POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ 1 strana

Alk. gl. 3/2017. (226) str. 6 - 9

 strana 10

Alk. gl. 3 /2017 (226) SADRŽAJ ►►►►

POSJET ASSISIJU I MOSKVI 2017.

I ove godine prof dr Zoran Zoričić, u ime HSKLA , nastavio je s bogatom međunarodnom suradnjom .

Od 11.-14.svibnja 2017. prof dr Zoran Zoričić sudjelovao je radno na jubilarnom 25. Kongresu spiritualnosti u Assisiu, koji je osnovan 1992. i vođen od strane prof Hudolina do njegove smrti 1996.  Kongres spiritualnosti u Assisiu je tradicionalan godišnji susret talijanskih klubova liječenih alkoholičara, obitelji u procesu oporavka i rasta, gdje se najčešće osobnim iskustvom svjedoči činjenica mogućnosti oporavka i  sretnijeg života bez alkohola. Na kongres dolaze klubovi i obitelji iz cijele zemlje, te se program sastoji kako od radionica, tako i aktivnijeg društvenog programa, molitve i sudjelovanja na vjerskim proslavama. Kao samozatajni motor i duša kongresa pater Danilo Saleze vodio je kongres i učinio boravak oko tisuću posjetitelja ugodnim iskustvom. Radionice kongresa, okrugli stolovi su održavani u katakombama samostana sv. Frane, što daje poseban duhovni doprinos kongresu. Uz sudjelovanje na Kongresu, prof Zoričić sudjelovao je u radu užeg tijela izvršnog odbora WACAT-a, te zajedno s gospodom Helgeom Koldstadom, Franceskom Pianijem i predsjednikom AICAT-a Markom Orsegom dogovarao idući radni posjet Moskvi.

Po povratku iz Assisija, nakon desetak dana uslijedio je posjet Moskvi, gdje je održan radni sastanak Izvršnog odbora WACAT-a, te gdje je prof Zoričić sudjelovao i u znanstvenom simpoziju Bolesti ovisnosti, priređenom od strane Akademije za poslijediplomsku izobrazbu liječnika, kao i proslavi 25. godišnjice djelovanja klubova liječenih alkoholičara u Moskvi.

Na sastanku izvršnog odbora WACAT-a odrađene su pripreme za izbornu skupštinu koja se treba održati 28. 9. 2017. u Sestoli, Italija, te je dan prikaz klubova u različitom regijama. Uz prof Zoričića u Moskvi je ispred klubova iz Srbije bio i prof dr Petar Nastasić.

Najljepši dio posjeta bila je proslava 25. Obljetnice djelovanja KLA, održana u kazalištu, uz sudjelovanje članova klubova i njihovim prijatelja. Ne možemo se oteti dojmu srdačnog prijema svih nas koji smo kao gosti uveličali proslavu, te toplini i zanosu s kojim članovi klubova u Moskvi djeluju. Radi se uglavnom o ortodoksnoj vjerskoj zajednici, koja djeluje slično nama u Hrvatskoj, sa stručnim djelatnicima čiji je rad superviziran i vođen od strane vrhunskih stručnjaka.

Puni dojmova iz posjeta Assisiju i Moskvi radujemo se idućim aktivnostima.

Prof dr Zoran Zoričić

X. LOŠINJSKA ŠKOLA O ALKOHOLIZMU

Naša Lošinjska škola o alkoholizmu, koja je ove godine  desti put okupila na Lošinju stručnjake I predsjednike KLA, dobro je svima poznata. Mr.sc..Branko Lakner iz Malog Lošinja je 23.lipnja 2006 organizirao prvi susret  , alkohologa, psihijatara, psihologa, defektologa, medicinskih sestara, socijalnih radnika, predsjednika KLA. Nitko nije sigurno mislio da će kroz tu školi proći 340 polaznika. Veliki dio je dolazio češće, pa čak I svaki put.

Naš domaćin bio je Veli Lošinj –  JADRANKA hoteli d.o.o. , VITALITY HOTEL & APARTMENTS PUNTA  od 9.lipnja do 11.lipnja.. Broj članova iz KLA i ove godine nije zadovoljavajući. Nedostatak financijskih sredstava ( putni troškovi i troškovi smještaja  u hotelu) mnogima je bila nepremostiva prepreka. Ukupno je sudjelovao 41 učesnik.Kao aktivni predavači, stručnjaci iz RH, Slovenije  i Bosne I Hrecegovine i to: Z. Zoričić, T.Lesica, I T.Grahovac Juretić, T. Bakula-Vlaisavljević I M. Golemović,  K. Radat, A. Orešković, L. Ramić M. Markić, M. Mohar, K. Škvarč Kirn N. Sorko J. Dedi i J. Đurđić M. Antičević I. Vukić Antić, V. Fanjkutić, A. Pišl, M.Jurić, V. Petrović I R. Klarić  Predavanja su bila vrlo interesantna I prisutni su vrlo zainteresirano slušali, a u radionicama su se vrlo aktivno uključili.

U nedjelju 11.lipnja organiziran je izlet na otok ILovik. I Ovaj pu plovili smo sa lijepo uređenom bracerom “Kovren”. S tim smo brodom obišli I Susak nekoliko puta I Ilovik.

Mnogi predavači i učesnici učestvovali na svih deset do sada održanih Lošinjskih škola o alkoholizmu.

Može se zaključiti da Ljetna alkohološka škola već deset godina predstavlja najvažniji godišnji skup alkohologa iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja, omogućujući razmjenu znanja, iskustava i ideja oko unapređenja sustava tretmana alkoholom uzrokovanih poremećaja. Uz to, škola predstavlja značajan poligon za jačanje kohezije stručnjaka diljem zemlje, jačanje njihove motivacije za rad na ovom poprilično, za stručnjake,  teškom i neatraktivnom području.

Upravo je „Ljetna škola“ afirmirala i model zagrebačke alkohološke škole, postavši osnova za daljnji razvoj i implementaciju psihijatrije u zajednici.

Lošnjska škola o alkoholizmu daje svima kvalitetno znanje, postala je prepoznatljiv događaj i među stručnjacima i među članovima KLA.

Tajnica HSKLA; Dušica Cesarec

JEDAN BOGATI DAN

Priča o ovom bogatom danu počela je jednim razgovorom, iznošenjem ideje. Nije sve u definiranju tog dana išli brzo i glatko, ali taj dan je ipak osvanuo . Da pojasnim što se sve događalo i kud nas je to dovelo. KLA Dubrave iz Zagreba, sestra Ružica i njezini neumorni suradnici predložili su da jedan dan provedu sa članovima KLA i njihovim obiteljima u posjeti Klubu, koji je na moru. Iz Gradske četvrti su dobili odobrenje za korištenje autobusa te je put za sve putnike bio besplatan.

Krenuli smo , a nismo bili sigurni gdje čemo doći, Večina ljudi se poznavala, ali odlična atmosfera od polaska je učinila da se svi osjećamo kao stari znanci. Organizatorice su odabrale ULA Opatija koji radi  preko 40 godina, a stručne djelatnice su sestra Katarina i sestra Dunja. Obje strane su se brzo dogovorile za susret u popodnevnim satima. A što ćemo raditi do popodne? Pametne glave su nas povele na otok Krk, u malo staro, ali odlično uređeno mjesto Stara Baška, malo dalje od Punta. To je, pitoreskno mjesto na strmini, kuće su  građene na strmim padinama, kao da su   uklesane u brdo, tek prema malom zaljevu i plaži se spušta uska cesta do mora. Godinama sam ljetovala u Puntu, a tu nisam bila (potreban je prijevoz). Sunce nas je grijalo, a sa visine smo gledali veliki dio Kvarnerskog zaljeva, Cres sa Osorščicom, u daljini otok Rab. More je bilo potpuno mirno, prava bonaca, izgledalo je kao da spava. S visine se vidjelo dno mora i alge, koje su napravile neobične oblike. Prošao je tek pokoji brodić. Cvijeće, lastavice, razni mirisi, staro se miješa s novim, uglavnom puno utisaka Bilo je vruče pa je put od autobusa do mora i natrag nekima dao povoda da gunđaju, ali toliko smo svi bili pod dojmom te posebne ljepote, da su sve zamjerke nestale, odlelujale. . Svatko je doživio tu mirnu, nezaboravnu  ljepotu na svoj način.

Skupli smo se u dogovoreno vrijeme kod autobusa u potrazi za prirodnim “stolom”, livadom ili nekim prikladnim mjestom za ručak. Imali smo bliski susret s ovcama, a posebno su neki pobudili njihovu znatiželju. Konačno smo odlučili da jedan polukružni zidić bude svečani stol. Odjednom su se stvorili stolnjak, kutije sa hranom salate, kruh. To je bila prava gozba. Nismo se štedili.

Došlo je vrijeme za put prema Opatiji. Naši domačini su nas dočekali na autobusnom kolodvoru i odveli u dvoranu kulturnog doma Zora. Skupilo se poveče društvo i nas zagrebčana i opatijaca. U formalnom dijelu predstavile se se tri naše stručne djelatnice Ružica, Jasna i Marina, te Katarina i Dunja, a sa nekoliko prigodnih riječi obratile su se Dušica Cesarec , tajnica HSKLA i Jadranka kao vanjski suradnik KLA Dubrava. Naši dubrovčani su pripremili interesantnu sliku ( na čiju su se poleđinu zagrebčani potpisali), kolaž djelova Dubrave snimljene noću iz zraka. Svi su odmah prepoznali Novu bolnicu. Uz sliku predn je sestri Katarini predan unikatni buket cvijeća od Jurine vrijedne mame , kao još jedan podsjetnik na susret. Svojih par minuta dobili predsjednici KLA Želimir iz Zagreba i Dubravko iz Opatije. Na red su došle obitelji, odnosno iz svakog kluba se nekoliko njih predstavilo, kako bismo se malo bolje upoznali. Tako su se iz Opatije prvo predstavili Ankica i Mato , obitelj s najdužom apstinecijom, ali bili su tu i oni koji su tek krenili novim putem. Od zagrebčana predstavili su se Vlado i Štefica, Govorili su Jura i njegova mama, koja redovito dolazi sa sinom na sastanke i još nekoliko članova KLA. Kad smo čuli jedni druge, ponuđeni smo izvrsnim kolačima. Odmah su se prikupljali recepti, razgovarali smo kao stari znanci, atmosfera je bila baš ugodna. Rastali smo se nakon 2 sata, iako smo imali dojam da bi još pričali. Opatijci su pozvani u Zagreb, predloženo je vrijeme Adventa, ali o tome će se već dogovoriti.

Nešto više od pol sata smo imali vremena malo prošetati uz more, popiti kavu. Sreli smo našu dr.Gordanu Šikić i tako zaokružili očekivane i neočekivane susrete u Opatiji.

Došlo je vrijeme za povratak. Kao što se moglo očekivati,  putem smo opet jeli ( i meso i kolače). Ako želite smršaviti , nemojte putovati s društvom iz Dubrave.

Moji dojmovi se još nisu sasvim slegli. Vidjeli smo puno, doživjeli smo puno, smijali smo se puno. To je bio naš bogati dan.

Dušica Cesarec

Sreća i zadovoljstvo

Dana 03.05.2017. naš KLA Koprivnica pozvao je u goste poznatog alkohologa iz Zagreba, prim. dr.csi. Ž. Marinića s temom okruglog stola „Izazov je biti jači od ovisnosti o alkoholu“. Svojim prisustvovanjem iskazao nam je veliko zadovoljstvo i čast.

Izlaganju su se pridružile i prim.dr.sci. D. Gazdek iz našegzavoda zajavno zdravstvo te dr. M. Grubić Marković, spec. sa odjela psihijatrije pružajući nam jednu zaokruženu cjelinu, za nas jako važnu.

Kroz njihova predavanja dobili smo puno novih saznanja te se prisjetili nekih već zaboravljenih.

Predavanju su nazočili, osim naših članova i terapeuta, čelnici grada Koprivnice, braniteljskih udruga, centra za socijalnu skrb, naši prijatelji iz susjednih županija te voditeljica i učenici medicinskeškole.

         

Odaziv je bio neočekivano velik, što nas je ohrabrilo i potaklo da veću rujnu organiziramo novi susret s predavačem iznenađenja.

Jasna Đurđic, vms, KLA Centar Koprivnica

◄ 1 strana

Alk. gl. 3/2017. (226) str. 6 - 9

 strana 10

 

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.