početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 1.2

strana 3 ►

2. hrvatska konferencija o 
alkoholizmu i drugim ovisnostima
6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu
1. sastanak klubova liječenih alkoholičara
Alpe-Jadran

RIJEČ UREDNICE

Štovani čitatelji!

U ovom i sljedećem broju opširno ćemo Vas izvijestiti o 2. konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima i 1. sastanku klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran. Učinili smo velik korak u otvaranju prema regiji, prema našim susjedima,  a i šire, jer je na Sastanku prisustvovao i predstavnik Makedonije i postavili smo temelje daljnjoj suradnji. Sa zadovoljstvom ističem da je na Konferenciji sudjelovao velik broj stručnih djelatnika klubova i da je vrlo kvalitetno prikazan rad u klubovima liječenih alkoholičara, a za pohvalu je i prisustvo članova klubova na Konferenciji.

Velik broj predstavnika klubova odazvao se Sastanku klubova. Samo iz Zagreba je prisustvovalo stotinjak članova. Sastanak je izvanredno uspio, o čemu je svjedočilo zadovoljstvo prisutnih, što se naročito očitovalo tijekom drugog, društvenog  dijela  sastanka, uz ručak u Rijeci. Vladala je spontana i topla prijateljska atmosfera i kako je oduševljeno  kazao gospodin  Jere iz Opatije, bilo je to  "more dobrote". Ima li ljepše pohvale?!

Pozivam sve sudionike da nam se jave sa svojim dojmovima, a aktivne sudionike Konferencije da nam za Alkohološi glasnik dostave svoja izlaganja.

Pred nama je Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, 15. 11. do 15. 12. Prikažimo svoj rad, upozorimo na probleme vezane uz prekomjerno pijenje i alkoholizam.

Srdačno Vas pozdravlja

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Zapisnik sa sastanka Zajednice  klubova liječenih alkoholičara Zagreba

 

►►

 

2. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima

6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu

 

►►

 

1. sastanak klubova liječenih alkoholičara

Alpe-Jadran

 

►►

 

Sindrom izgaranja (burnout) stručnih djelatnika

u radu s liječenim alkoholičarima

 

►►

 

1. sportski susreti zagrebačkih klubova

 

►►

 

Iz klubova

 

►►

 

Priče iz života

 

►►

 

Iz tiska

----: O :----

Zapisnik sa sastanaka Zajednice klubova liječenih alkoholičara

10. kolovoza  2004. godine

Po velikoj sparini počeli smo nešto slabije posjećen sastanak. Prvo smo raspravljali o predstojećem predavanju Ivane Pražetine, aps. soc. rada na temu «Kako kvalitetno izraditi program rada», što je izuzetno važno kod sudjelovanja na natječaju za dodjelu financijskih sredstava. S nama će biti i djelatnice iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, što pokazuje da i Ured želi poboljšanje prikaza našeg rada.

Konferencija u Opatiji je svima zanimljiva, iako je za članove klubova predviđen jedan dan, 3. listopada, kada je sastanak klubova. Iz Zagreba bi trebala ići dva autobusa, odnosno 2 osobe po klubu, uz kotizaciju od 100 kn po osobi. Nakon službenog dijela, koji traje do 13 sati, imat ćemo ručak, a slijedi druženje do večernjih sati. Dogovorili smo i 1. sportske igre zagrebačkih klubova koje će se održati na Pešćenici. Sudeći po interesu, odaziv će biti odličan. Na sljedećem sastanku Zajednice imat ćemo sve odgovore na pitanja vezana uz taj važan događaj. Koordinacije rade sa  smanjenim brojem prisutnih, no važno je održati kontinuitet rada.

7. rujna  2004.god.

U rujnu smo održali dva sastanka Zajednice. Dana 7. rujna bio je sastanak vezan isključivo uz natječaj koji će raspisati Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb za dodjelu financijske potpore programima udruga za 2005.godinu. Kako bismo poboljšali kvalitetu programa, a i zbog propusta u dostavljenoj dokumentaciji prošle godine, Ivana Pražetina, apsolventica soc. rada, održala nam je kraće izlaganje o načinu izrade programa, odnosno o tome što sve treba naglasiti, kako izgleda logički sadržaj programa, kako «proširiti» program (nove akcije). Prisustvovala je i gđa. Marijana Prevendar iz Gradskog ureda, koja nam je dala puno korisnih naputaka i informacija vezanih uz natječaj. Ove godine natječaj kreće već u rujnu, odnosno bit će objavljen u "Vjesniku" 20. rujna. Imali smo razna pitanja za našu gošću iz Ureda, a najviše je zanimanja bilo za pojašnjenje visine odobrenih sredstava, odnosno kako izraditi program da se dobije što više novaca. Odgovor je bio vrlo jednostavan i jasan: program treba biti kvalitetan u smislu sadržaja koji nudi (korisne aktivnosti, sudjelovanje članova, očekivani odaziv korisnika, voditelji iz kluba i izvan njega (gosti), volonterski rad svih članova). Sredstva koja se planiraju moraju biti u svakom slučaju realna i predviđena za one djelatnosti koje klub ima mogućnosti i ostvariti. Jasno smo dobili na znanje da se naši programi SUFINANCIRAJU, što znači da programi neće biti financijski «pokriveni» u cijelosti, već će razliku do iznosa troškova godišnjeg programa klub "namaknuti" iz članarine i drugih izvora. Obaviješteni smo i da će djelatnice Gradskog ureda za zdravstvo obići SVE klubove u Zagrebu, kako bi se dobio uvid u način rada kluba i broju članova koji prisustvuju sastanku. Posjet će zbog toga biti nenajavljen. Još jednom zahvaljujemo gđi. Marijani Prevendar, koja je strpljivo odgovarala na pitanja i komentare i tako riješila brojne nejasnoće. Predstavnici nekih klubova nisu bili prisutni, ali su bili predstavnici svih koordinacija, tako da će putem njih, svi u cijelosti biti upoznati ovim radnim i korisnim sastankom.

14. rujna  2004.god

Naš redoviti sastanak 14. rujna je imao bogati dnevni red. Osvrnuli smo se na prošli utorak i ukratko ponovili (za one koji nisu bili) najvažnije s tog sastanka. Gđica. Ivana Pražetina je donijela  pisane upute za programe.

Pred nama su bile i sportske igre na Peščenici, odnosno prvo sportsko druženje klubova u Zagrebu. Organizacija je već bila pri kraju, obišli smo terene naših domaćina, odbor u čijem su sastavu Josip Poljak, Zlatko Topalović, Damir Vodopivec, Juraj i Dušica Cesarec, te Marko Tomešić odlučio je o svim potrebnim detaljima. Klubovi su pozvani na druženje, sportsko nadmetanje i dobru zabavu u subotu, 25. rujna. Vrijedni domaćini su  članovi Kluba "Peščenica", koji ima prostorije u Miletićevoj ulici broj 1. Osim ove akcije, dogovorili smo i sve oko puta u Opatiju na 1.sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Adria, 3. listopada. Iz Zagreba kreću dva autobusa, vođa puta je Josip Poljak iz Kluba "Voltino", a u drugom autobusu će mu pomoći Marijan Borizović iz Kluba "Kašina". Svi se vesele susretu s prijateljima iz cijele Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Bit će to stjecanje novih poznanstava i iskustava. Najavljene su i pripreme za Mjesec borbe protiv alkoholizma. Izvješće o radu po koordinacijama pokazuje da su se ponovo okupili.

 Dušica Cesarec, tajnica

◄ početna

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES