početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 1.2,3

strana 3 ►

Godina XVI. broj (9) 183

Zagreb, rujan 2010.

 

ULOGA EMOCIJA U PSIHOPATOLOGIJI I OVISNOSTI

 

Izvješća o radu ZKLA Zagreba....str. 2

Stručni prilog....str. 3

36. godišnja skupština KLA "Križevci"....str. 9

32. godišnja skupština KLA "Podravka"....str. 10

In memoriam .....str. 11

Prva godišnja skupština KLA "Klara".....str. 14

Goranski fažol.....str. 15

Proslava prve godišnjice apstinencije u KLA "Bistra".....str. 16

Iz života.....str. 17

Obilježen dan borbe protiv ovisnosti u Zagrebu.....str. 18

 

Zapisnici sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba:

12. srpnja 2010. godine

Sastanak je počeo minutom šutnje za preminulog predsjednika Kluba liječenih alkoholičara „Primorska 32", gospodina Zadravića. Nakon toga smo se osvrnuli na 5. ljetnu školu o alkoholizmu koja je održana od 11. do 13. lipnja u Malom Lošinju. Ove je godine škola okupila sudionike iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije i tako potvrdila svoj međunarodni identitet. Bilo je i novih predavača i novih polaznika škole. Ipak je veći dio sudionika prisutan na svim održanim ljetnim školama. Prva dva dana obilježila su tradicionalno kvalitetna i raznolika predavanja. Uz predavače iz Hrvatske, sudjelovali su i predavači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije. Iako je program predavanja bio dosta zahtjevan, prisustvo polaznika bilo je odlično, velika dvorana Hotela Aurora bila je popunjena. Treći dan, dan namijenjen za druženje i zabavu proveli smo na jedrenjaku „Kovren" s već dobro znanom posadom. Posjetili smo po pijesku poznat otok Susak. Sunca je bilo puno, a hlada malo, no druženje i dobro raspoloženje sigurno će svima ostati u sjećanju. Uvjerili smo se da je ideja dr. Branka Laknera iz Malog Lošinja postala tradicija. Doc.dr. Zoričić je dodao kako je izuzetno važan ovaj međunarodni identitet, što dokazuje kako smo dio jedne velike međunarodne obitelji.

Razgovaralo se i o KLA „Pešćenica", to jest o radu kluba, odnosu prema stručnoj djelatnici i velikom broju članova. Na jesen će se naći odgovarajuće rješenje.

Kvartalna izvješća o radu klubova liječenih alkoholičara za Gradski ured za zdravstvo i branitelje dostavila je većina klubova, dok će ostali to učiniti tijekom ovog tjedna. Većina koordinacija će se sastajati i preko ljeta, a u kolovozu je redovni sastanak ZKLA.

9 kolovoza 2010. godine

Godišnji odmori su u punom tijeku. U odsutnosti našeg prredsjednika dr.sc. Zorana Zoričića, sastanak je vodio dr. Anto Orešković. Sastanak smo započeli odavanjem počasti minutom šutnje preminulom gospodinu Franji Reichu iz Kluba liječenih alkoholičara „Horvati-Srednjaci".

Iza toga na red su došla kvartalna izvješća. Klubovi liječenih alkoholičara koji imaju kvartalnu obvezu predavanja podataka o radu i trošenju sredstava većinom su dostavili izvješća na prošli sastanak ZKLA. No, uvijek postoje i oni koji smatraju da rok za predaju i nije tako bitan, pa kasne čak i preko mjesec dana. U Gradskom uredu smo održali konzultacije i dogovorili sastanak u rujnu, a klubovi su i na ovom sastanku, ali i preko „Alkohološkog glasnika", biti upozoreni na posljedice ovako neprofesionalnog ponašanja.

Razgovaralo se i o natječaju za sufinanciranje rada KLA u 2011. godini. Preporuka je da se pripreme programi ili projekti, kako bi se uz ostalu dokumentaciju sve predalo na vrijeme. Najavljene su izmjene u natječaju (i obrasci i potrebna dokumentacija), pa se preporuča da svaki KLA pošalje jednog člana na sastanak Zajednice KLA 13. rujna.

Rasprava je počela komentarom o nepoštivanju rokova za predaju izvješća. Izvješća za treće tromjesečje predavat će se u prvom tjednu listopada (dogovor s gđom Dušicom Cesarec), a najkasnije na sastanku ZKLA 11. listopada.

Organizator 12. večeri pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti" ove je godine Krapinsko-zagorska županija. Bilo bi dobro da sudjeluje što više zagrebačkih klubova.

Koordinacije su zbog godišnjih odmora radile smanjenim intenzitetom.

 

 

Rokovi predaje kvartalnih izvješća za KLA Zagreba

Prilikom potpisivanja UGOVORA o sufinanciranju programa klubova liječenih alkoholičara Zagreba, predstavnik udruge se potpisom obvezao da će KLA, kao pravna osoba, poštivati sva prava, ali i obveze ugovora. Tako u članku 4 stoji: „Udruga se obvezuje izrađivati i dostavljati Uredu izvješća o provođenju programa i potrošnji ugovorenih sredstava tromjesečno najkasnije do 10. u sljedećem mjesecu po propisanim obrascima ureda.

Godišnje izvješće o provođenju programskih aktivnosti i potrošnji ugovorenih sredstava po ovom ugovoru Udruga je dužna dostaviti najkasnije do 10. siječnja 2011. godine, ukoliko se poslovi po ovom ugovoru obavljaju tijekom cijele godine i u prosincu 2010."

Budući da u listopadu imamo sastanak u ponedjeljak, 11.10., molim članove SVIH KLA iz Zagreba da izvješća donesu najkasnije na taj sastanak. U prvom tjednu listopada izvješća će se moći donijeti u sobu 2 u Psihijatrijsku polikliniku. To ćemo dogovoriti na sastanku ZKLA u rujnu.

Godišnje izvješće predaje se zajedno sa zadnjim kvartalom na sastanku 10. siječnja 2011. godine.

Poštivanje dogovorenih rokova bit će jedna od ocjena kod dodjele sredstava za 2011. godinu. Bez obzira na to, klubovi su se dužni držati svih točaka iz ugovora kojeg je potpisala ovlaštena osoba.

Tajnica ZKLA,Dušica Cesarec

 

◄ početna

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 1.2,3

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES