ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

OGLEDNI KLUB - SPONA IZMEĐU BOLNICE I KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Mjesto i uloga oglednog kluba u kompleksnom liječenju alkoholičara u Klinici za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice"

Povijesni podaci

Osnutkom Centra za proučavanje i suzbijanje alkoholizma godine 1964. u Bolnici "Dr. M. Stojanović", danas Klinička bolnica "Sestre milosrdnice", počeo je djelovati i Klub liječenih alkoholičara, koji je 1965. godine radi svoje uloge u liječenju alkoholičara, dobio ime Ogledni klub. Ogledni je klub dakle ‘’pra klub’’ današnjih klubova liječenih alkoholičara. Vodili su ga socijalni radnici, uz pomoć cijelog terapijskog tima. Osnovna mu je uloga bila terapijski rad s alkoholičarima na liječenju, da bi ih se što lakše uključilo u rad klubova liječenih alkoholičara na terenu, odnosno ako takav klub na terenu ne postoji, zadaća je bolesnika bila da uz pomoć bolničkog terapijskog osoblja i pripadajućeg Doma zdravlja i Centra za socijalni rad osnuje klub na svom terenu.

Ogledni klub liječenih alkoholičara imao je i izvanterapijske aktivnosti u Bolnici : vodio je bife bezalkoholnih pića i prodaju kave, te prikupljenim sredstvima omogućio osnivanje klubova na terenu, tamo gdje su postojali uvjeti za njihovo osnivanje.

Od 1965. godine Ogledni klub izdaje stručni časopis "Bilten"' (kasnije AL-klub"), u čijem radu sudjeluju alkoholičari na liječenju kao i iz postojećih klubova liječenih alkoholičara pišući o svojim iskustvima i dojmovima s liječenja, kao i terapeuti sa svojim stručnim radovima iz područja prevencije, liječenja i suzbijanja alkoholizma.

Djelatnost Oglednog kluba bila je usmjerena putem sekcije ili komisija, pa smo tako imali slijedeće komisije:

·         komisija za kontrolu (nadzor) liječenih alkoholičara (posjeti i obilasci obiteljima koje nisu dolazile na dogovoren pregled i razgovor).

·         komisija za kulturno zabavni život i rekreaciju (pjevački zbor, sportski susreti s članovima drugih klubova, posjeti kazalištu, kinu, izleti, posjeti izložbama i dr.).

·         komisija za patronažu (odlazak bolesnika u posjete obitelji koja nije došla na sastanak kluba).

·         komisija za prijem novih bolesnika (radi na što bržem i uspješnijem uključivanju bolesnika u terapijski program liječenja).

·         nastavna komisija uz upoznavanje o svojoj bolesti, bolesnik dobiva i upute o potrebnoj literaturi, koja se bavi problemima alkoholizma, priprema alkoholičara za ispit iz područja alkohologije kao i "'kviz znanja" za sve članove Oglednog kluba. Jednom tjedno članovi Oglednog kluba imaju stručno zabavni program u okviru "zabavne srijede".

·         ostale aktivnosti fotosekcije, sportske sekcije, osnivanje čitaonice i knjižnice.

Dakle, funkcija Oglednog kluba liječenih alkoholičara bila je pozitivno djelovanje i rad s bolesnicima s ciljem:

·         stvaranja trajnih prijateljstava i priprema bolesnika za rad u pripadajućem klubu liječenih alkoholičara kulturno i stručno usavršavanje bolesnika.

·         stjecanje radnih navika i odgovornosti bolesnika

·         konstruktivno korištenje slobodnog vremena, razvijanje društvenosti, uklanjanje osamljenosti, donosi razonodu i opuštanje bolesnika.

Ogledni klub i danas radi na osnovi Statuta i Poslovnika, koji je donesen još prigodom njegova osnutka, ali je s vremenom doživio niz izmjena uvjetovanih terapijskim promjenama u radu s alkoholičarima i njihovim obiteljima, kao i uvjetima rada.

Ogledni klub liječenih alkoholičara danas

Godine 1975. uvodi se obiteljska terapija u Klubove liječenih alkoholičara. Ogledni klub bi u skladu s tim trebao brojiti 12 obitelji s terapeutom, provoditi postupak sličan onomu koji treba provoditi u klubu na terenu. Međutim neke funkcije Oglednog kluba preuzeli su drugi programi, primjerice obiteljska terapija, koja u svom radu ima i neke elemente Oglednog kluba. Zbog toga se u Ogledni klub uključuju samo obitelji vanjskih članova bolesnika, a ostale zagrebačke obitelji vode se kroz obiteljsku terapiju, jer je njeno vrijeme održavanja prilagođeno njihovu radnom vremenu. Osnovna uloga Oglednog kluba danas je:

·         priprema liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji za uključivanje u pripadajuće klubove liječenih alkoholičara

·         analiza rada klubova na terenu

·         pomoć u osnivanju klubova liječenih alkoholičara u pojedinim poduzećima, koji su okupljali svoje djelatnike i njihove obitelji, a koji su opstali vrlo kratko, tako da smo i dalje trebali osnivati klubove na terenu.

Evidencija o posjetu klubu vodi se na iskaznici Oglednog kluba na kojoj je naznačena adresa kluba, dan u tjednu i sat rada, te terapeut kluba. Sastanci Oglednog kluba održavaju se jednom tjedno uvijek istog dana i sata, a u našoj Klinici je to četvrtkom u 9, 15 sati uz prisutnost socijalnih radnika. Sastanak vodi predsjednik Oglednog kluba i voditelj prema slijedećem dnevnom redu:

1 .prozivka bolesnika

2. izvješće o posjetu svom matičnom klubu -kontrola iskaznica

3. dojmovi o radu kluba nakon prvog posjeta klubu liječenih alkoholičara

4. analiza recidiva

5. predstavljanje rehabilitiranog člana područnog kluba

6. izvješće o patronaži

7. izvješće predsjednika Oglednog kluba

8. razno.

Rad Oglednog kluba provodi se po načelu rada terapijske zajednice, a vode ga socijalni radnici, koji se zajedno s predsjednikom Oglednog kluba i terapijske zajednice brinu o kulturnoj i zabavnoj djelatnosti kao i tjelesnoj rekreaciji, koje se upriličuju prema potrebama i mogućnostima članova Oglednog kluba. Tako se dogovaramo o odlascima u kino, posjetima izložbama, odlasku u zoološki vrt ili o izletu na Sljeme, Medvedgrad i drugim aktivnostima.

Ogledni klub razvija terapijsku kulturu koja se prenosi u klub liječenih alkoholičara a koja se temelji na samopomoći i uzajamnoj pomoći uz razvijanje međusobnog poštovanja, ljubavi, solidarnosti, tolerancije i podrške u apstinenciji.

Putem Oglednog kluba razmjenjuju se informacije u oba smjera, s time što putem izvješća o radu klubova upoznajemo probleme i rad klubova na terenu. Osim toga Ogledni klub ima vrlo važnu odgojnu i savjetodavnu ulogu prema klub (predstavnici klubova dolaze u Ogledni klub radi savjetovanja, informacija i sl.), a služi i kao mjesto na kojem je omogućeno da govore o sebi i uspješnosti svoga liječenja.

Zaključno možemo reći, da je Ogledni klub spona između bolnice i kluba liječenih alkoholičara putem koga se upoznaje i uključuje bolesnika i njegovu obitelj u daljnju rehabilitaciju.

Blanka Dorociak i Vesna Mitrović, soc. radnice

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES