ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

ANOMIMNI KOCKAR ( GAMBLERS ANONIMOUS)

Gordon Moody M. B. E.,

osnivač društva Gamblers Anonimous, PO Box 88, London SW 10 OEU

Metode rada GA jednostavne su. Program oporavka preuzet je od društava anonimnih alkoholičara. Koraci oporavka uče se na tjednim sastancima, a predsjednik, jedan od članova, poziva svakog zasebno da govori o vlastitom iskustvu. Taj postupak se naziva terapijom. Kockar opisuje svoje kockarske dane i uspoređuje ih sa sadašnjima, boljim životom. Na taj način svaki stariji i noviji član, sluša svoju životnu priču ponovno i ponovno što dovodi do samoprepoznavanja. Svaki sastanak je kockarevo ogledalo. Kroz sastanke on spoznaje da je bolestan, no da se ne smije bolesno ponašati. Shvaća da je ovisnost izazvala njegove pogreške, ali i da je jedino samo on odgovoran za svoje buduće ponašanje. Ne smije ponovno kockati. U atmosferi punoj razumijevanja kockar napokon može priznati sve svoje pogreške  i  nedjela. Upravo, to je početak novog života. Supruga mora saznati cijelu istinu, a on se mora suočiti s vjerovnicima, te s njima napraviti realni dogovor da, u okvirima mogućnosti, vrati sve dugove. Radi se o procesu žaljenja, koje je kao i opraštanje sastavni dio života.

Od toga trenutka nadalje samopoštovanje raste. On konačno može slobodno gledati ljudima u oči. Ne trza se na svako kucanje na vrate, može prošetati ulicom bez straha da će sresti nekoga kome je dužnik. Na tom stupnju članovi programa oporavka govore o novim otkrićima, da se poštenje isplati, o radostima novootkrivenog  roditeljstva, o zadovoljstvima u malim stvarima, o poslu i o obiteljskom životu. Nastupa i spoznaja o stvarnoj vrijednosti novca, nakon čega slijedi odluka da kladioničar, kockarnica i kockarski aparati jednostavno ne mogu dobiti niti novčića. Neki se posvećuju preuređenju svojeg doma, drugi govore ushićeno o pripremama božićnog slavlja ili nekog drugog veselja. Na taj način kockari bolno odrastaju.

Onima koji su u ovisnosti proveli duže vrijeme, osvježenje novoga života pomalo će splašnjavati jer je iskustvo cjelokupne rehabilitacije teško. Naime, obveze preuzete u prošlosti moraju se podmiriti, a uz njih su tu i obveze iz sadašnjosti, treba napraviti financijski plan koji vodi računa o svim obvezama i njega se treba strogo držati. Povrh svega niti jedan dug bez obzira koliko velik bio ne smije se prešutjeti, a proračun mora biti takav da onemogućuje pritisak financijske krize. Svaki takav pritisak mogao bi postati izgovor za ponovno kockanje. U takvim okolnostima novca je tek vrlo malo. Težak je to i naporan put, a ovi nestrpljivi ljudi skloni bježanju u svijet iz snova sada se moraju nositi s tvrdom stvarnošću iz dana u dan. To zahtijeva poštenje i samoodricanje. Neki se članovi u Gamblers Anonimous (GA) vraćaju po drugi, treći ili četvrti put, nakon razdoblja nekoliko mjeseci, a ponekad i godina. Njihovi problemi u međuvremenu obično narastu, oni tek tada postaju spremni suočiti se s njima u potrazi za spasom i novim životom. Vrlo često, odluka je donesena prekasno, te se njihova odlučnost preispituje iza zatvorskih vrata.

Svoje članove društvo Gamblers Anonimous ne upućuje niti u jednu drugu organizaciju ili ustanovu, već se članovi  međusobno pomažu kako bi se ostavili kockanja i obnovili vlastite živote. No neki traže više pomoći nego što im udruga može dati, jer imaju dodatne probleme koji sprečavanju njihov oporavak. Takvi pomoć traže i  u drugim ustanovama.

Neki psihijatri pohađaju sastanke GA, no nisu aktivni sudionici niti voditelji. Dolaze da bi razumjeli suštinu problema, a članovi ih slobodno mogu zamoliti za mišljenje, savjet i  ponekad privatno konzultirati.

Postoji određeni postotak neuspjeha za što postoji nekoliko razloga. Na primjer nisu svi koji dođu spremni prestati s kockanjem. Neki svrate u GA zato jer imaju punoproblema koje  žele trenutačno riješiti i  nakon toga nastaviti pomalo  kockati. Takvi ne želi doista krenuti na dugi put oporavka, barem ne ovoga puta.

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES