početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 1.2

strana 3 ►

40 godina rada
klubova
liječenih alkoholičara
Hrvatske

 

 

 

 

Zapisnik sa sastanaka Zajednice  klubova liječenih alkoholičara Zagreba  ►►

Povijesni osvrt na 40 godina rada klubova liječenih alkoholičara Hrvatske ►►

Svečana proslava 40 godišnjice osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara u Maksimiru ►►

Održani seminari iz alkohologije za stručne djelatnike ►►

Iz klubova ►►

Svjetski dan nepušenja ►►

Nova knjiga  ►►

Iz tiska

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 13. travnja  2004. godine

Prvi dio sastanka posvetili smo natječaju za program promicanja zdravlja i prevenciju bolesti. Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb dodijelio je klubovima financijsku potporu za 2004. godinu. Neslužbeno smo saznali da određeni broj klubova nije zadovoljio uvjete natječaja, jer nije bila priložena sva tražena dokumentacija (najčešće Bon-2 i preslika zadnje registracije kluba). Iako smo na sastanku Zajednice govorili o tome, opet je došlo do nesporazuma. Postavlja se pitanje kako funkcioniraju koordinacije klubova, zašto se ne pita stručni djelatnik, zašto se ne pita tajništvo ili Dušicu, zašto se ne pita prijatelje? Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, naš predsjednik, rekao je da poduzima sve kako bi se sredstva odobrila svima. Osvrnuli smo se i na kvalitetu održavanja skupština. Složili smo se da je skupština svečanost kluba, članova kluba, ali i gostiju, te da nije u redu kada pojedinac vodi skupštinu u pogrešnom smjeru. Svima je jasno da se problemi na relaciji pojedinac-klub rješavaju u klubu, a nezadovoljstvo radom Zajednice ili Saveza rješava se na sastanku Zajednice ili Saveza. Zamjerke vezane uz tehničke dijelove skupštine rješavaju se iza službenog dijela, itd.

Gđa. Lidija Paszko osvrnula se na Godišnju skupštinu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara. Pohvalila je svečarski dio i naglasila poseban značaj dodjele priznanja starijim apstinentima. Istakla je kako su ljudi bili opušteni, zbliženi, u zajedništvu. Nije bilo službenih gostiju, pa smo se okrenuli sebi. Gosp. Damir Vodopivec je spomenuo nezadovoljstvo pojedinaca domjenkom, jer su bili ponuđeni samo sokovi, keksi, napolitanke i grickalice, na što je predsjednica Saveza prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber odgovorila da je skupština bila radna, s opsežnim programom i da nije bilo dovoljno vremena za kasnije druženje. Raspravljalo se i o proslavi 40. obljetnice osnivanja prvog kluba u svijetu prema Hudolinovom, zagrebačkom modelu. Bio je to veliki događaj za članove klubova i djelatnike, prvenstveno usmjeren na one koji su dugo radili na području alkoholizma, kao i na one koji su dugo apstinirali. Prisustvovanje tome skupu svima je bila velika čast. Posebno smo bili počašćeni nastupom zbora Liječnika pjevača, kolega i prijatelja doc.dr.sc. Breitenfelda. Krasno su pjevali.

Damir Vodopivec je postavio pitanje o bolesnicima koji prođu liječenje u bolnici, a nisu upućeni u klubove. Tomica Vugrinec iz Kluba Obiteljski život, predložio je da se češće u rad klubova uključuju mladi socijalni radnici, da se educiraju i zamjene dugogodišnje stručne djelatnike od kojih neki rade u velikom broju klubova. Josip Poljak iz Kluba «Voltino» je na to odgovorio da klub, odnosno njegovi članovi, sami odlučuju tko će biti stručni djelatnik u klubu, i ukoliko su zadovoljni nečijim radom, nitko im ne može nametati druge osobe.

Održan je i drugi seminar za stručne djelatnike, Zagrebačke alkohološke škole Klinike za psihijatriju  KB «Sestre milosrdnice» u ovoj godini. Prisustvovalo je 47 polaznika, a nadamo se da će mnogi od njih postati novi djelatnici u klubovima.

22. travnja u 17 sati započet će i seminar za dostručne djelatnike «Nauk o obiteljskom životu i radu u klubu liječenih alkoholičara». Ima 20 kandidata, od kojih su neki i iz udaljenih klubova, Virovitice, Imotskog i Zaprešića, što najbolje govori o njihovom interesu i želji za znanjem.

Dušica Cesarec, tajnica

----: O :----

Riječ urednice

Poštovani čitatelji!

S velikim ponosom i zadovoljstvom mogu se osvrnuti na naše dvije velike manifestacije kojima smo dostojno obilježili 40 godina rada klubova. Na oba skupa je zadovoljstvo, toplina i zajedništvo prožimalo sve prisutne, uz osjećaj zračenja rastuće snage.

Opet smo bili svi zajedno. Očuvali smo, razvili i unaprijedili jedan koncept, iako često nije bilo lako. Bilo je onih koji su ga pokušavali oslabiti, no dokazalo se suprotno. Klubovi su preživjeli i nadživjeli mnoge poteškoće, a uvjerena sam da će živjeti i dalje. Kao i mnogi drugi, živjela sam u tom konceptu i u njega ugradila dio sebe. Zbog toga se iskreno nadam da ću prisustvovati i proslavi 50-godišnjice djelovanja klubova.

Dobro je negdje ostaviti trag. Mi smo ga zajednički duboko utrli.

Klubovi, kao široko otvoreni sustavi, a istovremeno kao terapijske zajednice, sposobni su nositi se s problemima svake vrste, liječiti vlastite i tuđe boljke, prilagođavati se, razvijati i rasti.

Još jednom Vam čestitam Dan klubova i ovaj važan jubilej i želim da i dalje zajedno ustrajemo u radu.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber 

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES