početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 1.2

strana 3 ►
Sretan Uskrs želi Vam Uredništvo

Godina XVI. broj (3) 177                                                                 Zagreb, ožujak 2010.

 

 

KOLEBANJA ČLANOVA

KLA „D. ŠIMUNOVIĆ”

TIJEKOM GODINA

 

 

 

 

 

 

Zapisnik sa sastanka ZKLAZ....str. 2

Zapisnik sa sastanka UOHSKLA....str. 2

Trijezni tramvaj....str. 6

II. koncert „Andre Rieu in Berlin“.....str. 7

Iz klubova....str. 8

Iz dnevnih bolnica....str. 12

Prilozi čitatelja.....str. 17

Svjetski dan zdravlja.....str. 18

 

 

 

 

 

 

ČESTITAMO 1. TRAVNJA -

DAN KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

 

 

 

 

 

 

HLZ-Psihijatrijsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti HSKLA ŽOKLA- PGŽ Grad Mali Lošinj KLA “Bonaca”

organiziraju: V. međunarodnu lošinjsku ljetnu školu o alkoholizmu 11.6. - 13.6.2010.

Hotel: AURORA****, broj slobodnih mjesta: 100 osoba

Smještaj: 25 jednokrevetnih soba/pogled na park + 30 dvokrevetnih soba/pogled na park +10 dvokrevetnih soba /morska strana

Usluga: polupansion

CIJENE I UVJETI: polupansion po osobi i danu u dvokrevetnoj sobi/pogled na park 304,00 kn, u dvokrevetnoj sobi/morska strana 333,00 kn i u jednokrevetnoj sobi/pogled na park 377,00 kn.

Molim sve zainteresirane koji imaju namjeru izlagati u ovoj školi o svojim iskustvima, metodama i postignućima, a koji bi bili korisni za sve terapeute u smislu unapređenja rada u klubovima, da na vrijeme pripreme svoje prezentacije u power pointu. Prezentacije dostaviti e-mailom na adresu: branko.lakner1@ri.t-com.hr

UVODNIK

ZAPISNIK SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ODRŽANOG 8. VELJAČE 2010. GODINE

Sastanak je otvorio predsjednik dr.sc. Zoran Zoričić. Ovom su sastanku prisustvovali i članovi obiteljske terapije. To je bila prilika da se susretnu s dugogodišnjim apstinentima, ali i s događanjima u različitim klubovima liječenih alkoholičara te s planovima zajednice KLA.

Prvo smo se osvrnuli na naš Trijezni tramvaj za Valentinovo. Budući da je ove godine 14. veljače u nedjelju, odlučili smo da ćemo akciju provesti u petak, 12. veljače, Organizacijski je sve spremno, očekuje se odaziv članova KLA na našoj tradicionalnoj vožnji po Zagrebu. Zamolili smo Gradski ured za zdravstvo da nam pomogne u organiziranju medija.

Ove godine će se održati Šesti sportski susreti KLA Zagreba. Domaćini su članovi KLA „Kašina“ jer su sportski susreti prošlih godina bili vrlo uspješni. Pripremamo se za 10. travnja, ali datum još nije konačan. Obavijestit ćemo naše članove o točnom terminu na sastanku u ožujku. Natjecanja u sportovima za koje je do sada bio veliki interes održat će se i ove godine. Predsjednik doc.dr. Zoričić je predložio da svatko tko dođe donese sa sobom neki kolačić.

Kvartalna i godišnja izvješća su predana. Bilo je dosta nesporazuma o njihovoj izradi, pa je dogovoreno da će za iduću godinu biti napravljene kratke upute za KLA, kad se dogovorimo za termine izvještavanja s Gradskim uredom za zdravstvo.

Prema izvješću koordinacija, nema većih problema. Svi su spomenuli slabi priljev novih članova. Naime, nakon nekoliko dolazaka u klub oni prestaju dolaziti.

Spomenuli smo i podatke na web stranici, koji se odnose na KLA. Sve podatke koji se mijenjaju (adresa KLA, stručni djelatnik, vrijeme sastanka...) treba u pismenom obliku dostaviti tajnici Dušici Cesarec.

Tajnica ZKLA Zagreba, Dušica Cesarec

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA HSKLA 29. SIJEČNJA U ZAGREBU

Dana 29. siječnja održan je drugi sastanak Upravnog odbora novog saziva, odnosno mandata od kraja 2008. do nove izborne skupštine HSKLA 2012. godine. Prisustvovali su: predsjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić, dopredsjednik Damir Vodopivec, te članovi UO: dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević, Štefica Bedeniković, dr. Biserka Goričanec, Višnja Kajzer, Željko Kovačević, dr. Anto Orešković, Damir Vragović, dr. Branko Lakner, prof. Radovan Tatalović, Marijan Markič i Dušica Cesarec. Ostali prisutni bili su dipl.soc.rad. Želko Postonjski iz KLA „Jezera“ iz Bedekovčine te Zdravko Vidaković i Miroslav Sabljić iz Vinkovaca umjesto gospodina Uzelca. Ispričale su se dr.Vesna Pereković, Marija Veselić i Nadica Puškaš.

Uvodnu riječ i dobrodošlicu svima uputio je predsjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić. Istaknuo je da je protekla 2009. godina bila manje zahtjevna od 2008. godine, jer nije bilo organizacije kongresa klubova liječenih alkoholičara u Opatiji i izborne skupštine HSKLA. Planirane aktivnosti redovito su se odvijale. Što se tiče edukacije, krenuo je prvi modul trećeg ciklusa edukacije stručnih djelatnika, a u studenom 2009. održan je i drugi modul. Polaznici trećeg i četvrtog mogu biti samo oni koji su završili drugi. Tu je i projekt „Sindrom sagorijevanja stručnih djelatnika koji rade s populacijom liječenih ovisnika o alkoholu“ održan u četiri hrvatska grada, Zagrebu, Krku, Splitu i Koprivnici.

Predviđena jednodnevna edukacija za članove obitelji, osim u Zagrebu, može se održati i izvan glavnog grada. Održane su i 4. Ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju i 2. Mala akademija na Krku. Aktivnosti koje su svakako tradicionalne su „Trijezni tramvaj“ za Valentinovo u Zagrebu, 11. večer pučke poezije u Slavonskom Brodu, sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske i ZKLA Zagreba.

U 2009. osnovani su klubovi liječenih alkoholičara „Čazma“ (Čazma), „Garešnica“ (Garešnica) i „Daruvar“ (Daruvar), Zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, „Bistrina“ iz Marije Bistrice, „Veliki Tabor“ iz Desinića, „Klara“ u Zagrebu, a obnovljen je KLA „Medvedgrad“ iz Zagreba.

U 2010. godini planiraju se:

• Edukacija za stručne djelatnike u KLA (treći modul edukacije u ožujku i travnju, a četvrti modul u listopadu). Krajem godine planira se i prvi modul četvrtog ciklusa.

• V. Ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju (11.06.-13.06.)

• III. Mala akademija u Krku (12.03-13.03.)

• Sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske

• Sportski susreti KLA Zagreba 10.4. u Kašini

• 12.“Trijezni tramvaj“ za Valentinovo u Zagrebu (ove godine 12.02.)

• 12. večer pučke poezije (organizator je KLA „Jezera“ iz Bedekovčine)

O Maloj akademiji na Krku govorio je gospodin Markič. Za prvi dan, 12. ožujka, predviđena su predavanja namijenjena javnosti, a drugi dan se odnosi na edukaciju stručnih djelatnika s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

O Lošinskoj školi govorio je dr-Lakner. Kao i prošle godine, prvi će dan biti stručna predavanja, drugi dan će biti razmjena iskustava, znači više radioničkog tipa, a završit će svečanom večerom. Zadnji dan je izlet brodom.

O 12. večeri pučke poezije govorili su Željko Postonjski, stručni djelatnik u KLA „Jezera“ i Damir Vragović, tajnik ZKLA Krapinsko-zagorske županije. Organizacija je krenula i zna se da će poezija biti u Mariji Bistrici, najvjerojatnije zadnje subote u studenom ove godine. Damir Vragović iz Krapinsko-zagorske županije je istaknuo zajedničku proslavu Valentinova.

Umjesto gospodina Uzelca, iz Vinkovaca su na sastanak došli gospodin Vidaković i gospodin Sabljić. KLA „Vinkovci“ ima dugu tradiciju, ali već godinama imaju problem s brojnošću članova (oko 100 ljudi) koji većinom redovito dolaze na sastanak u jednom terminu. Učinjen je prvi korak prema boljem radu – podijelili su se u dvije grupe. Ističu problem manjka stručnog kadra koji je voljan raditi u KLA te ih, kao i mnoge, muči nedostatak financijskih sredstava. Dr.Zoričić je naglasio da se kvalitetan rad može provesti s najviše 20 članova. Dr. Orešković je naveo primjer Karlovca, gdje se od 1996, godine radi po pravom modelu, u više klubova.

Dr. Biserka Goričanec je rekla da su KLA Međimurske županije sudjelovali u akcijama HSKLA, bili su rujnu u Međugorju. Iz tog razloga njihovi stručni djelatnici nisu sudjelovali na edukaciji „Sindrom sagorijevanja stručnih djelatnika“ održanoj u Koprivnici u organizaciji HSKLA. Još uvijek nije riješeno pitanje honorara stručnih djelatnika u županijskoj zajednici.

VMS Višnja Kajzer je govorila o klubovima u Slatini. Oni nisu organizirani u zajedničku udrugu klubova liječenih alkoholičara, ali Slatina ima osam klubova koji su vrlo aktivni i u svojoj zajednici. Ove godine će slaviti 35 godina KLA Slatine.

Dr.Zoričić je čestitao vms Višnji Kajzer, jer su je pacijenti izabrali za najbolju medicinsku sestru u 2009. godini. Naglasio je da je to izuzetno priznanje njenom radu, a da smo mi svi u HSKLA ponosni što je naš član.

Željko Kovačević iz Sisačko-moslavačke županije pohvalio je rad zajednice te županije. Istaknuo je da KLA „Petrinja“ ponovno radi, u KLA „Novska“ je stanje također dobro. Posebno je naglasio odličnu suradnju s bolnicom u Popovači.

Dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević u svom je izvješću govorila o 11. večeri pučke poezije, za koju su se kao organizatori potrudili da bude na zasluženoj visokoj razini. Istaknula je prve sportske susrete KLA Brodsko-posavske županije. Osnovan je novi KLA «Jasni vidici» u Oriovcu. Izuzetno su zadovoljni novim prostorom kojeg su dobili u Crvenom križu. Napomenula je važnost kontinuirane edukacije. Dodala je da se razmišlja o osnivanju «malog» centra za Slavoniju.

Predsjednik dr.Zoričić na kraju je zahvalio na opsežnoj raspravi i na prijedlozima za daljnji rad HSKLA.

Tajnica, Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES