Zaslužni alkoholozi

 

POČETNA HSKLA

 

 

 

Popis zaslužnih alkohologa ►►►►

ŽIVOTOPIS

Marija Turk-Kuči, dr. med., specijalist opće medicine
 

ROĐENA 08. 07 . 1939 . godine u Voćinu,  općina Slatina.  Obitelj :     otac  Franjo (pok.) stolar, majka Sofija (pok.) domaćica. Udata,  suprug   Ivan Kuči  (pok. I995. godine), dipl. ing agr. Majka dvoje djece: Tomislav, 1965. godine dipl iur., sudac, Neda, 1967. godine, suradnica u odgoju.

Obrazovanje: Osnovnu tada Osmogodišnju školu završila u Slatini, Gimnaziju u Virovitici. Medicinski fakultet završila  u Zagrebu 1966. godine.  Pripravnički staž  u M. C. Virovitica, današnja Opća bolnica Virovitica.

Od 26. o4.1966. godine radi kao liječnik opće medicine, kasnije specijalist opće (obiteljske) medicine u Domu zdravlja u Slatini. Od 01. 12. 1997. radi kao samostalni zdravstveni  djelatnik i vodi  privatnu ordinaciju opće medicine u zakupu t. j. u prostoru Doma zdravlja u Slatini  do 31. 1. 2006. godine, kada odlazi u mirovinu.

IZOBRAZBA:

1974. godine upisala specijalizaciju opće medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Školi narodnog zdravlja „ANDRIJA ŠTAMPAR“ u Zagrebu.

1977. godine završila  specijalizaciju opće (obiteljske medicine) i postdiplomski studij te stekla zvanje specijalista opće medicine.

Od 1973. godine uočava problematiku bolesti ovisnosti, a posebno alkoholom izazvane poremećaje i probleme i gleda na njih kao javno zdravstveni problem. Od tada surađuje s Klinikom za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti, Kliničke bolnice (tadašnje) „Dr. M. Stojanović“, današnje Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“  u Zagrebu, gdje provodi i dio edukacije iz socijalne psihijatrije u okviru programa specijalizacije opće medicine.

1974,  godine pohađa Tečaj samozaštite alkoholom i drugih ovisnosti izazvanih poremećaja kod  danas pok. prof. dr. Vladimira Hudolina.

1975. godine, 31. 1. sudjeluje u osnivanju prvog Kluba liječenih alkoholičara

u Slatini, a zatim 1988. godine je jedna od organizatorica teritorijalne mreže

od 19 Klubova liječenih alkoholičara na bivšoj općini Podravska Slatina  (danas je to teritorij  6 općina: Slatina, Mikleuš, Nova Bukovica, Voćin, Čađavica i Sopje).

1990. - 1991. pohađa poslijediplomski studij: alkoholizam i druge ovisnosti  u Zagrebu u KB „Sestre milosrdnice“.

SUDJELOVANJE SA STRUČNIM TEMAMA I ORGANIZACIJI

-     1985. godine, Opatija, na Europskom kongresu za prevenciju alkoholizma i drugih  ovisnosti a temom: „Savjetovalište za alkoholizam u primarnoj prevenciji u obitelji“

-     1986. godine, Novi Sad, na Jugoslavenskom kongresu o alkoholizmu,  diskusija na okruglom stolu: „Iskustva u radu u klubu liječenih alkoholičara“

-     1987. godine, Zagreb, III. Jugoslavenski kongres o alkoholizmu s temom: „Neki aspekti alkoholizma žena u Klubu liječenih  alkoholičara u Podravskoj Slatini“ i „Učestalost epilepsije u Klubovima liječenih alkoholičara  Podravska Slatina“.

-     1989. godine, Herceg Novi, V. Jugoslavenski kongres alkohologije s temom: „Teritorijalna mreža podrške u zaštiti duševnog zdravlja“

-     1990. godine , Zagreb, III. Kongres domova zdravlja Jugoslavije  s temom: „Savjetovalište za alkoholizam – prikaz rada kroz 10 godina“.

-     1991. godine sudjelovala u  istraživanju: „LYME BORELIOZA na području Slavonije i Baranje„ objavljen stručni rad.

-     1994. godine, 28. listopada, organizira u Slatini sa suradnicima: 2. SABOR       KLA Slavonije i Baranje na kome je sudjelovao i prof. dr. Vladimir Hudolin  s temom: Problemi u radu KLA Slavonije i Baranje u poslijeratnom razdoblju  uz prisutnost oko stotinjak stručnjaka ovog područja.

-      Sudjeluje u izdavanju časopisa  KLA Slatine SLAP (izlazio jedno vrijeme).

-     1999. godine  sudjeluje na  1st Croatian  Conference on Alcoholism  and other Addictions  and 3rd Alpe-Adria Conference on Alcoholism, Opatija sa temom: „Teritorijalna mreža Klubova liječenih alkoholičara na području Slatine“.

-     1997. godine sudjeluje i pohađa Workshop on social ecological approach to alcohol related problems in memory of Vladimir Hudolin u Lignanu, Italija.

-     Sudjeluje, surađuje i izlaže na Plenarnim proljetnim sastancima KLA u Psihijatrijskoj bolnici „Dr. I. Barbot“ u Popovači.

-     1997. godine,18. 6., organizira i sudjeluje: Stručni sastanak Hrvatskog liječničkog zbora, Alkohološka sekcija Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti, na kome je sudjelovalo 83 stručnjaka raznih profila iz 19 gradova Hrvatske, na temu :dijagnostika i hitna stanja u alkohologiji.

-     Aktivno sudjeluje kao voditeljica grupe na Tečaju o alkoholom izazvanim poremećajima i njihovom suzbijanju u Popovači (18.-23, travnja 1989.)

-     1988. godine organizira i sudjeluje u radu sa suradnicima jedno tjedni  Tečaj samozaštite i samo pomoći za alkoholom izazvane poremećaje i njihovo suzbijanje  u Slatini , pod vodstvom prof. dr. Vladimira Hudolina za  50 polaznika raznih profila. Aktivno i izlaže.

-     1988. godine, 19. 2., sudjeluje u organizaciji i osnivanju Saveza za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanju ovisnosti općine Slatina, koji djeluje do 19. 02. 1992., a prekida djelovanje zbog ratnih događanja. Putem Saveza organizirane su mnogobrojne tribine i predavanja i preventivne aktivnosti.            

-     1989. godine izlaže na Jednotjednom seminaru u Sisku.

-     1989. godine izlaže na Tečaju u Zagrebu (Trnje )

-     1989. godine izlaže i sudjeluje u radu Ljetne europske škole alkohologije,  grupa iz Italije na Klinici za neurologiju, psihijatriju alkoholizam i druge ovisnosti u Zagrebu.

-     1989. godine organizira posjet Ljetne europske škole alkohologije, grupa iz Italije, programima u Slatini i Voćinu. (oko 60 polaznika). Aktivno prezentira  rad KLA Slatine.

-     1989.  godine organizira sa suradnicima Tečaj samozaštite od alkoholom  izazvanih poremećaja i drugih ovisnosti  za djelatnike u odgoju i obrazovanju u Slatini pod vodstvom prof. dr. Vladimira Hudolina  i supruge prof. dr. Višnje Hudolin – za 3o polaznika, a aktivno i izlaže.

-     1990.godine ( 25.- 28. listopada )  sudjeluje na VI. Kongresu KLA Jugoslavije i Italije u Riva del Garda,  Italija.

-     1995. godine (23.-25. VI.), sudjeluje i izlaže na  III. Kongresu antropološke spiritualnosti i socijalne ekologije u Assisiju, Italija.

-     2003. godine (18. 10.) organizira i sudjeluje u radu  stručnog skupa na V. Večeri  pučke poezije  u Slatini, klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske za oko 250  sudionika.

-     2011. godine (22. 10.) u Slatini,  organizira sa suradnicima 13. Večer pučke poezije i stručni skup za oko 28o polaznika i posjetitelja KLA sjeverozapadne Hrvatske.

-     Od 1979. godine osniva  i vodi sa suradnicima u timu Savjetovalište za alkoholizam i druge ovisnosti pri ordinaciji opće medicine, koje od 2000. g. prelazi u Teritorijalni alkohološki centar Slatina, koji djeluje do danas. TAC radi na principu –otvorenih vrata- svaki dan  i pruža pomoć, funkcionalna je poveznica između liječnika i bolnice i klubova liječenih alkoholičara.

-     Putem SAVEZA za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti  općine  Slatina, sa timom suradnika  organizirala je mnogobrojna predavanja putem radija, u školama, preventivne aktivnosti putem pisanih i likovnih radova  za učenike u osnovnim i srednjim školama , radnim organizacijama, za obitelji itd. Veliku ulogu u svim aktivnostima  je imao stručni tim: Višnja Kajzer, vms., Ksenija Vujanović, psiholog, LJiljana Randelj i Vlasta Ivkovć, soc.  radnice, i mnogi drugi profesionalni paraprofesionalni djelatnici, svi volonteri.

-     Surađivala sa liječnicima, medicinskim sestrama i drugim djelatnicima Doma zdravlja Slatina

-     Od 1.10.2000. do 11. 1 2007. godine dežura i provodi aktivnosti u Centru za prevenciju i suzbijanje ovisnosti  u Slatini, pri Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije.

-     Od osnutka prvog KLA 31. 1. 1975. godine  stručna je djelatnica u dva KLA sve do danas.

-     Članica je Odjela za obitelj i zdravstvo Matice hrvatske.

-     Članica je alkoholške sekcije ZLH.

-     Članica je KULT-a Slatina…. I drugih.

RADOVI :

-     Objavljuje stručne i literarne radove u časopisima: Praxsis medici, AL KLUB, Zavičaj, Slatinsko zrcalo, Slatinski petak, Alkohološki glasnik, Glas  koncila, Alcoholism.

-     Godine 1996. izdaje knjigu sa suradnicima: “Slatinski alkohološki  programi 1975. - 1995“. i „Alkoholom izazvane patnje“, prof. dr. Vladimira Hudolina.

-     Godine 1998,, izdaje knjigu: „Povjesnica Doma zdravlja Slatina“.

-     Godine 1999., piše prilog u „Zborniku: Slatina 1297.-1997.“ na temu: Zdravstvo i socijalna problematika.

-     Godine 1999. „Tebi grade“, knjiga,  poetskih i  likovnih radova, 10 autora,

-     Udruženja „Kult“, Slatina.

-     Godine 2003. u knjizi HLZ Podružnica Virovitica: „Prilozi za povijest HLZ-a Podružnica Virovitica“, članak: “Liječnici Doma zdravlja Slatina u radu HLZ Podružnica Virovitica kroz 50 godišnje razdoblje 1953. - 2003. godine“.

-     Godine 2005. knjiga sa suradnicima: „Slatinski alkohološki  programi 1975. - 2005. godine i  Hudolinov doprinos razvoju  programa u Slatini“.

-     Godine 2010. knjiga sa suradnicima: “Slatinski alkoholški programi 35 godina“

-     Godine  2011. knjiga sa suradnicima: „Poezijom protiv ovisnosti“

PRIZNANJA :

1996. godine - Zlatna plaketa Grada Slatine

1996. godine - Red Danice hrvatske sa likom Katarine Zrinske

1996. godine - Spomenica Domovinskog rata

2002. godine - Diploma Hrvatskog liječničkog zbora

2003. godine - Povelja zahvalnosti za humanitarni rad Virovitičko-podravske županije

2004. godine - Priznanje HSKLA  prigodom 40. godišnjice rada

2005. godine - Povelja Hrvatskog liječničkog zbora

2006. godine - Začasni  liječnički član - od Hrvatskog liječničkog zbora.

2011. godine - Priznanje  Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

Plaketa Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

povodom VEČERE PUČKE POEZIJA - SLATINA 2011

22. listopada 2011. godine

POČETNA HSKLA

 

 

 

Popis zaslužnih alkohologa ►►►►

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES