50. GODIŠNJA SKUPŠTINA KLA Maksimirska Naselja i Maksimir II

Obilježavanje osnivanja prvog KLA po modelu dr. V. Hudolina

Zagreb, 29. listopada 2014.

 početna hskla.hr

 

 

SKUPŠTINA

POZDRAVI

 

Tajnica Zajednice KLA Zagreba, Dunja i Božo članovi KLA Knežija, otraga je Dražen Žagi dopredsjednik HSKLA

Peter i predsjednik KLA Maksimir Mario

Božo i stručna djelatnica KLA Centar-Koprivnica Milica Pakasin

Članica KLA Maksimir Tdenka i članica KLA Izvor Dušica

Članica KLA Izvor Dušica i stručna djelatnica KLA Centar-Koprivnica Milica Pakasin

Vms Zinka Bratuša, prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber, Marica Kostelić i dr.sc.dr.Korona Nenadić-Šviglin

Svečana proslava 50 godina djelovanja Kluba „Maksimir“

Dana 29. listopada 2014. godine Klub liječenih alkoholičara „Maksimir“ svečano je proslavio 50 godina svoga rada. Okupio se dojmljiv broj sudionika. Skupštini su predsjedali prim.dr.sc. Darko Breitenfeld, terapeut kluba, prof.dr. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, doc. dr.sc. Stipan Matoš, dipl.ing., potpredsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir, i Zdenka Majkić, bivša dugogogodišnji predsjednica kluba, koja apstinira već 21 godinu.

prim.dr.sc. Darko Breitenfeld, terapeut kluba

prof.dr. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

doc. dr.sc. Stipan Matoš, dipl.ing., potpredsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir

Zdenka , bivša dugogogodišnji predsjednica kluba

Pozdravna riječi prim. Breitenfelda

predsjednik kluba Mario Sačer

Nakon pozdravnih riječi prim. Breitenfelda, skupu se obratio predsjednik kluba Mario Sačer kratkim osvrtom na rad kluba:

„Zovem se Mario Sačer i apstiniram već osam godina. Predsjednik sam KLA „Maksimirska naselja“, koji je ogranak KLA „Maksimir“, prvog kluba u Zagrebu.

Osnovao ga je prof. dr. Vladimir Hudolin 1964. godine i jedan je od šest klubova Gradske četvrti Maksimir. Bivši predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir gospodin Mario Pilaš svestrano je pomagao naš rad i imao puno razumijevanja za liječene alkoholičare. Istim stopama krenuo je i sadašnji predsjednik Vijeća, gospodin Stanko Gačić, koji nam je osigurao ovu dvoranu u kojoj smo se danas okupili. Usko smo povezani s Centrom za socijalnu skrb jer svaki klub ima svog socijalnog radnika, djelatnika Centra.

Klub čini devet obitelji i tri samca. Sastajemo se svakog utorka. To prijateljsko druženje za svakog od nas ima veliko značenje. Tijekom rada koristimo provjerene metode, ali prihvaćamo i svaki novi postupak koji bi nam mogao pomoći u apstinenciji.

Tijekom dosadašnjeg rada predstavnici našeg kluba sudjelovali su u različitim emisijama na HRT („Latinica“, „Dobro jutro, Hrvatska“, „Res publica“). Pisali su svoje ispovijesti u časopisima (Mila, Vjesnik, Zaposlena žena).

Sudjelovali smo na gotovo svim večerima pučke poezije. Dva puta smo bili u posjetu klubovima Dubrovačko-neretvanske županije s Udrugom za zaštitu i unaprjeđenje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti, čija je predsjednica vms Kata Hačko.

Zahvaljujemo Poglavarstvu Grada Zagreba na financijskoj potpori u ovim teškim vremenima.

Od srca zahvaljujemo našem neumornom terapeutu prim.dr.sc. Darku Breitenfeldu na nesebičnom radu i redovitim dolascima u klub koji odskaču od uobičajenog (četiri puta mjesečno). Njegov nesebičan trud, zalaganje i upornost pomogli su mnogim obiteljima i pojedincima u klubu.“

Potom je prof.dr. Zoran Zoričić u ime HSKLA uručio priznanje za rad Klubu „Maksimir“ predsjedniku kluba, prigodni poklon prim.dr. Breitenfeldu, terapeutu i najznačajnijoj osobi za razvoj Kluba „Maksimir“ te plaketu gospođi Marici Kostelić za promicanje sporta bez alkohola i očuvanje obiteljskih vrijednosti obitelji Kostelić, koja je svojim primjerom svjedočila o prednosti trijeznosti, požrtvovnosti i odricanja.

Gospođa Domitar pročitala je svoju pjesmu, a potom su slijedili pozdravi i čestitke uzvanika, terapeuta i članova mnogobrojnih klubova. Sve su poruke izražavale osobna iskustva i bile su pune osjećaja.

 

Razgovori su u opuštenom ozračju nastavljeni na domjenku.

Prisutni su se polagano razilazili u dobrom raspoloženju, ispunjeni ugodnim osjećajima.

V.G.G.

  

50. obljetnica hrvatskih klubova liječenih alkoholičara

Suvremeni razvoj alkohologije započeo je pred Drugi svjetski rat osnivanjem alkoholoških udruga samopomoći, tzv. Anonimnih alkoholičara. Oni se, kao i suvremeno ustanovno skupinsko liječenje alkoholičara ubrzano šire svijetom pa tako i u našim krajevima.

Osnivanjem Centra za alkoholizam pri KB „M. Stojanović“, u Vinogradskoj cesti, stvoreni su i uvjeti za osnivanje naših udruga samopomoći. Tako je iste 1964. godine profesor Vladimir Hudolin osnovao Ogledni klub u Vinogradskoj bolnici i prvi klub liječenih alkoholičara na području tada velike općine Maksimir – Klub „Maksimirska naselja”, a uskoro i desetke drugih klubova.

Na početku je struktura klubova liječenih alkoholičara, u skladu s političkim uređenjem, bila više direktivna, s manje anonimnosti i religijske usmjerenosti, ali od početka s terapeutskom i obiteljskom podrškom. Bilo je petsto do tisuću klubova, a sada se u poratno vrijeme, nakon drastičnog ratnog sniženja, ustalilo na do stotinu klubova u Zagrebu i isto toliko u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najteže je bilo obnavljanje klubova. Oni su se poratno približili Anonimnim alkoholičarima, ali uz svoje terapeutske i obiteljske posebnosti, te dapače naveli Anonimne alkoholičare da se pomalo približe i našem tzv. „sunčanom“ konceptu. Smanjeni radni pritisak na liječenje treba nadomjestiti prometno-sudsko–policijskim pritiskom, napose kod mlađih, pritiskom - motivacijom ostalih stručnjaka – u srednjoj dobi (obiteljsko zanemarivanje i zlostavljanje), te u područnom – susjedskom radu s neobaviještenim obiteljima, kako bi se izbjeglo prekasno liječenje zbog zdravstvenih i drugih teških posljedica.

Ponosni smo stanjem u terapiji i rehabilitaciji alkoholičara u Hrvatskoj, kao što smo i vrlo nezadovoljni stanjem u sprječavanju alkoholnih poremećaja u nas, a koje odgovara standardu pretvorbenih srednjeeuropskih zemalja.

Osnovani Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara u Koncertnoj je dvorani Lisinski u Zagrebu u lipnju 2014. godine međunarodno proslavio 50. obljetnicu Centra za liječenje i suzbijanje alkoholizma Klinike za psihijatriju KBC „Sestre milosrdnice”.

Prvi područni Klub „Maksimirska naselja” obilježio je 50. obljetnicu svog rada 29. listopada, s naglaskom na susretanje najstarijih apstinenata, kao i terapeuta koji nisu govorili samo o prošlosti, već je sastanak usmjeren i prema budućnosti. Nakon KLA „Maksimirska naselja” osnovani su u Zagrebu i drugi klubovi, a kasnije i u susjednim zemljama.

Liječeni su alkoholičari predložili da se ime i stručni doprinos osnivača hrvatske alkohologije prof. dr. Vladimira Hudolina javno obilježi ulicom koja bi nosila njegovo ime, kao što je njegovim imenom nazvan i prvi terenski hrvatski KLA „Maksimir“.

Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld

 

SKUPŠTINA

POZDRAVI

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES