početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 7,8

strana 9 ►

AKTIVNOSTI HSKLA

Sastanak Upravnog odbora HSKLA

Dana 8.ožujka održan je prvi sastanak Upravnog odbora novog saziva, od kraja 2008. do nove izborne skupštine HSKLA 2012. godine. Prisustvovali su: predsjednik doc.dr.sc.Zoran Zoričić, dopredsjednik Damir Vodopivec i članovi UO: dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević, Štefica Bedeniković, dr.Biserka Goričanec, Slavica Juričević, Višnja Kajzer, Željko Kovačević, dr.Anto Orešković, Vera Pavičić, Nadica Puškaš, Ivan Uzelac, Marija Veselić, Damir Vragović i Dušica Cesarec. Ispričali su se dr.Vesna Pereković, dr.Branko Lakner, Marijan Markić, Radovan Tatalović. Prisutne su bile i članice nadzornog odbora Vesna Mitrović i Darinka Šlabek.

Uvodnu riječ i dobrodošlicu svima uputio je predsjednik doc.dr.sc.Zoran Zoričić. Pozdravio je članove, one koji su to bili u protekle četiri godine, a posebno nove članove UO. Prema Dnevnom redu, prvo je analiziran poslovnik o radu UO, koji je bio na snazi od 2004. do 2008. godine. Poučeni iskustvom rada zadnjih četiri godine, neki su članovi Poslovnika izmijenjeni kako bi bili prilagođeni realnim mogućnostima: broj sastanaka je najmanje 2 puta godišnje, izostanak sa sastanka javlja se telefonski, a može se i najaviti tko će biti eventualna zamjena. Članovi su dobili na uvid poslovnike s prijašnjim tekstom i prijedloge, te su jednoglasno prihvatili izmjene.

Predloženi su i jednoglasno izabrani članovi Stručnog odbora, Obora za informiranje, Odbora za izdavačku djelatnost, Odbora za rekreativno-sportske djelatnosti i Odbora za kulturu (popis u prilogu).

Predsjednik dr.Zoričić se osvrnuo na aktivnosti HSKLA od zadnjeg sastanka 19. rujna 2008. Bile su to:

 • Izborna skupština HSKLA

 • 10. večer pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti“ u Zagrebu.

 • Svakako treba spomenuti i 17 novih klubova liječenih alkoholičara osnovanih u protekle četiri godine. To su :„Cres“ (Cres), „Lučac-Manuš“, „Neslanovac“, „Izbor“ (Split), „Feniks“ (Slavonski brod), „Osijek“ (Osijek), „Zdravi život“ (Krk), „Obiteljski klub“ (Varaždin), „Zdenac zdravlja“ (Kašina), „Novi korak“, „Nova tratinčica“ (Zagreb), „Zelina“ (Sv.I.Zelina), „Požega“ (Požega), „Veliki Grđevac“ (Veliki Grđevac), „Vrgorac“ (Vrgorac) te „Kaštela“ (Kaštela).

 • U 2009. godini osnovani su klubovi „Čazma“ (Čazma), „Garešnica“ (Garešnica) i „Daruvar“ (Daruvar) te Zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, koju, uz spomenute klubove, čine KLA „Bjelovar“ i „Veliki Grđevac“.

  U 2009. godini planira se:

 • Novi ciklus edukacije za stručne djelatnike u KLA (proljeće, jesen)

 • Napredna edukacija za stručne djelatnike (Sindrom sagorijevanja) u Krku i Splitu

 • IV. ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju

 • Sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske

 • Sportski susreti KLA Zagreba, 4. travnja u Kašini i

 • Međugorje

 • Edukacije su organizirane već više puta i zainteresiranost među ljudima koji rade s ovisnicima o alkoholu i liječenim alkoholičarima ne jenjava. Tako kreće novi ciklus od četiri modula za stručne djelatnike i one koji rade s liječenim alkoholičarima ili ovisnicima o alkoholu (CZSS). IV. ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju privući će i stručne djelatnike i članove KLA (oni koji imaju više od 5 godina aktivne apstinencije).

  Sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske ove će godine biti u Varaždinskim toplicama 27. lipnja, a Sportski susreti klubova Zajednice Zagreba 4. travnja, gdje će se govoriti o 45 godina osnivanja prvog KLA u Hrvatskoj.

  Članovi UO upoznati su s obvezom svih neprofitnih udruga (KLA, Županijskih zajednica) da ispune obrazac RNO za registraciju pri Ministarstvu financija. Obrazac i upute mogu se naći i na web stranici HSKLA. Rok dostavljanja RNO obrasca u Ministarstvo financija je 30. lipnja 2009. godine.

  Dr. Zoričić je rekao da bi KLA Hrvatske poznato svetište u Međugorju mogli prihvatiti kao mjesto duhovne obnove. Iako je planirano da posjetimo to posebno mjesto tjedan iza Uskrsa, nakon rasprave i uzimanja u obzir ostalih događanja, dogovoreni su datumi 12. i 13. rujna. U subotu bi bio dolazak, organizirala bi se dva predavanja za sudionike, a mogli bi po izboru prisustvovati i misi. Domaćin će biti fra Svetozar Kraljević. Uz organizirano vrijeme, bilo bi prostora i za ispunjenje svojih želja i potreba. Preporuka je da veća središta (Zgreb, Split, Slavonski Brod…) organiziraju preko agencije prijevoz s noćenjem i doručkom. Tako bi ta dva dana na poseban način proveli članovi KLA iz cijele Hrvatske.

  Dr. Bakula-Vlaisavljević iz Slavonskog Broda rekla je da članovi Brodsko-posavske županije već pet godina posjećuju Međugorje.

  Damir Vragović iz Krapinsko-zagorske županije istaknuo je zajedničku proslavu Valentinova.

  Dr. Biserka Goričanec iz Murskog Središća naglasila je kako bi liječnici opće prakse trebali dobiti priznanje za organiziranje i sudjelovanje u preventivnim akcijama.

  Gospodin Uzelac iz Vinkovaca ponovio je dugogodišnji problem KLA „Vinkovci“. Rekao je da ih ima puno, ali nemaju prostora i stručnih djelatnika.

  Dopredsjednik Damir Vodopivec istaknuo je pitanje financiranja stručnih djelatnika. Predložio je osnivanje tijela koje bi s programom išlo prema MZSS i Saboru. To je jedna od tema o kojima se govorilo na sastanku KLA Sisačko-moslavačke županije. Pridružio se i Željko Kovačević koji dodaje kako bi se analizirao godišnji priljev i odljev članova, s ciljem da imamo konkretne podatak o članstvu u KLA.

  Doc.dr. Zoričić je objasnio da financiranje stručnih djeltnika ne rješava MZSS, jer se KLA i županijske zajednice tretiraju kao udruge s volonterima. Jedino lokalna samouprava može i treba voditi o tome brigu. Svaki KLA i županijska zajednica trebaju raditi evaluaciju programa.

  Slavica Juričević iz Splita naglasila je da je Splitsko-dalmatinska zajednica prisutna na svim natječajima, kako bi osigurala financijska sredstva za rad KLA: Novoosnovani KLA od Županijske zajednice dobije jednokratnu pomoć

  Višnja Kajzer iz Slatine spomenula je puno akcija, koje planiraju provesti. Na Dan klubova liječenih alkoholičara, 1. travnja, sudjelovat će na radio-postaji. Dana 23. svibnja proslavit će 34 godina udruženja KLA Slatine. Što se tiče financiranja, sve što dobiju je samo za akcije. Svi stručni djelatnici volontiraju.

  Nadica Puškaš iz Korpivnice najavila je tradicionalno hodanje „Pješačenjem protiv ovisnosti prema zdravlju“ koje će biti 4. travnja, na Dan KLA. Smatra da KLA trebaju financirati rad stručnog djelatnika. U Koprivničko-križevačkoj županiji nedostaje stručnih djelatnika.

  Doc.dr..Zoričić, predsjednik HSKLA, na kraju je zahvalio na opsežnoj raspravi i na prijedlozima za daljni rad HSKLA. Idući sastanak bit će u drugoj polovini godine.

  U Zagrebu 10. ožujka 2009.

  zapisnik pisala, Dušica Cesarec, tajnica

  O D B O R I   H S K L A

  1. STRUČNI ODBOR:

  - doc.dr.sc. Zoran Zoričić, Zagreb

  - prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, Zagreb

  - prim.dr.sc. Željko Marinić, Zagreb

  - dr. Anto Orešković, Zagreb

  - dr. Korona Nenadić-Šviglin, Zagreb

  - dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević, Sl. Brod

  - dr. Stijepo Botteri, Split

  - prof. Milan čapalija, Križevci

  - prof. Vera Pavičić, Umag

  - dr. Robert Torre, Zagreb

  2. ODBOR ZA INFORMIRANJE:

  - Štefica Bedeniković, Zagreb

  - Juraj Cesarec, Zagreb

  - Damir Vodopivec, Zagreb

   

  3. ODBOR ZA IZDAVAČKU DJELATNOST:

  - prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, Zagreb

  - Snježana Karlović, Križevci

  - Dušica Cesarec, Zagreb

  4. ODBOR ZA REKREATIVNO SPORTSKE DJELATNOSTI:

  - Franjo Habljak, Kašina

  - Nadica Puškaš, Koprivnica

  - Poljak Josip, Zagreb

  5. ODBOR ZA KULTURU:

  - Ivana Pražetina, Zagreb

  - dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević, Sl. Brod

  - Damir Vragović, Bedekovčina

   

  ◄ strana 3

  Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 7,8

  strana 9 ►

  IZDAVAČI / NAKLADNICI:

  Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

  web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

  Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

  Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

  Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

  Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

  Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

  Tehnicki urednik: Robert Gruber

  Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

  Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

   "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

  After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES