početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XVI.

broj (1) 175

Zagreb, siječanj 2010.

 

IZ POVIJESTI ALKOHOLOGIJE
PROSLAVA TREZVENOSTI

 

 

Mjesec borbe protiv ovisnosti.

40. godišnja skupština koprivničkog KLA „Centar“

40 godina rada KLA „Zaprešić“

 

Aktivnosti u mjesecu
borbe protiv
alkoholizma
i drugih ovisnosti

Riječ urednice

Poštovani čitatelji,

U ovom broju ćemo se osvrnuti na aktivnosti provedene u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. O nekima smo već izvijestili u prošlom broju, no ne možemo vam prenijeti potpunu sliku, jer nam nisu pristigla izvješća s pojedinih područja. Stoga koristim ovu prigodu da sve vas zamolim da nam pišete o zbivanjima kod vas, makar u najkraćim crticama, a posebno apeliram na vanjske suradnike da se što češće javljaju. Predlažem da se Redakcijski odbor „Alkohološkog glasnika“ dopuni novim članovima iz županija koje do sada nisu bile zastupljene pa molim da ih sami predložite.

„Alkohološki glasnik“ je djelo svih nas. Svi vaši prilozi su dobrodošli. „Glasnik“ je koncipiran tako da bude uradak samih čitatelja, a ne novinarsko izvještavanje. Na taj je način moguće postići najviši stupanj autentičnosti.

U ovom broju ćemo se osvrnuti i na aktivnosti slične našem Mjesecu borbe protiv alkoholizma koje su se provodile pred 75 godina na našim područjima. U to se vrijeme krajem svibnja održavala tradicionalna Proslava trezvenosti u trajanju od dva tjedna. O tome možete pročitati u prenesenim člancima i povući neke paralele. Nadam se će vas potaknuti na razmišljanje, a možda i na poneku novu ideju. Iz povijesti se može puno naučiti.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, održanog 14. prosinca 2009.godine

Predsjednik ZKLA Zagreba doc.dr.sc.Zoran Zoričić otvorio je sastanak osvrtanjem na 11. večer pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti“ koja je ove godine održana u Slavonskom Brodu. Pohvalio je organizaciju manifestacije i sve koji su vrlo uspješno nastupili. Nakon toga je nekoliko nas iznijelo svoje dojmove. Klubovi liječenih alkoholičara Zagreba organizirano su išli autobusom, a nekoliko ih je došlo automobilima. Dočekali su nas prijatelji iz Slavonskog Broda, te kao dobri domaćini proveli su nas kroz ovaj lijepi grad. Bilo je sunčano, tako da smo vrijeme prije početka manifestacije proveli u šetnji. Zakuska je bila popraćena muzikom pa je raspoloženje bilo odlično. U samom programu, uz pjesnike iz ostalih klubova liječenih alkoholičara, sudjelovali su i predstavnici KLA Zagreba. Program je bio raznolik, radovi su odisali raznim raspoloženjima, autori i izvođači su bili u formi. Svi koji smo bili, složili smo se da su domaćini odlično organizirali „Večer pučke poezije“, ali i sve oko nje. Najavljeno je da će iduće godine organizator biti KLA „Jezera“, tako da ćemo se vidjeti u Hrvatskom zagorju.

Još jednom smo, na kraju ove godine govorili o izvješćima o radu, koja se do 10. siječnja 2010. moraju predati u Gradski ured za zdravstvo i branitelje. Dio KLA će napisati izvješća za zadnji kvartal i za cijelu godinu, a ostali će napisati samo jedno izvješće za cijelu godinu. Vremena baš nema puno, tako da se preporučuje što prije obaviti te obveze prema Gradskom uredu.

Koordinacije su radile, iako postoje primjedbe u nedolazak pojedinih predstavnika KLA. Vjerujemo da će se iduće godine redovitije uključivati u rad Zajednice.

Posebno se zahvaljujemo g. Dragiši Pavloviću koji je održao obećanje i donio punu kutiju iskaznica za članove KLA. Budući da smo bili u maloj dvorani, jer se ostale prostorije preuređuju, odlučili smo da ćemo ih podijeliti na prvom sastanku iduće godine. Najavljena je proslava 45 godina KLA „Maksimir“, prvog kluba liječenih alkoholičara. Očekuju se brojni gosti, a naročito dugogodišnji apstinenti.

Održano je nekoliko tribina, a KLA „Utrina“ je u novouređenoj dvorani u Zapruđu organizirao gledanje snimke koncerta Andre Rieu u dvorcu Schönbrunn. Slušala su se djela Johanna Straussa mlađeg. Bila je to poslastica za sve prisutne. Dana 8. prosinca održana je tribina u Medarskoj pod nazivom „Kazneno pravne posljedice alkoholizma“ u kojoj su kao predavači sudjelovali prim.dr.sc. Željko Marinić iz PB „Sv.Ivan“, sutkinja Trgovačkog suda i Mirjana Zvekić stručna djelatnica u KLA. Na dan sastanka ZKLAZ klubovi Remetinca su organizirali tribinu „Mobing i alkoholizam na radnom mjestu“ na kojoj su kao predavači nastupile prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i Ana Ribarić-Gruber, prof. Na istu temu je 30. studenoga klub „Centar Stara Tkalča“ održao okrugli stol.

Rastali smo se sa željama za sretnu i uspješnu 2010. godinu

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES