ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

PUŠENJE, ALKOHOL I DROGA MEĐU MOJIM UČENICIMA

(ILI PAD U SREDNJOJ TROGODIŠNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI)

Snimak postojećeg stanja

Uprava za školstvo Ministarstva prosvjete i športa organizirala je 20. svibnja prošle godine anketu u svim školama Republike Hrvatske. Iz opširne anonimne ankete od 29 pitanja i njene obrade koju sam uradio za našu školu, ovdje ću zbog prostora i same teme iznijeti rezultate odgovora na samo tri pitanja, i to zbirno za sva tri razreda škole.

 

Ako ti pušiš, koliko

Ž

M

UKUPNO

cigareta dnevno popušiš?

x

y

x+y

%

ne pušim redovito

8

17

25

6,2

do 5 cigareta

3

16

19

4,8

od 6 do 15 cigareta

20

92

112

28,0

više od 15 cigareta

28

43

71

17,7

ne pušim

33

140

173

43,3

UKUPNO

92

308

400

100

       

Jesi li ikad konzumirao

Ž

M

UKUPNO

alkoholna pića?

x

y

x+y

%

nikad

19

39

58

14,5

jedanput

11

27

38

9,5

nekoliko puta

47

172

219

54,8

često

15

70

85

21,2

UKUPNO

92

308

400

100

Koliko si puta

Ž

M

UKUPNO

probao drogu?

x

y

x+y

%

nisam probao

66

236

302

75,5

samo jedanput

2

8

10

2,5

nekoliko puta

17

49

66

16,5

još uzimam

7

15

22

5,5

UKUPNO

92

308

400

100

O roditeljima

 Iskustva s roditeljskih sastanaka nam govore da je roditeljima pušenje, alkohol i droga pomalo nezgodna tema za razgovor. Danas roditelji a i dio nas nastavnika, nažalost, znaju puno manje o drogama od njihove djece. Također mnogi roditelji nisu svjesni kako je živjeti u svijetu njihova djeteta – svijetu koji ne samo da je kompleksniji i stresniji nego što je bilo u doba naše mladosti, nego je u njemu zaživjela i određena "kultura droge i alkohola" koje prije nije bilo.

Neki roditelji i pored mnoštva dokaza odbijaju prihvatiti da njihovo dijete ima probleme. Oni su često posljednji koji spoznaju da im je dijete postalo ovisnik. Uobičajene reakcije roditelja su ljutnja, negiranje, grižnja savjesti, osjećaj neuspjeha.

Školski program prevencije

Na koordinaciji Saveza KLA Zagreba u studenom prošle godine, na pitanje jednog sudionika o prevenciji alkoholizma već u osnovnim i srednjim školama, stekao se dojam da o tome nitko ne zna ništa i kao da se ne radi u tom smislu ništa. Ovo je sada druga školska godina da u godišnjem planu i programu rada svake srednje škole u Republici Hrvatskoj mora postojati program prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti za tekuću školsku godinu. On se radi prema Naputku o školskim preventivnim strategijama i županijskom školskom preventivnom programu zlouporabe sredstava ovisnosti.

 Temeljni cilj programa je smanjiti interes mladih za uzimanjem sredstava ovisnosti i to kroz provođenje i ostvarivanje raznih zadataka od kojih ću navesti samo neke:

-          poticanje i pomoć u strukturiranju slobodnog vremena;

-          poticanje i pomoć u ostvarivanju kvalitetne dvosmjerne komunikacije učenika i nastavnika;

-          poticanje i pomoć roditeljima u pronalaženju pravih odgojnih pristupa;

-          prepoznavanje i posebna individualna skrb o pojedincima iz visokorizične populacije i dr.

U programu su određeni ustroj i nositelji, smjernice osmišljavanja, posebnosti programa za dotičnu školu, detaljna razrada aktivnosti (sadržaji, rok i nositelji), financiranje te na kraju i vrednovanje programa.

Grupa EKO & PAD

 S ciljem sprječavanja pušenja, alkohola i droge (PAD) te radi provođenja školskog programa prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti, osnovana je u listopadu ’99. grupa EKO & PAD čiji uži stručni dio čine: inicijator i autor ovog članka, pedagog škole, knjižničar po struci prof. sociologije, voditelji turnusa i liječnik školske medicine.  U širi sastav uključeni su učenici, posebno novinarska grupa. Uz ostale aktivnosti, redovito po školi postavljamo didaktičke plakate s edukativnim sadržajima o pušenju, alkoholu i drogi.

I za kraj...

Najbolja i najuspješnija prevencija bilo kojeg oblika neprihvatljivog ponašanja jest zdrava obitelj u kojoj se svaki član osjeća prihvaćen, voljen, vrijedan i bitan. Što je obitelj oskudnija u odgoju i nefunkcionalnija u svojoj organizaciji to je veća odgovornost na školskim ustanovama. Škola je mjesto gdje se propusti iz obitelji mogu popraviti, ali i pogoršati. Ona svojim pristupom mora poboljšati kvalitetu života mladih. Stoga držimo da bi naš zajednički najvažniji zadatak bila opća reforma odgojno – obrazovnog rada u školama i integracija novog pristupa odgoju. Čini se da današnja škola ipak previše ograničava, traži i očekuje, da učenike i dalje tretira više kao objekte nego kao subjekte, te da su nastavnici i učenici vrlo često na suprotnim stranama. Vjerojatno bi prvi korak u toj reformi trebalo biti sažimanje obrazovnog dijela programa svakog predmeta u najnužnije sastavnice. Posebno je osjetljivo razdoblje adolescencije, koje je ionako burna faza životnog razvoja u kojoj su mladi pod znatno većim rizikom da u raznim neprihvatljivim oblicima ponašanja nađu svoju alternativu. Upravo u tim godinama traženja vlastitog identiteta, važno je da škola bude mjesto gdje će se doživjeti uspjeh i zadovoljstvo, potvrda sebe, svojih sposobnosti ali i autonomije, mjesto gdje se mlada osoba osjeća prihvaćena i shvaćena.

Josip Čelan, dipl.ing.

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES