POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 4/2017. (227) str. 9 - 11

 strana 12 ►

20. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KLA "OSVIT" - ZAGREB

Dana 5. 10. 2017. godine u prostorijama Društvenog doma Prečko održana je 20. redovna, godišnja Skupština kluba liječenih alkoholičara "Osvit".

Skupštini su pored članova kluba i stručne djelatnice dr. Svjetlane Šitum prisustvovali mnogi gosti, članovi klubova liječenih alkoholičara iz Zagreba, Karlovca, Bedekovčine.

Kao gošća bila je prisutna predsjednica Vijeća mjesnog odbora Prečko, gospođa Ozana Leko, koja se s nekoliko riječ obratila prisutnima i s  velikim interesom pratila rad Skupštine.

Od stručnih djelatnika bili su prisutni stručni djelatnici klubova liječenih alkoholičara Karlovca, dr. Davor Bodor, Maja Vidolin i kao poseban gost primarijus dr. Anto Oreškovć.

Rad Skupštine započeo je pozdravom gostima i predstavljanjem dnevnog reda.

Kratkom prezentacijom opisana je povijest kluba uz projiciranje fotografija.

Predsjednica Ljuba Rajninger osvrnula se na rad kluba u posljednjih godinu dana istaknuvši da je u posljednjih godinu dana klub primio nekoliko mladih apstinenata, dr. Svjetlana Šitum prezentirala je izvješće Nadzornog odbora i osvrnula se na rad u klubu s obzirom na to da je prije godinu dana započela radom kao stručna djelatnica.

Prim. dr. Anto Orešković dao je svoje viđenje kluba u posljednjih 14 godina koliko je bio stručni djelatnik i poželio uspješan daljnji rad dr. Šitum i članovima kluba.

Nakon pozdravnih govora gostiju, svi prisutni pozvani su na skromni domjenak.

Josip Bedeniković, KLA "Osvit"

MLADI SPORTAŠ POTPORA LIJEČENIM ALKOHOLIČARIMA

Mateo Orehovec nagrađen općinskom zahvalnicom

Na svečanoj sjednici OV Sveta Marija održanoj povodom Dana općine među dobitnicima općinskih priznanja bio je i mladi Mateo Orehovec iz Donjeg Mihaljevca. Nagrađen je općinskom zahvalnicom jer je osvojio prvo mjesto u krosu na Sportskim igrama klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske održanim u Velikom Bukovcu. Osvojio je dvije medalje u krosu pojedinačno i krosu ekipno. On je ustvari podrška i poticaj svom ujaku apstinentu Željku Balentu, članu KLA „Zdravi život“ Sveta Marija. Njegova dobra namjera vidljiva je upravo kroz sport jer godinama unatrag s članovima kluba putuje na natjecanja sportaša apstinenata i njihovih obitelji.„Sa ujakom sam putovao na sportska natjecanja kako onne bi odustao od apstinencije.“, rekao je Mateo. Raduje ga što je njegovim stopama krenuo i mlađi brat koji je u Malom Bukovcu bio najbolji u konkurenciji nižih razreda.

Obiteljima apstinenata Mateo poručuje da se je teško nositi s ovom ovisnošću, teško je čak prepoznati da postoji problem, no uz prihvaćanje i neprestanu podršku svakako se mogu postići pomaci i kvalitetan život apstinenata i njihovih obitelji.

Tekst i snimka: M. Grubić

KLA "Podravka" Koprivnica posjetio Hrvatsko zagorje

 

Članovi KLA "Podravka" Koprivnica, 30. rujna ove godine posjetili su dvorce Hrvatskog zagorja i muzej Lepoglavske čipke. U prijepodnevnim satima prvo su stigli u grad čipke i posjetili izložbu čipke, a na samom licu mjesta bila je čipkarica koja im je pokazala tehniku kako se čipka izrađuje. Zatimu su posjetili baroknu crkvu koja je ukrašena predivnim oltarima i freskama. U istoj crkvi se nalaze jedne od najstarijih orgulja u Hrvatskoj.

Iz Lepoglave krenuli su prema Trakošćanu. Trakošćan je nastao u drugoj polovici XIII stoljeća. Više puta je obnavljan i dograđivan, a svojim parkovima i jezerom, podsjeća na njemačke romantične dvorce. Kroz stoljeća Trakošćan je mjenjao razne gospodare, a danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske, a vrijedan namještaj iz ranijih stoljeća, te zbirka portreta posebno pridonose ljepoti interijera.

Nakon Trakošćana, imali su mali predah uz ručak u hotelu "Stara vodenica" u Klanjcu.

Poslije ručka krenuli su u Sveti Križ Začretje gdje su posjetili barokni dvorac. Dočekala ih je ljubazna vlasnica dvorca gđa Mirna Mršić Flögel koja ih je s puno ljubavi upoznala s povješću tog baroknog zdanja. Dvorac je građen tjekom XVII i početkom XVIII stoljeća za potrebe obitelji Keglević. Od 2002. godine je u privatnom vlasništvu i pridonosi kulturnim događajima ovog kraja. Tu se održavaju izložbe slika, koncerti, promocije knjiga, kao i razne priredbe i skupovi.

Posjet je bio poučan, a bila je to i sjajna prilika za druženje, kojih uvijek ima. Puni pozitivnih dojmova vratili su se u Koprivnicu u većernjim satima.

 

Pripremila dostručna djelatnica KLA "Podravka" Koprivnica Katarina Budaj

◄ strana 6

Alk. gl. 4/2017. (227) str. 9 - 11

 strana 12 ►

 

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.