Darko Breitenfeld, Duško Wőlfl i suradnici

ALKOHOLIZAM

SPRJEČAVANJE, LIJEČENJE, OPORAVAK

PIPA

0 Problemima Izazvanim Pijenjem Alkohola

Rijeka, 2010.

KAZALO

Darko Breitenfeld i Duško Wolfl

UVODNI OSVRT AUTORA

Zvonimir Šostar; UVODNA RIJEČ PODRŠKE

ALKOHOLIZAM; SPRJEČAVANJE
ALKOHOLIZAM; PROMET
ALKOHOLIZAM; ALKOHOLIZAM
ALKOHOLIZAM; OPORAVAK KLA
ALKOHOLIZAM; STVARALAŠTVO

SJEĆANJA - NAŠI UČITELJI I SURADNICI

PIPAPoremećaji Izazvani Pijenjem Alkohola

PRILOZI SURADNIKA

PROMOCIJA 1

PROMOCIJA 2

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

  

Darko Breitenfeld                                                        Duško Wőlfl

UVODNI OSVRT AUTORA

Kao iskusni liječnici-alkoholozi sa mnoštvom publikacija, radova, članaka iz područja alkohologije i šire odlučili smo se da svoja iskustva zaokružimo u ovoj knjizi. Nadamo se da će ta knjiga poslužiti zainteresiranima za tu preventivno naglašenu problematiku, a napose liječenim alkoholičarima i njihovim obiteljima, ali i stručnjacima.

Mnoga iznesena iskustva plod su zajedničkog iskustva i rada. To nas je potaklo da svoje suradnike zamolimo da ovdje kao dopunu i upotpunjenje ove knjige sažeto i dodatno iznesu

svoja bitna stručna iskustva, pa im zahvaljujemo na izvršenom trudu. Suradnike smo naveli abeeednim redom.

Zahvaljujemo zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, da je uvidjelo vaznost ovog alkohološkog prikaza i novčano ga pomoglo, kao i općenito niz drugih sveukupnih alkoholoških akcija. Time je omogučilo dijeljenje ove knjige svima navedenima te pomoglo u rješavanju alkoholne problematike.

Darko Breitenfeld i Duško Wolfl

UVODNA RIJEČ PODRŠKE

Gradsko poglavarstvo u Zagrebu je zadnji niz godina uočilo ne samo potrebe cijelog civilnog društva, već napose udruga za samopomoć i uzajamnu pomoć. Uvijek su tu bili vodeća skupina klubovi liječenih alkloholičara, koji su omogućavali nastavak oporavka nakon ustanovnog liječenja i tako činili dobrobit i pogođenim obiteljima, ali i cijelom društvu, nudeći im nadu i uzor novog, često izrazito uzornijeg ponašanja. Omogućili smo i dalji razvoj djelatnosti uz veću stručnu i organizacijsku pomoć te više vrlo potrebnih sredstava. Liječenje u ustanovama je uvijek u Zagrebu bilo uzorno provodeno.

Problem sviju zemalja u pretvorbi su slabi preventivni programi, neusklađeno zakonodavstvo i još slabije provođenje zakona. Tu smo uložili veliki napor i sa KB Sestre milosrdnice i zagrebačkom Zajednicom klubova liječenih alkoholičara po prijedlozima D. Breitenfelda i njegovih suradnika te smo godinama provodili niz akcija, od već legendarnog "Trijeznog tramvaja zvanog čežnja - ljubav" uz pomoć ZET-a (Dijanek), pa preko plesnih-trijeznih "Mandarina   party", Jarunskih okojezerskih trijeznih utrka mladih sa "starima" – od gradonačelnika i klubaša nadalje, protu alkoholni mladenački maratoni (Opačak i drugi) posjećujući sve zagrebačke škole (oko 40 km.), održanog niza tribina, predavanja te medijskih istupa u najgledanijim terminima. Kada će se poboljšati zakonski okviri i popuniti kadrovski zdravstvo, socijalni radnici i osobito policija učestati će se akcije, osobito inspektorske da se zaustavi maloljetničko opijanje i mlado punoljetničko pogibanje vikendaških noći na cestama grada. Svi smo u tome sudjelovali i veselimo se nastavku ovih akcija. One su osobito naglašeno i podrobno opisane u ovoj knjizi, prvoj o alkoholizmu, posvećenoj napose sprječavanju PIPA - alkoholizma, kojoj smo novčano omogućili tiskanje i nadamo se da će njeno dijeljenje pomoći suzbijanju alkoholne zloporabe i ovisnosti.

Gradski ured za zdravstvo i branitelje; Zvonimir Šostar

D. Breitenfeld, D. Wőlfl

 ALKOHOLIZAM - PIPA

 Nakladnik; D. Wőlfl

 Tisak; Tiskara Šuljić, Viškovo

 Nakada 700 primjeraka

 Tiskanje knjige pomogia udruga ŽIVOT

 Urednik izdanja: D. Wőlfl

 IIustraeija koriea: Jadran Zalokar

 Priprema za tisak: D. Wolfl

CIP zapis dostupan u raeunalnom

katalogu Sveueilišne knjizniee Rijeka

pod brojem 120704093

ISBN 978-953-96876-5-4