početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 3 /2008 (153) str. 1.2

strana 3 ►

 

 

ALKOHOL 
I 
RADNO MJESTO

 

 

 

Zapisnik  sa sastanka Zajednice KLA Zagreba ►►

Sastanak Upravnog odbora HSKLA ►►

Alkohol i radno mjesto ►►

Trijezni tramvaj ►►

ESPAD 2007 ►►

Adresar klubova ►►

Iz klubova ►►

Prilozi čitatelja ►►

Iz tiska ►►

Obavijesti

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka Zajednice KLA Zagreba održanog 11. veljače 2008. godine

Naš redovni sastanak otvorio je predsjednik dr.sc. Zoran Zoričić. Dvorana je bila potpuno popunjena. Dnevni red je bio bogat. Slijedila je izvrsna najava budućih akcija i našeg rada. Prvo smo čuli da je zabunom izdavača „Alkohološkog glasnika“ tiskana prva stranica iz prošlog mjeseca. Budući da je sav ostali sadržaj broja uredno otisnut, zamoljeni su članovi klubova liječenih alkoholičara da uvaže ispriku izdavača i uzmu „Alkohološki glasnik“. 

Manifestacija Trijezni tramvaj za Valentinovo ove je godine jubilarna. Organizira se  desetu godinu. Sve je spremno, očekuje se velik odaziv članova KLA na našoj tradicionalnoj vožnji po Zagrebu.

Za susret KLA na Konferenciji Alpe-Adria u Opatiji, u srijedu 23. travnja, ZKLA organizirala je tri autobusa. Prijevoz je besplatan. U prostorijama Crvenog križa u Rijeci bit će organiziran ručak po vrlo povoljnoj cijeni od 30,00 kn. Kako bi osigurali mjesto u autobusu, svi zainteresirani klubovi trebaju prijaviti broj svojih članova tajnici Dušici Cesarec na mobitel: 091/545-8072, ili se može dati popis na sastanku ZKLA u ožujku.

Ove godine će se održati Četvrti sportski susreti KLA Zagreba. Domaćini su opet članovi KLA „“Kašina“, jer su sportski susreti prošle godine bili vrlo uspješni. Dio organizacijskog odbora bio je u Kašini i dogovorio osnovne stvari vezane uz organizaciju. Domaćini su osigurali sve potrebno kako bi i u slučaju lošeg vremena mogli održati natjecanja u gotovo svim disciplinama. Od sportova se može odabrati: mali nogomet, pikado, stolni tenis, šah, viseća kuglana, potezanje užeta. Definiran je i puni sastav organizacijskog odbora: Franjo Habljak, Marijan Pustički, Marijan Brozović, Marija Gorički, Marija Veselić, Mladen Veselić, Juraj Cesarec i Dušica Cesarec. Opsežne pripreme su počele te se nadamo da će uspješnu organizaciju okruniti i veliki odaziv naših članova. Dr. Zoričić je predložio da svatko tko dođe donese sa sobom ili jedan sok, ili neki kolačić. Supervizije po KLA se održavaju redovito, prijaviti se za termin može izravno kod supervizora (dr.sc. Zoran Zoričić, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i prim.dr. Srđan Marušić – KB «Sestre milosrdnice» te prim.dr.sc. Željko Marinić i dr.Anto Orešković – PB «Sveti Ivan» Jankomir), ili kod tajnice Dušice Cesarec 091/545-8072.

Najavljena je tribina koju će održati prof. Radovan Tatalović u Kulturnom centru Dubrava. Tema je:  „Alkohol, seks, droga, čokolada – ovisnost“. 

Sljedeći sastanak ZKLA bit će u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, 10. ožujka u 17 sati.

           Dušica Cesarec. Tajnica ZKLA Zagreba,

Sastanak Upravnog odbora HSKLA održan 8. veljače 2008. u Zagrebu

Sastanak Upravnog odbora Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA) održan je 8. veljače u prostoriji KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO: dr.sc. Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Dušica Cesarec, dr. Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković, doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, Slavica Juričević, Sanja Jelić, te umjesto Vlade Salvadora iz Kutine bio je Marijan Matušin, novi predsjednik Zajednice KLA Sisačko-moslavačke županije, a umjesto Rudolfa Vodolšaka, bio je Božidar Tenih. Sastanku su prisustvovali i prof. Radovan Tatalović i Vera Pavičić iz Umaga. Dr. Anita Komljenović se ispričala i telefonski iznijela novosti iz Primorsko-goranske županije.

Predsjednik dr.sc. Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u razdoblju od 28. rujna 2007. do 7. veljače 2008. godine.

Predsjednik HSKLA dr.sc. Zoran Zoričić je, osim obveze sazivanja sastanka UO, naglasio i potrebu saziva zbog brojnih događanja krajem prošle godine, ali i izuzetnih u ovoj godini.

Prošle godine je Večer pučke poezije održana po deveti put i to u Koprivnici. Organizacija je bila vrlo uspješna, odaziv članova KLA dobar, kao i sama poezija.

Od 12. do 14. listopada 2007. godine održana je 7. konferencija o alkoholizmu i  Alpe-Adria – konferencija KLA u Ljubljani. Uz  predavače, dr.sc. Zorana Zoričića i dr. Roberta Torre, na Alpe-Adria konefernciju došli su i članovi KLA iz Hrvatske. Još jedno lijepo druženje, upoznavanje novih ljudi i  rada drugih klubova.

U listopadu 2007. održan je Svjetski sastanak klubova liječenih alkoholičara u Italiji, a nakon toga i godišnja skupština KLA Italije. Dr. Torre, dr. Lakner i prof. Tatalović su u Udinama prisustvovali tom velikom skupu kao službeni delegati HSKLA.  Prof. Tatalović je rekao da je bitno da su se KLA formalno udružili. Potpisana je pristupnica. Statut nije prihvaćen zbog razlika u smjernicama rada. Na primjedbe naše delegacije, koja je imala veliki ugled, jer je predstavljala i zemlju u kojoj je prof. Hudolin utemeljio obiteljski pristup liječenju alkoholizma, dogovoreno je da će se izvršiti izmjene, koje će odgovarati svim predstavnicima i Savezima KLA članica. Uočeno je veliko priznanje klubovima Italije (biskup je bio nazočan cijeli dan), a osjećao se jaki utjecaj prof. Hudolina.

Mjesec borbe protiv alkoholizma popraćen je brojnim tribinama, predavanjima u svim KLA Hrvatske.

Dana 17. studenoga održana je redovna Godišnja skupština HSKLA. Odaziv vanjskih KLA je bio odličan. Predstavnici zagrebačkih klubova nisu došli u zadovoljavajućem broju.

Razradu plana dr.sc. Zoričić započeo je najavom 3. hrvatske konferencije o alkoholizmu i 7. Alpe-Adria konferencije o alkoholizmu, te Konferencije KLA u Opatiji od 21. do 23. travnja 2008. godine. Ove će godine na konferenciji prisustvovati gosti iz Slovenije, Italije, BiH, Makedonije. Dolazak su potvrdili predstavnici Srbije, a očekuju se i gosti iz Crne Gore. Prva dva dana su stručne teme, a treći dan je posvećen klubovima liječenih alkoholičara. Iz Zagreba će u Opatiju ići tri autobusa s predstavnicima KLA. Iz Splita će doći jedan autobus, iz Koprivničko-križevačke županije još jedan. Klubovi iz Sisačko-moslavačke županije također planiraju u većem broju doći u Opatiju. Ostali će doći u privatnom aranžmanu.

Predstavnik iz Vinkovaca, gosp. Vidaković najavio je 40. godišnjicu rada KLA „Vinkovci“. Do sada nisu još ništa konkretno dogovorili oko proslave obljetnice. Dr.Zoričić je predložio da se Slavonci bolje organiziraju. Očekuje se da će predstavnici doći na konferenciju.

Prof. Tatalović je najavio dva stručna rada terapeuta iz kaznionica i zatvora za Konferenciju u Opatiji. Isto tako su, poučeni dobrim iskustvom, odlučili do kraja lipnja održati četiri tribine u Dubravi. Dana 15. veljače je prva u Domu kulture, s početkom u 17.30 i odnosi se na alkohol i ostale ovisnosti.

Dr.sc. Zoričić je najavio III. modul edukacije za stručne djelatnike krajem veljače i početkom ožujka.

Dr. Uvodić-Vranić iz Preloga predložila je da se termin održavanja Sportskih susreta KLA sjeverozapadne Hrvatske premjesti u rujan, jer je Čakovec nositelj aktivnosti rekreacije među Zdravim gradovima RH. Prijedlog je prihvaćen, što znači da će sportski susreti KLA Koprivničko-križevačke županije vjerojatno biti u lipnju.

Ponovo se održava jednodnevni seminar za članove KLA i njihove obitelji, 18. veljače u KB «Sestre milosrdnice»   .

ZKLA organizira sportske susrete KLA Zagreba u Kašini 5. travnja. Očekuje se odaziv najmanje kao i  prošle godine (oko 300 ljudi).

Dana 13. lipnja počinje III. ljetna škola alkoholizma u Malom Lošinju. Nakon dva dana edukacije, slijedi upoznavanje još jednog otoka Lošinjskog arhipelaga, a to su Unije.

Dr. Komljenović je iz Delnica poručila da su KLA Primorsko-goranske županije uveli održavanje sastanka stručnih djelatnika svaka tri mjeseca u drugom klubu i s novim predavačem. Uz stručne djelatnike mogu prisustvovati i članovi KLA. Zadnji je sastanak bio u Crikvenici, a sljedeći će biti u Matuljima. Sportsko druženje KLA ove će godine biti vjerojatno krajem svibnja (radi ranijeg početka

Ljetne  škole u Malom Lošinju.) U Opatiji će jedan od stručnih djelatnika imati izlaganje.

U studenom će biti II. izborna skupština HSKLA prije podne, a poslije podne ćemo uživati u pučkoj poeziji. Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje je pomogao u nalaženju prostora. Najvjerojatnije će to biti kazalište «Vidra» u Draškovićevoj ulici.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber predložila je da se u Uređivački odbor „Alkohološkog glasnika“ uključi predstavnik iz svake županije, koji bi izvještavao o  aktualnim događanjima.

Prof. Čapalija iz Koprivničko-križevačke županije najavio je seminar duhovne obnove u Sv. Ivanu Žabnom koji će voditi časna sestra Biserka. Dana 5. travnja članovi KLA će organizirati tradicionalno hodanje za Dan KLA. KLA „Podravka“ obilježava ove godine 30. godišnjicu  rada  U Opatiji će imati predstavnika sa stručnim radom.

U Molvama će, kao i svake godine, imati susret «Stihovima protiv ovisnosti».

U Splitu su osnovana dva nova KLA,  „Neslanovac!“ i „Varoš“. Rade na osnivanju Gradske zajednice KLA Splita. Predstavnici KLA Županijske zajednice doći će autobusom u Opatiju.

Iz Zagorja je došao Božidar Tenih. KLA unutar Krapinsko-zagorske zajednice loše, bolje rečeno nikako ne komuniciraju. Predloženo je da se predstavnici klubova okupe i riješe situaciju.

Iz Umaga je bila prof. Vera Pavičić. Priprema se osnivačka skupština drugog kluba u Umagu. Evidentna je razlika u radu pojedinih KLA. Postoje otpori u osnivanju zajednice KLA Istarske županije. Gradovi Pazin i Umag su odvojili nešto sredstava za rad KLA.

Dušica Cesarec je pojasnila obveze KLA prema Savezu. Naime nakon SVAKE IZBORNE skupštine potrebno je kopiju novog rješenja dobivenog od Opće uprave poslati tajnici ili predsjedniku HSKLA, dr. Zoričiću, u Vinogradsku bolnicu. Isto tako bi svaki KLA koji je registriran kao udruga građana trebao provjeriti jesu li održali izbornu skupštinu u skladu sa statutom. Ispravni podaci i izborne skupštine su preduvjet za ispravno glasovanje na izbornoj skupštini HSKLA.

Na kraju je dr.sc. Zoričić još jednom najavio web stranicu HSKLA. Određene materijale pripremit će predstavnici KLA, a na ispravnost podataka u adresaru treba obratiti pažnju i korekcije dostaviti pismeno predsjedniku ili tajnici. Vjerujemo da će stranica biti izvor informacija ne samo za KLA, već i za sve zainteresirane.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA

◄ početna

Alk. gl. 3 /2008 (153) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES