početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 3/1998 (37) str. 1-7

strana 8 ►

A L K O H O L O Š K I

Glasnik

MJESEČNIK UDRUGE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA GRADA ZAGREBA

 

E.N. Gruber

PROSVJEĆIVANJE KROZ STOLJEĆA

(uz 4. godišnjicu Alkohološkog glasnika)

(objavljeno u ZBORNIKU )

----: O :----

Dr. Gorana Bolić*

ALKOHOLNA EPILEPSIJA

(objavljeno u ZBORNIKU )

----: O :----

GLJIVE I ALKOHOl

Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom !

Ljubitelji gljiva, strastveni sakupljači i gurmani, često spominju ovu šaljivu, ironičnu izreku. Dublja poruka ove fraze govori da uz velik broj "jestivih" gljiva postoje i druge vrste "nejestivih" ili "otrovnih" gljiva. Manje se spominju tzv. "uvjetno jestive" gljive. Njihova je konzumacija uvjetovana nekim čimbenikom (npr. "jestivi isključivo mladi izdanci" ili "jestive isključivo termički obrađene" i sl.).

Medu tim tzv. "uvjetno jestivim gljivama" svakako su najinteresantnije neke gljive iz roda "gnojištarki" (coprinus). Njihova konzumacija može izazvati koprinski sindrom trovanja, ali u specifičnim uvjetima. U spomenutim gljivama izolirana je supstancija nazvana "koprin", odgovorna za sindrom trovanja.

"Koprin" ima vrlo slično djelovanje kao i "disulfiram", odnosno "antabus".

Kako dolazi do trovanja spomenutim gljivama? Koji su uvjeti konzumacije spomenutih gljiva kako do trovanja ne bi došlo?

Koprinski ili antabusni sindrom prilikom konzumacije ovih "jestivih" gljiva javlja se u slučaju ako se za vrijeme jela ili jedno duže vrijeme nakon konzumacije gljiva, uživaju alkoholna pića. Ponekad je dovoljna samo mala količina unošenja alkohola u organizam nakon konzumacije imenovanih gljiva, da bi došlo do pojave koprinskog sindroma trovanja, pa bila to samo čaša piva ili pojedeni slatkiš s alkoholnim punjenjem. Osjetljivost na alkohol nakon konzumacije tih vrsta "jestivih" gljiva može potrajati i do 72 sata.

Koprinski ili antabusni sindrom može se javiti već za nekoliko minuta, nakon uživanja alkohola tijekom jela ili u tom rizičnom vremenu nakon konzumacije imenovanih vrsta gljiva. Simptomi trovanja su različiti i javljaju se najčešce ovim tijekom: najprije dolazi do povišenja tjelesne temperature, javlja se crvenilo koze lica, vrata, te crvenilo kože obraslo dlakom. Nakon toga, crvenilo zahvaća ostale površine i širi se po cijelom tijelu. Slijede mentalne tegobe, bol i zujanje u glavi. Oboljeli osjeća "metalni" okus u ustima, bol u rukama i nogama. Simptomi se dalje očituju u poremećajima u radu srca i krvotoka. Dolazi do ubrzavanja bila, pojačanog rada srca. Bolesnik osjeća nabijenost tijela, javlja se glavobolja, tjeskoba, vrtoglavica, pojačano znojenje, gadljivost i sl. U težim slučajevima trovanja dolazi do poremećaja u radu metabolizma, povraćanja i pojave proljeva. Javljaju se i smetnje vida, otežano disanje i opća slabost organizma.

Iz sveg navedenog je vidljivo da trovanje zahvaća gotovo sva područja ljudskog organizma i vegetativni i

psihosomatski sustav. U lakšim slučajevima trovanja izazvanim uživanjem alkohola nakon konzumacije imenovane vrste gljiva, simptomi trovanja mogu nestati za dva do četiri sata i nema naknadnih problema. Tada uglavnom nije potreban nikakav tretman. U težim slučajevima trovanja potreban je odgovarajući bolnički tretman.

Jajasta gnojištarka  (Coprinus atramentarius), gljiva koja uzrokuje koprinski ili antabusni sindrom.

Uz pojedine gljive iz reda gnojištarki (coprinus) istraživanja upućuju da slične simptome trovanja (koprinski ili antabusni sindrom) mogu izazvati i opće poznate "jestive" gljive kao što su - kovara (boletus luridus) i kijacasta grlašica (clitocybe clavipes).

Unatrag nekoliko godina gljivarenje je postalo vrlo popularna aktivnost, što je razumljivo s obzirom da gljive predstavljaju vrhunski gurmanski specijalitet i sve su traženije u našem jelovniku. Osim toga gljivarenje predstavlja relaksirajuću i zdravu aktivnost za sve pojedince i dobne skupine, omogućuje boravak u prirodi, na sviježem zraku daleko od užurbane svakodnevice i urbane sredine.

Uglavnom, možemo reći da je gljivarenje zdravo i korisno, ali gljive i alkohol ne idu zajedno.

Mirko Knezić

Literatura: Romano Božac: "Gljive"

----: O :----

Hasan Bašić, Klub Osvit

ULOGA OBITELJSKOG LIJEČNIKA U LIJEČENJU ALKOHOLIZMA

Interviju s prim. dr. sc. Željkom Marinićem

(objavljeno u ZBORNIKU )

----: O :----

JOŠ O DJELATNICIMA U KLUBOVIMA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Osvrt na članak mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber od veljače 1998. godine

Drago mi je da smo dobili tako sadržajan napis o djelatniku u klubu liječenih alkoholičara od stručne osobe, psihijatra i alkohologa u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu.

Već duže vrijeme osjeća se potreba za nazivom i ulogom voditelja kluba. Otkako su educirani i liječeni alkoholičari kao dostručni djelatnici sagledavanje razlika u djelovanju njihovom i stručnih djelatnika, dobro je objašnjeno u članku dr. Vesne Golik-Gruber.

Kao i sve što se meni čini bitno i što je veoma naglašeno u članku jest neuspostavljena ravnoteža između stručnih i dostručnih djelatnika i članova u klubovima liječenih alkoholičara.

Ravnotežu ćemo postići ako svi u sebi razvijemo visoki stupanj tolerancije jedni prema drugima. Timski rad je uveden u cijelom svijetu. Jedan čovjek sam, pa makar kako bio dobro obrazovan, ne može postići tako dobre rezultate u radu, kao jedan dobro uigrani tim suradnika (ekipa, družina). Osnovno pravilo u timskom radu jest, da svako znade svoje mjesto u tom zajedničkom radu, da radi upravo ono zašto je osposobljen. Osim tolerancije potrebna je i dobra komunikacija između stručnih i dostručnih djelatnika, kao i terapeuta-alkohologa.

Oba profila djelatnika radeći u klubu moraju pokazati visoki stupanj odgovornosti, zrelosti u rasuđivanju i postupcima, a što je najvažnije, sposobnost uživljavanja u tuđe nevolje. U ovom času potrebni su nam i stručni i dostručni djelatnici u klubovima liječenih alkoholičara. Gledajući malo u budućnost, mislim da nikada ne bi smjeli izostaviti dostručnog djelatnika u klubu liječenih alkoholičara, dapače, treba mu osigurati kvalitetnu i njemu dostupnu izobrazbu.

Dr. Neda Vičić

----: O :----

HEROJSTVO ILI HRABROST?

Na sastanku zagrebačke Udruge klubova liječenih alkoholičara, održanom 10. veljače, dopredsjednica udruge potužila se da ne voli kad se riječ heroj upotrebljava u pohvalu liječenom alkoholičaru. Zvuči joj podrugljivo. Željela je tu svoju nelagodu podijeliti s članovima Udruge. Mnogi su se tada uključili u raspravu izražavajući svoja ponešto oprečna mišljenja. Prevladalo je mišljenje da je riječ hrabar prikladnija za uputiti onome tko se odlučio liječiti od ovisnosti o alkoholu.

Predsjednik Udruge je preporučio da se o toj dilemi piše u našem Alkohološkom glasniku i to mišljenje neka iznese jedan liječeni član i onaj tko nije ovisnik.

Pokušat ću nešto o tome reći kao neovisan o pijenju alkoholnih pića. Vjerojatno nije moja zasluga što imam razvijen osjećaj kontrole nad svojim postupcima. Moja struktura ličnosti je takva, da volim biti slobodna i neovisna, pa tako i neovisna o alkoholu. U obitelji sam tako i odgojena, a svakako mi je studij medicine pomogao da uočim problem ovisnosti, o štetnom djelovanju na ljudski organizam. Gledajući dalje u praksi koje posljedice nastaju od prekomjernog pijenja, razvio se u meni oprez prema alkoholu, cigareti, sedativima i opojnim sredstvima. Kad se govori o riječi hrabar, to može biti svatko, a hreoj samo poneki.

Složila bih se s većinom članova Udruge klubova liječenih alkoholičara, da je hrabar onaj, koji se upustio u borbu s ovisnošću o alkoholu, a riječ heroj-junak, ostavljam za one koji svoj život daju za ideju, za domovinu ratom ugroženu. Još su nam svježe uspomene na te junake-heroje.

Pokušat ćemo biti hrabri svatko u svom nastojanju izgrađivanja svoje osobnosti i pomaganja jedni drugima.

Dr. Neda Vičić

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 3/1998 (37) str. 1-7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES