početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 1,2

strana 3 ►

Samo recite "NE"

Zapisnik sa sastanka Zajednice KLA Zagreba, održane 10. srpnja 2006. godine

Ljeto i vrućina nisu nas spriječili da se nađemo. Imali smo dosta tema za raspravu, jer se već godinama u lipnju gomilaju razne aktivnosti i događanja. Naš predsjednik dr.sc. Zoran Zoričić je prvo, kao jedan od predavača, kratko govorio o prvoj Ljetnoj školi o alkoholizmu, održanoj krajem lipnja u Malom Lošinju. Svoje dojmove i posebno zadovoljstvo sudjelovanjem, iznijeli su g. Damir Vodopivec i gđa Dušica Cesarec. Ova je škola u posebnim, ali izvrsnim uvjetima, i predavačima i polaznicima seminara  ostala u najboljem sjećanju. Nadamo se da ćemo se okupiti i iduće godine. Osvrnuli smo se i na tradicionalne Dane udruga koji se u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje održavaju u lipnju. Iako nam vrijeme nije baš bilo sklono, iskoristili smo treći dana boravka na štandu da i ove godine posjetitelje informiramo o svom radu kao i sveprisutnom problemu alkoholizma. 

Krajem lipnja je nekoliko nas sudjelovalo na Sportskim igrama klubova sjeverozapadne Hrvatske, čiji je domaćin ove godine bio Klub „Bjelovar“. Bjelovarci, članovi KLA koji djeluje četrdeset zdravih godina, vrlo su uspješno organizirali ove masovne igre. Sport i druženje su još jednom pokazali da svima puno daju. Svi nazočni su aktivno sudjelovali, i oni na terenu, i oni koji su s puno srca navijali za svoje prijatelje. Ove godine su aktivno sudjelovali i članovi Kluba „Voltino“ iz Zagreba i to u malom nogometu. Nisu bili u završnici, ali su još jednom pokazali da su znalci. Raznovrsnost, masovnost, gužva, izvrsno raspoloženje, razgovori s prijateljima - obilježja su tog dana. Održan je i sastanak stručnih voditelja. Na kraju su ukupni pobjednici bili brojni članovi Kluba „Križevci“. Čestitke pobjednicima, svima koji su prisustvovali i organizatorima.

Razgovarali smo i o našem redovnom sastanku, održanom u svibnju u Psihijatrijskoj bolnici „Sv. Ivan“ u Jankomiru. Još jednom zahvaljujemo domaćinima prim.dr.sc. Željku Mariniću i dr. Anti Oreškoviću  i  nadamo  se  da  će  nam opet otvoriti vrata te poznate institucije.

Dr. Zoran Zoričić je najavio novi termin naše jednodnevne škole za članove KLA, koja će se održati u KB „Sestre Milosrdnice“. Ovaj puta ćemo se naći krajem rujna, a o datumu će članovi biti obaviješteni početkom mjeseca.

Naše koordinacije su imale redovne sastanke. Drugo tromjesečje ove godine je za nama i svi su uredno predali redovna izvješća o svom radu Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje

14. kolovoza 2006. godine

Godišnji odmori su u punom tijeku. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti poznata lica. Nadam se da to ne znači da se ljudi nisu odmarali.

Zahvaljujući njenim radnim obvezama (dežurstvu), imali smo posebnu gošću - glavnu urednicu „Alkohološkog glasnika“,  prim.mr.sc. Vesnu Golik-Gruber. Bila je to prilika da popričamo o „Glasniku“, temama koje obrađuje, o njegovoj raznolikosti. Dr. Golik-Gruber nas je, kao i uvijek, poticala na pisanje o svemu, o sebi, o događanjima oko nas, o životu sada i sutra. Isto tako smo pričali i o prvom jednodnevnom seminaru za članove KLA Zagreba. Kao jedan od predavača, dr.Vesna Golik-Gruber je govorila o potrebi za obnavljanjem znanja i usvajanju novog. Predavači su bili odlični, a svi koji su prisustvovali su izrazili veliko  zadovoljstvo i pohvale. Nadamo se da će zanimanje i u rujnu biti veliko.

Dogovorili smo se da će tajnica za sastanak u rujnu pripremiti postojeće matične podatke za klubove,  kako bi se eventualne promjene provele u listopadu. Željeli bismo da se za Mjesec borbe protiv alkoholizma izrade leci s točnim podacima o klubovima u pojedinim dijelovima grada.

Iako je već prošlo više od šest mjeseci ove godine, još uvijek ima KLA koji nisu podmirili obveze prema „Alkohološkom glasniku“  i platili članarinu HSKLA. O tome ćemo u rujnu dobiti dodatne podatke.

G. Damir Vodopivec je zajedno s g. Hasanom Bašićem prisustvovao sastanku Organizacijskog odbora manifestacije «Poezijom protiv ovisnosti» u Đurđevcu. Pjesnici i ljubitelji lijepe riječi okupit će se ove godine 21. listopada s početkom u 17 sati.

Dopredsjednik ZKLA Zagreba, g. Zlatko Topalović, prisutnima je uputio nekoliko riječi. Razgovarao je s mladim liječenim alkoholičarima koji su dali ideju da se osnuje klub mladih liječenih alkoholičara, čime bi se izbjegla velika razlika u godinama među članovima, a s njima bi radio i mlađi stručni djelatnik, što bi dalo bolje rezultate. G. Topalović je rekao da to nije loša ideja, jer bi nakon nekog vremena prešli u matični klub. Isto tako podsjeća da bi bilo dobro svim članovima kluba, novima i starima, više puta govoriti o pravima, ali i obvezama koje imaju kao članovi. Ukazao je na potrebu boljeg povezivanja bolnica i KLA (događa se da je član zbog recidiva u bolnici, a KLA za to ne zna).

Koordinacije su radile u smanjenom broju, ali su njihovi sastanci ipak održavani. U rujnu nastavljamo s redovnim radom.

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreba

Zapisnici sa Zajednice  KLA Zagreba

►►

 

Stručni prilog

„Samo recite NE“

►►

 

Dnevna bolnica odjela za alkoholizam NPB

„Dr. I. Barbot“ Popovača

►►

 

XXII. športski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske

►►

 

Iz aktivnosti HSKLA

►►

 

Iz klubova

►►

 

1.   ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju

►►

 

Iz tiska

RIJEČ UREDNICE

Poštovani čitatelji!

Ljeto je iza nas. Nadam se da ste se uživali u odmoru s obitelji i prijateljima.

Ima i onih za koje su ljetna vrućina, Svjetsko nogometno prvenstvo i stalno reklamiranje piva bili prevelik izazov pa su pokleknuli u apstinenciji. Pomognimo im da se vrate u našu veliku obitelji trijeznih ljudi.

Ovog su ljeta neki klubovi zatvorili svoja vrata i bili na kolektivnom odmoru. Je li to bilo jedino rješenje?  Za razliku od njih, predstavnici drugih klubova su se uključili u Ljetnu školu o alkoholizmu, koja je ostavila odličan dojam na sudionike. Nadam se da će ljetna škola postati tradicionalna, poput večeri poezije i sportskih susreta. Zahvaljujemo dr. Branku Lakneru na uspješnoj  inicijativi i organizaciji. Ljetna škola je izvrsno dopunila programe kontinuirane edukacije koje uspješno organizira i proširuje dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA, u suradnji s Klinikom za psihijatriju KB „Sestre milosrdnice“ i stručnjacima iz ovog područja.

Polako se pripremamo za nove aktivnosti u klubovima, edukaciju u Zagrebu i Koprivnici, za Večeri poezije u Virovitici…

U ovom broju donosimo stručni prilog više medicinske sestre Draženke Drobac, glavne sestre Odjela za alkoholizam NPS bolnice „Dr. Ivan Barbot“u Popovači, koji nam rasvjetljava složenost sestrinskog rada i uvodi nas u suvremeni pristup radu i vrednovanju rada medicinskih sestara, približavajući nam još uvijek nedovoljno poznat pojam sestrinske dijagnoze, koja nije isto što i medicinska dijagnoza. Sestrinska dijagnoza je naziv za probleme koje sestre samostalno prepoznaju i tretiraju - jednako kao što je i medicinska dijagnoza naziv za bolest koju liječnik dijagnosticira i od koje liječi bolesnika.

Donosimo i druge vrijedne priloge.

Pozivam vas da nam se javljate i da predložite svoje predstavnike za članstvo u Uređivačkom odboru „Alkohološkog glasnika“.

Srdačno vas pozdravlja vaša

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

◄ početna

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES