početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 1.2

strana 3 ►

NOVA KNJIGA

Zapisnici sa sastanaka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

13. prosinca 2010. godine

Predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, doc.dr.sc. Zoran Zoričić, otvorio je sastanak osvrtom na promociju knjige „PIPA: Poremećaji Izazvani Pijenjem Alkohola“ autora prof. dr.sc. Darka Breitenfelda i dr. Duška Wöfla. Dva poznata alkohologa su svoje znanje i iskustvo objedinili u ovoj, još jednoj knjizi o sve više prisutnom problemu – alkoholizmu. Prisustvovali su suradnici koji su svojim člancima doprinijeli sadržaju knjige, stručni djelatnici koji rade u klubovima liječenih alkoholičara, članovi klubova i posebni uzvanici. Posebno treba pohvaliti Zbor liječnika, koji je svojim osebujnim nastupom obogatio događaj. Ipak je upućena kritika članovima klubova liječenih alkoholičara koji su brojčano bili slabo zastupljeni (svega četrdesetak). Iznenađuje nezainteresiranost članova klubova, jer je jedan od autora (prof. Breitenfeld) bio predsjednik Zajednice KLA Zagreba, dr. Wöfl je poznati alkoholog iz Rijeke. Ovo je bila glavna manifestacija naših klubova u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Očekivao se sigurno puno veći odaziv članova zagrebačkih klubova.

Osvrnuli smo se i na Večer pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti“ koja je ove godine održana u Mariji Bistrici. Dr. Zoričić je pohvalio organizaciju manifestacije i dodao kako je osnivanje Zajednice KLA Krapinsko-zagorske županije potpuno opravdano. Pohvaljeni su i svi koji su vrlo uspješno nastupili. Nakon toga je nekoliko nas iznijelo svoje dojmove. Predstavnici zagrebačkih klubova su organizirano išli autobusom, a nekoliko ih je došlo osobnim automobilima. Marija Bistrica je taj dan bila mjesto gdje su duhovnost i poezija bili povezani. Vrijeme je bilo sunčano, a snijeg je doprinio ugodnoj atmosferi, tako da smo vrijeme prije početka manifestacije proveli u šetnji. Treba pohvaliti predstavnike lokalne vlasti u Mariji Bistrici i Krapinsko-zagorskoj županiji, koji su i financijski, ali i svojom prisutnošću izuzetno poduprli ovu priredbu. U programu su, uz pjesnike iz ostalih klubova liječenih alkoholičara, sudjelovali i predstavnici klubova iz Zagreba. Program je bio raznolik, radovi su odisali raznim raspoloženjima, a autori i izvođači su bili u formi. Svi koji smo bili u Mariji Bistrici, složili smo se da su domaćini odlično organizirali i „Večer pučke poezije“, ali i sve oko nje. Najavljeno je da će iduće godine organizatori biti klubovi iz Slatine.

Još jednom, na kraju ove godine, govorili smo o izvješćima o radu koja se moraju predati u Gradski ured za zdravstvo i branitelje do 10.siječnja 2011.

Sjetili smo se prof.dr.sc. Vladimira Hudolina, zaslužnog za postojanje današnjih klubova liječenih alkoholičara i utemeljitelja ideje o obiteljskoj terapiji kod liječenja alkoholizma te dr.sc.dr. Milana Gudelja iz Rijeke, poznatog alkohologa u Primorsko-goranskoj županiji. Oni više nisu s nama, ali njihov rad i ideje jesu.

Dopredsjednik HSKLA, Damir Vodopivec, bio je u Đurđevcu, gdje je prvi put održana manifestacija „Poezijom protiv ovisnosti“ klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije. Klub iz Bjelovara obilježio je 45 godina kontinuiranog rada.

Koordinacije su radile, iako su upućene primjedbe vezane uz nedolazak predstavnika pojedinih klubova. Vjerujemo da će se iduće godine redovitije uključivati u rad Zajednice.

Održano je nekoliko tribina u organizaciji KLA iz zapadnog dijela Zagreba, a črnomerečki klub „Ban Keglević“ je proslavio 30 godina rada.

Rastali smo se sa željama za sretnu i uspješnu 2011. godinu.

10. siječnja 2011. godine

Predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, doc.dr.sc. Zoran Zoričić, na prvom je sastanku u novoj godini još jednom podsjetio na proteklu godinu koja je imala izuzetno puno aktivnosti.

I ove će godine prva manifestacija biti naš, svima već poznati „Trijezni tramvaj“ za Valentinovo. Ove godine je 14. veljače u ponedjeljak, a naše članove i goste očekujemo u 10.30 sati na uglu Praške ulice i Trga bana Jelačića. Tramvaj će krenuti u 11 sati. Organizacija je dogovorena, a po dobrom običaju, za uređenje tramvaja pobrinut ćemo se na vrijeme.

Veliki broj klubova liječenih alkoholičara dostavio je godišnje izvješće za 2010.godinu. Iako je rok za predaju izvješća bio 10. siječnja, nisu svi bili ažurni.

Ove je godine Grad Zagreb raspisao natječaj za sufinanciranje rada udruga (i klubova liječenih alkoholičara Zagreba), koji traje do 28. siječnja 2011. godine. S obzirom da ima nekih novina u natječajnoj dokumentaciji, 17. siječnja održat će se sastanak u prostoriji gdje imamo redovne mjesečne sastanke, kako bi se prokomentirali i pojasnili detalji tražene dokumentacije. Na web stranici hskla.hr su navedeni svi uvjeti za natječaj, primjeri popunjavanja obrazaca i savjeti. Jedna od novina je i obavezna predaja svih obrazaca pisanih isključivo na računalu. Kod pojedinih klubova je to navedeno kao problem. Savjetovano im je da se pokušaju snaći unutar koordinacije ili da im pomognu stručni djelatnici.

Kako je u isto vrijeme bila u tijeku i predaja kvartalnih i godišnjih izvješća te natječaj za financiranje rada klubova, nije se govorilo o ostalim aktivnostima (osim „Trijeznog tramvaja“). Idući mjesec se nalazimo na Valentinovo i to ujutro u „Trijeznom tramvaju“, a poslije podne na sastanku Zajednice KLA Zagreba.

Tajnica ZKLAZ, Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES