početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 1,2

strana 3 ►

 

Izabrano novo rukovodstvo 
Zajednice klubova liječenih 
alkoholičara Zagreba

 

Osnovana Zajednica klubova liječenih alkoholičara i srodnih djelatnosti Zagrebačke županije

 

 

Promocija knjige Uhvaćena duga  ►►

Od pušenja i alkohola do teških droga - stručni rad ►►

Zapisnik s Godišnje skupštine Zajednice  klubova liječenih alkoholičara Zagreba  ►►

Održan okrugli stol u Slavonskom Brodu ►►

21. športski susreti ►►

Izvješće s Upravnog odbora HSKLA ►►

Iz klubova ►►

Iz medicine ►►

Priče iz života ►►

Iz tiska

UVODNIK

Izvješće sa sastanka Upravnog odbora HSKLA, održanog 17. lipnja u Zagrebu

Sastanak UO HSKLA održan je 17. lipnja, u prostoriji KB «Sestre milosrdnice», s početkom u 13,30 sati. Prisustvovali su članovi UO: dr.sc. Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Benina Kancir, Marija Veselić, Višnja Kajzer, prof. Sanja Jelić, Dinko Dragičević, prof. Milan Čapalija, Vlado Salvador, Rudolf Vodolšak i Dušica Cesarec. Iz Nadzornog odbora bila je Vesna Mitrović. Gosti su bili Sanja Vujanović iz Slatine i dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević iz Slavonskog Broda.

Predsjednik dr.sc. Zoran Zoričić pozdravio je prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u proteklih šest mjeseci. Radi se na formiranju piramide u organizaciji HSKLA, što znači da HSKLA na vrhu ima zajednice KLA po županijama. To olakšava rad klubova, članova tih zajednica.

Dana 24. svibnja osnovana je Zajednica klubova liječenih alkoholičara i udruga srodnih djelatnosti Zagrebačke županije. I Istarska županija imat će Zajednicu KLA. U Umagu je dr. Zoričić održao superviziju. KLA te regije su bili razjedinjeni. Članica predsjedništva dr. Paola Prešecki dobila je specijalizaciju, te će prof.  Pavičić voditi poslove oko organizacije i registracije Zajednice. Dr. Zoričić je održao i superviziju u Puli. U sklopu Bolnice imaju Dnevnu bolnicu i Ogledni klub. Pula, nažalost, nema akutni odjel za liječenje alkoholizma. Jedina bolnica te regije je na otoku Rabu. Toj bolnici gravitiraju i Pula i Rijeka. U Puli je osnovan novi klub.

U Slavoniji je održan okrugli stol sa stručnim djelatnicima.

U okolici Zagreba su isto tako bile supervizije i to u Zaprešiću, Velikoj Gorici i Kašini.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je održana supervizija u Popovači, gdje se mora poraditi na poboljšanju suradnje.

1.travanj – Dan klubova liječenih alkoholičara Hrvatske ove je godine u Zagrebu proslavljen sportski, na Jarunu. Bilo bi dobro da to bude tradicija.

Predsjednik je spomenuo i prostor koji smo tražili od Grada. Za sada još nema rješenja, te još uvijek za sve sastanke i HSKLA i Zajednice Zagreba koriste prostor KB «Sestre milosrdnice». Zbog toga je donesena jednoglasna odluka da se Bolnici,  na račun Oglednog kluba, uplati po 1000,00 kn za godinu dana.

Tajnica je dala kraću obavijest o načinu popunjavanja virmana za uplate KLA prema Savezu. Naime, za uplatitelja je potrebno napisati kraći naziv kluba, jer se onda na izvodu banke vidi tko je uplatio. Klubovi još uvijek uzimaju premalo Glasnika, a preporuka je da bude najmanje pet brojeva po klubu.

Predsjednik je obrazložio situaciju sa sredstvima Saveza. Naime, čeka se novi natječaj Ministarstva zdravstva i soc. skrbi, na kojem bismo trebali dobiti sredstva Hrvatske lutrije - Lota, za udruge iz područja ovisnosti. Ako se potreba za sredstvima ukaže prije, tražit će se namjenska.

Planira se: 1. Od jeseni krenuti s edukacijama stručnih djelatnika, 2. Kontinuirano provoditi edukaciju SVIH članova KLA. 3. Pomaknuti edukaciju senzibiliziranjem liječnika za problem alkoholizma, i to na terenu, vikendom, kraćim seminarima. Tu bi se surađivalo s Hrvatskim društvom za alkoholizam. Savez ima tehniku koja omogućava suvremenu i kvalitetnu edukaciju.

Prof. Čapalija je pozdravio pokretanje Saveza izvan Zagreba. Spomenuo je da je ove godine KLA «Križevci» organizator Večeri pučke poezije, a organizirat će se i okrugli stol s prim.dr.sc. Željkom Marinićem (za liječnike i stručno osoblje). Dr. Bakula je predstavila svoj KLA («Novi put» iz Slavonskog Broda ), koji je sredstva za 20 glasnika i za rad kluba našao kod donatora, tako da su uspješno financijski pokrili svoj dosadašnji rad. Spomenut je i pristup davanju priznanja za apstinenciju. Dvojba je bila, davati priznanje pojedincu ili obitelji. Dogovoreno je da se priznanje daje pojedincu, a klub može obitelji dati zahvalnicu za rad u klubu. Tako je napravljeno u Krapini što je iznio gosp. Vodolšak. Priznanja su važna svakom pojedincu i obitelji. Zato priznanja koje dodjeljuje Savez koriste SVI klubovi, jer se time priznanju daje dignitet. Zahvalnice klubovi mogu kreirati sami. Priznanje se naručuje kod gđe Blanke Dorociak ili kod predsjednika (naravno, sa svim podacima o nazivu KLA, imenu apstinenta i datumu početka apstiniranja). Cijena priznanja je 20,00 kn, a taj iznos se uplaćuje na žiro račun Saveza. Predloženo je da se sljedeći sastanak Upravnog odbora održi u Križevcima, prije Večeri pučke poezije.

Izvješće po županijama prva je podnijela gđa Kancir, tajnica novoosnovane Zajednice klubova liječenih alkoholičara i srodnih djelatnosti Zagrebačke županije. Napomenula je da u sastavu Zajednice još ima problema s KLA iz Jastrebarskog, te KLA «Vladimir Nazor» iz Velike Gorice. U Zajednici je 17 klubova, a u Sv. Ivan Zelini i u Dugom Selu još nema kluba.

U punom nazivu Zajednice su i srodne djelatnosti zbog toga što je danas alkoholizam isprepleten s drugim ovisnostima. Radi se na edukaciji stručnih djelatnika, obitelji i članova kroz tribine i okrugle stolove po gradovima. Alkohološki glasnik stručni djelatnici trebaju približiti članovima, odnosno utjecati na njegovo čitanje i uzimanje. Dr. Zoričić je još jednom zahvalio gđi Kancir na velikom trudu kod organizacije osnivanja Zajednice Zagrebačke županije. Klubovi te regije su prije bili odsječeni, bez međusobne komunikacije. Sad su povezani u čvrstu strukturu, što će sigurno doprinijeti kvaliteti rada.

Dr. Bakula iz Slavonskog Broda je iznijela svoje ideje. Radi se na osnivanju Zajednice Brodsko-posavske županije, razmišlja se o Savezu KLA Slavonije i Baranje. Puno klubova, koji su prije djelovali, ne rade (u Pakracu, Gradišci, Vukovaru, Požegi, Orahovici, Iloku, itd.). Organizirat će se okrugli stol stručnjaka, liječnika iz Slavonskog Broda s ciljem da oni počnu razmišljati o KLA u svojoj sredini. Važno je senzibilizirati stručnjake. Osnovat će se Zajednica i novi klubovi. Vms. Višnja Kajzer iz Slatine najavila je važan događaj, i to 1. listopada, kada KLA Slatine slave 30 godina rada. Pozvana je i prof. Višnja Hudolin. Tema skupa je «In memoriam prof. Vladimir Hudolin». O KLA Slatine i njihovom radu namjeravaju snimiti film. Dr. Zoričić je rekao da će Savez svakako biti suorganizator.

Prof. Čapalija je izvijestio da KLA «Križevci» kao organizator večeri poezije ima podršku Zavoda za javno zdravstvo, a grad Križevci je pokrovitelj. U regiji je Klub «Centar – Koprivnica» koji će se zbog veličine podijeliti. 1. travnja su imali druženje osamdesetak članova uz edukaciju. 19. lipnja su sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske. Kao i svake godine, u Molvama su organizirani susreti Kreativnošću protiv ovisnosti. Koordinacije klubova rade, samo je grad Varaždin u regiji bez kluba i to hitno treba promijeniti. Dr. Zoričić se složio i dodao da je isti problem s Osijekom.

Gosp. Salvador iz Sisačko-moslavačke županije osvrnuo se na sastanak u Pitomači. Nisu zadovoljni nekim segmentima iz bolnice. Kasnije je održan i sastanak s radnim organizacijama. Vide se pozitivne promjene (u KLA dolaze članovi upućeni iz bolnice, prati se njihova prisutnost). U Ivanić gradu su nezadovoljni prilivom članova, jer mnogi idu na liječenje, ali ih poslije nema u klubu. U Petrinji je klub u krizi, a smatra se da su za to odgovorni sami članovi kluba i lokalna zajednica koja ne daje podršku.

Gosp. Vodolšak je najavio registraciju Zajednice KLA Hrvatskog Zagorja. U lipnju će se održati rasprava o Statutu. Rade na proširenju mreže prema Klanjcu i Zlatar Bistrici. Upitan je i Zabok.

Gosp. Dragičević iz Splita nije zadovoljan odnosima u svojoj regiji. I dr.sc. Zoričić je istaknuo lošu situaciju u Splitu, te da sve treba podrobnije razraditi sa svim stranama. Donijeta odluka da se Klubu "Bonaca" isplati 500,00 kn za troškove registracije.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES