ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ULOGA OBITELJSKOG LIJEČNIKA U LIJEČENJU ALKOHOLIZMA

Intervju s prim. dr. sc. Željkom Marinićem

U Alkohološkom glasniku broj 11, od studenog 1997. godine, pod naslovom "Povezanost bolnica i klubova liječenih alkoholičara u današnjim uvjetima", prim. dr. sc. Željko Marinić vrlo malo ili gotovo nigdje u tekstu ne spominje obiteljske liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u svezi s pretpostavkom da će bolnice sve više biti u drugome planu. Stoga mi se nameće nekoliko pitanja na koje sam zamolio prim.dr.sc. Marinića da odgovori za čitatelje Alkohološkog glasnika.

1. Zašto tako malen broj obiteljskih liječnika u svojim bolesnicima ne prepoznaje alkoholičare?

2. Kakvu bi ulogu trebao imati naš obiteljski liječnik u liječenju alkoholizma u današnjim uvjetima?

- Nisam siguran da sam prava osoba s kojom razgovarate o tome problemu, pogotovo što sam dugogodišnji liječnik koji radi u bolnici i bavim se bolničkim oblicima liječenja, no pokušat ću odgovoriti na vaša pitanja. Moje misli vezane su uz situaciju u društvu, u bolnicama, i u zdravstvu općenito. Vidjevši da posljednjih godina sve veći broj bolesnika čini pritisak na bolničko liječenje, što je najskuplji i najneproduktivniji oblik liječenja alkoholičara, smatram da bi trebalo samo određene kategorije alkoholičara liječiti u bolnicama. Tu ponajprije mislim na psihoze, predelirantna i delirantna stanja, stanja s komplikacijom alkoholizma (oštećenje jetre, perifernih živaca, simptomatskom epilepsijom itd.). Mislim da će u bolnicama i dalje morati skrbiti za tu kategoriju bolesnika.

Međutim, znatan broj bolesnika mogao bi izbjeći bolničko liječenje, kada bi bili ispunjeni neki određeni društveni uvjeti. Jedan od tih uvjeta je svakako uključivanje u klub liječenih alkoholičara, izvorno od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji je prvi u kontaktu s alkoholičarom, ili mu se kao obiteljskom liječniku javlja netko od članova obitelji. Alkoholičar često dolazi tražiti bolovanje ili pokriće za izostanke s posla. Odobravanjem bolovanja alkoholičaru se samo odmaže i zapravo ga se uvjerava da on nije takav. Naglašavam ponovno kao liječnik koji radi u bolnici, da prvi kontakt  organizacije skrbi o alkoholičarima  leži na liječniku primarne zdravstvene zaštite. Program liječnika primarne zdravstvene zaštite uključuje i program kluba liječenih alkoholičara, u koga se onda uključuje i sam - obiteljski liječnik. Na taj način najbolje upoznaje tu kategoriju bolesnika. Samim time onda djeluje i na području alkohologije. Moram napomenuti, da je unazad nekoliko godina (rat je tu napravio veliki vakuum) dosta liječnika primarne zdravstvene zaštite prošlo određenu edukaciju i bili su angažirani u klubovima liječenih alkoholičara. Ne bih posebno isticao, ali u gotovo svakom domu zdravlja barem jedan, a u nekim i više liječnika, bili su angažirani u radu klubova.

Zato, gledajući prema naprijed, mislim da je to jedan od prioritetnih zadataka iz domene liječnika primarne zdravstvene zaštite. No još i prije liječnika primarne zdravstvene zaštite društvene bi strukture trebale biti uključene u prosvjetiteljski i edukativni program, u kojem bi mogli raditi stručnjaci iz bolnica, koji se bave tom problematikom, kao i liječnici opće medicine, u smislu držanja predavanja, seminara, dodatne edukacije, do odlazaka u škole i slično.

Zašto je naš obiteljski liječnik, koji nas tako dugo poznaje, sve naše zdravstvene i druge probleme, u cijeloj toj priči samo osoba koja piše uputnice (ili zaista oni vrlo malo znaju o poremećajima uzrokovanih alkoholom, ili mi alkoholičari spretno manipuliramo s našim liječnicima?)

- Razmišljanje o čovjeku koji piše samo uputnicu nije dobro. Mislim da obiteljski liječnik dobro poznaje svoje pacijente, no, upravo  zbog vrste posla, često nije u stanju i nema vremena, baviti se problemom koji zahtijeva alkoholizam. Problem je vrlo složen i veoma diferentan i traži puni angažman, onoga tko počne raditi sa alkoholičarima.

U tome svemu ima i manipuliranja od strane alkoholičara koji se služi svim mogućim načinima da dođe do uputnice, doznaka, potvrda i slično. Pri tom često uključuje članove svoje obitelji, najčešće suprugu, i na taj način manipulira u određenom smislu i liječnikom i suprugom.

Nije zanemariva ni spoznaja da je program tijekom studija i poslijediplomske edukacije bio manjkav i premalo okrenut prema bolestima ovisnosti. Tu ponajprije mislim na alkoholizam. Iako je izobrazba naših liječnika - pa i mene samog, bila standardna, mislim da alkoholizam, kao društveni problem, zahtijeva permanentan rad i učenje, jer znanja s tog područja nikad nije previše. Time ne bih rekao da obiteljski liječnici ne znaju dovoljno o alkoholizmu, ali mislim da rad s  alkoholičarima, zahtijeva mnogo truda i vremena i tu bih ja prije istakao njihov izostanak iz programa - naročito iz klubova liječenih alkoholičara, negoli iz neznanja. Smatram da bi trebalo napomenuti kako su u liječenju alkoholizma i u organizaciji programa alkohološke skrbi bolnice bile stalno te koje su organizirale programe za primarnu  zdravstvenu  zaštitu. Time je liječnik  primarne zdravstvene zaštite zaobiđen.

Mislim da je to potpuno pogrešan postupak, jer bi trebalo postupak okrenuti, da se organizacija s terena tek u jednom segmentu nastavlja u bolnici te liječnik primarne zdravstvene zaštite ne bi mogao biti zaobiđen. Mislim da smo i mi, koji smo bili sudionici i kreatori tih programa, u tom dijelu dosta griješili, a vjerojatno se to sve zbivalo pod snažnim utjecajem zagrebačke alkohološke škole, koja se prvo bolnički razvijala, a tek onda je počeo rad na terenu. Mislim da bi tu trebalo nešto mijenjati.. Obiteljski liječnik mora biti uključen, kao najbolji poznavalac prilika u obitelji, u terapijski i rehabilitacijski postupak s alkoholičarom. Ovoga trenutka ja ne vidim boljega od onog koji se provodi u klubu liječenih alkoholičara.

Hasan Bašić, «Klub Osvit»

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES