početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 1-4

strana 5 ►

 

Godina XV.

broj (7/8) 169/170

Zagreb, srpanj/kolovoz 2009.

 

 

3. IZBORNA SKUPŠTINA ZAJEDNICE

KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA

 

 

 

 

 

 

 

 

IV. LJETNA ŠKOLA O ALKOHOLIZMU U MALOM LOŠINJU

 

Iz života

Iz klubova

Edukacija

Stručna literatura

Iz PB "Sv. Ivan", Jankomir

Iz PB "Vrapče"

Šaljivi Kutić

Iz tiska

Mudroslovice

 

UVODNIK

 

Riječ urednice

Poštovani čitatelji,

Pozdravljam vas u ovom ljetnom dvobroju uz želje da se dobro odmorite, uživate i „napunite baterije“ za daljnji rad. Na posljednjem sastanku Uređivačkog odbora „Alkohološkog glasnika“, u prisutnosti članova prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber, prof. Erike Kovačević, doc.dr. Zorana Zoričića, Jure Cesarca i Željka Štimca, kooptirali smo novog člana odbora, gospodina Vladimira Augustiča iz KLA „Utrine“, uočivši njegovu aktivnost na godišnjim skupštinama klubova i vrijedne priloge koje nam je poslao. Ostali članovi su se ispričali, a s g. Milošem Stuparom nismo već duže vrijeme uspjeli stupiti u kontakt pa smo na njegovo mjesto uključili novog člana.

Broj članova Uređivačkog odbora nije ograničen. Dobro bi nam došlo malo pojačanje, stoga pozivam zainteresirane za ovaj rad da nam se jave, kao i zainteresirane za vanjske suradnike, budući da neki od starih suradnika nažalost nisu aktivni.

Između ostaloga, na sastanku smo dogovorili da ćemo „Glasnik“ obogatiti objavljivanjem intervjua sa stručnim djelatnicima i starijim članovima klubova, a prvi intervju napravit će naš novi član. Molimo i vas, dragi čitatelji, da pišete o svojim vrijednim zaslužnim članovima i djelatnicima koji su često samozatajni pa je njihov rad nedovoljno poznat. U klubovima imamo puno dugogodišnjih apstinenata čija je iskustva vrijedno čuti, vrijednih organizatora na koje se uvijek možemo osloniti, aktivnih supruga i djece, glazbenika, pjesnika, slikara, novinara, da ne nabajam dalje. Svi oni čine divne šare u tkanju klupskog rada. “To tkanje uvelike je u našim rukama samo što to moramo najprije prepoznati, a zatim naučiti tkati što ljepšu i bogatiju tkanicu.” - kako je to lijepo u svojoj nedavno predstavljenoj knjizi „Tkanje života“ napisala prof. dr. Mirjana Krizmanić. Drugim riječima, svi mi neizostavno svojim kvalitetama pridonosimo kvaliteti tkanja, jer samo je potka zajednička. Stoga i ima toliko uzoraka i nijansi. Uložimo još malo truda i bit će ih još puno više.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

3. IZBORNA SKUPŠTINA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA

Treća izborna skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održana je u ponedjelajk, 8. lipnja 2009. godine u KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 17.00 sati. Skupštini je prisustvovalo 64 članova klubova liječenih alkoholičara, stručnih djelatnika i gostiju, od kojih je bilo 51 delegiranih predstavnika klubova liječenih alkoholičara s pravom glasa, od ukupno 74 klubova članova Zajednice klubova liječenh alkoholičara Zagreba.

Doc.dr.sc.Zoran Zoričić je pozdravio sve prisutne uz zahvalu na brojnom odazivu koji će omogućiti uspješnu izbornu skupštinu.

U radno predsjedništvo predloženi su i jednoglasno izabrani: doc. dr.sc.Zoran Zoričić, Zlatko Topalović i prof. Sanja Jelić. Zapisničar je bila Dušica Cesarec, ovjeritelji zapisnika Juraj Cesarec i Ivan Marinović. Izborna komisija je bila u sastavu: Štefica Bedeniković, Bruno Butina i Josip Poljak.

Doc.dr.sc.Zoran Zoričić rekao je da mu je velika čast, ali i obaveza kroz ove četiri godine obnašati dužnost predsjednika Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Zahvalio je svojim najbližim suradnicima, dopredsjednicima dr. Anti Oreškoviću i Zlatku Topaloviću te tajnici Dušici Cesarec koji su svojim djelovanjem uvelike doprinjeli kvaliteti rada Zajednice KLA. Protekle četiri godine obilježile su razne aktivnosti, uloženo je puno volonterskih sati rada za izrade programa, organizacije skupova, prisustvovanje raznim skupovima, supervizije, savjetovanja, kongrese, bilo je puno kontakata. Radilo se puno, sa srcem, s ljubavlju i entuzijazmom. Sigurno se i griješilo, što je neminovno kod onih koji rade, ali jedno je sigurno, da smo se okupili u zajedničkom konceptu, osnažili smo ga i razvili, držeći se puta koji su zacrtali naši veliki učitelji prof. Hudolin i kasnije prof. Lang.

U ove četiri godine osnovano je šest novih klubova liječenih alkoholičara i obilježene su tri 40 godišnjice rada (KLA Remetinec, Peščenica i Zet-Ljubljanica). ZKLA je dala u svom radu veliki značaj edukaciji stručnih djelatnika, kao i jednodnevnoj edukaciji za liječene alkkoholičare i članove njihovih obitelji «Tercijarna prevencija ovisnosti o alkoholu».

U protekle četiri godine izdana je knjiga i to autora dr. Roberta Torrea pod naslovom «Propadanje i oporavak alkoholičara u KLA». Posebno je spomenut „Alkohološki glasnik“ koji izlazi 13 godinu i tiskano je već 168 brojeva.

Od aktivnosti su pomenuti već tradicionalan „Tramvaj zvan ljubav“ za Valentinovo. Istaknuti su i sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske kojima smo prisustvovali kao gosti. Organizirali smo za Dan osnivanja KLA 2006. godine izlet na Zagrebačku goru – Medvednicu u planinarski dom PD Naftaplin «Risova jazbina» te Sportske susrete KLA Zagreba (2005. godine na Jarunu i 2007., 2008. i 2009. godine u Kašini)

Posebno mjesto ima poezija. Večerima poezije prisustvovali su naši predstavnici u Križevcima 2005., Virovitici 2006. I Koprivnici 2007. godine. Zajednica KLA Zagreba je bila domaćin 10. jubilarne manifestacije 2008. godine, na kojoj je nastupio rekordan broj KLA iz Hrvatske (41 autor s 80 radova).

U suradnji s drugim udrugama nabavili smo računala od Otvorene računalne radionice Udruge «Svi smo protiv» (2005.), 15. studenoga 2005. godine organizirali smo zajedno s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje trčanje oko Jarunskog jezera, realiziran je projekt pod nazivom «Ljepota življenja je u životu bez alkohola i droga» u Dubravi, 9. veljače 2006. godine u Cerskoj 1. Sudjelovao je predsjednik dr. Zoran Zoričić kao i predavači s područja Dubrave. Prisutvovali smo proslavi 40 godina KLA Delnice i predavanju održanom na tribini grada Zagreba na temu «Uključivanje članova penalnog sustava u rad KLA» (2006.). U studenom 2007. godine sudjelovali smo s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje u trčanju oko Bundeka. U Ljubljani je 13. I 14. listopada 2007. održana Alpe Adria konferencija s naslovom «Različite ovisnoisti kao izazov sudbonosnog trenutka». Iz Hrvatske sudjeluju dr.Zoričić i dr.Torre kao predavači. Drugi dan je posvećen susretu KLA. Zajednicu KLA Zagreba zastupalo je petnaestak članova. U travnju 2008. Održana je 7. Alpe-Adria konferencija o alkoholizmu i 3. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima te 3. Alpe – Adria konferencija klubova liječenih alkoholičara za koju je bio veliki interes članova KLA (organizirana su tri autobusa).

Financijsko izvješće za 2008. godinu podnijela je gđa Darinka Šlabek, djelatnica knjivgovodstvenog servisa «Grebengrad», koji vodi financije i računovodstvo Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba.

Jednoglasnom odlukom dano je razrješenje dosadašnjem rukovodstvu Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba.

Na sjednici Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba u svibnju dobiven je prijedlog članova novog Predsjedništva, s time da se vodilo računa da budu zastupljeni članovi iz svih koordinacija. Prema rezultatima glasovanja, gđa Štefica Bedeniković izvijestila je da je od 51 glasačkih listića 49 je glasalo «ZA», 1 je glasao «PROTIV» , a 1 je bio suzdržan.

Izabrani su:

za predsjednika i dopredsjednike Predsjedništva:

1. Dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik, KLA Rudeš

2. Dr.Anto Orešković, dopredsjednik, KLA Osvit Zagreb

3. Zlatko Topalović, dopredsjednik, KLA Centar.Tklača

za tajnicu:

4. Dušica Cesarec, KLA Izvor

Za članove Predsjedništva:

5

Boris Brigljević član Dinko Šimunović Zagreb

6

Dragutin Čegir član Susedgrad Zagreb

7

Franjo Habljak član Kašina-centar Kašina

8

Stjepan Hanzelik član Peščenica Zagreb

9

prof. Sanja Jelić član Travno Zagreb

10

Josip Peša član Vrbani Zagreb

11

Josip Poljak član Voltino Zagreb

12

Ivana Pražetina član Novi korak Zagreb

13

Željko Primorac član Studentski grad Zagreb

14

Marija Veselić član Obiteljski život Zagreb

15

Damir Vodopivec član Poštar Zagreb

 
Za nadzorni odbor

1

prof. Maja Tončević Predsj. NO Centar-Tkalča Zagreb

2

Štefica Bedeniković Član NO Osvit Zagreb

3

Milan Habljak Član NO Retkovec Zagreb

Novoizabrani predjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić je u svoje ime i u ime izabranog Predsjedništva i Nadzornog odbora zahvalio na povjerenju. Istaknuo je rad na kvaliteti KLA Zagreba, većem angažmanu u volonterskom radu.

U programu «Unapređenje rada KLA i promicanje zdravih stilova života» koji smo predali Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje naglašeno je da imamo oko 2.000 izravnih korisnika (članova s užom obitelji), a broj neizravnih korisnika nemoguće je procijeniti jer obuhvaća širu obitelj, najbliže suradnike, ljude iz životne okoline...

Klubovi su sredine gdje se svaki tjedan kroz sastanke radi s ljudima na stalnoj edukaciji, osnaživanju ličnosti, stjecanju samopouzdanja i samopoštovanja, premošćivanju životnih situacija... Provođenjem grupne terapije u KLA nakon izlaska iz bolnice nastavlja se očuvanje apstinencije, resocijalizacija i rehabilitacija liječenih alkoholičara i njihovih obitelji na teritoriju grada Zagreba. Godišnje kroz program klubova bilježimo kontinuirani priljev od 300-tinjak novih članova.

Sve navedeno ukazuje na izuzetnu važnost Zajednice klubova. To je institucija koja revitalizira oslabljene i manje aktivne klubove te osniva nove, klubovima daje smjernice za bolji rad, pomaže klubovima u njihovim akcijama, koordinira u provedbi društveno korisnih akcija, potiče na uključivanje svih klubova na razini grada Zagreba u druge aktivnosti čime se obogaćuje rad klubova. Kao ciljevi spomenuti su: osnivanje novih i obnova rada «ugaslih» KLA u Zagrebu, povezivanje KLA u koordinacije na teritorijalnom principu, organiziranje edukacija za članove klubova, organiziranje supervizija rada KLA, suorganiziranje i sudjelovanje u akcijama s drugim udrugama, provođenje preventivnih akcija.

Skupština je završila domjenkom. Uz razgovor i druženje završila je s radom 2. izborna skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba oko 19.00 sati.

Zapisničar:  Dušica Cesarec

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 1-4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES