskustvo, manje osjećaju bol nego kad su same.

Mala djeca koja imaju aktivne očeve imaju bolji kognitivni (spoznajni) razvoj.

Mala djeca aktivnih očeva razvijaju jače samopouzdanje i imaju manje problema u ponašanju.

Očevi uključeni u brigu o djeci osjećaju se zadovoljnije i boljeg su zdravlja.

Inicijator i nositelj projekta provođenog u Međimurskoj županiji bila je Organizacija mladih Status: M iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te uz uključivanje Centra za socijalnu skrb Čakovec kao suradnika na projektu. U provođenje projekta, osim navedenih, uključile su se i brojne druge institucije na području Međimurske županije.

Projekt se provodio kroz održavanje predavanja i radionica namijenjenih muškarcima (očevima i/ili budućim očevima) i/ili njihovim partnericama u nekoliko gradova i općina u Međimurju, a istovremeno se provodila i intenzivna javna kampanja putem dijeljenja plakata, letaka, brošura i drugih materijala te javnim akcijama na trgovima, radio i tv emisijama, te snimljenom video pričom.

U radionice koje su održane u Kuršancu u Obiteljskom centru za Rome i u Osnovnoj školi  u Macincu uključili su se predstavnici romskih obitelji. U Prelogu su na radionicama sudjelovali mladi parovi, a po jedan ciklus radionica održan je u Čakovcu za predstavnike Budi muško kluba Graditeljske škole Čakovec i članove Kluba liječenih alkoholičara „Dr Mato Golubić“.

Ukupno je održano pet ciklusa s ukupno 48 radionica. Na radionicama je sudjelovalo preko 160 sudionika, a provodila su ih 34 stručnjaka. Posebnu vrijednost projektu daje uključenost 45 volontera koji dolaze iz 17 različitih institucija što govori o uspostavljenoj međusektorskoj suradnji i umreženosti institucija koje se ovom problematikom bave u Međimurju.

KLA „Dr Mato Golubić“ Čakovec

KLA „Dr Mato Golubić“ Čakovec najstariji je i najveći klub liječenih alkoholičara u Međimurju. Neprekinuto djeluje već 49 godina, a osim održavanja klupskih sastanaka u svojoj je sredini poznat i po brojnim javnim istupima i preventivnom djelovanju svojih članova.

Ciklus radionica u klubu liječenih alkoholičara „Dr Mato Golubić“ Čakovec održan je pod nazivom „Trijezan otac – uspješan otac“ u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja. Radionice su se održavale tijekom tri mjeseca u vrijeme redovnih klupskih sastanaka (svake subote u 18 sati po zimskom ili u 19 sati po ljetnom računanju vremena), a provele su ih Diana Uvodić-Đurić, dr. med., Ivona Orlović, dr. med. i Kristina Zorčec, dipl. soc. radnica koja je ujedno, uz g. Josipa Lehkeca, dipl. soc. radnika, stručna djelatnica u Klubu. Uključeno je bilo četrdeset troje (43) apstinenata i članova njihovih obitelji.

Teme su bile:

Očekivanja, Važnost oca, Rod, Nenasilje, Planiranje obitelji, rođenje i trudnoća, Podjela brige, Potrebe i prava djeteta, Briga o djeci, Završna promišljanja.

Ne zanemarujući osnovnu svrhu i motivaciju održavanja klupskih sastanaka, a to je pružanje podrške apstinenciji članova, teme su prilagođene i usklađene s potrebama članova Kluba.

Kao i u drugim grupama u metodologiji rada u klubu liječenih alkoholičara koristio se  priručnik Program T kao alat za obrazovanje i unaprijeđenje vještina roditeljstva s naglaskom na uključenje muškaraca, ali radionice su modificirane prema potrebama apstinenata i članova njihovih obitelji s naglaskom na to da jedino trijezan otac može biti aktivan i uspješan otac. Radionicama se također naglašavala važnost obiteljskog pristupa u radu KLA u Međimurju te se nastojala prenijeti poruka svim članovima obitelji (roditeljima i djeci) koliko je važno da apstinent, kao trijezan otac, dobije priliku biti aktivan i uključen u brigu o svom djetetu prije, tijekom i nakon njegovog rođenja te time pokaže ozbiljnu namjeru mijenjanja stila i načina života i tako nastavi raditi na svom oporavku i oporavku cijele obitelji.

Cilj radionica bio je osvijestiti obiteljima apstinenata da rođenje djeteta  može biti poticaj za dodatnu motivaciju očeva da ustraju u svojoj apstinenciji i uz pomoć KLA omoguće sebi, svojoj partnerici i zajedničkom djetetu ispunjen i kvalitetan obiteljski život.

Budući da su članovi Kluba liječenih alkoholičara „Dr Mato Golubić“ Čakovec na svojim prijašnjim sastancima već razvili dobre komunikacijske vještine, otvorenost i motiviranost za uključivanje u raspravu, pojedine radionice su doista bile vrlo emotivne, iskrene i pokazale su vrijednost promjena koje su u životu obitelji nastale prestankom pijenja i uključenjem u Klub.

Ovaj oblik suradnje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Organizacije mladih Status: M, Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja i KLA „Dr Mato Golubić“ još jednom je pokazao važnost sveobuhvatnog multisektorskog pristupa u tretmanu alkoholizma, a članovi Kluba liječenih alkoholičara i njihovo rukovodstvo još jednom su se iskazali kao vrijedni, trijezni i pouzdani partneri u provedbi projekta.

Tekst pripremila: Diana Uvodić-Đurić, dr. med.

OSVRT RADA KLA „DR.BRANKO LANG“ VELIKA GORICA U 2016 GODINI

Prošlu godinu započeli smo uobičajeno sastancima u klubu. Na žalost prerano nas je napustio prof. Zoran Lovrić u veljači 2016 iznenada od moždanog udara. Svake srijede prisjetimo se njegovih iskrenih priča života i po prvi puta duže apstinencije kako je došao nama u klub rekao bi: „Ovo mi je jedini klub gdje sam se pronašao“, gdje može pričati o problemima koji ga muče i članovi koji znaju to čuti i sve nekako krenulo dobro, bio je sretan imao je planove sa svojim kćerima s kojima je uspostavio kontakt i povjerenje.Kao član bio je discipliniran i redovit. Ostala je praznina u klubu od kada ga nema, ali zauvijek će ostati u našim srcima.

Nastavak rada je sudjelovanje na Sportskim susretima klubova u Prepuštovcu, gdje smo u natjecanju kuglanja osvojili 2 medalje.Slijedi odlazak u Lošinj na Međunarodnu alkohološku školu koju zadnjih nekoliko godina redovno odlazimo, terapeut kluba i 2 člana te svaki puta sa novim iskustvima novih i starih predavača.

Nakon povratka iz Lošinja odlazimo u Bjelovar kao gosti na Sportske susrete 18. 6. 2016. gdje su nas lijepo i srdačno dočekali mnogi članovi i klubovi s kojima se družimo što je i cilj klubova da treba biti što više komunikacije i prijateljstva i raznih događanja vezana za oporavak i promjene koje obitelji čine zadovoljnim. Pripovratku smo doživjeli prometnu nesreću gdje smo zadobili teške ozljede i zadržani u Bjelovarskoj bolnici. Na sreću preživjeli smo i još se oporavljamo i nadamo se da će sve biti dobro.Na mjestu nesreće su nam odmah došli članovi Križevaca,Dražen Žagi, Centar Koprivnica,većina njih su odrađivali i pomagali nam koliko su mogli i bili uz nas.Unatoč izostanku terapeuta nešto manje od 2 mjeseca u klubu sastanci su redovito bili i zadužena je bila zamjena do dolazka predsjednika, a terapeutica je došla u klub čim je mogla malo hodati sa štakama.

Klub funkcionira u punom sastavu. Odlazimo u Oriovac na javnu tribinu 15.11.2016. u klub „Jasni vidici“ iz Sl.Broda na poziv terapeuta kluba Martine Jurić.Krenulo nas je 5 članova sa terapeutom. Svi su bili veseli i oduševljeni našim dolaskom jer i sa njima smo prijateljski povezani a manje više na svim događanjima se susrećemo sa dr.Bakulom Vlaisavljević i njenim suradnicama.

Posjetili smo i neke klubove u Zagrebu Klub Knežija, Klub Osvit, odlazimo na Skupštine, jednom tjedno na obiteljsku terapiju u „Sveti Ivan“,posjet u Dnevnu bolnicu kod dr.Bodora,razna druženja van kluba .

U studenom sudjelujemo sa pjesmama „Poezijom protiv ovisnosti“ sa 4 pjesme jednom našeg predsjednika i 3 pjesme našeg pokojnog prof.Lovrića koji je imao silnu želju prošle godine da čita svoje pjesme koje je objavio. Klub dalje nastavlja intenzivnim radom sa organiziranjem trijeznog štanda kod tržnog centra V.Gorica povdom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ u suradnji sa Gradsko komunalnom službom i Policijom koja nam je bila pomoć uz štand radi javnog okupljanja,te naši mediji koji su oglašavali putem radija city radio,VG Portali drugi što za naš grad ova akcija znači puno koliko je važno upoznati i upozoriti javnost o problemu ovisnosti alkoholizma i dr.ovisnosti i zajednički se uključiti u prevenciju.Odaziv građana je bio veliki od 9 do 12 h preko 120 građana je potpisalo da podržava akciju mnogi se nisu stigli potpisati više su razgovarali sa nama jer je ovo prva akcija kod nas ovakvog tipa javnog razgovora gdje se naši članovi nisu stidjeli pričati i slikati pred onima koji neznaju koji trnovit put su prošli da bi mogli reći to što jesu sada.

30.11.2016 nam u klub dolazi dr.Orešković na superviziju kao i do sada svake godine na zadovoljstvo svih članova kluba.Nakon sastanka nastavili smo druženje uz malu zakusku.Čast nam je svakoga ugostiti i primiti u klub i stalno pozivamo tko god želi  može nas posjetiti. Kako smo sve odrađivali jedno za drugim neki su se članovi razbolili, neki završili u bolnici tako smo Skupštinu održali zatvorenu unutar kluba a bila je 20 jubilarna godina.Planirali smo svečano obilježiti sa pozivima drugih klubova, ali iscrpili smo se, previše nam se događalo neplaniranog na što nismo mogli utjecati.Godinu smo završili u veselom raspoloženju.

Nenad Oroz 

KLA prof.dr. Branko Lang

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 9 - 12

strana 13 ►

Alk. gl. 1 /2017 (224) SADRŽAJ ►►►►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES