početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 1,2

strana 3 ►

 

UVODNIK

RIJEČ UREDNICE

Poštovani čitatelji,

Četrdeset i pet je godina prošlo od osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara. U tom su razdoblju klubovi zauzeli važno i nezaobilazno mjesto u složenom programu liječenja i rehabilitacije ovisnika o alkoholu i njihovih obitelji, a imaju i značajnu preventivnu ulogu u lokalnoj zajednici. Radu klubova sve te godine posvećivala se posebna pažnja stručnjaka alkohologa.

Od početka svog djelovanja klubovi imaju i svoje glasilo s ciljem dobre obaviještenosti i razmjene iskustava. Prije je to bio „AL Klub“, a od 1. ožujka 1995. godine „Alkohološki glasnik“. Prvi broj „Glasnika“ posvećen je prvoj godišnjici smrti prof. dr. Branka Langa. Tiskan je na svega šest stranica. Od tada redovito izlazi, prateći aktivnosti rada klubova i događanja na području alkohologije. S ovim brojem ulazimo u petnaestu godinu izlaženja. Pohvalno je i to što od 1997. godine ima i svoje internetsko izdanje. „Pet godina neprekidnog izlaženja jednog časopisa na internetu relativno je dugo razdoblje. „Alkohološki glasnik“ je bio jedan od pionira koji je kompletan tekst, već od 1997. godine, imao dostupan na internetu. U prosincu 2001. godine rekordan posjet - 11.203 posjeta.“ - navodi 2002. godine mr.sc. Davor Moravek, dr.med., prvi urednik internetskog izdanja. Nakon manjeg zastoja, od lipnja prošle godine „Alkohološki glasnik“ za internet prilagođava i postavlja g. Jura Cesarec. Možete ga pogledati na stranici www.hskla.hr. Tamo je u boji i stoga ljepši nego u tiskanom izdanju.

U ime Uređivačkog odbora i svoje osobno, svim članovima klubova liječenih alkoholičara čestitam 1. travnja, Dan klubova. Također vas pozivam na daljnju suradnju u želji da naš časopis bude što kvalitetniji, sadržajno raznovrsniji i da i dalje bude stručno-informativno glasilo HSKLA, ZKLAZ i svih članova klubova.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, glavna urednica

 

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 9. OŽUJKA 2009. godine

Predsjednik doc.dr.sc.Zoran Zoričić zahvalio je prisutnima što su se okupili velikom broju.

Prva akcija koja je bila spomenuta bio je naš „Trijezni tramvaj“ za Valentinovo. Naši su članovi uredili tramvaj da bude edukativan, upozoravajući, ali i veseo kao što bi i Valentinovo trebalo biti. Ove je godine akcija bila odlično medijski popraćena (i na televiziji i u tisku). Djevojke iz škole za primalje i ove su godine dijelile cvijeće i letke građanima na stanicama. Iako smo se nadali većem odazivu, opći je dojam da su članovi klubova liječenih alkoholičara došli u manjem broju nego inače. To ne ulijeva nimalo optimizma za iduću godinu, kad Valentinovo pada u nedjelju.

Druga točka bile su Sportske igre u Kašini 4. travnja. Budući da nije bilo Franje Habljaka, Dušica Cesarec ukratko je obavijestila prisutne o tijeku organizacije. Nadamo se odazivu ne samo iz Zagreba, nego i iz Bedekovčine, Sisačko-moslavačke županije, Delnica... Članovi su dobili pozive i raspored vožnje autobusa za Kašinu.

Podijeljeni su RNO obrasci za upis u registar neprofitnih udruga kod ministarstva financija. Obrasce treba predati do 30. lipnja ove godine. U prilogu su i upute za njihovo popunjavanje.

Koordinacije klubova u Zajednici KLA Zagreba ponovo aktivno rade. Ponovno su neki klubovi izrazili nezadovoljstvo jer su dobili manje financijskih sredstava nego većina KLA. Tražili su odgovore o kriterijima koji su primjenjivani kod natječaja.

Najavljen je i posjet Međugorju 12. i 13. rujna. Raspitat ćemo se za cijene kod više agencija. Predloženo je da se kontaktira Globtour, koji je specijaliziran za tu destinaciju.

Dana 4. ožujka obilježena je smrt prof.dr.sc. Branka Langa. Gđa Lang, doc.dr.sc. Breitenfeld i Damir Vodopivec posjetili su njegovo posljednje počivalište.

Godišnje skupštine u Zagrebu su učestale, do kraja mjeseca su skupštine u klubovima „Pešćenica“, „Zapruđe“, „Stenjevec“, „Obiteljski život“ i „Medveščak“ i „Malešnica“.

Tajnica ZKLA Zagreba: Dušica Cesarec

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES