ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

SUSTAVNO LIJEČENJE ALKOHOLIZMA*

Anica Cegledi, vms.**

Alkoholizam je bolest koju karakterizira sustavni poremećaj obiteljskih odnosa, što ima za posljedicu ugrožavanje funkcioniranja obiteljskog sustava, a time i svakoga njenog člana koji čini taj sustav.

U takvom obiteljskom sustavu ugroženi su njegovi najslabiji članovi, pa možemo govoriti o tome da je naš "bolesnik" osoba koja pije i ona je znak narušenih  obiteljskih odnosa. U trenutku velike obiteljske krize kojoj prethodi neki od nepremostivih događanja, obitelj nudi rješenje i daje nam svog bolesnika na liječenje, a da pritom nema uvida kako i sama ima svoj važan udio u tome i da svi zajedno trebaju pomoć.

U ovom stručnom članku pokušat ću prenijeti svoje iskustvo u radu s obiteljima i upozoriti na ono bitno:

- Komu je sve pomoć potrebna?

- Kakvim životom žive ti ljudi?

- Kakve su im uloge?

- Što znače bračni partneri jedno drugomu?

- Koliko mržnje i nesklada ispunjava njihove dane, tjedne, mjesece i godine, cijeli život?

- Kolika su njihova pojedinačna nezadovoljstva takvim životom?

- Kakav roditeljski dom mogu ponuditi svojoj djeci?

- Kakva je kvaliteta roditeljskih uloga?

- Kako je biti dijete u takvoj obitelji?

- U kakvim odnosima rastu njihova djeca?

- Koliko im boli nanose roditeljske svađe, mržnja, nesnošljivost?

- Koliko su žalosna djeca  koja se srame svoga tate ili mame koji piju?

Sve su to pitanja i još tisuće drugih pitanja koja su bitna za život  i na koja se traže odgovori uz sudjelovanje svih članova obiteljskog sustava. Način na koji je to moguće riješiti jest sudjelovanje u programu višeobiteljske grupne terapije. U tom programu svaki član obitelji sudjeluje u postupku dubokih obiteljskih promjena. Na taj način on  traži odgovor u sebi,  oko sebe i za sebe, te postupno uspostavlja neke nove odnose, nove životne putove. Svi članovi obitelji imaju svoju novu životnu šansu koju će preuzeti na osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo njihove obiteljske zajednice. Taj tijek  promjena, uz intenzivan rad, traje godinu dana, katkad i duže.

Sveobuhvatni pristup u liječenju alkoholizma ima najbolje rezultate u praksi. Takav pristup zahtjevan je i traži dobro educirane kadrove kako teorijski,  a tako još i više, u praktičnom radu te veliku spremnost za rad s ljudima. Rezultati su uglavnom primjereni uloženom trudu, ne samo stručnjaka već i obitelji koja u takvom pristupu zauzima središnje mjesto, tj. mjesto važnog subjekta u rješavanju svojih nagomilanih problema.

Rad se odvija u dva međuovisna paralelna programa:

- liječenje osoba koje piju i

- obiteljska terapija.

Liječenje osoba koje piju

Alkoholizam je bolest zahtjevnija i teža za liječiti nego što se često o toj bolesti misli i zna, čak i u krugovima zdravstvenih djelatnika. Ono važno što iz iskustva znamo jest da osoba koja pije nije u mogućnosti sama izaći iz toga svog začaranog kruga bez odgovarajuće  stručne pomoći. O tome svjedoče brojni pokušaji ovisnika o alkoholu da sami prestanu piti, ali u tome ne uspijevaju. Alkoholičari dolaze na liječenje kada o tome drugi odluče:

- bračni partner koji liječenje uvjetuje razvodom

- poslodavac koji prijeti otkazom

- životna ugroženost

- drugi razlozi

- kaznena djela počinjena u pijanim stanju

- pritisci suda.

Sve navedeno nam govori da nema dobrovoljnog dolaska na liječenje. Alkoholičar nema realnu sliku o sebi i o svome ponašanju. On  nije u stanju procijeniti koliko ugrožava sebe i svoju okolinu. Sa stručnog stajališta,  treba podržati pozitivni pritisak obitelji da svog člana dovedu na liječenje i tako prekinu obiteljsku agoniju koja u većini slučajeva dugo traje.

Dolaskom bolesnika u bolnicu predstoji nam prvo sanirati postojeće stanje:

- detoksikacijom

- simptomatskom terapijom

- odgovarajućom zdravstvenom njegom.

Ovisno o stanju bolesti i njegove ugroženosti, sam postupak vrlo brzo daje dobre rezultate. Paralelno sa zadovoljavanjem potreba za organskim zdravljem, pružamo bolesniku i psihološku pomoć, motivirajući ga za liječenje alkoholizma. Krizno stanje kroz koje je bolesnik prošao može pomoći pri stvaranju bar minimalnog uvida u osobnu promašenost i olakšavajući  mu  tako donošenje odluke o prihvaćanju liječenja. Znamo da ni to ne daje uvijek rezultate pa se koristimo velikim utjecajem obitelji, ne samo da izvrše pritisak na svog člana, već da i njih dobijemo na suradnju. Obitelj je najspremnija surađivati u vremenu duboke obiteljske krize, jer i sama ne želi više tako živjeti. Ulazak u program je prvi korak u liječenju koji obvezuje bolesnika i  njegovu obitelj. Struka nudi program i stručnjake, a bolesnik i njegova obitelj aktivno sudjelovanje u programu.

Program za bolesnike organiziran je tako da su njime zaokupljeni od jutarnjeg ustajanja do odlaska na spavanje. Najintenzivniji dio programa ostvaruje se u okviru grupnoterapijskih postupaka. Prvi i nezaobilazan korak jest uspostava apstinencije.

Radi boljeg razumijevanja svega što mu predstoji bolesnik mora učiti sve o svojoj bolesti, o štetnom utjecaju alkohola, o nastanku organskih i psihičkih poremećaja te socijalne izoliranosti. Nakon nekog vremena polaže ispit u grupi. Tim činom aktivno se uključuje i postaje subjektom svog liječenja. Sam proces uspostave apstinencije za većinu bolesnika ne znači neku poteškoću i vrlo su rijetki oni koji za vrijeme liječenja recidiviraju.

Drugi važan korak je stvaranje uvida ili kritičnost prema događajima koji su se odigrali u vrijeme pijenja..

Rad u maloj grupi osigurava bolesniku slobodu da u grupi sličnih sebi može duboko i bez ostatka govoriti istinu o sebi, slušati tuđe istine, dopunjavati jedni druge analizirajući sebe i svoj život. Spoznaja istine o sebi je bolan proces za bolesnika, ali je nužna za postizanje kritičnosti, na osnovi koje se donosi životno važna odluka i preokret u svom životu. Osobna bolesnikova odluka o tome  da on  ne želi više tako živjeti pretpostavlja temeljitu osobnu promjenu. Za život u trijeznosti nije dovoljno samo prestati piti, već iskoristiti sebe na pozitivan način. Život u realitetu je teži put, s puno prepreka i nepoznanica, na primjer, kako se nositi s time,  kako rješavati poteškoće, kako preuzimati odgovornost, i konačno, kako iskoristiti sebe u skladu sa svojim mogućnostima. Konačno, cilj je uložiti u sebe, osigurati samopoštovanje i poštovanje drugih.

Rad s obiteljima - obiteljska terapija

U radu je bilo govora o obilježenom bolesniku. U ovom dijelu prikazat ću članove obitelji  koji su stradali zbog takvog načina života.  Kako pomoći tim članovima kad pomoć ne žele, kad ne vide problem kod sebe, kad negiraju bilo kakvu suodgovornost za protekli život. Za njihovo uključivanje u obiteljsku terapiju vrijede ista pravila i postupci kao i za bolesnika:

- postupak motivacije

- stvaranje uvida u osobni problem

- donošenje odluke o osobnoj promjeni

- konačno uspostava novih odnosa, korak po korak.

Samu tehniku vođenja grupne obiteljske terapije teško je u potpunosti predstaviti, no ono o čemu možemo govoriti jesu pravila:

- pravilo poštivanja svake osobe

- uspostava jednakosti među partnerima

- raditi na jasnoći i rastu njihovih uloga

- uspostava odgovarajućih  roditeljskih uloga - otac, majka

- uloga djeteta u obitelji.

Stvarno stanje obiteljskih odnosa je pri ulasku u grupu toliko komplicirano, da zahtijeva ozbiljan pristup terapeuta, s puno pažnje i otvorenosti za njihove probleme.

Evo što je kazala jedna od supruga na odlasku iz grupe:

"Bilo mi je teško krenuti i doći ovdje. Prvo, zbog toga što je mojem suprugu ovo već treće liječenje u vašoj ustanovi, a drugo,  što nisam imala pojma kakva je to terapija i što meni, koja nisam alkoholičar, može koristiti. U prvom liječenju dolazila sam na tzv. obiteljsku terapiju tri mjeseca, ali nisam na sebi ništa napravila. U vrijeme  drugog liječenja mojega supruga nisam se uopće htjela uključiti jer sam se osjetila povrijeđenom. Evo, sada pišem malo o sebi.

 Moj brak nije ispočetka funkcionirao kako treba. Brzo sam vidjela da moj suprug voli previše popiti Počela sam se bojati života. Postala sam nepovjerljiva prema njemu. Kontrolirala sam trošenje novaca i to mu je jako išlo na živce. Zbog toga sam često dobivala pljuske, bilo da je bio pijan ili trijezan. Takav način života je od mene, vesele i bezbrižne djevojke, učinio veoma neugodnu i živčanu osobu. Moj muž je počeo odlaziti od kuće. Postala sam  jadna i još više sam patila. Postala sam prestroga možda i prema djeci. Počela sam se bojati i za njih da ne krenu krivim putem. Sve se to počelo odražavati i na djeci. Osjećam da su njemu držali stranu, mada je pio, on im je sve popuštao. Ja sam postala "oštrokondža" , mama koja samo viče, a u zadnje vrijeme i često plače. Počela sam voljeti samo svoj posao u INI. Moj muž se vjerojatno osjetio zanemarenim, mada sam davala sve od sebe što sam mogla. Moj muž je ponovo završio na liječenju, ali ja nisam bila voljna poći. Našla sam se u bolnici na jednom razgovoru i tada sam shvatila da se trebam uključiti u obiteljsku terapiju. Pogotovo smo bili  sretni što smo završili u grupi kod sestre Ane. Terapija je meni bila potrebnija nego da sam alkoholičar. Dolasci u obiteljsku terapiju, razgovori, primjeri drugih obitelji, pomogli su mi da uvidim svoje pogreške u ponašanju. Trudim se i danas da se promijenim na bolje, ali to ide vrlo sporo i teško. Osjećam da sam se dosta promijenila. Vidim promjenu i na svom suprugu. Vrlo  smo osjetljivi jedno prema drugomu.. Nakon sedam mjeseci upala sam u veliku krizu i prestala sam dolaziti. Grupa nije odustala od mene, nazivali su me, razgovarali sa mnom i pomogli su mi da ponovno krenem ispočetka. Razgovarali su oni i s mojim suprugom koji me molio da se opet uključim ako ne radi njega, a ono radi sebe. Zaista sam krenula radi sebe, i ova četiri mjeseca radila sam samo na sebi. Osjećam veliko poboljšanje duševnog zdravlja, zadovoljnija sam i strpljiva s ukućanima tako da i oni to primjećuju i daju mi na znanje. Sada odlazim iz obiteljske mnogo sigurnija u sebe. Nedostajat  će mi dolasci na obiteljsku terapiju i razgovori koji su mi pomogli da "stanem na svoje noge". Vrlo sam zahvalna svima."

Ovo iskustvo jedne supruge zoran je primjer kako ništa od navedenoga i ponuđenoga u programu nije ni lako ni jednostavno provesti u djelo. Ali uz mnogo truda i odrađenih terapija i grupne podrške da se borimo za svakoga člana, može se postići uspjeh u granicama mogućeg.

Koliko pate djeca? Ispovijest jedne djevojčice

"Imam 15 godina i život provodim u svojoj obitelji koju sačinjavaju roditelji i sestra. Otac nas je u alkoholiziranom stanju često psihički zlostavljao. Smetala mu je svaka pojedina stvar, svaka naša riječ, pokret, pa i najmanja sitnica. U tim trenutcima znao je biti dosta vulgaran, mnogo je psovao, izmišljao je svakakva pogrdna imena, gađao me je stvarima i nerijetko tukao. Pitala sam se kako to može raditi nekomu koga voli? Tako sam stekla osjećaj da me mrzi i da mu samo smetam na putu. Dugo nisam bila svjesna da mu alkohol uništava život, ali ne samo njemu, nego i meni. Tek kad sam postala malo starija shvatila sam koliko je alkohol štetan, kako pogubno djeluje i da samo donosi nesreću i patnju. Svaki put kada me otac udario, sve manje sam ga voljela, dok ga nisam počela ignorirati. U trenucima zlostavljanja imala sam samo jednu misao u glavi, a ta je  da svima kažem istinu o mome ocu. Nitko nije znao kakav je on zapravo čovjek. Svi su mislili da je dobar i da nas veoma voli. Čak ni sama nisam mogla vjerovati da je to moj otac. Kad bi dolazio s posla, molila sam Boga da ne udari mene ili moju sestru. Bojala sam se i za mamu, ali ona bi mu se sigurno suprotstavila da ju je pokušao udariti. Posjeti mojih prijatelja su se prorijedili, jer nisam htjela da vide kakav je moj otac - bilo me ga je sram. Smisao svog života tada sam vidjela u učenju - ono mi je pomoglo da pobjegnem u neki drugi svijet - svijet mašte i savršenstva.

Danas, nekoliko  mjeseci poslije, smisao života nalazim u svojoj obitelji. Uživam u trenucima kad smo svi na okupu ili kad zajedno u miru večeramo. Otac je postao nježniji i ima mnogo više razumijevanja za mene. Moja ljubav prema njemu je sve snažnija i nadam se da ću uskoro vratiti povjerenje u njega. Još uvijek mi smetaju neke sitnice kod njega, ali nadam se da mi uskoro neće više ništa smetati. Znam da mu sada trebam pomoći, da se vrati u svoj stari život i da zaboravi alkohol. Sada svaki dan zahvaljujem Bogu na predivnoj obitelji koju ne bih  mijenjala nizašto na svijetu."

Zaključak

Zadovoljna sam što je velik broj obitelji prošao tretman obiteljske terapije u mojoj grupi. Sigurna sam  da su svi oni vrlo uspješni i u obiteljskom i u društvenom životu  i kao takvi su vrlo kvalitetni nositelji rada u klubovima liječenih alkoholičara.

___________________________________________________________

* Referat objavljen u Sestrinskom glasniku, br. 3-4, 2001.

** Anica Cegledi, vms, obiteljski terapeut i glavna sestra Klinike za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice", Zagreb

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES