ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

PREDGOVOR

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara i Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba izdaju od l995. godine svoj stručno-informativni časopis - Alkohološki glasnik.  Do a sada je tiskano 95 brojeva.

Časopis izlazi mjesečno i  bavi se problematikom vezano uz pijenje alkoholnih pića, razvoj alkoholizma, liječenje i rehabilitaciju alkoholičara, a napose klubovima liječenih alkoholičara.

Uređujem Alkohološki glasnik od njegova početka, već osam godina. Za to vrijeme nastojala sam Glasnik uređivati tematski, s ciljem trajne edukacije prvenstveno članova klubova liječenih alkoholičara i djelatnika u klubovima, kao i alkoholičara u programima liječenja. Do sada objavljene teme rezultat su suradnje s nizom  naših eminentnih stručnjaka psihijatara, liječnika, psihologa, soc. radnika, med. sestara i stručnjaka drugih profila, koji su objavljivali  svoje radove ili njihove dijelove, čineći tako Alkohološki glasnik kvalitetnim i zanimljivim štivom.

Brojni stručnjaci bez naknade su i s dobrom voljom pisali priloge, dijeleći svoja iskustva, vođeni željom da pruže članovima klubova liječenih alkoholičara i njihovim djelatnicima poučno štivo. Tematski su obrađena  gotovo sva područja alkohologije.

Kvaliteta radova objavljivanih u Alkohološkom glasniku sadržana je, nadalje, u činjenici da su prilozi pisani stručno-popularno, znajući da moraju biti prihvatljivi širokom krugu čitatelja, od bolesnika, liječenih alkoholičara,  njihovih obitelji i okoline, te ostalih zainteresiranih građana, do stručnjaka koji rade u programima liječenja alkoholičara i u klubovima, uz stalno nastojanje širenja kruga čitatelja, ponajprije onih iz ugrožene populacije.

Stručne teme nadopunjavali su liječeni alkoholičari i članovi njihovih obitelji sa svojim stajalištima i iz osobnih iskustava.

Po tome je Alkohološki glasnik jedinstvena publikacija iz područja alkohologije u Hrvatskoj.

Smatram da su objavljeni radovi u Glasniku vrijedni i zaslužuju biti trajno pristupačni svima onima koje ta problematika zanima, kako bi se mogli pročitati i više puta, upotrijebiti u programima liječenja alkoholičara, u radu klubova i edukaciji.

Zbog toga sam već davno došla na  ideju  sakupljanja radova i objavljivanja  zbirke radova, odnosno svojevrsnog priručnika.

U praksi sam, radeći i sama kao psihijatar u Dnevnoj i Vikend bolnici KB «Sestre milosrdnice», te kao stručni djelatnik u Klubu liječenih alkoholičara «Remetinec» u Zagrebu, a kao predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, surađujući s velikim brojem stručnjaka u području alkohologije, uočila nedostatak praktičnih alkoholoških priručnika za rad u programima  liječenja alkoholičara,  u klubovima liječenih alkoholičara, kao i u procesu edukacije raznih profila stručnih i dostručnih djelatnika.

Razrađujući ideju objavljivanja knjige sa svojim suradnicima, odlučili smo da objavimo ne samo zbirku stručnih priloga, već i zbirku priča iz života. Priče su, naime,  toliko  izvorne i životne, da oslikavaju svu ljudsku patnju, ali i stremljenja i sreću zbog postignutih uspjeha i novog života. Vrijedne su da se mogu trajno čitati, a ne da sa starim novinama podnu u zaborav. Zbirka priča bi u svakom slučaju upotpunila zbornik stručnih radova.

Pristupili smo realizaciji prvo knjige, zbirke stručnih tema. Zbirka je pogodna kao priručnik za rad jer  se lako mogu  potražiti i proučavati pojedine tema, budući da je svaka od tema zaokružena, no jednako se može čitati i u cijelosti, no za to je, s obzirom na broj stranica, zaista potrebno duže vrijeme.

Uvjerena sam da će ova zbirka radova eminentnih hrvatskih stručnjaka s područja alkohologije, koja uz stručna znanja i teorije nude i praktična rješenja te najnovija dostignuća, naći svoje mjesto među publikacijama iz područja alkohologije.

Zahvaljujem svim suradnicima, autorima  tekstova i ostalim suradnicima, liječenim alkoholičarima, koji su me svojim potrebama nadahnuli na obrađivanje pojedinih tema, svim vjernim čitateljima koji su svojim pretplatama podržavali sve vrijeme izlaženje Alkohološkog glasnika i svima koji su pomogli realiziranju ove knjige, koja je plod dugogodišnjeg rada i zajedničke suradnje.

A što se klubova tiče, šteta je što nisu mogli biti zastupljeni s relativno više priloga. Materijala ima za jednu cijelu knjigu, no to je još jedna nova ideja. 

Zagreb, zima 2002.

Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES