ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

KOMPULZIVNO KOCKANJE I UTJECAJ NA OBITELJ

Za one koji ne kockaju, a još više za umjerene kockara, pomisao da kockanje može postati kompulzivna radnja (prisila, tj. ovisnost ili bolest) čini se nevjerojatnim. Ovisnost o alkoholu ili drogi shvatljiva je budući da pri tome u tijelo nešto unosimo. Ipak, govorimo li o ovisnosti o kockanju,  ona nije ništa manje stvarna.

Neki počinju kao vrlo mladi, druge snađe kasnije, više nego neodoljiva želja za kockanjem. Kockari se međusobno bitno razlikuju i po osobinama i po društvenom položaju. Iako su u detaljima životne priče veoma različite, sva  kockarska iskustva, kao i posljedice  imaju puna toga zajedničkog.

Pojava kompulzivnog kockanja je u određenoj mjeri potaknuta okolnostima. Neki se već na samom početku u potpunosti prepuštaju izazovu tog novog svijeta. Uživaju u uzbuđenju i atmosferi. Oni, koje prvi put prati sreća, postaju uvjereni da su sretne ruke, te ih to uvjerenje odvodi u iracionalno ponašanje. Neki, pak ne mogu izdržati pritisak novca i odgovornosti. Pomak, od običnog na kompulzivno kockanje za ove ljude događa se stupanjem u brak, u trenutku kad dobiju dijete, ili kad zbog nekog drugog razloga naglo poraste njihova odgovornost, a s time se ne znaju nositi.

Prva pojava kompulzivnog kockanja tek je uvod u ''pravo kockanje'', kontinuirano ponašanje, neprestano kretanje unutar jednog začaranog kruga. Svaka kockarska akcija počinje munjevito od uloga preko napetosti koju izaziva miješanje karata, tijek trke, te potom dalje do opuštanja u trenutku kad je ishod poznat, a zatim ponovno na početak u novi ulog. Onima koji mogu izdržati ovo ekstremno uzbuđenje, cijeli je tijek izuzetno stimulativan, dovodi do potpunog buđenja cjelokupne osobe, koja se osjeća kao da je ušla u novi i predivni svijet. Budući da sam proces igre na sreću sadrži elemente napetosti i opuštanja, neki kockarski užitak uspoređuju s orgazmom, te zaključuju da je kocka zamjena za sex.  Kompulzivni kockari sasvim su zaneseni tim svijetom, uživaju u njemu i ne traže izlaz iz situacije.

Ako ne možeš odoljeti kocki, bez obzira dobivao ili gubio, tada, budući da ti sreća nije naklonjena, moraš gubiti sve dok te ne zaboli. Ovaj stav koji implicira ponašanje kompulzivnog kockara navodi neke na tvrdnju da se radi o mazohizmu, što držim pogrešnom pretpostavkom. U svakom slučaju, iskustvo jest ponižavajuće, te ono kockara redovito dovodi do zaklinjanja da više nikad neće kockati. Ipak, to ponovo čine jer onaj svijet iz snova uspijeva redovito nadvladati sve loše uspomene.

Upravo taj svijet iz snova omogućuje kompulzivnom kockaru da, s novcem u ruci, krene u akciju, te da sa sigurnošću zna da će mu upravo danas krenuti, da će zaredati dobitak za dobitkom, sve do onog zadnjeg, najvećeg dobitka, a tada će biti ravan kolegi - majstoru koji je razvalio banku u Monte Carlu.

No, posljednjeg dobitka nema jer kompulzivni kockar mora kockati dalje.

Ali, svijet iz snova djeluje i sa zadrškom. Iako odlazi potučen, naknadno, u mašti, kockar prolazi u mislima sve ispočetka i umjesto krivih, u mislima povlači prave poteze. Time se uvjerava da će sljedeći put sve biti sasvim drugačije. Zatim se, tako ohrabren, ponovno pojavljuje na sceni.

Ova vrsta kockanja je skupa. Sreće ili ima ili nema. Oni koji nemaju sreće pronalaze razne načine da bi financirali svoju ovisnost. Posežu za novcem namijenjenim za druge svrhe, te se sve više zadužuju. Time se pojavljuje nova dimenzija jer kako raste zaduženost, raste sve više i kompulzivnost. Najprije, mora se zadužiti da bi kockao, a zatim mora kockati da bi vratio dug.

Za kompulzivnog kockara ne postoji nikakva mogućnost da se zaustavi i promotre situaciju u kojoj se nalazi. Velika nestrpljivost kockara čini razdražljivim i on hoće sve odjednom riješiti. Kockanjem se pokušava izvući iz kaosa u koji su se istim tim kockanjem uvukao. Začarani krug: posuditi, kockati, izgubiti, posuditi ponovo. Dugovi mogu doseći vrtoglave svote jer svaki je kockar vrlo vješt u izmamljivanju novca. Njegov svijet iz snova daje mu snage da izmisli, vjeruje i uvjerljivo priča sasvim nevjerojatne priče. Za one koji se ne daju uvjeriti, redovito ih dobiva na paniku i brzinu, te i opet uspijeva doći do novca.

Kockanje izjeda svaki djelić kockareva života. Uništava integritet osobe, uništava obiteljske veze, vodi do gubitka prijatelja. Istina više ne postoji, nestaje obzir prema drugima, nestaje samopoštovanje. Ove su posljedice neizbježne budući da kockanje dnevno stoji više od tjedne zarade. Vrlo je vjerojatno da će izgubiti i posao, no niti to ga ne može potaknuti da odustane od grozničavog kockanja.

Moli, posuđuje, laže, obmanjuje, a na koncu vara, pronevjeruje i krade. Jer, svakog dana iznova mora pronaći novac. Katkad čak i dobije velike svote, no njemu novca nikad dovoljno. Govori si da će kockati dok ne dobije dovoljno da vrati sve svoje dugove, a čak ako mu se to i posreći, nikad ne otplaćuje sve dugove nego tek one najhitnije. Ostatak novca ulaže ponovo u kockanje. Čak i kad vrati sav dug, posuđuje ponovno, od iste osobe, nekoliko dana kasnije, kad ga opet napusti sreća.

Kriza slijedi jedna za drugom, financijske poteškoće. Obitelj se osjeća odgovornom pomoći mu da se izvuče iz nevolja. No, pomažući mu, više štete nego koriste. On, naravno, obećava da više nikad neće kockati, čak je i uvjeren u to, ali, na koncu, ipak hoće. Ucjenjuje. Njegovi zahtjevi za novcem su hitni i dolaze bez najave. Bližnjima kaže: "Ako do sutra ne nabavim novac, završit ću u zatvoru." Pri tome ga se ne tiče što se oni zadužuju da bi ga izvukli iz opasnosti. Kockar podnosi mentalnu patnju i psihičku izopačenost. Ima strašnu grižnju savjesti zbog onog što čini supruzi i osobito djeci. Prezren je i odbačen i vrlo usamljen.

Nastavlja kockati samo zato što je to jedina nada da se izbavi iz nevolja, te tako opravda sebe i sve što je učinio. U tom trenutku, mrzi ne samo kockanje nego i samog sebe.

Ponekad nastupaju krize s kojima se ne može nositi. Nema više od koga posuditi novac, vjerovnici ga progone, stjeran je u kut. U takvom trenutku sposoban je počiniti zločin. Mnogi kockari završe u zatvoru. Brojni počine samoubojstvo. Mnogo ih je, također, na psihijatrijskom liječenju. Kockar je često vrlo zapuštena osoba, bez doma, posla, prijatelja i obitelji. No, i takav, kockar ipak ima nadu i šansu za novi život, u društvu Gamblers Anonimous.

U ovom članku, govorilo se neprestano o kockaru-muškarcu. Društvu Gamblers Anonimous pridružilo se tek nekoliko žena, te bi se iz toga moglo zaključiti da je manje žena koje pate od kompulzivnog kockanja. Činjenica da je stigmatizacija u slučaju žene kockara daleko jača nego u slučaju muškarca, vjerojatno je jedan od razloga zbog kojeg je žena kockara daleko manje.

GAM - ANON

Da ne postoji sestrinska udruga Gam-Anon koja okuplja članove njihovih obitelji, postotak neuspješno rehabilitiranih bio bi daleko veći.

Članovi obitelji imaju svoje posebne probleme i potrebe. Živjeti s kockarom, pri tome biti o njemu materijalno ovisan, teške su životne okolnosti koje osobu vode u ogorčenost, cinizam i mrzovolju. Ako kockar želi uspjeti i otrgnuti se prošlosti, članovi njegove obitelji to također moraju moći. Poučeni prošlim iskustvima, većina članova obitelji vrlo teško vjeruje obećanjima i nema puno nade. Ipak, na sastancima ćete često čuti da netko govori kako se toga dana probudio sretan, nakon mnogo godina. Rad na oporavku supružnici trebaju dijeliti. Samcima, razdvojenima ili razvedenima, mnogo je teže.

Supruge trebaju promijeniti svoj odnos prema suprugu. Prije toga ona je najvjerojatnije novčano ga pomagala preuzimajući odgovornost za dugove, dajući mu novac, posuđujući novac od svoje obitelji, hranila ga i oblačila iako nije privređivao. Uz to, ispitivala bi ga i prigovarala. Ovdje, u Gam-Anonu, ona uči kako ga učiniti odgovornim, ohrabruje ga u njegovim pokušajima, ne okrivljuje ga za zajedničke poteškoće. U Gam-Anonu članovi obitelji pronalaze, mir, ohrabrenje i razumijevanje. Borba koja se vodi i u GA i u Gam-Anonu vrijedi truda jer vraća samopoštovanje i poštovanje prema drugima. Donosi mir duši i osjećaj da smo ponovno ljudska bića. Daje svrhu i otkriva veličinu i užitak u sasvim običnim malim stvarima, odnosima i odgovornostima. Počinje život. Ozdravljenje. To čini dobro. Širom Engleske, Irske, Škotske i Walesa osnovane su GA i Gam-Anon grupe, kao i u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj i Australiji.

Ovaj tekst je autorska kombinacija, s manjim izmjenama, dvaju letaka "Gamblers Anonymous" i "Kolo nesreće", koje su izdali "Crucible" i "Interface". Autor je ove teme dalje razvio u "Quit Compulsive Gamling", izdavač "Thorsons", veljača 1989.

Preveli i pripremili Kristina Leko i Neven Iveta

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES