ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

TJELOVJEŽBOM PROTIV ALKOHOLIZMA

Boris Cvek, fizioterapeut*

Ni u jednom povijesnom razdoblju skok na području znanstvenog istraživanja nije bio tako brz i velik kao u naše doba. Međutim, slika današnjeg svijeta ima i svoje naličje. Mnogi se pisci i mislioci pribojavaju  da je ta silna automatizacija i kompjutorizacija u doba kada je nauka pretpostavljena mudrosti, a korisnost ljepoti, započeo vidni proces dehumanizacije. Nagli razvitak znanosti koji se u svojoj primjeni odražava i u svakidašnjem životu, svakom misaonom čovjeku nameće pitanje kako da se postigne sklad i ravnoteža između današnje sve uže specijalizacije i opće obrazovanosti i kako da se u današnjem trijumfu stroja sačuva dostojanstvo, stvaralačka snaga i čovjekova humanost.

U okviru ovakvog zbivanja gdje ljudski tjelesni čimbenik podliježe totalnoj degradaciji, tjelesni odgoj i sport dobivaju sve veću ulogu u dnevnom i sveukupnom životu i radu suvremenog čovjeka. Podaci o ulozi tjelesne aktivnosti potječe iz davnih povijesnih razdoblja. Još u drevnoj Kini i antičkoj Grčkoj liječnici su primjenjivali tjelovježba kao terapijsko sredstvo. Međutim, u srednjem vijeku Crkva zauzima negativan stav o kultu tijela i propovijeda kako tjelesni oblik odnosno njegova funkcija nije od velike važnosti za čovjekov opstanak, već duh preuzima funkciju nad čovjekovim tijelom. Humanizam i utjecaj reformacije ponovno su afirmirali ulogu tjelesnog odgoja i športa, što se najočitije odrazilo u poznatoj Juvenalovoj izreci Mens sana in corpore sano - zdrav duh u zdravu tijelu.

Danas se smatra da značenje tjelesnog odgoja leži ponajprije u njegovom biološko-zdravstvenom utjecaju; on jača i pomaže skladan razvitak tijela i snaži njegove obrambene sposobnosti. Tjelesnom vježbom se naročito razvijaju njegove funkcionalne sposobnosti organskih sustava, u prvom redu mišićnog i živčanog sustava, uz adaptaciju ostalih organskih sustava u jednu cjelinu..

Stalnim vježbanjem omogućuje se kvaliteta motorike u smislu oblikovanja znanja, vještina i navika za rješavanje najrazličitijih motornih zadataka u tijeku vježbi i u životu. Tjelesni odgoj koji se pretežno odvija u okviru grupe, gdje pojedinca treba uklopiti u cjelinu i gdje o uspjehu pojedinca ovisi uspjeh cijele grupe, vrlo je važan za razvijanje pozitivne socijalizacije i pozitivnih osobina ličnosti: ustrajnost, čvrstina, discipliniranost, samostalnost, odlučenost, samosvladavanje odnosno sposobnost priznavanja tuđih vrijednosti i vlastitog poraza. Tjelesni odgoj,  posebno elementi igre, natjecanje u njemu, razvijaju zdrave i pozitivne emocije kao osjećaj vedrine, zadovoljstva i optimizma. Negativne emocije i negativna doživljavanja u tijeku tjelesnog vježbanja podliježu  korekciji.

U Psihijatrijskoj bolnici Jankomir tjelesni se odgoj provodi u okvirima terapijskog tretmana bolesnika punih 28 godina, pod stručnim vođenjem nastavnika tjelesnog odgoja i kulture. Da bi tjelesno vježbanje moglo odgovarati svim zahtjevima, potrebama i ciljevima terapijskog tretmana bolesnika, mora biti strogo programirano za cijelo vrijeme liječenja. Program rada koji se provodi na odjelu za liječenje bolesti ovisnosti (alkoholizam) ima svoju određenu i tjednu satnicu. Jutarnja tjelovježba provodi se na odjelu i to svakodnevno 15 minuta, a primjenjuju se vježbe oblikovanja. Tjelovježbu vodi sestra-tehničar ili odgovarajući bolesnik, ali pod nadzorom. Vježba se brojenjem ili davanjem takta. Počinje se lagano i sve brže da bi se obradilo čitavo tijelo.

Tjedni satovi tjelovježbe održavaju se u obliku nastavnih satova s trajanjem od 45 minuta. Na njima se vježba prema planu i s osnovnim terapijskim ciljem, a primjenjuju se sva sredstva tjelesne rekreacije. Sat tjelovježbe raspoređen je u tri dijela: uvodno pripremni, osnovni i završni dio. U prvom dijelu treba  pripremiti organizam za napore i stvoriti odgovarajuće raspoloženje za osnovni dio. U osnovnom dijelu sata djelujemo na razvitak tijela, jačanje motorike, spretnosti, razvijamo vještine i koordinaciju pokreta. U završnom dijelu igrom dovodimo bolesnika do maksimuma raspoloženja i relaksacije nakon čega ih vodimo k smirivanju.

Satovi rekreacije i športa provode se prema rasporedu na igralištu ili u dvorani. To je fakultativna oblik aktivnosti bolesnika prema njegovim sklonostima i zanimanju ili prema terapijskim potrebama. Primjenjuju se svi oblici sportskih igara a oblik provođenja je slobodna interpretacija uz kontrolu terapeuta. U mjesečnim terminima korisni su izleti u bližu ili dalju okolicu, koji traje najčešće od doručka do ručka. Na izlet se ide s grupom od 15 do 30 bolesnika. Svaki izlet treba biti sadržajan, kombiniran s igrama i vježbanjem u prirodi, s glazbom i plesom. Kraći se izleti obično pješače, a za duže izlete koristi se prijevoz. Tradicionalni izlet kod nas je posjet Medvedgradu - Oltar domovine i kestenijada na obroncima zapadnog dijela Medvednice.

U okviru tjelovježbe organiziramo narodne plesove koje ujedno uvodimo u programe za prigodne svečanosti.

Programi za prigodne svečanosti uvježbavaju se na satovima tjelesnog vježbanja, jer smatramo da su glazba i pokret nerazdvojni dio našeg svakodnevnog življenja u bolnici i izvan nje.

______________________

*  Psihijatrijska bolnica Jankomir

**Predavanje autora - “Što je alkoholizam”

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES