početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 7/8 /2010 (181/2) str. 1.2,3

strana 4 ►

Godina XVI. broj (7/8) 181-182

Zagreb, srpanj/kolovoz 2010.

 

Psihijatrijski komorbiditet alkoholizma

 

35 godina:

Slatinski alkohološki programi

 

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 14. lipnja 2010.

Međunarodna lošinjska ljetna škola o alkoholizmu, koja se održava petu godinu zaredom, s uspjehom je završena. Kratak osvrt na školu dali su dr. Ante Orešković i Damir Vodopivec.

Broj predavača ove je godine bio nešto veći. Osim naših eminentnih psihijatara – alkohologa, doktora opće medicine, medicinskih sestara, socijalnih radnika i pacijenata bili su prisutni i kolege iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije.

Radilo se cijeli dan. Radionice su se održavale po grupama. Izlaganja i predavanja bila su kontinuirana, postavljala su se pitanja i na njih su se odmah davali odgovori. Pacijenti su također imali svoja izlaganja.

Gospođa Sanja Ožić prezentirala je Akcijski plan za suzbijanje zlouporabe droga i ovisnosti.

Dana 26. svibnja 2010. Dušica Cesarec i Damir Vodopivec bili su nazočni sastanku u Gradskoj vijećnici, gdje je pročelnik za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar iznio rezultate akcije „Zagreb – zdravi grad“. Određeni su prioriteti za iduće razdoblje pa je uz nasilje u obitelji i nasilje mladih prioritet dobio i alkoholizam.

Dana 26. lipnja održat će se Sportski susreti Krapinsko-zagorske županije u Maču, Susreti Sjeverozapadne Hrvatske u Virovitici, te druženje dragih prijatelja u Sloveniji. Održati će se Dani Dubrave pa će i klubovi Dubrave sudjelovati s našim promotivnim materijalima.

Koordinacije klubova održavaju se redovito, s većim ili manjim problemima. Za jedan klub je početkom rujna predložena supervizija, a u jednom se klubu kontinuirano događaju neke čudne stvari koje treba hitno riješiti.

Završilo je drugo tromjesečje pa potrebnu dokumentaciju za razdoblje od travnja do lipnja 2010. godine treba donijeti na sastanak Zajednice KLA 12. srpnja.

Preporuka HSKLA i ZKLAZ je da klubovi rade i u ljetnim mjesecima.

Štefica Bedeniković, KLA „Osvit“

Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora

Klinika za psihijatriju, Klinička bolnica „Sestre milosrdnice“

Referentni centar za alkoholizam i druge ovisnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Referentni centar za ovisnosti o drogama Ministarstva zdravstva i socijalne skrb

ZNANSTVENI SIMPOZIJ: BOLESTI OVISNOSTI

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH

 

Zagreb, 20. svibnja 2010.

 

Klinička bolnica „Sestre milosrdnice“

Multimedijski centar

Hrvatska mreža zdravih gradova „SKUPŠTINA ZDRAVLJA”

Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba i Hrvatska mreža zdravih gradova u okviru projekta „Zagreb - zdravi grad“ održali su u srijedu, 26. svibnja 2010. godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ćirilometodska 5, konsenzus konferenciju po nazivom „Skupština zdravlja“. Cilj konferencije bio je redefiniranje prioritetnih područja aktivnosti projekta „Zagreb - zdravi grad“, sukladno Zagrebačkoj deklaraciji potpisanoj u listopadu 2008. godine na Međunarodnoj konferenciji zdravih gradova.

Izvješće o postignućima i rezultatima projekta „Zagreb - zdravi grad’’ u četvrtoj fazi, koja je trajala od 2003. do 2008. godine, predstavio je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje,

U pet godina Zagreb je postao jedan od vodećih na ljestvici zdravih gradova, a sve to kroz niz projekata koji se u gradu provode posljednjih godina.

Prikazan je i promidžbeni dokumentarni film o postignućima četvrte faze Projekta koji zbog tehničkih poteškoća nismo vidjeli do kraja.

U poslijepodnevnom dijelu i nastavku skupštine, nakon pauze za ručak, u izvještavanju s radnih grupa izneseno je niz zanimljivih proriteta, a nakon kraće rasprave definirano je šest pririteta:

1. Obitelj i zdravlje, 2. Duševno zdravlje, 3. Okoliš i zdravlje, 4. Prevencija bolesti /preventivno zdravstveno savjetovalište, 5. Promocija zdravlja, 6. Palijativna skrb.

Postizanjem konsenzusa i određivanjem šest prioritetnih područja djelovanja u petoj fazi projekta osigurava se legitimitet daljnjeg djelovanja u skladu s prioritetima odabranim na „Skupštini zdravlja“.

Na kraju su sudionici Skupštine izrazili želju za nastavkom suradnje jer će teme, osim zdravlja i zdravstvenog stanja, obuhvaćati i socijalne odrednice zdravlja, odnosno obrazovanje, socijalni status i okoliš, s ciljem poboljšanja kvalitete života naših sugrađana.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

EDUKACIJA

Znanstveni simpozij: Bolesti ovisnosti

Znanstveni simpozij Bolesti ovisnosti održan je u prepunom Multimedijskom centru bolnice.

Na početku Simpozija predstavljena je knjiga Bibliografija Klinike za psihijatriju KB „Sestre milosrdnice“, koja je podijeljena svim polaznicima Simpozija, zajedno sa zbornikom predavanja objavljenih u znanstvenom časopisu „Alcoholism“.

Predavanja su držali pozvani predavači, stručnjaci za pojedina područja bolesti ovisnosti. Bile su obuhvaćene teme značajne za razumijevanje problema vezanih uz uzimanje sredstava ovisnosti, etiologiju, epidemiologiju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju, te etički, moralni, duhovni i forenzički aspekti ovisnosti.

Istaknuto je da laka dostupnost sredstava ovisnosti povećava sve probleme koji su povezani s njihovim uzimanjem. Zloporaba sredstava ovisnosti i bolesti ovisnosti u komorbiditetu s anksioznim i depresivnim poremećajima znatno povećavaju rizik za cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti i tako postaju najveći javno-zdravstveni problem suvremenog društva. Problemi u obitelji, na radnom mjestu, u prometu, suicidalnost i nasilje u društvu značajno su povezani s uzimanjem sredstava ovisnosti.

Obuhvaćajući suvremene teme iz područja bolesti ovisnosti, Seminar je bio posebno zanimljiv psihijatrima, specijalizantima psihijatrije, liječnicima primarne zdravstvene zaštite, psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i svima koji se profesionalno bave problemima ovisnosti i koji su se odazvali u velikom broju.

Sudionici Simpozija su kroz objektivne rasprave vezane uz probleme iz prakse dobili novo znanje i iskustvo koje će poboljšati njihov neposredni profesionalni rad i dati poticaj za znanstvena istraživanja.

◄ početna

Alk. gl. 7/8 /2010 (181/2) str. 1.2,3

strana 4 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES