O nama Ovisnost o alkoholu Godišnje skupštine Upravni odbor Aktivnosti Edukacije Osnivanje KLA Izdavaštvo
Alkohološki glasnik Zaslužni alkoholozi prof. dr. HUDOLIN Adresar   Linkovi   Početna
               

SASTANCI UPRAVNOG ODBORA HSKLA 2005 - 2008

2000-2005

2005-2008

2009-2012

2013-2016

HSKLA Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

UPRAVNI ODBOR

Predsjednik:

Zoran Zoričić doc.dr.sc.,          Zagreb         098/163-92-90

Dopredsjednik:

Damir Vodopivec,                      Zagreb       091/243-6099

Članovi:

Štefica Bedeniković,                 Trešnjevka, Zagreb
doc.dr.Darko Breitenfeld,        Maksimir, Zagreb
prof.Milan Čapalija,                    Koprivničko-križevačka ž.
dip.soc.rad.Blanka Dorociak, Klin.za psihijatriju-Vinogradska
Dinko Dragičević,                      Splitsko-dalmatinska ž.
prof.Sanja Jelić,                          PB "Vrapče"
vms Višnja Kajzer,                     Virovitičko-podravska ž.
Benina Kancir,                             Zagrebačka ž.
Dr.Anita Komljenović,               Primorsko-goranska ž.
Dr.Ante Orešković,                    PB "Sv.Ivan", Jankomir
Dr.Paola Presečki,                     Istarska ž.
Vladimir Salvador,                     Sisačko-moslavačka ž.
Dr.Dijana Uvodić-Đurić,           Međimurska ž.
Marija Veselić, Dubrava,           Zagreb
Zdravko Vidaković,                    Vukovarsko-srijemska ž.
Rudolf Vodolšak,                       Krapisnko-zagorska ž.

Tajnica:

Dušica Cesarec, Zagreb                                091/545-8072

NADZORNI ODBOR

Predsjednik;

soc.rad.Vesna Mitrović,            Klin.za psihijatriju-Vinogradska

Članovi:

Katarina Gerbl,                            Samobor

Ivan Sokač,                                  Trešnjevka, Zagreb

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 19. rujna 2008. U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 19.rujna u prostoriji KB "Sestre milosrdnice" s početkom u 13 sati.

Popis članova upravnog odbora HSKLA prisutnih na sastanku

1.dr.sc.dr.Zoran Zoričić predsjednik Klin.za psihijatriju-Vinogradska
2. Damir Vodopivec dopredsjednik Centar, Zagreb
3. Dušica Cesarec tajnica Zagreb
4. Štefica Bedeniković član Trešnjevka, Zagreb
5. doc.dr.Darko Breitenfeld član Maksimir, Zagreb
6. prof.Milan Čapalija član Koprivničko-križevačka ž.
7. dip.soc.rad.Blanka Dorociak član Klin.za psihijatriju-Vinogradska
8. Slavica Juričević član Splitsko-dalmatinska ž.
9. Vladimir Salvador član Sisačko-moslavačka ž.
10. Dr.Dijana Uvodić-Đurić član Međimurska ž.
11. Marija Veselić član Dubrava, Zagreb
12. Zdravko Vidaković član Vukovarsko-srijemska ž.

Prisustvovali su :

dr.Mrija Turk-Kuči iz Slatine,

dr.Branko Lakner, M. Lošinj za primorsko-goransku županiju

Damir Vragović. Mače za krapinsko-zagorsku županiju

Predsjednik dr.Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u periodu od 08.02.2008.god. do 19.09.2008.god.

Predsjednik HSKLA dr.sc.Zoran Zoričić sastanak počeo izvještajem u razdoblju od zadnjeg sastanka UO 6.2.2008.god pa do ovog sastanka.  Spomenuo je da se u ovom sazivu UO održalo 6 sastanaka UO odnosno sa današnjim sedam. Prema prisutnosti članova može se reći da je uvijek bila prisutna natpolovična večina, članovi izvan Zagreba su se vrlo dobro odazivali na sastanak. Dosta uspješnih akcija je iza nas. Siže će biti prezentiran na izbornoj skupštini.

Od događanja u ovih zadnjih sedam mjeseci istaknuto je slijedeće :

1. Proslavljen je u Zagrebu tradicionalna Dan zaljubljenih - Valentinovo i «Trijezni tramvaj» koju organizira ZKLA Zagreb.,

2.Održan je III modul edukacije za stručne djelatnike.

3. Izuzetno je važan za sve nas bio travanj, kad smo u Opatiji 23.04  prisustvovali 3.kongresu KLA Alpe-Adria. Nazočilo je više od 400 učesnika. Tom su prilikom članovi KLA Čakovec prikazali ukratko presjek svoji 40 godina rada.. Gosti iz Slovenije Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije su bili oduševljeni i organizacijom i masovnošću ovog događaja. Dva dana prije održani su isto u Opatiji : 7.Alpe-Adra konferencija o alkoholizmu i 3.Hrvatska konferencija o alkoholizmu i drgim ovisnostima.

4. Početkom lipnja je osnovana «Europska škola o alkoholizmu i drugim ovisnostima» u Međugorju. Osnivači su «Majčino selo» iz Međugorja, HSKLA, Asocijacija KLA BiH, te udruženje KLA Mostarsko-neretvanskog kantona. U Zagrebu su bila dva župnika te je dogovoreno da će u travnju za vikend zainteresirani članovi HSKLA doći organizirano u Međugorje na duhovnu obnovu.

5.  I ove je godine održana Ljetna škola o alkoholizmu i to treća po redu. Brojnost predavača, učesnika i gostiju pokazuje stalan uspon u kvaliteti i kvantiteti. Sudjelovali su gosti predavaći iz Slovenije, Italije. Jasno je da ova škola ima dobru budućnost..

6. U Čakovcu su održani 24. sportski susreti  sjeverozapadne Hrvatske.

Ono što nas sve čeka je izborna skupština HSKLA i Večer pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti». Nako četiri godine bira se novi UO i nadzorni odbor. Dogovoreno je da će svi članovi UO u svojim sredinama konzultirati klubove i predložiti novog, ili potvrditi starog predstavnika u UO. Kao i na prošloj izbornoj skupštini, glasat će se za cijeli UO.

Isti dan u popodnevnim satima održat će se Večer pučke poezije. Zbog tehničkih poteškoća, nismo u mogućnosti objaviti točan datum, ali može se reći da će termin izborne i poezije biti subota u drugoj polovici studenog (22 ili 29).

Osnovano je dosta novih KLA :

Cres (Cres) ,

Lucač-Manuš (Split),

Feniks (Slavonski brod),

Osijek (Osijek),

Zdravi život (Krk),

Obiteljski klub (Varaždin),

Zdenac zdravlja (Kašina),

Novi Korak, Nova tratinčica (Zagreb),

Sveti I.Zelina (Sv.I.Zelina),

Požega (Požega),

Veliki Grđevac (Veliki Grđevac),

Neslanovac (Split),

Kaštela (Kaštela).

U postupku organizacije su u Vukovaru, Pakracu.

Slavica Juričević iz Splita najavila je još dva nova KLA ; Vareš i Bačvice. Velika je šansa da će se konačno u Splitu otvoriti dugo čekana Dnevna bolnica za alkoholizam.Osnovat će se i zajednica KLA Splita. U listopadu idu u Vukovar.

Prof.Čapalija je govorio o dobrom radu KLA Koprivničko-križevačke županije. Sudjelovali su vrlo uspješno na sportskim susretima sjeverozapadne Hrvatske. Jedino u Đurđevcima postoji problem sa stručnim djelatnicima. Traži se rješenje.

Dr.Lakner je najavio novi KLA na Krku. KLA Primorsko-goranske županije su i ove godine imali susret u Gorskom kotaru, ovaj put u Vrbovskom na Kamačniku.

Dr.Kuči je govorila o Alkohološkom centru u Slatini koje radi svaki dan sat i pol . Tu je aktivna vms Višnja Kajzer. Odlaskom Margite Hajduković i tu se otvorila potreba za novim stručnim djelatnikom. Treba poraditi na osnivanju KLA u Našicama i Orahovici.

Dr.Uvodić-Đurić je istakla proslavu 40 godina KLA Čakovec, učešće na kongresu u Opatiji i 2 godine rada Međimurskog saveza KLA.Posban problem je slaba suradnja s odjelom psihijatrije. Najavljen je i Talijanski kongres KLA u listopadu. Dr.Đurić će prisustvovati i pozdraviti u ime HSKLA.

   

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 8. veljače 2008. U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 8.veljače u prostoriji KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO : dr.sc.Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, , Dušica Cesarec, dr.Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković, doc.dr.sc.Darko Breitenfeld, Slavica Juričević, Sanja Jelić, te umjesto Vlade Salvadora iz Kutine bio je Mrijan Matušin novi predsjednik Zajednice KLA Sisačko-moslavačke županije,  a umjesto Rudolfa Vodolšaka, bio je Božidar Tenih.. Sastanku su prisustvovali i prof.Radovan Tatalović Vera Pavičić iz Umaga. Dr.Anita Komljenović se isprićala i telefonski iznjela novosti iz Primorsko-goranske Županije.

Predsjednik dr.Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u periodu od 28.09.2007.god. do 07.02.2008.god.

Predsjednik HSKLA dr.sc.Zoran Zoričić je osim obveze sazivanja sastanka UO, najavio i potrebu satanka zbog brojnih događanja krajem prošle godine, ali i izuzetnih u ovoj godini.

Prošle godine je Večer pučke poezije održana po deveti put i to u Koprivnici. Organizacija , odaziv članova KLA i sama poezija  bili su vrlo uspješni.

12.10 do 14.10 održana je 7.Koneferncija o alkoholizmu i  Alpe-Adria konferencija KLA u Ljubljani. Između ostalih, predavači dr.sc.Zoran Zoričić i dr.Robert Torre, na Alpe-Adria konefernciju došli su i članovi iz KLA Hrvatske. Još jedano lijepo druženje, upoznavanje noih ljudi, novih KLA.

U Listopadu 2007.držan I Svjetski sastanak  KLA u Italiji te nakon toga godišnja skupština KLA Italije.. Dr.Torre, dr.Lakner i prof.Tatalović su u Udinama prisustvovali velikom skupu kao službeni delegati HSKLA.  Porf Tatalović je reako da je bitno da su se KLA formalno udružili. Potpisana je pristupnica. Statut nije prihvaćen zbog razlika u smjernicama rada. Na primjedbe naše delegacije, koja je imala veliki ugled kao predstavnici zemlje u kojoj je prof Hudolin utemeljio obiteljski pristup liječenju alkoholizma, dogovoreno je da će se izvršiti izmjene, koje će svim predastavnicima i Savezima KLA članica odgovarati. Uočeno je i priznanje klubovima Italije ( Biskup je bio cijeli dan, osjećao se jaki utjecaj prof.Hudolina).

Mjesec borbe protiv alkoholizma popraćen je brojnim tribinama, predavanjima u svim KLA Hrvatske.

17.11.Održana redovna godišnja skupština HSKLA. Odaziv vanjskih KLA je bio odličan. Zagrebački KLA nisu došli u zadfovoljavajućem broju.

Razradu plana je dr.Zoričić započeo s Hrvatskom konferencijom o alkoholizmu i Alpe.Adria konferenciji KLA u Opatiji 21-23 travnja 2008.godine. Ove će godine na konferencijui prisustvovati gosti iz : Slovenije, Italije, BiH, makedonije. Dolazak su potvrdili predstavnici Srbije, a očekuju se i gosti iz Crne Gore. Prva dva dana su stručne teme, a treći dan je posvećen klubovima liječenih alkoholičara. Iz Zagreba će ići 3 autobusa za Opatiju sa predstavnicima KLA. Iz Splita će doći jedan autobus, iz Koprivničko-križevačke županije još jead. KLA iz Sisačko-moslavačke županije plnariju isto u većem broju doći u Opatiju. Ostali će doći u raznim privatnim aranžmanima.

Predstavnik iz Vinkovaca gosp.Vidaković je najavio 40 god.rada KLA Vinkovci. Do sada nisu još ništa konkretno dogovorili oko proslave obljetnice. Dr.Zoričić je predložio da se slavonci bolje organiziraju. Očekuje se da će predstavnici doći na konferenciju.

Prof.Tatalovič je najavio za Opatiju dva strućna rada terapeuta iz kaznionica i zatvora. Isto tako su , poučeni dobrim iskustvom, odlučili do kraja lipnja održati 4 tribine u Dubravi. 15.veljače je prva u Domu kulture s početkom u 17:30 i odnosi se na alkohol i ostale ovisnosti..

Predsjednik HSKLA dr.Zoričić je najavio III modul edukacije zanstručne djelatnike krajem veljače i početkom ožujka.

Dr.Uvodić iz Preloga je predložila da se termin održavanja sportskih susreta KLA sjeverozapadne Hrvatske premjesti u Rujan, jer je Čakovec nositelj aktivnosti rekreacije među Zdravim gradovima RH. Prijedlog je prihvaćen, što znači da će sportski susreti KLA Koprivničko-križevačke županije vjerojatno biti u lipnju.

Ponovo se održava jednodnevni seminar za članove KLA i njihove obitelji   18.veljače u prostoriji KB «Sestre milosrdnice».

5.travnja ZKLA organizira spotske susrete KLA Zagreba u Kašini. Očekuje se odaziv bar kakav je bio prošle godine (cca 300 ljudi)..

13.lipnja održava se III Ljetna škola alkoholizma u Malom lošinju. Osim dva dana edukacije, treći dan je upoznavanje još jednog otoka Lošinjskog arhipelaga a to se Unije.

Dr.Komljenović iz Delnica je poručila da su KLA Primorsko-goranske županije uveli održavanje sastanka stručnih djelatnika svaka tri mjeseca u drugo KLA i sa novim predavačem. Prisustvuju i članovi KLA koji mogu. Zadnji sastanak je bio u Crikvenici, a slijedeći u Matuljima. Sportsko druženje KLA ove će godine biti vjerojatno krajem svibnja (radi ranije početka škole u M.Lošinju.) U opatiji će jedan od stručnih djelatnika imati izlaganje.

U studenom će biti II.izborna skupština HSKLA u jutro, a popodne će biti Pučka poezija. Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje je pomogao u nalaženju prostora. Najvjerojatnije će to biti kazalište «Vidra» u Draškovićevoj ulici.

Prim.Golik-Gruber je predložila da se u uređivački odbor uključi iz svake županije predstavnik, koji bi organizirao da se sve aktivnosti napišu za Glasnik.

Prof.čapalija iz Koprivničko-križevačke županije je najvio seminar duhovne obnove u Sv.ivanu žabnom koji će voditi časna sestra Biserka. 5.travnja članovi KLA će imati tradicionalno hodanje za Dan KLA.KLA Podravka obilježava 30 god. rada  U Opatiji će imati predstavnika sa stručnim radom. U Molvama će, kao i svake godine, imati susret «Stihovima protiv ovisnosti».

U Splitu su osnovana dva nova KLA «Neslanovac» i «Varoš». Rade na osnivanju Gradske zajednice KLA Splita. S autobusom predstavnici KLA Županijske zajednice dolaze u Opatiju.

Iz Zagorja je došao Božidar Tenih. KLA unutar Krapinsko-zagorske zajednice loše, bolje rečeno nikako ne komuniciraju. Predloženo je da se okjupe predstavnici KLA i riješe situaciju.

Iz Umaga je bila prof.Vera Pavičić. Priprema se osnivačka skupština II kla u Umagu. Evidentna je razlika u radu pojedinih KLA. Postoje otpori u osnivanju zajednice KLA istarske županije. Gradovi Pazin i Umag su odvojili nešto sredstava za rad KLA.

Dušica Cesarec je pojasnila obveze KLA prema Savezu. Naime nakon SVAKE IZBORNE skupštine. Kopija novog rješnje dobijenog od opće uprave. Treba se poslati tajnici, ili na predsjednika HSKLA dr.Zoričića u Vinogradsku bolnicu. Isto tako bi svaki KLA koji je resgistriran kao udruga građana trebao provjeriti da li su održali izbornu skupštinu u skladu sa statutom. Ispravni podaci i izborne skupštine su preduvjet za ispravno glasovanje na izbornoj skupštini HSKLA.

Odlučeno je da će i ove godine HSKLA sudjelovati na natječajima za dodjelu financijskih sredstava. Do sada je najbolji donator bilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Ovaj ćemo puta ponuditi novu edukaciju za stručne djelatnike koji su završili prvi ciklus edukacije (trening vještina) i natjecat ćemo se sa projektom za očuvanje mentalnog zdravlja stručnih djelatnika metodama kako sprečavati sagorijevanje u radu.

Na kraju je dr.Zoričić još jednom najavio web stranicu HSKLA. Određene materijale pripremit će predstavnici KLA, a na ispravnost podatak u adresaru treba obratiti pažnju i korekcije dostaviti pismeno predsjedniku ili tajnici. Vjerujemo da će stranica biti izvoir informacija ne samo za KLA , već i za sve zainteresirane.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 21.rujna 2007. U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 21.rujnau prostoriji KB "Sestre milosrdnice" s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO : dr.sc.Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Višnja Kajzer, dr.Anita Komljenović, Dušica Cesarec, dr.Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković, doc.dr.src.Darko Breitenfeld, Vjekoslav Pleić, te umjesto Vlade Salvadora iz Kutine bio je gosp Kovačević. Sastanku su prisustvovali i prof.Radovan Tatalović i dr.Robert Torre.
Predsjednik dr.Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u periodu od 27.03.2007.god. do 20.09 2007.god.

31.03. u Kašini je Zajednica KLA organizirala sa klubom domaćinom Sportsko druženje u Kašini i tako je obilježen 1.travanj - Dan Klubova liječenih alkoholičara. Prisustvovalo je cca 350 učesnika. U travnju je prva grupa imala završni seminar za stručne djelatnike. Priznanja su primili 42 nova stručna djelatnika. U travnju je u Splitu održana promocija knjige dr.Roberta Torre. 2.6. su klubovi Primorsko-goranske županije organizirali druženje u Polanama iznad Delnica. U istom mjesecu je održana II.Ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju. Ove godine je prisustvovalo 53 polaznika zajedno sa gostima iz Slovenije. Zadnji da u lipnju održani su 23.sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske u Slatini. Učestvovalo je cca 400 članova KLA i njihovih obitelji. Održana je i promocija knjige dr.Roberta Torre u Rijeci. Osnovani su novi KLA u Osijeku, Slavonskom Brodu te na otocima krku i Cresu.

Nakon izvjšća predsjednika dr.Zorana Zoričića, članovi UO su govorili o događanjima u proteklom periodu na svojim područjima.

Višnja Kajzer je još jednom spomenula sportske susrete u Slatini, naglasila dobru organizaciju, proširene su dječje discipline. Odaziv KLA je bio odličan (23 KLA). Idući susreti će biti u Čakovcu.

Iz Splita je došao gosp.Pleić. Upravni odbor KLA Splitsko-dalmatinske županije je održao 4 sastanka. Planiraju održati seminar za liječnike opće praksei socijalne radnike svoje regije.

Dr.Komljenović je uz druženje u lipnju, spomenula i izbornu skupštinu KLA Primorsko-goranske županije održane 19.09.2007. Ponovo je dr.Anita Komljenović izabrana za predsjednicu.

Dr.Dijana Uvodić-Đurić je rekla da su KLA Međimurske i Koprivničko-križevačke županije zajedno sa KLA iz varaždina Dan KLA proveli na Dravi. U Ludbregu je održan tematski sastanak stručnih djelatnika. ( što i kako se radi u KLA). Istaknuta važnost prevencije. Posebno se posvetila pažnja financiranju rada KLA. Dosta stručnih djeltnika radi volonterski.

Z.Vidaković iz Vinkovaca je član KLA koji ima cca 100 članova. I sami članovi su shvatili da je rad u grupi sa toliko ljudi izuzetno otežan. Nadamo se da će se u Vinkovcima osnovati novi KLA. Uskoro će imati i zbornu skupštinu na kojoj će proslaviti 40 god. rada.

Kovačević iz Kutine nagalsio probleme s Petrinjom (financije, nema stručnog djeltnika). Situacija se poboljšala i KLA u Petrinji ponovo radi. Klubovi Sisačko-moslavačke županije naglašavaju slabu suradnju s bolnicom u Popovači. Iako u bolnici djeluje i ogledni klub, Zajednica KLA nema nikakve informacije o radu.

Š.Bedeniković je govorila o Zajednici KLA Zagreba. Klubiovi rade, čak se neki i nakon zastoja revitaliziraju.

Prof Tatalović, koji radi u penalnom sustavu, najavio je osnivanje KLA u zatvorima ( Kaznionice već imaju KLA.). Počelo je Zagrebu, u Puli, Osijeku. Samo u Gospiću još nije ništa boduzeto po tom pitanju.

Doc.dr.Darko Breitenfeld je predložio da se uz točenje i prodaju pića, donese zakon o zabrani nošenja alkohla maloljetnicima. Taj zakon vani postoji. Isto tako bi trebalo pojačati policijske atrole pred kafićima naročito preko vikenda.
Dr.zran Zoričić se okrenuo planiranim aktivnostima HSKLA. 6.10. očekuje nas večer pučke poezije u Koprivnici. Ove godine članovi KLA Zagreba idu organizirano autobusom na poeziju. Putem će kratko posjetiti i Križevce.

13 i 14 10 prisutvovat ćemo Alpe-Adria konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima u Ljubljani. 17 i 18. 10. održava se u Udinama osnivačka skupština Svjetskog saveza KLA. Zbog spriječenosti predsjednika dr.Zoričića, HSKLA će zastupati dr.Robert Torre. Osim njega, ide i dr. Branko Lakner iz Malog Lošinja. Dr.zoričić je reko da će talijani u dogovoru s prof.Višnjom Hudolin organizirati smještaj za 5.6 naših predstavnika. Članovi UO će do srijede javiti imena zainteresiranih. Odma iza Udina ide se u Montechiari gdje je godišnja skupština KLA Italije.

Planira se održati jednodnevni seminar za članove KLA i njihove obitelji. U studneom će se održati redovna godišnja skupština HSKLA. Krajem godine bit će i II.ciklus seminara druge grupe budućih socijalnih radnika.

Dr.Zoričić je najavio za iduću godinu u travnju Hrvatsku koferenciju o alkoholizmu i Alpe-Adria sastanak KLA. 21.23.4.2008.) Očekuje se ,naročito zadnji dan 23.4. (srijeda) organizirani dolazak članova KLA iz cijele Hrvatske.

Sastanak je završio u cca 14:30.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 26.ožujka 2007. U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 26.ožujka u prostoriji KB "Sestre milosrdnice" s početkom u 14 sati. Prisustvovali su članovi UO : dr.sc.Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Višnja Kajzer, prof.Sanja Jelić, prof.Milan Čapalija, Vlado Salvador, Rudolf Vodolšak i Dušica Cesarec, dr.Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković. Iz Nadzornog odbora bio je Ivan Sokač.

Predsjednik dr.Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u periodu od lipnja 2006.god. do kraja ožujka 2007.god.

Prvo su spomenute knjige "Propadanje alkoholičara" i "Oporavak alkoholičara u KLA" dr.Roberta Torre iz KB "Sestre milosrdnice". Očekuju se primjedbe i prijedlozi za drugo izdanje. Slijedeća edukacija stručnih djelatnika, zadnji modul I ciklusa, održat će se u dvije grupe 18-20. i 25-27. travnja. 45 polaznika završit će prvu edukaciju koja se sastoji od 4 djela.

U KLA izvan Zagreba i u Zagrebu redovito će se održavati supervizije rada. Ove godine u lipnju organizira se II trodnevna Ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju. Predviđena je za stručne djelatnike koji rade u KLA, za one koji se u profesiji sureću sa alkoholizmom a nisu direktno u KLA, kao i za predsajednike KLA. U perspektivi bit će to, uz edukaciju i evaluacija rada, organizirat će se radionice. U mjesecu lipnju, već tradicinalno, KLA Sjeverozapadne Hrvatske imaju sportske sisrete. Ove godine su to XXII poredu i somaćini su KLA Slatine. Višnja Kajzer iz Slatine, je osim ovog događanja, spomenula i odlazak članova KLA Slatine u travnju na manifestaciju u Vinkovce, kao jedan od Zdravih gradova u Hrvatskoj. Slatinjani će imati dva štanda. I ta aktivnost već postaje tradicionalna. Dr.sc.Zoran Zoričić je najavio i sportske igre KLA Zagreba koje će biti 31.ožujka u Kašini. Prof.Milan Čapalija iz Križevaca je spomenuo da osim u Slatini, opt će se u rujnu održati županijske sportske igre. U jjesecu borbe protiv ovisnosti članovi KLA Križevci bili su u Molvama, gde je u uspješnoj suradnji s lokalnom zajednicom i mladima održana priredba. Klubovi Koprivničko-križevačke županije prisustvuju skupštinama. Održano je i nekoliko supervizijskoh sastanaka, kao i godišnja skupština županijskog saveza. Seminar za stručne djelatnike održan je u suradnji Saveza županije i Zavoda za javno zdravstvo. Tom tečaju senzibilizacije prisustvovalo je 25 članova. 31.ožujka uoči Dana KLA i ove godine obitelji će biti u prirodi. Domaćini su KLA Varaždin. Rad KLA je ojačao, u Križevcima ima sada dvije grupe. Isto, zbog velikog broja članova, očekuje i Đurđevce i Koprivnicu. Zdravko Vidaković iz Vinkovaca je i ovaj put iznio problem jednog KLA s velikim brojem članova (cca 100). Zadnji je čas da se uz pomoć HSKLA i stručnih djelatnika i taj problem pokuša riješiti. Rudolf Vodolšak iz Krapine je izvjestio da pojedinačno KLA rade dobro, ali je slabo zajedništvo KLA unutar Krapinsko-zagorske županije. Preporuka je da se svakako potrude naći u Savezu zajednički jezik. Dr.Dijana Uvodić-Đurić iz Preloga, odnosno Međimurja je rekla da je konaćno prošle godine osnovan Savez KLA Međimurja. Financije ih muče, kao i većinu KLA: Predan je program Saveza Međimurja u Županiju, ali još nema informacije o rezultatima zamolbe.Proveli su projekt "Mladi za mlade" u osnovnim školama. Isto tako su proveli kvalitativno istraživanje o pijenju mladih. Izdat će se brošura s rezltatima. Vlado Salvador iz Kutine je govorio o sastanku saveza KLA Sisačko-moslavačke županije 15.ožujka. Najveći problem je grad Petrinja, u kojem već nekoliko godina ne djeluje ni jedan KLA. Ipak, rješenje se nazire; gđa.Petrić i gosp.Šušnjić su krenuli u akciju nalaženja prostora, kako bi se revitalizirao rad KLA Petrinja. U mjesecu borbe protiv alkoholizma stručna djeltnica KLA Petrokemija i KLA Kutina Mirna Bijelić, u suradnji s Crvenim križem, držala je predavanja po školama . Govorilo se o alkoholizmu i drogama.

Zajednica KLA Zagreba je organizirala jednodnevne edukacije za ćlanove KLA (lipanj, listopad) Bilo je - 43 učesnika. Do sada najveći broj KLA Zagreba učestvovao je na večeri pučke poezije u Virovitici, u mjescu borbe protiv ovisnosti prisustvovali su promociji knjiga dr.Roberta Torre, a sudjelovali su i u trčanju na Bundeku. Osim u prostorijama KB "Sestre milosrdnice", održan je jedan sastanak Zajednice u PB Vrapče. Vrlo rado , predstavnici Zajednice prisustvuju godišnjim skupštinama ne samo u Zagrebu, nego i izvan njega, pa čak i kod prijatelja u KLA Žarek upanja u Ljubljani. Isto tako ukjljučuje se u akcije KLA izvan Zagreba.

Donesena je odluka o pomoći KLA Varaždin u iznosu 500,00 kn za troškove registracije KLA.

Sastanka je završio u 15,30.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 01.lipnja 2006. U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 1.lipnja u prostoriji KB "Sesstre milosrdnice" s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO : dr.sc.Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Višnja Kajzer, Dinko Dragičević, Vlado Salvador, dr.Anita Komljenović, dr. Dijana Uvodić-Đurić, doc.dr.Darko Breitenfeld Zdravko Vidaković i Dušica Cesarec. Pridružili su se i dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević iz Slavonskog Broda i Slavica Jurićević iz Splita..

Predsjednik dr.Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u proteklom periodu. Naglasio je da su prisutne aktivnosti diljem Hrvatske : 17.lipnja promocija knjige ''Uhvaćena duga- Za život bez alkohola'' zbirka priča iz života , 19. lipnja održani 21. Športski susreti KLA Sjevero- zapadne Hrvatske u Podravskim Sesvetama; 24.rujna KLA Poštar obilježava 30. godina rada; 30.listopada održan stručni skup povodom 30. godina rada klubova Slatine i promocija knjige ''Slatinski alkohološki programi 1975- 2005'' i ''Hudolinov doprinos razvoju programa u Slatini'' ; od 13 -15 listopada u Trogiru je održana 2. nacionalna konferencija o volonterstvu ; 22. listopada u Križevcima održane su 7. Večeri pučke poezije i okrugli stol na temu ''Alkoholizam kao javno zdravstveni problem '', 4. prosinca u Bjelovaru 40 godina rada kluba, prosinac u Opatiji 30 godina rada, mjesec borbe protiv alkoholizma ( 15.11 obilježen akcijom ''Trčanjem protiv ovisnosti'' oko Jarunskog jezera; 7.12 Okrugli stol na Kaptolu - predavači dr.sc.Zoran Zoričić i prim mr.scVesna Golik-Gruber ), od 7 - 9. prosinca održan seminar za stručne djelatnike kao dio započete kontinuirane edukacije; 8. prosinca kao završna manifestacija Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti održana Tribina u ovim prostorima uz predavanja mg. Vesne Golik - Gruber i dr. Zorana Zoričića ; 15. prosinca održana 1. međunarodna konferencija i godišnja skupština udruge '' Sretna obitelj'' u Popovači i okrugli stol o zaštiti duševnog zdravlja, 11.veljaće godišnja skupština HSKLA, 29.03-31.03 i 12.04-14.04 održana edukacija "Uloga KLA u liječenju alkoholizma", 06.05 40 godina KLA Delnice.

Osnovani su novi KLA : Novi Korak (Zagreb), Lucač-Manoš (Split), Solin (Solin), Obiteljski klub Varaždin (Varaždin), KLA KRK (unutar "Kluba zdravlja). Održane su Supervizije : Pula, Umag, Opatija, Split...

Osim nabrojenih aktivnosti, bilo je još puno lokalnih.

U planu je Edukacija ( započela krajem prošle godine, drugi modul imala je u proljeće,), koja će treći modul imati na jesen, a završni u ovom ciklusu početkom iduće godine. To je kontinuirana edukacija koju bi trebali proći stručni djelatnici u KLA: 8.lipnja kreće pilot program - edukacija za članove KLA, višegodišnje apstinente "Tercijarna prevencija ovisnosti o alkoholu" (nove spoznaje, komorbitet).

23.-26-lipnja HSKLA i KLA Bonaca organiziraju u Malom Lošinju "Lošinjsku ljetnu školu o alkoholizmu".

18.lipnja se organiziraju Sportski susreti KLA Sjeverozapadne Hrvatske, Večer pučke poezije u listopadu, mjesec borbe protiv alkoholizma krajem godine.

Vlado Salvador iz Kutine je najavio 8.lipnja sastanak Sisačko-Moslavačke županije. Od svih KLA toga područja, najveći je problem u Petrinji. Naime KLA momentalno ne radi. Poboljšala se suradnja s bolnicom u Popovači, stižu i novi pacijenti. Nastojat će se priključiti Sportskim igrama koje ove godine organizira KLA Bjelovar. KLA Kutina planira 10.lipnja izlet u Tuheljske toplice. -

Dr.Anita Komljenović iz KLA Delnice je naglasila da je osobito zadovoljna sa suradnjom KLA u regiji. 6 KLA je registrirano kao nevladine udruge. Spomenuta je i Psihijatrijska bolnica na Rabu , koja je dislocirana za cijelu regiju. Osvrnaula se i na proslavu 40.godina rada KLA Delnice kojoj je prisustvovalo puno gostiju iz Lijepe naše.

Zdravko Vidaković iz Vinkovaca kao problem spominje veliki broj članova u jednom KLA ( cca 80 članova). Nedostaje stručnih djelatnika koji bi preuzeli rad u novim KLA:. Dr.Zoričić je spomenuo da rad u grupu od 60 ljudi,koliko obično prisustvuje sastanku, nije rad u KLA nego je to rad u terapijskoj zajednici.

VMA Višnja Kajzer iz Slatine je saopčila da je svima znana dr.Turk-Kuči u zasluženoj mirovini. U Slatini je održan tečaj senzibilizacije lokalne zajednice. Prisustvovalo je cca 35 polaznika . Isto tako bili su i lokalni tečajevi kojima su prisustvovala i djeca. U Slatini je inaš Predsjednik dr.Zoričić iznio Akcijski plan za borbu protiv alkoholizma. Klubovi iz Slatine nisu vezani za na veče bolnice, ali imaju dobru suradnju sa dr.Kojić.

Dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević iz Slavonskog Broda je rekla kako KLA radi u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe, pa dosta akcija rade zajedno sa stanarima doma.Sve njihove akcije prati lokalna TV i radio. Promovirali su CD člana KLA. I KLA iz Slavonskog Broda je velik po broju članova, te će se dijeliti. Dvije socijalne radnice pohađaju kontinuiranu edukaciju u organizaciji HSKLA. Primjećuje se sve više mladih na liječenju( 23,21 godina) Za financijsku pomoć obratili su se Gradu, ali oslanjaju se i na ostale donatore.

Dr.Dijana Uvodić-Đurić iz Preloga je najavila revitalizaciju aktivnosti Županijskog Saveza međimusrkih klubova (7 KLA).. Stručni djelatnici rade volonterski, jer nema sluha za financijsku potporu klubovima u njihovoj županiji. Nadaju se da će se zajedničkim nastupom, programom i akcijama izboriti za adekvatnu financijsku potporu. Isto tako žele i bolju suradnju sa županijskom bolnicom. Dr. Zoričić je naglasio izuzetnu važnost Županiskog saveza, i kako je važno da rade zajedno na promoviranju ideje , a ne osobe.

Damir Vodopivec je govorio o tribini na Kaptolu o penalnom sustavu, spomenuo je događanja (osnivanje KLA u Varaždinu, god.skupštine u Karlovcu, Ljubljani...).

Koprivničko-Križevačka župainija je Dan KLA 1.travnja provela u Mičetincima. Prisustvovalo je cca 120 članova. 19.lipnja organizira se skupština Županijskog Saveza, a 18.lipnja veliki Sportski susreti KLA Sjeverozapadne Hrvatske. Očekuje se 500-600 ljudi.

Iz Splita je došla Slavica Juričević tajnica Saveza Splitsko-dalamtinske županije. Spomenula je 5 tribina održanih po gradskim kvartovima u prosincu 2005.god. Važno je reći da se aktivirao KLA Trogir. Sada Split ima 11 KLA. Najveći su problem otoci. (Lastovo, Vis..) U samom Splitu su dva savjetovališta za probleme izazvane alkoholizmom i to u Domu zdravlja u kojem radi dr.Stjepo Botteri i pri Crvenom križu.

U svibnju je dr.Čudina imala seminar "Alkohol kao droga"., a održano je još nekoliko predavanja sa sličnim temama. Zadovoljni su suradnjom sa poglavarstvom i županijom, koji su i novosnovanim KLA Solin i Lucač-Manoš dali jednokratnu pomoć. Splićani su s velikim veseljem prisustvovali 40.god.skupštini u Delnicama, kao i u Slatini.

Doc.dr.Darko Breitenfeld je izjavio kako Zagrabčka zajednica želi obitelji Kostelić dati priznanje kao uzornoj sportskoj obitelji. Problem je okupiti ih sve zajedno, zbog njihovih velikih obveza. Vjerijatno će se to realizirati na jesen.

Ukratko smo se osvrnuli na rad Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba. Spomenute su aktivnosti u mjesecu borbe protiv alkoholizma, proslava Valklentinova sa već tradiionalnim Trijeznim tramvajem zvanim čežnja, proslavom Dana KLA na našem Sljemenu.

Sastanak je završio oko 15 sati.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 17.lipnja 2005 U ZAGREBU

Sasatanak UO HSKLA održan je 17.lipnja u prostoriji KB «Sesstre milosrdnice» spočetkom u 13,30 sati. Prisustvovali su elanovi UO : dr.sc.Zoran Zorieia, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Benina Kancir, Marija Veselia, Višnja Kajzer, prof.Sanja Jelić, Dinko Dragičević, prof.Milan Čapalija, Vlado Salvador, Rudolf Vodolšak i Dušica Cesarec. Iz Nadzornog odbora bila je Vesna Mitrović. Kao gosti bili su Sanja Vujanović iz Slatine i dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević iz Slavonskog Broda.

Predsjednik dr. Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješče o radu HSKLA uproteklih šest mjeseci. Radi se na formiranju piramide u organizaciji HSKLA što znači da HSKLA na vrhu ima zajednice KLA po regijama : To olakšava rad klubovima, Članovima tih zajednica. U proteklom periodu osnovana je 24.svibnja Zajednica KLA I udruga srodnih djelatnosti Zagrebačke županije. I Istarska županija imat će Zajednicu KLA. U Umagu je održao predsjednik dr.Zoričić superviziju. KLA te regije su bili razjedinjeni. Članica predsjedništva dr.Paola Presečki je dobila specijalizaciju, te će

prof. Pavičić voditi poslove oko organizacije i registracije Zajednice. Isto tako dr.Zoričić je održao superviziju u Puli. U sklopu bolnice imaju dnevnu bolnicu i Ogledni klub.

Pula na žalost nema akutni odjel za liječenje alkoholizma. Jedina bolnica te regije je na otoku Rabu. Toj bolnici gravitiraju i Pula i Rijeka. U Puli je osnovan novi KLA. U Slavoniji je održan «Okrugli» stol sa terapeutima. U Okolici Zagreba su isto tako bile supervizije i to u Zaprešiču, Velikoj Gorici i Kašini. U Sisačko-moslavačkoj županiji je bila supervizija u Popovaći gdje se mora poraditi na poboljšanju suradnje.

1.travanj – Dan KLA je ove godine u Zagrebu proslavljen sportski na Jarunu. Bilo bi dobro da to bude tradicija. Predsjednik je spomenuo i prostor koji smo od Grada tražili. Za sada još nema rješenja, te još uvijek za sve sastanke i HSKLA i Zajednice Zagreba koriste prostor KB «Sestre milosrdnice». Zbog toga je donesena jednoglasna odluka da se Bolnici na račun Oglednog kluba uplati po 1000,00 kn za godinu dana.

Tajnica je dala kraću obavijest o načinu popunjavanja virmana za uplate KLA prema Savezu. Naime za platitelja je potrebno napisati kraći naziv kluba, jer se onda na izvodu vidi tko je uplatio. Još uvijek klubovi uzimaju premalo glasnika, te je preporuka da bude minimalno 5 glasnika po klubu. Predsjednik je obrazložio situaciju sa sredstvima Saveza. Naime čeka se novi Loto-natječaj u rujnu, na kojem bi trebali dobiti sredstva udruge iz podrueča ovisnosti. Ako bi se potreba za sredstvima ukazala prije, tražit će se namjenska.

Planira se :

1. Od jeseni krenuti sa edukacijama stručnih djelatnika,

2. Kontinuirano provoditi edukaciju SVIH članova KLA).

3. Pomaknuti edukaciju senzibiliziranjem liječnika na problem alkoholizma. Vršiti to na terenu, vikendom, kraćim seminarima. Tu bi se surađivalo sa Hrvatskim društvom za alkoholizam. Savez ima tehniku koja omogučava suvremenu i kvalitetnu edukaciju.

Prof.Čapalija pozdravio kretanje Saveza van Zagreba. Spomenuo je da su ove godine Križevci organizatori Večeri pučke poezije te uz poeziju organiziraju okrugli stol s prim.d.sc.Željkom Marinićem (za liječnike i stručno osoblje). Dr.Bakula je predstavila svoj KLA ( Novi put iz Slavonskog Broda ), koji je sredstva za 20 glasnika i za rad kluba našao kod donatora, tako da su uspješno isfinancirali svoj dosadašnji rad. Spomenuo se i pristup davanju priznanja za apstinenciju. Dilema je bila da li davati priznanje pojedincu ili obitelji. Dogovoreno je da se priznanje daje pojedincu, a klub može obitelji dati zahvalnicu za rad u klubu. Tako je napravljeno u Krapini što je iznio gosp.Vodolšak. Priznanja su važna svakom pojedincu i obitelji. Zato priznanja koje dodjeljuje Savez koriste SVI klubovi, jer time se tom priznanju daje dignitet. Zahvalnice klubovi mogu kreirati sami. Priznanje se naručuje kod g?e Blanke Dorociak ili kod Predsjednika ( normalno sa svim podacima o nazvu KLA, imenu apstinenta i datumu početka apstiniranja.). Priznanje je 20,00 kn i ukupan iznos se uplaćuje na žiro Saveza.

Predloženo je da se slijedeći sastanak UO održi u Križevcima prije Večeri pučke poezije.

Izvješae po županijama prva je podnjela gđa Kancir, tajnica iz novosnovane Zajednice klubova liječenih alkoholičara i srodnih djelatnosti Zagrebačke županije.

Napomenula je da u sastavu Zajednice još ima problema sa KLA iz Jastrebarskog, te KLA Vladimir Nazor iz Velike Gorice. U Zajednici je 17 klubova , a u Sv.Ivan Zelini i u Dugom Selu još nema kluba. U punom nazivu Zajednice su i srodne djelatnosti zbog toga što je danas alkoholizam isprepleten sa drugim ovisnostima. Radi se na edukaciji stručnih djeltanika, obitelji i članova kroz tribine, okrugle stolove po gradovima.U planu su osnivanje klubova u Sv.I.Zelina i Dugo Selo, u Velikoj Gorici i svi moraju biti članovi HSKLA. Alkohološki glasnik trebaju stručni djelatnici približiti članovima odnosno utjecati na čitanje i uzimanje Glasnika. Dr. Zoričić je još jednom zahvalio gđi Kancir na velikom trudu kod organizacije osnivanja Zajednice Zagrebačke županije. Klubovi te regije su prije bili odsječeni, bez međusobne komunikacije. Sad su povezanu u čevrstu strukturu što će sigurnu donijeti na kvaliteti rada. Dr.Bakula iz Slavonskog Broda iznjela svoje ideje. Radi se na osnivanju Zajednice Broodskoposavske županije, razmišlja se o Savezu KLA Slavonije i Baranje. Puno klubova koji su prije bili ne rade (Pakrac, Gradiška, Vukovar, Požega, Orahovica, Ilok itd). Organizirat će se okrugli stol stručnjaka, liječnika iz Slavonskog Broda s ciljem da oni počnu razmišljati o KLA u svojoj sredini. Važno je senzibilizirati stručnjake. Osnovat će se Zajednica i novi klubovi.

Vms Višnja Kajzer iz Slatine je najavila važan doga?aja i to 1. listpada kada KLA Slatine slave 30.god.rada. Pozvana je i prof.Višnja Hudolin. Tema skupa je «In memorima prof.V.Hudolin». O KLA Slatine i njihovom radu namjeravaju snimiti film. Dr.Zoričić je rekao da će Savez svakako biti suorganizator.

Prof.Čapalija je izvjestio da KLA Križevci kao organizatori večeri poezije imaju podršku Zavoda za javno zdravstvo, a grad Križevci je pokrovitelj. U regiji je KLA Centar Koprivnica koji će se zbog veličine podijelti. 1. travnja se imali druženje osamdesetak članova uz edukaciju. 19.lipnja su sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske. Kao I svake godine organizirani su u Molvama susreti Kreativnošću protiv ovisnosti.

Koordinacije klubova rade, samo je grad Varaždin u regiji bez kluba i to hitno treba promijeniti. Dr.Zoričić se složio i dodao da je isti problem sa Osijekom. Gosp.Salvador iz Sisačko-Moslavačke županije se osvrnuo na sastanak u Pitomaći. Nisu zadovoljni sa nekim sgementima iz bolnice. Kasnije je održan i sastanak sa radnim organizacijama. Vide se pozitivne promjene ( dolaze u KLA članovi upućeni iz Bolnice, prati se njihovo prisustvo...). U Ivanić-gradu su nezadovoljni prilivom, jer mnogi idu na liječenje, ali ich poslije nema u klubu. U Pterinji je klub u krizi, za što se smatra da su odgovorni sami članovi kluba i lokalna zajednica koja ne daje podršku. Gosp.Vodolšak je najavio registraciju Zajednice KLA Hrvatskog Zagorja. U lipnju će se održati rasprava o Statutu. Rade na proširenju mreže prema Klanjcu , Zlatar Bistrici.. Upitan je i Zabok.

Gosp.Dragičevia iz Splita nije zadovoljan odnosima u svojoj regiji. I dr.Zoričić je istaknuo lošu situaciju u Splitu, te da sve treba podrobnije razraditi sa svim stranama.

Osnovan i registriran je KLA Bonaca te je donijeta odluka se klubu isplati 500,00 kn za troškove registracije.

Sastanka je završio oko 16 sati.

I. Sastanak upravnog odbora Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara 25.siječanj 2005

Sastank Upravnog odbora HSKLA održan je 25.siječnja u prostoriji KB «Sesetre milosrdnice». Prisutni su bili : Dr.sc.Zoran Zoričić dr.med. ( predsjednik), Damir Vodopivec (dopredsjednik) te članovi : Dušica Cesarec (Zagreb) , Dinko Dragičević (Split), Vladimir Salvador (Kutina), prof.Milan Čapalija (Križevci), dr.Dijana Uvodić-Đurić (Prelog), vms Višnja Kajzer (Slatina), Zdravko Vidaković (Vinkovci), Benina Kancir ( Velika Gorica), dipl.-soc.rad. Blanka Dorociak (Zagreb), dr. Anto Orešković, (Zagreb), Marija Veselić (Zagreb), Štefica Bedeniković (Zagreb), prof.Sanja Jelić (Zagreb). Opravdano odsutni : dr. Paola Presečki (poslala zamjenu iz Poreča), dr. Anita Komljenović (Delnice), doc.dr.sc.Darko Breitenfeld (Zagreb), Rudolf Vodolšak (Krapina), Osim članova prisustvovali su i : prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber, soc.rad.Vesna Mitrović (predsjednica nadzornog odbora HSKLA), Zdenka Domiter i Juraj Cesarec.

Dnevni red je bio dosta opsežan, pa se nastojalo što efikasnije provoditi brojnu diskusiju. Prvo je bio razmatran dosadašnji Poslovnik rada Upravnog odbora HSKLA. Nakon primjedbi nekoliko članova (obavezna zamjena za odsutnoga sa pravom glasa, javnost rada UO, onaj koga nema - glas mu je nevažeći, 2 ovjerovitelja zapisnika sa sastanka UO), usvojene su promjene. Uz zapisnik sa sastanka dostavit će se i izmijenjeni poslovnik. Prema drugoj točki dnevnog reda, predsjednik dr.sc.Zoričić je predložio za blagajnicu Zdenku Domiter koja je i u prijašnjem mandatu radila predano te poslove. Prihvaćeno je jednoglasno. Isto tako predložena je i Dušica Cesarec za tajnicu, jer je bila angažirana oko tih poslova i prije. Prijedlog je podržan jednoglasno.

Odlučeno je da će se satanci održavati kvartalno, s napomenom da se okvirno dogovori za termin na sjednici. Akcije u toku 2005.god. dogovorit će se sa stručnim odborima koji će se osnovati za pojedine potrebe (sport, pučka poezija, informativna djelatnost). Same akcije ovisit će i o raspoloživim financijama. HSKLA je aplicirao na natječaj objavljen od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za financijska sredstva i to sa programom, koji se odnosi na redovni rad kroz dulji period te sa projektom širenja mreže klubova na našim otocima. Jasno je da će naš rad biti puno bolji, prepoznatljiviji u javnosti, ako ćemo imati bolje financijsku podlogu. Dotakli smo se i pomoći novoosnovanim klubovima (500 kn nakon registracije), priznanja (20 kn po komadu). Napomenuto je da se priznanja za apstinenciju ISKLJUČIVO daju od strane HSKLA, dok zahvalnice klubovi mogu raditi sami. Zahtjev za izradu službenih priznanja šalje se na dipl.soc.rad.Blanku Dorociak, KB «Sestre milosrdnice» Zagreb bar tri tjedna prije skupštine. Primjećeno je da se neki smatraju klubom, a nisu registrirani. Klub liječenih alkoholičara je PRAVNA OSOBA ( ima svoj žiro-račun i matični broj). Ako klub radi u više grupa, onda su to dijelovi jednog kluba. Radit će se i na širenju mreže klubova u istočnoj Hrvatskoj, Dalmatinskoj zagori. No isto tako Savez će financijskom pomoći biti prisutan u svim akcijama diljem RH. ( Đurđevac – sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske, Križevci – pučka poezija...) kao i ukljućenjem u organizaciju ili neku drugu pomoć svih koji imaju volju i sposobnost.

Razgovaralo se i o službenim prostorijama HSKLA . Za sada su naša arhiva, promiđbeni materijali, literatura pohranjeni u KLA Peščenica (još jednom hvala Peščenici). Dogovoreno je da se ispita na Poglavarstvu grada Zagreba o mogućnosti dobivanja adekvatnog prostora. Informacije ćemo imati do slijedeće sjednice.

Još jednom je napomenuta obveza plaćanja članarine Savezu (100 kn godišnje) i Glasnika Zajednici KLA Zagreba ( kvartalno). Preporuka je klubovima da uzimaju minimalno 5 Glasnika za klub. Prof.Čapalija je spomenuo kako je važno da predsjednik ili dopredsjednik HSKLA uruče priznanje dugogodišnjem apstinentu na godišnjoj skupštini KLA. To su svi podržali, kao i napomenu dr.sc.Zoričića o održavanju spupervizijskih sastanaka van Zagreba (može i prije skupštine).

Prvi satanak je bio vrlo konstruktivan, sa puno prijedloga te obečava plodan rad novog rukovodstva Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

 

 
After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES