početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XIII., broj (4) 142 Zagreb, travanj 2007.

Pasivno pušenje

Zapisnik sa sastanka Zajednice  KLA Zagreba ►►

 

Zapisnik sa sastanka Upravnog odbora HSKLA ►►

 

Pasivno pušenje ►►

 

Iz klubova ►►

 

Iz Delnica ►►

 

Iz Slovenije ►►

 

Obavijesti ►►

 

Iz knjige dr. Torrea

Oporavak alkoholičara ►►

 

Iz tiska

Zapisnik sa sastanka Zajednice KLA Zagreb od 12. ožujka 2007

Redoviti mjesečni sastanak zagrebačkih klubova liječenih alkoholičara održan je 12. ožujka u PB'' Vrapče''. Predstavnike klubova je, prije početka sastanka, u ime bolnice, današnjeg domaćina sastanka pozdravio dr. Miroslav Boić.

Prof. Sanja Jelić predstavila je vlastita i vrapčanska iskustva u radu s liječenim alkoholičarima u okviru predavanja ''Rehabilitacija i resocijalizacija osoba ovisnih o alkoholu''.

Nakon zanimljivog predavanja ukratko nam je predstavljen Odjel za liječenje ovisnosti na kojem je 75 kreveta, od toga 27 kreveta namijenjeno je za liječenje narkomanije.

U programu Dnevne  bolnice osigurana su 22 mjesta, ali taj je broj svakodnevno premašen. U programu sudjeluje 25 do 30 bolesnika. Stacionarno liječenje u prosjeku traje 5-6 tjedana, a provode ga stručnjaci raznih profila uz dobro educirano medicinsko osoblje.

Zahvalivši se prof. Jelić na predavanju i  podacima o radu Odjela, predsjednik Zajednice KLA Zagreba dr.sc. Zoran Zoričić ukratko je naveo događanja od posljednjeg sastanka.

U Klinici za psihijatriju KB „Sestre milosrdnice“ započela je edukacija nove grupe stručnih djelatnika, koja je zbog brojnosti prijavljenih sudionika seminara podijeljena u dvije grupe (od 21. do 23. veljače i od 28. veljače do 2. ožujka).

Završni IV. stupanj seminara za prvu generaciju seminarista planiran je za drugu polovicu mjeseca  travnja.

Početkom mjeseca svibnja održat će se jednodnevna edukacija namijenjena članovima 

Početkom mjeseca svibnja održat će se klubova.

Dan klubova liječenih alkoholičara, 1. travnja,  Zajednica će obilježiti u subotu, 31. ožujka, obiteljskim  druženjem i održavanjem sportskih susreta u Kašini.

   U organizaciju je uloženo puno truda i do sada je riješeno pitanje dvorane u slučaju lošeg vremena, organiziran je ručak za sve sudionike, a za dobro raspoloženje pobrinut će se muzikaši, izvijestio je član organizacijskog odbora Franjo Habljak.

   Na samom kraju sastanka  razgovaralo se o pokrenutoj akciji ''Veliko srce članova KLA'' kojom se nastoji pomoći našem prijatelju i kolegi nakon što mu je izgorjela obiteljska kuća. Dogovoreno je da klubovi koji žele sudjelovati u akciji na svojim sastancima dogovore visinu uplate novčane pomoći.

   Sljedeći sastanak Zajednice KLA Zagreba u travnju održat će se iznimno u utorak, 10. travnja, zbog neradnog Uskrsnog ponedjeljka.

DamirVodopivec, dopredsjednik HSKLA

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka Upravnog odbora HSKLA od 26. ožujka 2007.

Sastanak Upravnog odbora Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA) održan je 26. ožujka u KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 14 sati. Prisustvovali su članovi UO: dr.sc. Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Višnja Kajzer, prof. Sanja Jelić, prof. Milan Čapalija, Vlado Salvador, Rudolf Vodolšak i Dušica Cesarec, dr. Dijana Uvodić-Đurić i Zdravko Vidaković. Iz Nadzornog odbora bio je Ivan Sokač.

Predsjednik dr.sc. Zoričić pozdravio je prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA od lipnja 2006. godine do kraja ožujka 2007. godine. Najprije su spomenute knjige «Propadanje alkoholičara» i «Oporavak alkoholičara u KLA» dr. Roberta Torrea iz KB «Sestre milosrdnice». Očekuju se primjedbe i prijedlozi za drugo izdanje. 

Zadnji modul I. ciklusa edukacije koju polazi 45 djelatnika održat će se u dvije skupine, od 18. do 20. i od 25. do  27.  travnja.

U klubovima liječenih alkoholičara izvan Zagreba i u Zagrebu redovito će se održavati supervizije rada. Ove se godine u lipnju organizira II. trodnevna ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju. Predviđena je za stručne djelatnike koji rade u KLA, za one koji se u svom radu susreću s alkoholizmom, a nisu izravno uključeni u KLA, kao i za predsjednike KLA. To će, uz edukaciju, biti i evaluacija rada.

U mjesecu lipnju KLA sjeverozapadne Hrvatske već tradicionalno organiziraju sportske susrete. Ove godine su to XXII. po redu. Domaćini su KLA Slatine. Prof. Višnja Kajzer iz Slatine je, uz ovo događanje, spomenula odlazak članova KLA Slatine na manifestaciju Zdravih gradova koja će se održati u Vinkovcima u travnju. Predstavit će se s dva štanda. Dr.sc. Zoran Zoričić je najavio i sportske igre KLA Zagreba koje će se održati 31. ožujka u Kašini.

Prof. Milan Čapalija iz Križevaca spomenuo je da će se, uz one u Slatini, u rujnu opet održati županijske sportske igre.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti članovi KLA „Križevci“ bili su u Molvama, gdje je, u uspješnoj suradnji s lokalnom zajednicom i mladima, održana priredba klubova Koprivničko-križevačke županije. Održano je i nekoliko supervizijskih sastanaka, kao i godišnja skupština županijskog Saveza. Seminar za stručne djelatnike održan je u suradnji Saveza županije i Zavoda za javno zdravstvo. Tom tečaju senzibilizacije prisustvovalo je 25 članova. Uoči Dana KLA, 31. ožujka, i ove će se godine okupiti obitelji u prirodi. Domaćin je KLA „Varaždin“. Rad KLA „Križevci“ je pojačan. Klub sada radi u dvije grupe. Isto očekuje i Đurđevac i Koprivnicu.

Zdravko Vidaković iz Vinkovaca je i ovaj put iznio problem velikog broja članova kluba, kojih je stotinjak. Zadnji je trenutak da se uz pomoć HSKLA i stručnih djelatnika taj problem pokuša riješiti. Rudolf Vodolšak iz Krapine izvijestio je da pojedinačno KLA rade dobro, ali je slabo zajedništvo KLA u Krapinsko-zagorskoj županiji. Preporuka je da se svakako potrude naći zajednički jezik u Savezu.

Dr. Dijana Uvodić-Đurić, iz Preloga u Međimurju, iznijela je da je prošle godine napokon osnovan Savez KLA Međimurja. Muče ih novčani problemi, kao i većinu KLA. Proveli su projekt «Mladi za mlade» u osnovnim školama. Proveli su i kvalitativno istraživanje o pijenju mladih. Izdat će brošuru s rezultatima.

Vlado Salvador iz Kutine govorio je o sastanku Saveza KLA Sisačko-moslavačke županije održanom 15. ožujka. Najveći problem je grad Petrinja, u kojem već nekoliko godina ne djeluje ni jedan KLA. Ipak, rješenje se nazire. Gđa. Petrić i gosp. Šušnjić traže prostor radi obnavljanja rada KLA. U Mjesecu borbe protiv alkoholizma stručna djelatnica KLA Petrokemija i KLA Kutina, Mirna Bijelić, prof.  u suradnji s Crvenim križem, održala je predavanja o alkoholizmu i drogama u školama.

Zajednica KLA Zagreba organizirala je jednodnevne edukacije za članove KLA (u lipnju i listopadu).   Bilo je 43 sudionika. Do sada najveći broj KLA Zagreba sudjelovao je na Večeri pučke poezije u Virovitici. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti članovi su prisustvovali promociji knjiga dr. Roberta Torrea, a sudjelovali su i u trčanju na Bundeku. Jedan sastanak Zajednice održan je u PB Vrapče. Predstavnici Zajednice vrlo rado prisustvuju godišnjim skupštinama, ne samo u Zagrebu, nego i izvan njega, pa čak i kod prijatelja u KLA „Žarek upanja“ u Ljubljani.

Donesena je odluka o pomoći KLA “Varaždin“ u iznosu od 500,00 kn za troškove registracije.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA

◄ početna

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES