početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 7,8

strana 9 ►

STRUČNE AKTIVNOSTI

Aktivnosti Županijske zajednice KLA Splitsko-dalmatinske županije u Mjesecu borbe protiv alkoholizma (15.11.-15.12.2007.)

Aktivnosti smo započeli organizacijom Simpozija o alkoholizmu u našoj regiji. Tema predavanja bila je "Senzibilizacija obiteljskih liječnika i socijalnih radnika za suzbijanje i liječenje alkoholizma". Simpozij je održan 15. studenoga 2007. u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u dva termina: jutarnjem i poslijepodnevnom kako bi bilo što više sudionika i da oni imaju mogućnost prisustvovati, a da ne izostaju sa svog radnog mjesta.

Predavači su bili prof. dr. Goran Dodig, voditelj Klinike za psihijatriju u Splitu, mr.sc.dr. Zoran Zoričić i dr. Robert Torre s Psihijatrijske klinike KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. Uvodnu riječ imali su dr. Stjepo Botteri, Predsjednik ŽZKLA, prof. Anita Čudina, ravnateljica CK Split, te vmt Mate Smolčić, dopredsjednik ZZKLA.

Cilj ove akcije bio je pokretanje relevantnih čimbenika naše sredine za napredovanje u suzbijanju svega zlog prouzročenog prekomjernim pijenjem alkohola. Svjesni smo činjenice da je mogućnost liječenja ovisnika u ovoj regiji još uvijek nedostatna, a radi se o drugoj populaciji po brojnosti, odmah iza metropole Zagreba. Prema prihvaćenim kriterijima: svjetskim, europskim i našim, 6% populacije su alkoholičari. Dakle, samo u gradu Splitu koji broji preko 180.000 stanovnika, bilo bi oko 11.000 ovisnika, a županija broji oko 500.000 stanovnika. Predavanja su bila vrlo zanimljiva, osobito kada se misli na ponuđene odgovore na pitanja koja se stalno nameću: kako postići napredak u ranom otkrivanju liječenja.

Iz predavanja prof. dr. Dodiga jasno je bilo kakve i kolike su mogućnosti Splitske Psihijatrijske klinike. Ona sa svojim ograničenim prostornim i kadrovskim kapacitetima može raditi upravo ono što radi, a to je zbrinuti akutne komplikacije alkoholizma s kratkim hospitalizacijama i proslijediti dalje u klubove ili na dulja liječenja u udaljene centre. Ovakvom stanju osobito doprinosi ogroman priljev bolesnika s psihijatrijskim poteškoćama druge prirode, kojih je danas sve više. U raspravu se uključio dr. S. Botteri, predsjednik ŽZKLA, predloživši osnivanje centra za izvanbolnički tretman ovisnika u fazi odvikavanja, kao nadomjestak onoga što se provodi u KBC "Sestre milosrdnice" u Dnevnoj bolnici. Predsjednik HSKLA, dr. Zoran Zoričić,  odmah je podržao ovaj prijedlog, a prof. dr. Goran Dodig je dodao da nema ništa protiv, dapače, to bi  olakšalo rad klinike koju vodi. Uskočio je na to i Pročelnik odjela za bolesti ovisnosti Poglavarstva grada Splita, prof. Verdan Mardešić, i ponudio svaku moguću financijsku i drugu pomoć. Navedene činjenice obvezuju nas da započnemo s aktivnostima za ostvarenje ove ideje.

Predavanje dr. Zoričića rasvijetlilo je, sa znanstvenim pristupom i rezultatima provedenih studija o alkoholizmu mladih, ovaj aktualni problem. Dobiveni su modaliteti utjecaja u smislu prevencije, a i konkretnih postupaka u domeni slušača, kao i institucija.

Osnovna konstatacija se tiče tretmana - to nisu ovisnici koji bi spadali u klub. Njima bi bio najkorisniji postupak u savjetovalištu uz angažman obitelji i naročito škole. Sličan pristup primjenjivao bi se i na tzv. prekomjerne potrošače alkohola.

Dr. Robert Torre je na jedinstven i vrlo zanimljiv način govorio o oporavku alkoholičara u KLA. Slušajući njegovo izlaganje, kao da je sve jasno što to moćno dovodi do tako impozantnog uspjeha u radu KLA. Postaje jasno da bez kluba nikakvo bolničko liječenje samo za sebe ne može polučiti ni izdaleka takav uspjeh.

Konstatirali smo na kraju da moramo težiti cilju da broj klubova povisimo na danas poželjan broj, a to je jedan klub na 1000 stanovnika.

Dr. Stjepo Botteri, Predsjednik ŽZKLA Splitsko-dalmatinske županije

"Lude pameti, srca velikoga"

Četvrtak, 15. studenoga 2007, u 7.30 sati. Vozim se prema dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Hladno je, tek nekoliko iznad nule, bura puše i nanosi sitne kapi koje se lijepe na vjetrobransko staklo. Čini se kao susnježica. Treba se održati seminar „Senzibilizacija liječnika obiteljske medicine i socijalnih radnika za problematiku alkoholizma“, ali pitam se, Bože moj, hoće li? Predavači dr. Zoričić i dr. Torre trebaju doputovati autom iz Zagreba, ali kako je tek preko Like i ispod Velebita, kad je ovdje u srcu Dalmacije, našem Splitu ovako? Vremenska prognoza na radiju ne govori mi ništa ohrabrujuće. Zašto prva zima i snijeg baš sada, prvog dana Mjeseca borbe protiv alkoholizma, kada smo odlučili održati seminar? U vožnji mi se svašta vrti po glavi. U mislima proživljavam put naših predavača. Stigao sam u Nadbiskupiju. Tajnica ŽZKLA Slavica Juričević već je za stolom za popis gostiju, a tu je i Filip, stari "poznanik" dr. Torrea. Nisam ih stigao ništa ni upitati, a Filip mi je već rekao da se čuo s dr. Torreom i da su u Obrovcu. Laknulo mi je iako sam još sumnjičav. Ipak su prošli teži dio puta i uvjeravam se da će doći do termina njihovog predavanja u 10.30.

Poslije pozdrava dobrodošlice i uvodne riječi domaćina dr. Stjepe Botteria, predsjednika ŽZKLA u 9.30, na redu je prvi predavač, prof. dr. Goran Dodig, šef splitske psihijatrije. Tema je: „Dosadašnje mogućnosti liječenja i uopće suzbijanja alkoholizma na području naše županije“. Iz samog naslova teme, kao i iz izlaganja, zaključujem da postoji potreba za nečim boljim, radikalnijim. Alkoholičari naše županije koji se i žele liječiti, na raspolaganju imaju krevet na Ugljanu, a mahom svi od te ponude bježe u Zagreb. Stajalište dr. Dodiga je liječenje u KLA i ne smatra rješenjem da alkoholičari zauzimaju mjesto u bolnici, s izuzetkom težih slučajeva, ali dnevna bolnica sa stručnim timom i provođenjem obiteljske terapije bila bi nam itekako potrebna. Na taj bi način popunjavanje i širenje klubova bilo izglednije. Čujem iz predvorja: stigli su! I zaista, kad sam izašao van, iz automobila izlaze dr.Zoričić i dr.Torre! Uzbuđen sam, pozdravljamo se i pitam kako im je prošao put, a dr. Zoričić sa smiješkom šaljivo odgovara "lude pameti, srca velikoga".

U 10.30 počelo je predavanje dr. Zorana Zoričića s temom „Alkoholizam mladih i problem prekomjernog pijenja (epidemiološki podatci)“. Prikazao je najsvježije, ali i zabrinjavajuće rezultate istraživanja, prvenstveno pijenja, ali i pušenja i uzimanja lakih i teških droga među mladima između 13 i 18 godina. Kao roditelja me je dojmilo nekoliko zanimljivih pouka. Jedna od njih je ne govoriti djeci kako bismo opravdali sebe, da je to nešto za odrasle.  Tek onda u odrastanju, sa 16-17 godina, s "pravom", da bi se dokazalo, poseže se za čašom i cigaretom. Velik je rizik sve ranijeg pijenja mladih. Nije svejedno hoće li se to dogoditi s 13 ili 16 godina. Daleko veće šanse da kasnije u životu postane alkoholičar ima onaj koji počinje piti s 13 nego onaj sa 16 godina. I još smo puno toga čuli od cijenjenog dr. Zoričića.

U 11.30 sa svojim je izlaganjem započeo dr. Torre. Tema: „Oporavak alkoholičara i uloga KLA“. Ovo sam predavanje doživio kao "već proživljeno", a to je sigurno zato što čitam "Bibliju alkoholičara" istog autora koja je početkom proljeća predstavljena u Splitu. Predstavljanje "Biblije" zapravo je slika ovog današnjeg predavanja. Na jedino njemu svojstven način dr. Torre nas je upoznao s važnošću postojanja i djelovanja KLA. U tančine je protumačio odnos alkoholičara u apstinenciji prema sebi i drugima, osvrnuvši se na one u potrebi te duboko produhovljeno proživljavanje osobnog iskupljenja i oprosta od onih koje smo povrijedili na bilo koji način dok smo pili. Od mene - samo riječi hvale.

Jutarnji dio seminara je tako završio. Zbog sudionika koji su u to vrijeme bili na radnim mjestima, poslije podne je ponovljen isti program koji je trajao do 18 sati. Po završetku i prije rastanka još smo se zadržali u razmjeni mišljenja i razgovoru koji se uglavnom vodio o osnivanju potrebne nam dnevne bolnice. Predavači nas moraju napustiti i krenuti na nimalo ugodan put, a vani je hladno i bura i dalje puše. Ispraćamo ih sa savjetom - polako i oprezno vozite, a dr. Zoričić, kao i na dolasku, šaljivo odgovara: "hoćemo, lude pameti, srca velikoga!"

Veliko hvala predavačima!

Vjekoslav Plejić, tajnik KLA "Spinut"

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 7,8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES