ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

IGRE NA SREĆU I OVISNOST

Božena Galoić Cigit, prof., socijalni pedagog*

Zakon o igrama na sreću u Republici Hrvatskoj

1991. godine proglašen je Zakon o igrama na sreću i zabavnim igrama u Republici Hrvatskoj. Igrom na sreću, u smislu ovog zakona, smatraju se loto, sportska prognoza, veldo, bingo, lutrija, tombola, klađenje, igre na stolovima, i druge igre u kojima se sudionicima pruža mogućnost stjecanja dobitka u novcu, stvarima ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ne ovisi o znanju i umješnosti sudionika u igri, već od slučaja ili nekog drugog neizvjesnog događaja.

Igre na sreću su i igre na automatima koji samostalno odlučuju putem mehaničkog ili elektronskog uređaja o isplati dobitka u novcu, stvarima ili pravima.

Od 1994. godine takove se igre mogu priređivati samo u igračnicama i automat klubovima. Na taj način onemogućen je pristup ozbiljnim igrama na sreću maloljetnoj populaciji , koja je veliki dio slobodnog vremena do tada provodila upravo igrajući igre na sreću, pretežito na poker automatima.

Klasifikacija igara

Iza naziva igara na sreću nailazimo na niz najrazličitijih mogućnosti a samu klasifikaciju možemo izvršiti prema mnogim kriterijima. Za Rogera Cailloisa, glavni kriterij podjele igara je obilježje koje prevladava u određenoj igri a to je :    

·         takmičenje

·         slučaj

·         pretvaranje

·         zanos

Jasno je da se igre na sreću nalaze u skupini igara u kojima prevladava i određuje slučaj, u skupini igara koja se naziva alea (kocka). Dok kod igara takmičenja (nogomet, obojka, šah...), ishod igara ovisi o uloženom trudu pojedinih igrača koji na taj način pokazuju svoje vrijednosti, kod igara na sreću ishod je prepušten sreći, slučaju, sudbini. Kod igara na sreću osobne sposobnosti  pojedinca nemaju nikakav značaj, a igrači su prepušteni presudi sreće.

Igre na sreću su igre krajnje neizvjesnog tijeka na koji ne utječu znanje i sposobnosti igrača, već ishod ovisi samo o slučaju, sreći ili nekom drugom nepredvidljivom događaju, a koji učesnicima omogućuje stjecanje materijalnog dobitka. 

Najčešća podjela igara na sreću je podjela na legalne i ilegalne igre, od kojih se neke mogu naći u obje skupine (legalni i ilegalni poker aparati).

Patološko kockanje, kompulzivno kockanje, ovisnost o igrama na sreću

Unutar skupine osoba koje  povremeno ili stalno sudjeluju u igrama na sreću postoji još jedna podskupina: osobe koje često i nekontrolirano sudjeluju u igrama na sreću, stvarajući na taj način emocionalne i financijske probleme sebi i svojim obiteljima.

Procjena o postotku takvih tzv. “patoloških (kompulzivnih) kockara “ su različite i kreću se od 0,2%  do 3,4 % , a ovise o populaciji iz koje je uzorak izvučen, te o kriterijima koji su uzimani za utvrđivanje takovog oblika. Prema ''Dijagnostičkom i statističkom  priručniku psihičkih smetnji'', “kriteriji za patološko kockanje“ određuju se na sljedeći način. Osoba je kronično i uznapredovalo sve manje sposobna da se odupre impulsu za igre na sreću. Igra na sreću nanosi štetu, uništava ispunjenje obiteljskih, osobnih i poslovnih zadataka i završavati na barem  tri , od sljedećih sedam načina:

1.       zatvor zbog krivotvorenja, pronevjere, prijevara, neplaćanja ( utaja ) poreza, da bi se dobio novac za igru

2.       obustava plaćanja dugova i drugih financijskih obaveza

3.       smetnje u obiteljskim i bračnim odnosima zbog igre

4.       nabava novca iz ilegalnih izvora

5.       nesposobnost priznavanja gubitka ili podnošenje dokaza o dobitku, u slučaju da se ovi utvrde.

6.       gubitak radnog mjesta zbog vremena izgubljenog na kockanje

7.       potreba da se posuđuje novac od drugih, da bi se popravila trenutna financijska situacija

Ukoliko postoji uznapredovala nesposobnost da se osoba odupre impulsu za igre na sreću, a prisutno je nekoliko gore navedenih obilježja, možemo govoriti da je došlo do ovisnosti o igrama na sreću .

Graham i Lowenfeld već 1986. godine govore da se kod kompulzivnih kockara javljaju tzv. multipne ovisnosti. Blasczynski i Mc Conghy ( 1989.)  sumirajući radove o povezanosti kompulzivnog kockanja s ostalim ovisnostima, nalaze da se procjene o ovisnicima o alkoholu među kompulzivnim kockarima kreću od 4% do 39%. Objašnjenja za tu povezanost su dvojaka:

 a) u alkoholiziranom stanju može doći do “popuštanja kočnica“ (dezinhibicije) i tada se impulzivno kocka;

b) neuspješno kockanje može poticati na upotrebu alkohola i narkotika kako bi se smanjila depresivnost i anksioznost.

Novija istraživanja nalaze pak vrlo nisku povezanost kockanja s alkoholizmom i drugim ovisnostima, što ne daje podršku hipotezi o multiploj ovisnosti: kockanje – alkoholizam-druge ovisnosti. Knowles već 1976. g..  naglašava da  je u kompulzivnih kockara naglašena sklonost riskiranju. Mišljenja je da sklonost riskiranju sadrži orijentaciju prema uzbuđenju, te da razina pobuđenosti koja se doživljava za vrijeme kockanja može pobuditi tu želju. Valja reći, da za sada nema longitudinalnih studija koje bi pokazale da li su osobe određene strukture ličnosti sklonije kockanju, igrama na sreću ili igre na sreću dovode do određenih promjena u strukturi ličnosti. Većina, od zapravo malog broja profesionalaca koji se bave istraživanjima kompulzivnog kockanja , smatra da su osobe s tim problemom ovisnici , te nastoje utvrditi da li su profili ličnosti kompulzivnih kockara sličniji profilima drugih ovisnika nego li profilima opće populacije.

Ovisnost o igrama na sreću i liječenje

Osim dihotomne podjele na patološko i nepatološko kockanje, po kojoj se na kockanje gleda kao na bolest, odnosno ovisnost, postoji i tzv dimenzionalni pristup. Po njemu se kockanje smješta na kontinuum koji ide od nekockanja, preko socijalnog kockanja do patološkog kockanja (profesionalni kockari su izvan tog kontinuuma). Kod dimenzionalnog je modela, kontrolirano kockanje prihvatljiv cilj tretmana, što je sasvim u suprotnosti s medicinskim modelom, gdje je potpuna apstinencija od kockanja, kao i u slučaju alkoholizma, apstinencija od pića, jedini prihvatljiv cilj tretmana.

U  Hrvatskoj se devedesetih godina počinju javljati osobe s problematikom igara na sreću. Iako ta problematika u svijetu ima dugu tradiciju, u nas još uvijek ima različitih mišljenja glede njihova liječenja.

U SAD od 1957. godine djeluje GA (Gambles Anonymous), udruženje kojemu je svrha olakšati prestanak kompulzivnog kockanja, u Velikoj Britaniji od 1964. g. postoji udruženje GAM, za članove obitelji kompulzivnih kockara. Od 1984. godine  redovito izlazi časopis “Journal of Gambling Behavior“ (časopis  vezan za problematiku igara na sreću ).

U okviru Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti  KB “Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, javljale su se tijekom desetak godina, gotovo samo muške osobe  i to najčešće osobe koje su igrale na poker automatima.

Zajedničke karakteristike: većina osoba je dolazila iz obitelji u kojima su se visoko vrednovala materijalna dobra, većina osoba je bila sklona rizičnim aktivnostima u djetinjstvu i pubertetu (brze vožnje, kartanje za novac, zarađivanja sumnjivog porijekla...), dužina ovisničkog staža bila je prosječno šest godina, a kod svih oženjenih muškaraca bili su duboko poremećeni bračni i obiteljski odnosi. Većina ih je bila uspješna u samozavaravanju“ sljedeći put ću sigurno dobiti “, tako da se može reći da je postojala nesposobnost priznavanja gubitka. Ono što povezuje osobe iz grupacije patoloških kockara jesu i posljedice nekontrolirane igre. Nažalost, uočavanje tih posljedica dolazi dosta kasno, odnosno put do spoznaje predugo traje. Tada se suočavaju s činjenicom da je njihova igra uzrok i izvor većine njihovih teškoća, te da im je nužno potrebna stručna pomoć, jer je njihova igra već godinama izvan bilo kakove kontrole. Neki su pritisnuti dugovima i prijetnjama a  neki se i ne suoče s istinom poradi lišavanja slobode.                                                                     

Liječenje ovisnika o igrama na sreću je kod nas ambulantnog tipa i gdje je god to moguće uključuje se i obitelj. Tretman je dugotrajan , te zahtjeva prihvaćanje nekih osnovnih pravila. Jedno od njih je, da prije ulaska u tretman, pitanje postojećih dugova treba biti riješeno, jer u protivnom, nije za očekivati da će osoba prekinuti s igranjem.

Zaključak

Stjecanju novca “na lagani način“ pridonosi mnogo čimbenika, velikim dijelom i javni mediji koji nameću građanima mogućnost ogromnih dobitaka kroz razne igre. Sigurno je da je pitanje “igrati ili ne, i koliko?” odluka pojedinca, no igranje igara na sreću ima dva naličja: blještavo i nadasve primamljivo i tamno i teško naličje,  koje možemo vidjeti u nekoj manjoj rubrici tiska, ili pri traženju stručne pomoći. Sigurno je, da problematika vezana za igre na sreću, obzirom na karakteristike vremena u kojem živimo, traži daljnji angažman različitih stručnjaka uključujući i zdravstvenu pomoć kada se radi o ovisnicima igara na sreću.

____________________________________________________________________________________________

*Klinika za psihijatriju , alkoholizam i druge ovisnosti, KB “Sestre Milosrdnice“, Zagreb

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES