početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 1,2

strana 3 ►
 

1. izborna skupština 
Hrvatskog saveza klubova
liječenih alkoholičara

 

Zapisnik sa sastanka Upravnog odbora Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

►►

 

Zapisnik sa Zajednice  klubova liječenih alkoholičara Zagreba

►►

 

Održana 1. izborna skupština Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

►►

 

Iz Klubova

►►

 

Iz tiska ►►

Obavijesti

 

UVODNIK

Sa sastanka Upravnog odbora HSKLA

(održanog 9. prosinca 2004. g. u Zagrebu)

Sastanak Upravnog odbora HSKLA sazvan je sa samo jednom točkom dnevnog reda: Organiziranje 1. izborne skupštine HSKLA do kraja ove godine. Prisutni su bili: predsjednica HSKLA, prim.mr.sc Vesna Golik-Gruber, Dr.sc. Zoran Zoričić, Josip Poljak (Zagreb), Dinko Dragičević (Split), Zvonimir Žagi (Bjelovar), Zdravko Vidaković (Vinkovci), Vlado Salvador (Kutina), Dr. Ivan Dolenec (Sv.Marija-Međimurje), Damir Vodopivec, Zlatko Topalović, prim.dr. Svjetlana Pintarić, sr. Zinka Bratuša, prof. Maja Tončević i Dušica Cesarec (Zagreb). Predsjednica prim.mr.sc Vesna Golik-Gruber je pojasnila prisutnima razlog zbog kojeg izborna skupština mora biti u ovoj godini, a to je datum osnivanja Saveza – listopad 2000. godine. Prema Zakonu o udrugama i Statutu Udruge, izborna skupština mora biti svake četiri godine. Iako smo ove godine imali redovnu treću godišnju skupštinu, moramo imati i prvu izbornu. Zbog kratkoće raspoloživog vremena, morali smo brzo odlučiti o datumu održavanja skupštine. Tako se najboljim pokazao 18. prosinac. Problem prostora riješio je gospodin Mario Pilaš, predsjednik Gradske četvrti Maksimir. Ovim putem mu još jednom zahvaljujemo, jer je pokazao veliku volju i sposobnost da nam osigura ovako krasan prostor – Tribinu grada Zagreba na Kaptolu. Predsjednica prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber je dogovorila  s gospodinom Prokuricom iz Kluba "Jezera" Bedekovčina da njihova dječica izvedu program s godišnje skupštine njihovog kluba, kojim su svi nazočni u Zlataru bili oduševljeni.

Odlučeno je da se pregleda Statut i konzultira Ured za opću upravu u Poglavarstvu. Uočena je greška u broju članova UO, a predloženo je da se broj članova Nadzornog odbora smanji s 5 na 3. Ukoliko Ured za opću upravu ima još neke primjedbe, njih ćemo dati na glasovanje na Skupštini. Predsjednica prim.mr.sc Vesna Golik-Gruber je zbog zdravstvenih razloga odlučila da se neće kandidirati za sljedeće četiri godine. Predložila je dr.sc. Zorana Zoričića iz Klinike za psihijatriju KB «Sestre milosrdnice». Obećala je pomoć u svim projektima koji su u tijeku. Zlatko Topalović je vrlo nezadovoljan kratkoćom vremena do skupštine i smatra da su klubovi u vremenskoj stisci s razmatranjem i odabirom kandidata. Prisutni su dobili pozive bar pet dana prije sastanka, a neki su već imali i kandidate, dok su drugi obećali javiti se telefonom. Svi su se prisutni izjasnili za prijedlog: dr.sc. Zorana Zoričića kandidira se za predsjednika, a Damira Vodopivca iz Zagreba za dopredsjednika. Dr.sc. Zoričić obratio se prisutnima s nekoliko riječi i najavio evoluciju u radu HSKLA, otvorenost promjenama, poziv svima koji imaju ideje i želju za ozbiljnim radom. Ostali kandidati UO bit će kandidirani po županijama, ali će se od njih tražiti redoviti dolasci na sastanke UO, a ukoliko baš nisu u mogućnosti doći, obvezni su poslati zamjenu.  Pred Savezom je i natječaj za nova sredstva. Informacija o neplaćenim članarinama Savezu (skoro pola klubova NIJE platilo članarinu) obvezuje sve dosadašnje članove UO da u klubovima područja koje zastupaju provjere situaciju i podsjete ih na neizvršenu obvezu. Prim.mr.sc Vesna Golik-Gruber je predložila da se s 300 kuna nagrade oni koji sudjelovali u izradi CD-a: Alkohol - povijest, upotreba, zloupotreba i posljedice (alkoholizam), prezentacije (podloge) za predavanja u KLA. Predsjednica Nadzornog odbora, prim.dr. Svjetlana Pintarić je to odbila, budući da nije poštovana procedura, odnosno o tome se trebala donijeti odluka prije same izrade materijala, a koji baš i nisu dosljedni. Objašnjeno joj je da je to vrlo vrijedan radni materijal, koji svakome ostavlja prostor za dopunu i izmjenu, što je precizirano i u popratnom pismu. Upravo u  tome je i najveća vrijednost tih materijala, budući ih svatko može koristiti i uklapati u osobne prezentacije. Dušica Cesarec je iznijela informaciju o prostoru koji je Savez do sada koristio u KB «Sestre milosrdnice». Uoči gužve oko organizacije skupštine, morali smo hitno iseliti. Iako smo bili zatečeni situacijom, još jednom smo pokazali da nas ima voljnih za rad i suradnju. Veliki dio stvari smo privremeno pohranili u prostore Kluba "Pešćenica", a manji dio je kod predsjednice i nekoliko članova klubova. Zahvaljujemo prijateljima iz Kluba "Pešćenica" koji su odmah priskočili u pomoć. Nadamo se da ćemo iza Nove godine ponovo imati svoj zasluženi prostor. Sastanak je donio i olakšanje u daljnjoj organizaciji, jer, premda je vremena malo, ono najvažnije je na Sastanku definirano.

Za Upravni odbor HSKLA, Dušica Cesarec

----: O :----

Zapisnik sa sastanaka Zajednice klubova liječenih alkoholičara

(održanog 14. prosinca 2004. godine)

Ovo je bio zadnji sastanak u 2004. godini, ali ne znači da je bilo i manje burno. Predsjednica HSKLA, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber iznijela je sve informacije o 1. izbornoj skupštini 18. prosinca u Tribini grada Zagreba na Kaptolu. Svi su već znali za taj važan događaj, i predložili su svoje kandidate za listu. Oni koji još nisu imali koordinacije, javit će ovaj tjedan. Skupu se obratio dr.sc. Zoran Zoričić kao kandidat za predsjednika. Iako ga svi znaju, imali su priliku čuti i njegova osnovna razmišljanja o radu Saveza. Uz evaluaciju rada, posebno je naglasio da za svakoga tko ima ideju i volju uvijek ima mjesta u raznim tijelima, a ne samo u Upravnom odboru.

Zajednica je jednoglasno kao kandidate istaknula dr.sc. Zorana Zoričića za predsjednika i Damira Vodopivca iz Kluba "Poštar" za dopredsjednika.

Gost na sastanku je bio dr. Tadija Zorić, stručni djelatnik u 8 KLA u Zagrebu. Želio je razriješiti neka razmišljanja o tome može li netko uspješno voditi brigu o toliko klubova. Tu se razvila burna diskusija. Evidentno je da od svih tih klubova samo iz jednog (i to ne uvijek) dolazi samo jedan član na sastanke Zajednice. Dr. Zorić spominje uspjehe u radu (mali broj recidiva, zadovoljstvo članova načinom njegovog vođenja kluba). Predloženo je da se razmisli o uvođenju nekoliko mlađih stručnih djelatnika, kojima bi on prenio svoje bogato iskustvo u radu. Informirani smo akcijama u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (maraton na Jarunu, okrugli stol «Tretman alkoholizma u djelatnosti socijalne skrbi» na Kaptolu, rad s patronažnim sestrama na Trnju, dijeljenje prigodnih materijala u ambulantama i crkvama, po gradskim četvrtima). Klubovi su kasno dobili poziv za Tribinu na Kaptolu, pa je prisustvovalo samo nekoliko članova, ostalo su bili socijalni radnici koji se već bave problematikom alkoholizma. Sudjelovali smo i na TV kod Sanje na RTL-u i u emisiji Res Publica (Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld i Zdenka Majkić uživo, a članovi KLA "Križevci" bili su snimljeni na sastanku). To je dobro za promociju našeg rada i pružanje nade onima koji još nisu osvijestili svoj problem – robovanje alkoholu.

Koordinacije nisu imale nikakve novosti, osim obavijesti o djelovanju u Mjesecu borbe protiv alkoholizma. Rastali smo se s dobrim željama u nadolazećoj godini.

 Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES