početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2007 (139) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XIII., broj (1) 139 Zagreb, siječanj 2007.

PROPADANJE I OPORAVAK
ALKOHOLIČARA

Uvodnik ►►

 

Dr. Robert Torre: Propadanje i oporavak alkoholičara ►►

 

Godišnja nagrada HSKLA i nagrada za životno djelo profesoru i profesorici Hudolin ►►

 

Iz klubova ►►

 

Aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti ►►

 

Javnozdravstvena akcija Trčanje oko Bundeka ►►

 

Iz tiska

Promocija knjige

Propadanje i oporavak alkoholičara

Dr. Robert Torre

Kao predsjednik HSKLA sretan sam što Vas mogu izvijestiti da smo dana 11. prosinca 2006. godine, u prostorijama “Javne tribine grada Zagreba”, Kaptol 27, promovirali knjigu “Propadanje i oporavak alkoholičara” dr. Roberta Torrea, jednog od naših vodećih alkohologa. Objavljivanjem i promocijom knjige ostvareno je  obećanje dano prije dvije godine, prilikom preuzimanja Saveza, da će svi stručnjaci u klubovima, ali i sami liječeni alkoholičari, dobiti novo stručno štivo za rad u klubovima. Sama promocija, odlično posjećena, uz prisutnost uglednih stručnjaka s područja alkohologije i drugih ovisnosti, kao i naših članova te šire javnosti, svjedoči o vitalnosti naše šire obitelji klubova liječenih alkoholičara, ali i vitalnosti stručne misli i prakse na području alkohologije. 

Knjiga tematski obrađuje alkohol, pijenje i alkoholičare, i njezina namjera je iznijeti bit fenomena pijenja i ovisnosti o alkoholu, pokazati što je to alkohol, tko su alkoholičari, što su alkoholičarske supkulture i alkoholičarski životni stil.

Knjiga govori o tome kako se postaje ovisan o alkoholu,  propada u ponorima alkoholizma, i na kraju kako se pregorijeva ovisnost.

Ona se temeljno bavi oporavkom alkoholičara i svojevrsni  je priručnik za oporavak alkoholičara, to jest, u njoj je iskazan način na koji alkoholičari koji apstiniraju moraju živjeti, misliti, osjećati i sagledavati stvarnost kako bi pukoj apstinenciji pridali višu sigurnost izlječenja.

Ciljna publika knjige stoga su u prvom redu osobe koje prekomjerno piju, potom osobe koje problemski piju, te na kraju i osobe kojima je stalo do osoba s problemom pijenja. Naravno da bi se knjigom kao cjelovitim priručnikom za razumijevanje i pomoć alkoholičarima i stručnjacima različitih profila koji se bave tretmanom osoba s problemom pijenja.

Izložene su i sve postavke oporavka i ustroj bratstva klubova liječenih alkoholičara, njihov način rada i počela kojih se životno pridržavaju kako bi apstinirali. Knjiga je napisana navijački pristrano, s ciljem da promiče rad klubova liječenih alkoholičara, odnosno da zagovara mogućnost oporavka alkoholičara. Zato je ona u prvom redu namijenjena alkoholičarima kojima je do oporavka i alkoholičarima koji se oporavljaju. Ona je ujedno i poruka nade alkoholičarima koji još uvijek propadaju u ponorima pijenja da je oporavak i život bez alkohola ipak moguć.

Klubovi liječenih alkoholičara su ovom knjigom zapravo dobili radnu građu koju će prorađivati i po kojoj će se oporavljati na terapijskim sastancima u klubovima, ali i u ustanovama za liječenje ovisnika o alkoholu. A kroz nju će i stručni i dostručni djelatnici u Klubovima naći daljnju građu za stručnu izobrazbu, za vođenje samih sastanaka i grupa liječenih alkoholičara.

Kroz knjige je napokon artikulirana i elaborirana socijalno-psihijatrijska doktrina zagrebačke alkohološke škole prof. dr. Vladimira Hudolina. Tako da sada, po prvi puta, alkoholičari koji se oporavljaju u klubovima imaju opsežni radni priručnik koji ih eksplicitno vodi kroz različite faze oporavka od bolesti ovisnosti o alkoholu.

Dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA

UVODNIK

◄ početna

Alk. gl. 1 /2007 (139) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES