početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2006 (128) str. 3,4

strana 5 ►
STRUČNI PRILOG

Alkoholna nekultura u alkoholnoj kulturi življenja

Jasnica Firšt-Petrišić, dipl. soc. radnica*

Oduvijek se u našem lijepom Zagorju uzgaja vinova loza, promiču se najbolje sorte grožđa za pojedinu vrstu vina, spoj tradicije i staleške pripadnosti, njeguje se od malena.

«Gdo bu tebe vince pil, gda bum črnoj zemlji gnjil». Zabrinjavajuće. Ako to ne budem više ja, neka to čine moja djeca i unuci.

Vršnjačka sredina ti šalje drugu poruku. »Nisi muž, ak' si ne buš spil». »Teško delaš, moraš si spiti, gda buš jači».

Adolescenti, pak zaobilaze arhaična razmišljanja o vincu, više su proeuropski orijentirani na votku, tekilu, rum (kupuje se u Austriji). Pa to je «in» kupiti svojoj tinejdžerici ili tinejdžeru. Nije samo stvar prestiža, već evo, ja nisam imao, ali moja djeca neka imaju sve, sve što im srce poželjeti može, a želje daleko sežu. Oni tek malo svježe i više oženjeni, poslovni, padaju na «škropce» i te fine vrste vina.

Uglavnom, promoviranje NEPIJENJA, KAO NEKOG DRUGOG NAČINA ŽIVLJENJA, nije nešto osobito, čak je i čudno. Pa tko danas ne pije? Pa svi smo mi umjerenjaci, društveni potrošači, alkoholičari leže za grabom, a mi to nismo. TOČNO. Danas nismo.

Ma pustimo i nas starije, ali uvijek se pitam s kojim smo pravom te mlade ZADUŽILI, da ne znaju da je NEPIJENJE normalan oblik ponašanja, a ne PIJENJE, ma bez obzira u kojim količinama, prigodama, vrstama, bilo riječ.

U vrtićkoj dobi je već trebao svladati prvu lekciju da je AKLOHOL «bljak», a da je mlijeko, sok, voda «mljac». Roditeljska ljubav bar nije ograničena punjenjem državnih blagajni od poreza na piće, pa djetetu može dati mogućnost IZBORA. A tu mogućnost može dobiti samo ako ne stvori loše navike pijenja već prije nego odraste, a u najgorim slučajevima čak i znakove ovisnosti, onako iz «štosa», pa svi piju. Pa što bi se pilo na rođendanima, privatnim zabavama, tulumima, u diskotekama? Voda i samo Voda. Ona je izvor života. Može i sok, ako imaš novaca. Nadomjestit ćemo piće nekom dobrom «klopom». Ti drevni narodi koji su Alkohol nazivali «vodom života», nisu imali naša iskustva. Promijenimo ustaljene načine razmišljanja, svoje stavove, rizična ponašanja. Odgovorni smo za njih, za mlade. Moramo im ponuditi i drugi pristup alkoholnom piću.

Oko pola milijuna ljudi u RH pati zbog alkoholizma, od toga, procjenjuje se, oko 240.000 liječenih, ostalo su bračni supružnici i djeca.

Zar ne bi ta brojka bila manja da su dobili sva saznanja o posljedicama pijenja alkohola po zdravlje, obitelj i društvo?

Zar nisu tamo trebali biti zaštićeni od promidžbe alkoholnih pića?

Dobiti primjer dobrog obrasca ponašanja, od rođenja do njihovog odrastanja?

Onda bi lakše podnosili vršnjački utjecaj, promotore proizvođača piva, nogometna prvenstva uz «Ožujsko», koncerte, proglašenje pića «hranom» zbog njegove kalorijske vrijednosti. Savršeno bi znali da smo kao roditelji učinili SVE. Osim, kažu, genetskog koda, koji je negdje za druge, treće ili one poslije generacije ostao upisan. Pa zar nam to sve nije previše?

Nisam od onih koji kažu da treba sve «trsje poseći». Slažem se da je to ponos Zagorja, od kojega treba stvarati DOBIT. Proizvodnja kao i svaka druga, roba koja pronalazi svog kupca. Samo da se ne upadne u zamku osobnog «otkupa», uz mnogo veću cijenu.

____________________________________  

* Jasnica Firšt-Petrišić, dipl. soc. radnica, stručna djelatnica u Klubu «Toplice»

----: O :----

IZ KLUBA TOPLICE

Izvješće Kluba «Toplice» iz Krapinskih Toplica

Dana 5. travnja 2002. godine održan je prvi sastanak liječenih alkoholičara, na inicijativu dr. N. Huseidžinovića, spec. neuropsihijatra i Danice Posavec, ing. soc. rada. Od tada se sastajemo svaki tjedan i to srijedom u 18 sati u prostorijama Doma kulture na katu.

Godine 2003. registrirani smo kao Udruga na području općine Krapinske Toplice, odnosno kao Klub «Toplice».

Sastancima prisustvuju liječeni alkoholičari i članovi njihovih obitelji. Alkometrom izmjerimo prisutnost alkohola u organizmu. Trenutno imamo 10 stalnih i redovnih članova s obiteljima i 2 povremena i privremena člana. Na svakom sastanku se sa svakim članom razgovara i individualno se osnažuje. Usko surađujemo i s nadležnim Centrom za socijalnu skrb u rješavanju potreba za pojedine članove.

Predsjednik kluba je Božidar Durlen, potpredsjednik Juraj Podolšak, a funkciju tajnika i blagajnika obnaša nam Vesna Breški.

Klub vodi stručni djelatnik, dipl. soc. radnica, Jasnica Firšt-Petrišić. Iz ordinacije opće medicine surađujemo s dr. Bolfan, dr. Prljević i dr. Jurinić, koji podržavaju apstinenciju liječenih pacijenata i šalju ih u klub.

Prošle godine smo prvi put uspjeli iznaći sredstva i organizirati Godišnju skupštinu. To nam je dalo novu svježinu i poticaj. Volimo se družiti i na godišnjim skupštinama drugih klubova. Tada se osjećamo jači, vidimo da nas ima više koji se bavimo istim problemima, da nismo sami.

Financijsku potporu za sve ovo dala nam je u Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, Županija sa sredstvima preraspodijeljenima od strane Krovne udruge i općina Krapinske Toplice. Pomogle su nam i tvrtke s našeg područja te članarine i upisnine od samih članova.

U 2006. godini će naš program rada  biti sljedeći:

Nastavak rada kluba s većim brojem članova, provođenje edukacije stručnog djelatnika i barem jednog člana u KB «Sestre milosrdnice» i još veća povezanost s Krovnom udrugom i ostalim udrugama na području županije i šire.

Uz program rada vezan je financijski plan za 2006. godinu i to: pretplata za mjesečni časopis „Alkohološki glasnik“, podmirenje troškova vezanih za međusobnu suradnju klubova liječenih alkoholičara, administrativni troškovi (materijal, usluge, poštarina), edukacija djelatnika i člana pri KB «Sestre milosrdnice», organiziranje terapeutskih izleta, održavanje godišnje skupštine, troškovi putovanja za članove kluba koji su u recidivu odnosno na liječenju u bolnici te naknada za stručnog djelatnika.

Prema planu, u 2006. godini će nam biti potrebno  10. 000 kuna. Ostajte s poštovanjem uz želju za daljnjom suradnjom,

Janica Firšt-Petrišić, dipl. soc. radnica, stručna djelatnica kluba

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2006 (128) str. 3,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES