ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

KLINIČKE OSOBITOSTI BOLNIČKI  LIJEČENIH ALKOHOLIČARA STARIJE DOBI

Prof. dr. sc. Vlatko Thaller, doc. dr. sc. Danijel Buljan, dr. Srđan Marušić*

U razvijenom svijetu se neprestano pomiče granica životne dobi prema starijim dobnim skupinama. Prema popisu pučanstva u SAD je 1983. godine bilo više od 11% populacije starije od 65. godina. Procjenjuje se da će 2000. godine biti 12,2 posto, a 2025. godine broj ljudi starijih od 65 godina porast će na 17,2 posto cjelokupne populacije. Popisom pučanstva 1991. godine u Republici Hrvatskoj ustanovljeno je 13,1% stanovništva starijeg od 65 godina što našu zemlju svrstava u red (među) zapadnih zemalja s visokim postotkom starijeg pučanstva.

Pijenje i zlouporaba alkohola manje je učestalo u starijim nego u mlađim dobnim skupinama. Holcer (1984) je ustanovio štetnu uporabu alkohola u 10% muškaraca mlađih od 40 godina, a samo u 5% starijih od 60 godina i u 1% žena starije dobi. Omjer žena i muškaraca alkoholičara u starijoj dobi približava se i kreće se oko 1:1,3.  Kao razlozi smanjene potrošnje alkohola u starijoj dobi navode se: pad individualne podnošljivosti alkohola, rana smrt, prije šezdesete godine, teških potrošača alkohola, nedovoljna obaviještenost o realnoj potrošnji alkohola ili pak kombinacija tih faktora. Manja potrošnja  alkohola tumači se i mogućim unakrsnim, štetnim djelovanjem alkohola i drugih lijekova koje uzima jedna četvrtina populacije starije od 65 godina.

Među starijim osobama postoje dva tipa pijenja alkoholnih pića, koji se znatno razlikuju i mogu se podijeliti na one koji su ranije počeli zloupotrebljavati (prekomjerno piti) alkohol te nastavljaju s tim i u starosti i one koji sve do starosti nisu imali problema s pijenjem. Na prvu skupinu otpada dvije trećine alkoholičara u starijoj dobi. Manje od jedne trećine alkoholičara u starijoj  dobnoj skupini su osobe koje u starosti počnu pretjerano piti uslijed raznih stresova koji se javljaju u toj životnoj dobi: smrt bliske osobe, odlazak u mirovinu, smanjeni prihodi, slabo zdravstveno stanje, zabačenost mjesta stanovanja, i drugi traumatski događaji kao što su ratna stradanja i sl.

Od nedavno se govori o mogućoj trećoj skupini alkoholičara starije životne dobi, koja se sastoji od osoba koje su u svom životu pile umjereno, s povremenim epizodama povećanog pijenja. Ova skupina povremenih konzumenata može kasnije, u starosti, pokazati sklonosti strahu, depresiji i osamljivanju sa čestim periodima teškog alkoholiziranja.

Osobitosti i uzroci alkoholizma u starijoj dobi dobiveni istraživanjem

Kako bi što bolje razumjeli taj problem i bili uspješniji u prevenciji i liječenju cilj nam je bio proučiti neke kliničke osobitosti i uzročne čimbenike alkoholizma u starijoj dobi.

Da bismo postigli taj cilj obradili smo sve alkoholičare stare  60 i više godina, koji su stacionarno liječeni u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” u Zagrebu tijekom 1995. godine, a kojih je ud ukupnog broja 720 alkoholičara bilo sedamdeset i dvoje - 49 muških i 23 ženskih.

Dobiveni rezultati kompjuterski su obrađeni i prikazani na tablicama i slikama, od kojih ćemo u ovom prilogu prikazati samo poneke. 

Istraživanjima je alkoholizam ustanovljen u 5% muškaraca starijih od 60 godina i u 1% žena starije dobi. Odnos žena naprama muškarcima je bio 1:2,14 (Tablica 1), što ukazuje na izjednačavanje tog omjera i potiče na razmišljanje o uzrocima pijenja u starijoj dobi, vjerojatno većoj učestalosti simptomatskog alkoholizma nego u mlađoj dobi.

Tablica 1. Dob i spol  ispitanika

dob

s p o l

u k u p n o

o m j e r

(godine)

žene

muškarci

 

 

Žene:  muškarci

 

N

%

N

%

N

%

 

 

60-65

12

14,61

26

38,21

38

52,11

1

2,16

> 65

11

13,39

23

33,79

34

47,89

1

2,09

UKUP.

23

28,00

49

72,00

72

100,00

1

2,14

Gubitak bračnog partera smatra se ozbiljnim čimbenikom alkoholizma u starijoj dobi. Većina naših ispitanika su u braku, neoženjenih je 3%, a 20% su udovci ili udovice i 8% je rastavljanih. (Slika 1)

 

Slika 1. Bračno stanje alkoholičara starije dobi

Gotovo svi ispitanici su u mirovini, manje od pet godina u mirovini je samo 22% od umirovljenih ispitanika. Polovina ispitanika je kontinuirano i prekomjerno pila manje od deset godina dok su ostali pili duže vremena (Slika 2), uz dnevnu potrošnju više od 80 grama alkohola.

Kao mogući uzroci alkoholizma u jedne trećine alkoholičara starije dobne skupine koji u starosti počnu pretjerano piti i postanu ovisni navode se različiti stresogeni čimbenici. Čak u 67% naših ispitanika izraženo je nezadovoljstvo

Slika 2. Trajanje kontinuiranog pijenja u alkoholičara starije dobi

 

društvenim i materijalnim statusom, a zatim po učestalosti su prisutni ratni stres (20%), osobna bolest (17%), gubitak člana obitelji (12%) i u 6% slučajeva bolest člana obitelji. Utjecaj stresa na nastanak alkoholizma bio je prisutan u 71% ispitanika, dok 29% ispitanika negira utjecaj stresnih čimbenika na njihovo pijenje. (Slika 3)

Slika 3. Utjecaj stresa na alkoholizam u starijoj dobi

 

Alkoholičari su često bez uvida u svoju bolest ovisnosti, nekritični i nemotivirani za liječenje. U starijoj  dobnoj skupini taj problem je (izrazit) naglašen tako da je 44 % naših ispitanika primljeno hitno u akutno opitom stanju, a daljih 12% u apstinencijskoj krizi.

Psihičke i somatske komplikacije uobičajeno prate alkoholizam. Alkoholičari u starijoj dobi su osjetljiviji na alkohol, tako i skloniji komplikacijama. U naših ispitanika  je   visoka   učestalost  demencije ( 80 % ), apstinencijskog sindroma (61%),  agresivnog  ponašanja (77%),  depresije  (22%), polineuropatije  (25%) i

ciroze jetre (33%). Nešto niža učestalost simptomatske epilepsije (11%), kirurških komplikacija (12%) i internističkih komplikacija (14%) je razumljiva obzirom da su ispitanici hospitalno tretirani na odjelu za alkoholizam.

Biokemijski poremećaji prate alkoholizam, te su više ili manje specifični i osjetljivi kao testovi alkoholizma. U naših ispitanika ustanovljene su povišene vrijednosti  bilirubina, SGOT, SGPT i GGT u preko 30% slučajeva, a MCV u 79%.

Alkoholičari su često skloni recidivu bolesti. Ispitanici obuhvaćeni ovim radom prvi puta su liječeni u 46% slučajeva, do pet hospitalizacija imalo je 48% ispitanika, a svega 6% ispitanika je bilo više od pet puta hospitalno liječeno. (Slika 4)

Slika 4. Broj prethodnih hospitalizacija

 

Zaključci

Problemi pijenja u starijoj dobi se povećavaju proporcionalno s povećanjem relativnog broja pučanstva starije dobi.

Stres je u starijim dobnim skupinama čest i ozbiljan čimbenik nastanka alkoholizma.

U starijoj dobnoj skupini alkoholičara su češće i teže psihičke i somatske komplikacije, a biokemijski poremećaji su identični sa poremećajima uznapredovalog stadija alkoholizma mlađih alkoholičara.

Potrebno je i u starijoj dobnoj skupini provesti prevenciju zlouporabe alkohola i alkoholizma i rano otkrivanje i liječenje ovisnosti o alkoholu.

______________________________________________________________________________

*Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice ''Sestre milosrdnice'', Zagreb

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES