početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 9,10

strana 11 ►

SPORTSKI SUSRETI 

XXV. sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske u Velikom Bukovcu, 20. lipnja 2009. godine

Već prema tradiciji, u mjesecu lipnju održavaju se Sportski susreti klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske. Ovogodišnji jubilarni, 25. po redu, održani su u organizaciji i domaćinstvu Udruge zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije u Velikom Bukovcu, koji se smjestio 10- tak kilometara sjeveroistočno od Ludbrega, na samom rubu Varaždinske i početku Koprivničko-križevačke županije, okružen rijekama Plitvicom i Bednjom, nedaleko od njihova ušća u Dravu.

Program je počeo pristizanjem i okupljanjem 480 sudionika iz 16 klubova u Društvenom domu gdje je priređen doručak, sudionici su se registrirali i prijavili ekipe za športska natjecanja.

Svečano otvaranje Susreta u ime domaćina najavio je pozdravom dobrodošlice svim sudionicima Branimir Šafar, predsjednik Udruge i posebno istaknuo prisutnost gostiju iz klubova „Spinut“ i „Varoš“ iz Splita. Prigodnim riječima obratio se i načelnik općine Vjekoslav Zdelar, a Damir Vodopivec u ime HSKLA poručio je da se kroz sportske aktivnosti i zajedništvo promiče trijeznost, poželjevši ekipama da ostvare što bolje rezultate i glasno bodrenje.

Dok su trajala natjecanja u OŠ Veliki Bukovec, stručni djelatnici i predstavnici klubova održali su okrugli stol. Sudionike okruglog stola pozdravila je ravnateljica škole Terezija Šalamun i ukratko upoznala s bogatom poviješću ovog kraja i vlastelinstvom grofa Josipa Kazimira Draškovća.

Doktorica Zemira Medved, stručna djelatnica u Obiteljskom klubu prikazala je razvoj varaždinske alkohologije i odjela za bolesti ovisnosti Opće bolnice Varaždin od 1975. Do 2009. godine.

Nakon popunjavanja anketnog listića razvila se vrlo konstruktivna rasprava u kojoj je dotaknuto mnogo tema, ali zbog kratkoće vremena dosta toga ostalo je nedorečeno.

Kiša koja je počela padati poremetila je satnicu i ubrzala završetak sportskih natjecanja. Nakon ručka svi su s nestrpljenjem čekali izračun rezultata i proglašenje pobjednika .

Svim klubovima dodijeljena su priznanja za sudjelovanje, diplome i medalje za najbolje pojedince, te pehare u prijelazno i trajno vlasništvo za najbolje ekipe u ukupnom plasmanu.

Ukupni pobjednik ovogodišnjih susreta je Klub „Križevci“ koji je i pobjednik u muškoj konkurenciji, a kod žena naslov najboljih pripao je Udruzi zdravog življenja Varaždin.

Budući da su ovo bili jubilarni 25. Susreti, prisjetili smo se osnivača, pokojnog dr. Totha, a živućim osnivačima (Milici Pakasin, Franji Strbadu, Ivi Prebježiću i Branku Šafaru) uručene su prigodne medalje. Kao i prijašnjih godina, najmlađem sudioniku, 9-mjesečnom Ivanu Mehkeku iz Bjelovara, najstarijem sudioniku, 80-godišnjem Franji Strbadu iz Kluba „Centar Koprivnica“, najstarijim apstinentima Josipu Pačku iz Varaždina i Zvonimiru Žagiju iz Bjelovara te najbrojnijim obiteljima, Bahunek iz Bjelovara i Vajdić iz Varaždina s po 9 članova uručeni su mali znakovi pažnje.

Nakon proglašenja najboljih klubova riječima zahvale u ime organizatora i domaćina, igre su i službeno završile, uz poziv da se iduće godine ponovno susretnemo i vidimo u Virovitici koja će biti domaćin.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

fotografije: Jadranka Marić

----: O :----

Prve sportske igre klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije

Nakon samo mjesec dana priprema i dogovora, krajem lipnja na brodskom izletištu Poloj održane su Prve sportske igre Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije. Na natjecanju su sudjelovali članovi četiri kluba: „Novi put“, „Feniks SB“, „Vita“ i „Betanija“ iz Donjih Andrijevaca. Oko 70 članova - liječenih alkoholičara, njihovih supruga, djece, unučadi i prijatelja natjecalo se u osam disciplina: malom nogometu, odbojci, badmintonu, šahu, pikadu, visećoj kuglani, bacanju papirnatih aviona i povlačenju užeta. Nakon nekoliko sati poštene borbe i žestokog navijanja podijeljena je 21 medalja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, ekipno i pojedinačno. Uz osvojene medalje svaki natjecatelj dobio je i priznanje, a nekoliko djece i unučadi članova klubova dobili su priznanja za aktivno sudjelovanje na igrama. KLA „Feniks SB“ osvojio je deset medalja, KLA „Novi put“ osam, KLA ,,Betanija“ dvije i KLA „Vita“, naš prvi ženski klub, jednu medalju. Priznanja i medalje podijelili su predsjednica Zajednice dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević i dopredsjednica Bernarda Kovačević, koje su također aktivno sudjelovale u natjecanju, a jednu od medalja, i to za prvo mjesto, osvojio je voditelj KLA ,,Betanija“ vlč. Nikica Mihaljević. Izletište Poloj, samo dva kilometra od Slavonskog Broda, prekrasno je kupalište s prirodnom pješčanom plažom, velikim travnatim terenima za sport, uređenim površinama za djecu i sunčanje te biciklističkim stazama. Mnogi Brođani svoj odmor i cijelo ljeto s obiteljima provode nadomak grada. Vrijeme nam nije bilo naklonjeno da se i mi nakon natjecanja okupamo i nastavimo druženje na pješčanoj plaži, što ćemo nadoknaditi u tijekom ljetnih mjeseci.

Od svega je najvažnije da smo pored redovitih tjednih sastanaka, posjeta izložbama, izletima na kraća i duža putovanja kulturnog i vjerskog sadržaja, rado prihvatili i jedno prekrasno sportsko druženje. Ono ne samo da motivira apstinenciju svakog člana, već su i samo druženje, pa i postignuti rezultati, neprocjenjiv doprinos kvaliteti života cijele obitelji. Uz sendviče, sokove i pjesmu počeli su i prvi dogovori o organizaciji igara za iduću godinu, kada će biti pozvani i gosti iz drugih županija.

Ivanka Korparić, predsjednica KLA „Novi put“, Slavonski Brod

----: O :----

◄ strana 9

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 9,10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES