ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

ZAŠTO MLADI POSEŽU ZA DROGAMA?

Snježana Šalamon, dipl. soc. radnica*

Andrea-Silvija Hotujac, prof. psihologije*

Jedno od najčešće postavljanih pitanja vezanih uz psihoaktivne tvari jest: "Zašto mladi posežu za drogama?" Odgovori su, kao i razlozi, različiti. Pokušat ćemo ih svrstati u nekoliko grupa:

a)  Želja da se osjećaju odraslima

Djeca vole oponašati odrasle.

Djeca primaju različite poruke koje im govore što znači biti odrastao. One mogu dolaziti neposredno od roditelja, putem medija, od vršnjaka itd.

Primljene poruke djeca tumače, gledajući model koji imaju u roditeljima i drugim odraslim osobama, ona uče.

Kada bismo pitali djecu kakve im poruke šalju roditelji o pijenju alkohola, pušenju, drogama, što bi nam ona mogla reći? Ukoliko roditelji puše, piju ili uzimaju droge, dijete to može interpretirati kao najbolji način suočavanja s problemom ili stresom. Zato je važno biti dobar model ponašanja  djetetu, kako bi njegovo osamostaljivanje bilo što uspješnije. Ne smije se zaboraviti da se djecu ipak jednom mora “pustiti” da odrastu. Taj proces počinje od najranijeg djetinjstva. Što se roditelj tome više opire, to dijete više želi da ga se pusti. Eksperimentiranje sa alkoholom i drugim drogama najčešće i počinje u vrijeme kada dijete počinje zahtijevati veću slobodu. U većini slučajeva, dopuštanje djetetu da bude samostalno omogućit će mu da ne izabere pušenje, alkohol ili druge droge, upravo zato što se osjeća odraslo i zrelo.

b)  Želja za uklapanjem i pripadanjem grupi

Djeca žele biti voljena i prihvaćena. Ponekad se događa da članovi grupe kojoj žele pripadati puše, piju ili uzimaju druge droge. U želji da se uklopi, dijete se i samo počinje ponašati na sličan način, izazivajući čitav niz problema.

Ako želiš slaviti, ne čini to bez alkohola. Hoćeš li biti zgodan i vitak, samo uzmi malo speeda, ako želiš slušati glazbu na pravi način, uzmi dim - dva marihuane, želiš li pobjeći od svega, snifaj malo ljepila. Što ti se loše može dogoditi? Ovakve i slične poruke uvjeravaju mlade da se i oni trebaju pridružiti “ekipi”.

Želja za uklapanjem i pripadanjem prirodan je i važan dio odrastanja. Formiranje jasnog stava protiv duhana, alkohola i drugih droga nužan je, ali ne i dovoljan uvjet za uspješnu prevenciju ovih poremećaja. Djeca su vrlo zahtjevna, i potrebno je razviti cijeli niz vještina da im se pomogne. Ona trebaju naučiti KAKO se oduprijeti prikrivenom i direktnom nagovaranju na uzimanje bilo kojih droga, reagirati pravilno u rizičnim situacijama, izgraditi čvrste odnose, jasno izraziti svoje mišljenje, rješavati probleme, donositi odluke...

c)   Želja da se opuste i dobro osjećaju

Odrasli, a za njima i djeca, ponekad razvijaju nezdrav način suočavanja sa stresom. Mnogo se puta čuje “baš bi mi dobro došlo piće”, ili “postoji li nešto protiv stresa” i slično. Djeca trebaju naučiti kako se nositi s problemima na prihvatljiv i djelotvoran način. Veoma je važno da dijete ima mogućnost razgovarati o svojim potrebama, neuspjesima, strahovima, ne bojeći se da će biti kritizirano ili kažnjeno. Ako se nešto treba osuđivati, neka to bude samo štetno i negativno ponašanje, nikada sama osoba.

d)  Želja za pobunom i riskiranjem

Proces osamostaljivanja kroz odrastanje, uključuje postupno odvajanje od obitelji i formiranje odrasle, zrele osobe. Na tom putu mladi dolaze u rizične situacije. To im ponekad može donijeti nevolje, ali i naučiti ih da se suoče sa svijetom kao zreli ljudi.

Alkohol i ostale droge također mogu predstavljati izazov. Jaka želja da se bude odrastao, potpomognuta filmskim ili glazbenim idolima koji piju ili se drogiraju, kod neke djece izaziva želju da preuzmu rizik: “ništa loše mi se ne može dogoditi, ja to mogu kontrolirati.”

Mladi moraju preuzeti određene rizike da bi uvidjeli vlastite mogućnosti i ograničenja. Na roditeljima i odgajateljima je da ih uvjere kako postoje rizici koji su opasni po život, i koje jednostavno ne treba preuzimati, jer se njima ništa ne dokazuje.

Među mladima ima onih koji se zaista bune protiv društva i to pokazuju svojim antisocijalnim ponašanjem, delinkvencijom i slično. Roditelji koji imaju nejasna i nerealna (često previsoka) očekivanja od djece, i koji s njima komuniciraju na grub način, pun kritiziranja, prijetnji i kazni, povećavaju vjerojatnost da će njihova djeca posegnuti za alkoholom ili drugim drogama.

e)  Radoznalost

Ranije spomenuta želja djeteta da što prije odraste uključuje i radoznalost. Djeca žele znati što više o svemu, pa tako i o alkoholu i drugim drogama. Neka djeca pokazuju iznimnu radoznalost o drogama, pa svoja saznanja dopunjuju iz različitih izvora.  Nerijetko su to vršnjaci koji imaju iskustva s drogama, koji im pružaju iskrivljene i nepotpune informacije o posljedicama zlouporabe ovih sredstava. Ističu se (kratkotrajni) “pozitivni” učinci droge, ignorirajući užasne zdravstvene i socijalne posljedice do kojih droga dovodi.

Ne treba izbjegavati ovu temu u razgovoru s djecom. Zato se i roditelji trebaju “oboružati” znanjem. Tako će se njihova preventivna uloga višestruko povećati.

KAKO SPRIJEČITI ?

Iz izjava većine ovisnika koji se bolnički liječe dobiva se podatak da je roditeljsko neznanje o njihovom uzimanju droga trajalo u prosjeku dvije do tri godine!

Razgovarajte sa svojim djetetom

Stvorite u svojoj obitelji naviku iskrene komunikacije. Djeca bi trebala od najranijeg djetinjstva s roditeljima razgovarati bez straha o svemu što ih zanima. Tako se povećava vjerojatnost da će i o pitanjima vezanim uz upotrebu različitih sredstava ovisnosti razgovarati  s vama.

Znanje je moćno oružje u sprečavanju zlouporabe alkohola i ostalih droga. Da bi se problem spriječio ili riješio, potrebno je poznavati ga. Zato je dobro da roditelji imaju potrebne informacije o drogama.

Djeca i mladež ne smiju uzimati alkohol i ostale droge. Ovo pravilo mora biti jasno postavljeno, bez opravdavanja ili iznimaka.  Lijekovi se uzimaju samo onako kako su propisani od liječnika, i nikako drugačije. Pokažite jasno da droge nisu dobrodošle u vašoj kući, i da ne opravdavate proslave na kojima se one uzimaju.

 Ukoliko ste i sami ovisnici, iskreno razgovarajte o svojoj ovisnosti i poteškoćama koje ona stvara. Potražite od djeteta savjet, ideje kako da taj problem riješite. To  može donijeti dobre rezultate. Na taj način dijete (a i odrasli), razvija vještinu razrješavanja problema.

Djeca imaju pravo na potpunu i točnu informaciju. Pažljivo im objasnite sve posljedice zlouporabe droga, i njihov poguban utjecaj na njihovu budućnost. Ispravite sve nepotpune i pogrešne informacije koje dobivaju od vršnjaka i medija.

Pomozite djetetu da izgradi zdrav i pozitivan stav o sebi.  Kada roditelji nagrađuju i napore jednako kao i uspjehe, dijete stječe osjećaj vlastite vrijednosti i sigurnosti.

Naučite dijete da se odupre pritisku vršnjaka. Objasnite mu da je potrebno reći “Ne” vršnjacima u situacijama kada ih se nagovara na uzimanje alkohola ili drugih droga. Najjaču podršku dijete ima u čvrstoj obiteljskoj povezanosti i međusobnom povjerenju.

____________________________________________________________________________________________________________________

*Centar za prevenciju ovisnosti grada Zagreba, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Centar za alkoholizam i druge ovisnosti

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES