ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOL ZAPADNIH CIVILIZACIJA

U prethistorijsko vrijeme gurman pračovjek sakupljao je med i ostavljao ga da fermentira. Hranio se i pronađenim trulim voćem. Kasnije, stare civilizacije Egipta i Mezopotamije, uzgajajući žitarice, posebno ječam, neizbježno su morale otkriti fermentaciju. U grobnici svećenika 1400 godina prije Krista, prikazane su zidne slike proizvodnje alkohola. Također, slike stare sad već 4000 godina prikazuju posljedice gozbi i pijančevanja. Slične slike mogu se i danas vidjeti poslije kakvoga "tuluma".

Destilacija kao proces u proizvodnji alkohola zabilježena je već 1500 godine prije Krista u knjizi "Liber de arte distillandi" Hieronymusa Brunschwiga. Njegov opis alkoholnog produkta gotovo da se može generalizirati i danas. " Daje dobru boju čovjeku.... liječi od zlih stvari....ubija uši i buhe.....daje i hrabrost a ostavlja dobra sjećanja."

Vrlo brzo u povijesti čovječanstva alkohol je proglašen lijekom.

Mora se priznati da bi, prije 4 000 godina, konzumacija obične vode bila smrtonosna. I kasnijih stoljeća, svjetske epidemije zaraznih bolesti prenosile su se kontaminiranom vodom. Iako alkohol u svojstvu lijeka nije imao utjecaja na kugu 1347. godine, preporučali su ga, ne bi li ljudi u miru, opijeni, lakše umirali.

Doslovce, bilo je rašireno vjerovanje da se stariju životnu dob moglo doživjeti jedino svakodnevnom konzumacijom alkohola, stari su Grci prije doručka pili akratidzomai - aperitiv čistog alkohola. Treba napomenuti da su, već u ono vrijeme, posebno bili cijenjeni planinski izvori obične vode, kao i kišnica, što je dokumentirao i Hipokrat, te je jedno vrijeme voda bila skuplja od vina, pogotovo u krajevima s malom količinom oborina. Zanimljiva je činjenica da je i danas u krajevima Egipta ili npr. Grčke voda  cijenjeno piće koje se kupuje u bocama u trgovinama i nije dostupna u dovoljnoj mjeri siromašnim slojevima društva. A turistima se vrlo često savjetuje prije svakog obroka popiti čašicu konjaka ili rakije "za dezinfekciju želuca". U svijetu kontaminirajućih i opasnih zaliha vode, alkohol je zaista zaslužio naslov iz Srednjega vijeka "vodica života" ili aqua vitae.  Posebno na Divljem zapadu, alkohol je bio jedino sigurno piće za piti. Izgleda da je u povijesti zapadne civilizacije " trijezna glava" bila prava rijetkost. Također, alkohol se koristio za ispiranje rana, različite operacijske zahvate, konzumirao se iz dosade, često da spriječi putnu mučninu i, naravno, omiljeno sredstvo protiv najrazličitijih bolova i za ugodan zaborav svakodnevnih briga. Tek u 17. stoljeću započeo je preporod kulture i navika pijenja, vođen konzumacijom kave, čaja i kakaa koja nije svugdje tekla jednostavno. Godine 1777. u Pruskoj, užasnut zbog sve većeg uvoza kave, Kabinet za unutrašnje poslove, ekonomiju i gospodarstvo, na prijedlog tadašnjeg vladara Frederika Velikog, dao je službenu izjavu: " Primijećeno je da je u porastu konzumacija kave kod velikog broja ljudi, a također smo svjesni i  velike količine novca koja se izvozi iz zemlje kao posljedica povećane potražnje za kavom. Svi piju kavu. To se treba spriječiti. Njegovo veličanstvo je odgojeno na pivu, a također i njegovi preci i visoki dužnosnici dvora. Mnoge bitke vođene su i dobivene od strane vojnika koji su bili napajani pivom. Kralj smatra da kavopije neće biti u stanju obraniti zemlju u slučaju rata u budućnosti. Pijenje kave treba prestati."

Krajem 18. stoljeća pojavili su se i religiozni antagonizmi protiv alkohola, posebno vođeni Kvekerima i Metodistima u Velikoj Britaniji. Združenim naporima, te znanstvenim pronalascima pročišćavanja vode, konačno se početkom 19. stoljeća počela sve više piti obična voda. Trebalo je još oko dvadeset godina da se alkohol prepozna kao kronični negativac, uzrok ovisnosti, bolesti i socijalnih problema u zapadnoj civilizaciji, a u nekim dijelovima suvremene, današnje ljudske svijesti, proces tog prepoznavanja još traje.

avicena i vino

Potkraj 10. i početkom 11. stoljeća ( 980.-1037.) živio je i radio Avicena, najznamenitiji arapski liječnik. Punim imenom Abu Ali Ibu-Sina bio je rodom iz Perzije. Bio je svestran znanstvenik, enciklopedist u pravom smislu riječi, bavio se medicinom, filozofijom, matematikom, fizikom, astronomijom, alkemijom i teologijom. Priča se da je sa 16 godina izliječio teško bolesnog duharskog emira Nuh ibu Mahsuru i postao njegov osobni liječnik. Život je proveo na dvoru perzijskog kneza, kao dvorski liječnik i politički savjetnik. Kao najveći liječnik svih vremena i najveći perzijski znanstvenik bio je najsjajniji predstavnik arapske medicine.

U to vrijeme se  Europa mučila s dogmama srednjega vijeka. Kult relikvija onemogućavao je ikakvo znanstveno istraživanje i medicinski napredak europske medicine. Arapska medicina je nasuprot tom, vjerno sakupljala djela klasične grčko-rimske medicine i obogaćivala ih vlastitim iskustvima. Avicenino djelo "Kanon" vrijedilo je za medicinsku enciklopediju i sve do renesanse bilo priznato u svim spornim pitanjima kao službeni udžbenik skolastičke medicine, uz Hipokratove "Aforizme" i Galenovu "Ars parva".

Kad je, u razdoblju renesanse, Paracelsus 1528. godine  na trgu u Baselu, simbolički spalio "Kanon", zadao je smrtni udarac ne samo arapskoj medicini nego i galenizmu (grčko-rimska medicina na čelu s Hipokratom i Galenom). Zapčela je reforma praktične medicine.

Avicena je živio vrlo neurednim životom. Bio je alkoholičar skoro cijeli svoj životni vijek. Provodio je noći, pišući svoja djela, a vinom je kako je on to znao reći, "održavao svježinu duha". Od posljedica pića je i umro relativno mlad u 57. godini života. Medicina je time izgubila jednoga od velikih autoriteta. Ostaje samo pitanje koliko je još u svom životu mogao napraviti jedan tako znamenit čovjek da nije bilo pića?

THE GOLD CURE  (ZLATNI LIJEK)

Početkom 19. stoljeća, na Medicinskom koledžu u Edinburgu diplomirali su Englez Thomas Trotter i Amerikanac Benjamin Rush. Prema navodima u časopisu Scientific American, (New York), June 1998, 278 (6):80-5, ova dvojica znanstvenika bili su pioniri u kliničkom prepoznavanju alkohola kao kronične bolesti opasne po život. Rush je ilustrirao svoje  spoznaje alkoholnog učinka analogijom prema termometru (vidi sliku). Zanimljivo je da je  dopuštao umjereno pijenje, čak je zamijetio i neke prednosti (bistrina uma, dug život, dobra reputacija i sreća), ali je vrlo precizno rangirao alkoholna pića prema količini alkohola i s njima povezao poroke (igre, svađe, konjske trke, psovanje, pa sve do ubojstva i krađe), te bolesti (mučnina, tremor, epilepsija, do ludila) i kazne (zatvor, bolnica, svratište, pa sve do vješala).

Godine 1813., u svom eseju o alkoholizmu, dr. Trotter je opisao zlouporabu alkohola kao vrstu bolesti i prepoznao da dugotrajna navika pijenja uzrokuje bolesti jetre te mentalnu disfunkciju, koje ostaju i kasnije, kada je bolesnik trijezan. Spoznaje ove dvojice znanstvenika kulminirale su u američkoj Prohibiciji 1919.-1933. Za prve napore u borbi protiv alkoholizma, još krajem 18. stoljeća,  bio je zaslužan također jedan Amerikanac, dr. Leslie Keely. U to je vrijeme osnovana i Keelyjeva Liga za borbu protiv alkoholizma a Keelyjeve soli zlata (the gold cure), kojima je liječio bolesnike, dugo su bile priznate kao jedini lijek za apstinencijski sindrom. Keely je, zapravo, imao puno više talenta za promidžbu nego za biokemiju, a bez pomoći ondašnjeg moćnog ženskog udruženja Women˘s Auxiliary, nikada ne bi postao slavan. Ipak, ideja o štetnom djelovanju alkohola i razvoju ovisnosti bila je rođena.

                                                              Dr. E. N. Gruber

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES