ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

POSVEĆENO MLADIMA

(VLATKI B.)

Ako je tako, može li se zaključiti da jedan dio ljudskog razuma teži zlu i autodestrukciji.

Pitanja stara, odgovori davno pronađeni. Čovjek u ovom stoljeću zna više, ali se teško mijenja.

Strah od jučer, strah za danas i sutra. Ima li nade za one koji odluče napustiti bivše živote i krenuti u neke nove, apstinencijske?

Sve je teže dati prave odgovore danas kada gotovo svi športski događaji imaju podršku tvornica piva, a naša djeca imaju novu reklamnu kraljicu piva.

Inaugurirana je da hrvatskoj djeci i mladeži razbije monotoniju uvijek istih šablona i stereotipija, koji im se serviraju.

Bit će bolje... Kada? Pitaju oni.

Tada nastaje tajac, a ovi drugi žurno izbjegnu odgovor, ili dodaju: "Na mladima svijet ostaje".

"Hvala lijepa na ovom i ovakvom svijetu", rekoše mi najmlađi članovi terapijske zajednice Kluba liječenih alkoholičara Doma zdravlja Samobor (najmlađi član rođen je 1974. god.).

Nastojim ih naučiti da mijenjaju stil života, da mijenjajući sebe, mijenjaju i svijet oko sebe. Svrha je učenja  zadovoljavanje potreba za novim orijentacijama radi svladavanja svijeta koji se uvijek mijenja, samo čovjek uvijek želi ostati isti, iako svjestan da je zarobljen u svojoj ovisnosti. Često se u terapijskoj zajednici događaju krizne situacije, kao i u obitelji, a posljedica su otvorenih komunikacija, jer čovjeku je najbolnije sagledati samog sebe. Evaluacija rada u terapijskoj zajednici je teška, ali apstinencija i napredak u realnom životu, vezano uz stupanj samopouzdanja koji se stječe u terapijskoj zajednici, postignuće je koje nema cijene.

S obzirom na to da u našem klubu - terapijskoj zajednici imamo sve više liječenih mladih alkoholičara, a povećao se i broj žena, što je općenita pojava, postavlja se pitanje ne teži li cijelo društvo postati terapijskom zajednicom. Upravo smo svjedoci teške situacije u zdravstvu. I dok se svi bave kalkulacijama i potrebnim materijalnim sredstvima, potrebno je upitati što je sa zdravljem ove nacije. Ako pođemo od definicije Svjetske zdravstvene organizacije:

"Zdravlje je potpuno tjelesno, duševno i društveno blagostanje, a ne samo odsutnost bolesti i iznemoglosti."

Najčešće se čuju odgovori, mi nismo toliko bogati, svatko je sebi skrivio ovisnost (Manus manum lava), a kakva je stvarnost, za one koji su u realitetu sve teža, ali i tu se može dosta toga učiniti.

Za mlade ljude autoriteti kao predstavnici vanjske sile i bivaju introjektirani, a oni tada ne djeluju prema svojim zahtjevima i zabranama, samo iz straha od kazne okoline ili identifikatora. Upravo stoga potrebno je učenje i promjena ponašanja, a samim time mijenja se i način života. Budući da je u obitelji, i općenito u društvu, ustanovljen ovakav način i poredak tako se procesom identifikacije odvija istovremeno i antagonistički proces, drugim riječima, mlada osoba ne želi projicirati nositelje autoriteta, dapače nastoji poistovjetiti autoritete sa svojim stavovima. Takva projekcija služi za  izmicanje kritici, tada se uočava da povjerenje mladih u moral, mudrost i snagu autoriteta nema veze s realitetom. Karakter na taj način posreduje između nagona i društveno poželjnog ponašanja, jer karakterne odlike iako su racionalne ipak potječu od strasti. Što mladi čovjek danas osjeća dok je u sukobu sa samim sobom? Razmišlja li koliko vrijedi zajednici? Razmišlja li da sve što je čovjek smislio teži zadovoljenju osjećajnih potreba, te ublaživanju boli, jer osjećaji su pokretači ljudskih stremljenja.

Ipak, ovim promjenama u društvu, često negativnim, mijenjaju se i odnosi i obziri spram ovisnika, naročito liječenih alkoholičara, zbog praktičnog mišljenja da se ne učini ništa, a na ljudske odnose taloži se mraz nerazumijevanja i stigme.

U terapijskoj zajednici Kluba liječenih alkoholičara Doma zdravlja Samobor i mladi se mogu pozitivno identificirati sa starijim članovima, koji apstiniraju od jedne godina do 22 godine. Nažalost, iako još nisu, zapravo,  započeli živjeti, postali su ovisnici. Nastojimo ih mijenjati, ali da to ne shvate kao mučnu dužnost, nego kao vrijedan dar. Vrlo je malo ljudi, koji su dosta samostalni da vide slabosti i gluposti svojih suvremenika, a da sami ne budu zahvaćeni time.

I rijetki  usamljenici često izgube hrabrost, radeći na ovom području, suočeni s nemilosrdnošću i i upornošću onih koji teže samo sankcijama ili racionalizacijom koja izvanredno služi za skrivanje realiteta, u smislu da se nekažnjeno promakne cenzuri, suprotstavljajući se svakoj  promjeni koja bi mogla ometati stečevine. Ukratko, to je svemoć tradicije. Jedini koji mogu ovo promijeniti, jesu mladi. Zato  njima i posvećujemo ovaj mjesec borbe protiv ovisnosti, njima ne želimo otuđenost, koja dovodi do apatije; cinizma i regresije.

Želimo da ne izgube sami sebe.

Želimo im reći da čovjek čovjeku i nije stvar (homo homini res), da iz  takvih stavova dolazi do dehumanizacije u odnosima, nema podrške drugom, samo prazna usamljenost i tjeskoba. Tako se remeti sustav vrijednosti što dovodi do bolesti. Treba i htjeti i moći oprostiti, jedino se tako mogu rješavati nesporazumi u obitelji i društvu.

Riješit ćete se mita: "Bez muke nema!!!!" U to su vas uvjerili upravo oni koji vam "kradu" onih nekoliko zadnjih,  s mukom zarađenih kuna, da bi vas  "usrećili" svojim proizvodima.

Volite sebe, morate imati ljubavi da  biste ju mogli davati.

Sve počinje u obitelji, a kad se uzdignete iznad svega, na mjesto koje vam pripada, sjetite se da ste slobodni. Njegujte apstinenciju, usprkos onoj ruži  s trnjem iz reklame o pivu.

Oni drugi, koji na žele promjene, i tako će kad-tad saznati za Sijena, boga frigoijskog, s kojim zajedno jašu.

Katarina Gerbl, dipl. soc.radnica

i članovi Kluba Doma zdravlja Samobor

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES