Centar za alkoholizam

Alkohološka škola

Kongresi i konferencije

Tribine i okrugli stolovi

Supervizije

Savjetovanja

 

 

 

 

 

 

 

Rasprave

Predavanja

Samobor 23. 10.  2008

Prevencija ovisnosti mladih

Zaprešić, 1. 12. 2009. MLADI I PROBLEM OVISNOSTI U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

PRVI ALKOHOLOŠKI SIMPOZIJ BOSNE I HERCEGOVINE S MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM Tuzla, 23. i 24. IV. 2010. godine

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samobor, 23. listopada 2008. god., Dom umirovljenika

Organizacija: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Ravnateljstvo: Zaprešić, Ravnatelj: dr. Davorin Gajnik, dipl.prav.

Moderator: Katarina Gerbl, dipl.soc.rad., Savjetovalište za prevenciju ovisnosti, Samobor

 

PREDAVANJE - STRUČNI SASTANAK

 

Predavanje: Prevencija alkoholizma mladih u Hrvatskoj

Predavač: Doc.dr.sc. Zoran Zoričić, KB "Sestre milosrdnice", Zagreb

     

Doc.dr.sc.Zoran Zoričić

PREDAVAČ

Dr. Davorin Gajnik dipl.prav.

IZVJESTITELJ

Katarina Gerbl, dipl.soc.rad.

MODERATOR

 

Izvještaj o radu ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE i pregled ankete o pijenju, pušenju i ostalim sredstvima ovisnosti provedene među učenicima u školama Zagrebačke Županije.

 

Savjetovanje oko provođenja programa "DOBRO NIJE ŠTO SE PUŠI, GUTA, PIJE" na području Zagrebačke Županije.

 

 

 

Dana 25. listopada u Samoboru je održana tribina pod nazivom «Alkohol i mladi», u okviru projekta «Prevencija alkoholizma u Hrvatskoj» koji je pokrenut radi podizanja svijesti građana o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola». Opći cilj ove tribine bilo je preventivno djelovanje. Preventivni program je nespecifi čan jer promiče zdravo življenje, ali je i specifi čan jer je ciljani. Poznato je da izostaje sustavna prevencija alkoholizma. Izobrazba stručnjaka raznih profi la (socijalni radnici, liječnici opće prakse, medicinske sestre, zakonodavci...), slaba je i kratkotrajna, što dovodi do neodgovarajućeg pristupa rizičnim skupinama, nepravovremenog prepoznavanja posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola, nepravovremenog upućivanja na neki od dostupnih oblika pomoći i u konačnici, neučinkovite skrbi prema onima u kojih je ovisnost već razvijena.

Stoga je Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb, uz koordinaciju Katarine Gerbl, dipl. soc. radnice iz Savjetovališta za prevenciju ovisnosti Samobora, organizirala ovo predavanje koje je okupilo 33 stručnjaka (diplomirani pravnici, socijalni radnici, pedagozi, defektolozi, učitelji, psiholozi, profesori u osnovnoj školi, liječnici, teolozi). Gđa Gerbl je ukratko spomenula temu i Mjesec borbe protiv ovisnosti koji dolazi. Sama tema i predavač doc.dr.sc. Zoran Zoričić pobudili su zanimanje stručnjaka raznih profi la. Predavanje je bilo vrlo opsežno, s puno kvantitativnih i kvalitativnih podataka.

Iz predavanja se može izdvojiti da mladi piju već u ranoj dobi, odnosno od 11 do 14 godina pijenje je praktički eksperiment, a od 14 do 17 godina piju da bi se napili. Primijećeno je da oni koji ne puše, ne koriste ni drogu. U osnovnoj školi je 92% učenika pilo alkohol, a 77% pušilo. Postotak raste s godinama starosti. To se svakako odražava na uspjeh u školi. Prisutna je obiteljska disfunkcionalnost (niska kvaliteta obiteljskih odnosa, slab nadzor i disciplina). Provodi se ESPAD istraživanje koje prati učenike srednjih škola. Djevojke piju sve više i približavaju se broju momaka koji piju.

Raspravu je otvorio dr. Davorin Gradnik, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije obrazlaganjem ankete provedene na 2918 učenika u razdoblju od tri godine. Naglasio je da je 999 učenika u dobi od 12 do 14 godina ili 34% probalo pušiti, a 298 stalni su pušači. 60% je pokušalo piti, 82% pije povremeno i prvo su probali doma. Šest učenika je probalo lake droge.

Raspravi su se priključili i ostali prisutni. Kroz sve što su govorili provlačilo se da djeca danas piju sve više i sve ranije, da na razini države nema akcijskog plana za nekonzumaciju alkohola, da je alkohol legalna droga, dostupan je maloljetnicima u dosta kafi ća i disco klubova. Bilo bi dobro organizirati druženja bez alkohola za mlade do osmog razreda.

Zaključak je da je potrebna edukacija stručnjaka, razmjena iskustava i potpora svih koji im mogu pomoći u tako važnom radu i odnosu s djecom .

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreb

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES