ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

JEDINSTVENA ULOGA MEDICINSKE SESTRE U TERAPIJSKOJ ZAJEDNICI ALKOHOLIČARA*

Ana Cegledi, Jasna Grgurić, Zinka Bratuša, Lenka Kopačević i Anica Koštro**

Poznato je da cjelovito življenje svakog čovjeka podrazumijeva zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba fizioloških, psiholoških, socijalnih, kulturnih i duhovnih potreba. U osoba s prekomjernim pijenjem alkoholnih pića dolazi do poremećaja u zadovoljavanju tih potreba, kod nekih više a kod nekih manje, što ih dovodi u sukob sa samim sobom i sa svojom užom i širom okolinom. Kulminacija tih sukoba dovodi osobu na liječenje od alkoholizma. Najčešće pritisak da se započne s liječenjem izvrši obitelj, ponekad to uvjetuje radna organizacija, a rjeđe odluku donosi i sam bolesnik pritisnut zdravstvenim poteškoćama. Dolaskom na liječenje bolesnik nema uvida u stanje u kome se nalazi, pa često ima osjećaj da je prevaren i da mu nije mjesto u bolnici.

Motivacija za prihvaćanje liječenja potakne se prilikom samog pijenja, uz sudjelovanje stručnog tima te bolesnika i njegove obitelji.

Osnovni je cilj motivacije bolesnika uspostavljanje konstruktivnog odnosa i prihvaćanje liječenja.

Drugi korak je uvođenje bolesnika u terapijski proces. Postupkom uvođenja dajemo bolesniku do znanja da je on veoma važan i da smo spremni raditi s njim na način da očekujemo njegovo aktivno sudjelovanje u terapijskom procesu.

Takav postupak pokreće bolesnika da misli o sebi i o svojim mogućnostima te tako sam stvara pozitivan odnos prema samom sebi, što  je preduvjet za nastavak rada na procesu promijeniti sebe.

Proces stvaranja uvida odvija se u grupi tako da pripremimo i omogućimo bolesniku da govori o sebi i o svojim poteškoćama koje je imao i prije pojave alkoholizma, a nakon toga analizirati kvalitetu življenja za vrijeme pijenja.

Medicinska sestra – terapeut mora razumjeti da je to za bolesnika bolan proces, ali je neminovan, jer samo tako bolesnik može doći do istine o sebi i dobiti uvid u svoj osnovni problem .

To se postiže intervjuom s bolesnikom na grupi i zahtijeva dobro stručno vođenje da ciljanim pitanjima potaknemo osobu da govori o sebi i o svim bitnim segmentima življenja i da sam indentificira problem te da u grupi sličnih sebi dobije podršku u donošenju važne odluke o promjeni načina života. Važno je naglasiti da će bolesnik ostvariti promjenu samo aktivnim radom na sebi i pomažući drugima, a da pri tom grupa ima veliku ljudsku i kreativnu sposobnost.

Proces promjena odnosi se na izmjenu dosadašnjeg načina življenja i prihvaćanja plana kojim su te promjene predviđene, a odvijaju se uz aktivnu suradnju bolesnika i njegove obitelji.

Planom promjena koordinira medicinska sestra. U tablici 1. prikazani su dijelovi toga plana.

Svaki bolesnik ima mogućnost da u ponuđenom programu sačini plan za svoj novi način života bez alkohola, tako da sebe izjednači ili postane bolji od drugih, da postane odgovorniji, iskreniji, pažljiviji, uspješniji i sretniji .

Tablica 1. Plan izmjene načina življenja alkoholičara

STANJE PRI DOLASKU

PLAN ZA PROMJENE

odnos prema sebi

odnos prema sebi

neuredan, zapušten, nezaintersiran za održavanje osnovnih higijenskih navika u odnosu na sebe i svoju okolinu

uspostavljanje higijenskih navika počevši od higijene tijela, higijene odijevanja, brige o izgledu prostora u kome živi

 (bolesnika soba, krevet )

prehrana

prehrana

neredoviti obroci, nekvalitetna hrana (kvantitativno i kvalitativno), usamljen način objedovanja

učenje o važnosti objedovanja u grupi (obitelj, bolnička sredina) briga o kvaliteti obroka, važnost pridržavanja pravila dijetalne prehrane

san

san

neuredan način života, izbivanje do kasnih sati, kasni odlasci na spavanje, često bez pripreme, i druge poteškoće koje prate pijanstvo - mučnine, povraćanje i sl. imaju za posljedicu poremećaj sna

trijeznost sama po sebi će nametnuti nove odnose, neke zaboravljene navike se moraju obnoviti, uključujući i higijenske - pripremu za odlazak na spavanje, što svakako utječe na uredan san.

tjelesna kondicija

tjelesna kondicija

tijelo iscrpljeno, umorno, s bezvoljnim kretnjama kod oštećenja perifernih živaca

jutarnja tjelovježba, učenje o važnosti hodanja, trčanja, bavljenja športom ili nekom drugom rekreacijom, primjereno stanju zdravlja bolesnika

ophođenje

ophođenje

verbalna i fizička agresivnost, vulgarni način izražavanja, nedistanciranost, nesnošljivost

ispravljanje i upućivanje na upotrebu civiliziranog govora, vježbanje snošljivosti i uvažavanja drugih, uspostavljanja potrebne distance

kulturni angažman

kulturni angažman

osiromašen, za vrijeme intenzivnog pijenja gotovo izostao

upute o potrebi čitanja tiska, gledanja TV programa, čitanje stručne i druge literature, posjeta kinu, kazalištu, izložbama i sl.

odnos prema obavezama

odnos prema obavezama

neodgovornost, neizvršavanje obveza, netočnost, sukobljavanje sa suradnicima i pretpostavljenim, česta bolovanja

Preuzimanje odgovornosti i obveza, pridržavanje propisanih pravila, točnost u odlaženju na posao, uspostavljanje dobrih odnosa s pretpostavljenima

odnos prema obitelji

odnos prema obitelji

verbalna, često i fizička agresivnost, neodgovornost spram svoje uloge u obitelji, katkad potpuno isključen i prepušten sam sebi

promjena poremećenih obiteljskih odnosa provodi se sustavno uključivanjem svih članova obitelji u obiteljsku terapiju jedanput tjedno tijekom godine dana, tako da svaki član obitelji radi na sebi i svojoj promjeni

Što možemo kazati na kraju u odnosu na jedinstvenu ulogu medicinske sestre? Sestra je učiteljica života i životnih potreba bolesnika. Glavna je zadaća njene uloge u tome da radi s bolesnicima, da ih poučava, potiče na to da iskoriste svoje sposobnosti u rješavanju svojih problema. Taj trening traje od jutarnjeg buđenja bolesnika do odlaska na spavanje. Možemo kazati da se liječenje alkoholizma odvija u grupama, terapijskim postupcima, postupcima preuzimanja uloga u terapijskoj zajednici i postupcima učenja, odnosno življenja na drugi način.

__________________

* Održano na stručnom skupu "I. dani psihijatrijske sekcije medicinskih sestara i tehničara", Psihijatrijske bolnice Jankomir, Zagreb, 9. lipnja 1995.

** Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "'Sestre milosrdnice" Zagreb

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES