početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 1

strana 2 ►

IZ RADA ZKLA ZAGREBA I HSKLA

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 9. kolovoza 2011. godine

Godišnji odmori su u punom tijeku. U odsutnosti našeg predsjednika dr.sc. Zorana Zoričića, sastanak je vodila tajnica Dušica Cesarec.

Na dnevnom redu su bile informacije o natječaju za klubove liječenih alkoholičara koji nisu u redovnom roku predali potrebnu dokumentaciju, odlazak u Slatinu na Večer poezije, Kongres o alkoholizmu 2012. uOpatiji i razno.

KLA koji nisu predali potrebnu dokumentaciju dostavili su u Gradski ured za zdravstvo i branitelje zamolbu za dodatno sufinanciranje rada. Tijekom jeseni se očekuje se pozitivan odgovor.

Nastojat ćemo organizirati put autobusom u Slatinu na tradicionalnu Večer pučke poezije. Domaćini su KLASlatine. Ta je manfestacija svima prirasla srcu pa se očekuje dosta zainteresiranih iz Zagreba. Mnogi će ići osobnim automobilima. Ukoliko budemo organizirali put autobusom, informacije ćemo imati na sljedećem sastanku rujnu, a prijave će biti u listopadu.

U drugom dijelu svibnja 2012. održat će se Kongres o alkoholizmu u Opatiji. Za sada je to samo najava aktivnosti, jer ćemo tek u idućoj godini dogovarati mogući prijevoz za članove klubova.

Koordinacije su zbog godišnjih odmora radile smanjenim intenzitetom.

Tajnica ZKLA Zagreba, Dušica Cesarec

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 12. rujna 2011. godine

Prvi sastanak iza ljetnog zatišja okupio je sve  koordinacija i veći broj članova klubova liječenihalkoholičara. Večer pučke poezije u Slatini bila je prva na dnevnom redu. Doc.dr. Zoričić je predložio da se organizira jedan autobus. Potrebne informacije (vrijeme i mjesto polaska, cije na i vrijeme povratka) bitće poznate na sastanku u listopadu, kada će se vršiti i prijave članova.

Najavljen je i Mjesec borbe protiv alkoholizma (od 15. studenoga do 15. prosinca). Potiču se KLA da se organiziranjem raznih promotivnih aktivnosti uključe u obilježavanje ove važne manifestacije.

Najavljen je i Kongres o alkoholizmu u Opatiji 2012. godine. Nastojat će se i ovaj put organizirati prijevoz za članove ZKLA Zagreba.Koordinacije su nastavile redovan rad. Posebnih problema nije bilo.

Tajnica ZKLA Zagreba, Dušica Cesarec

Sastanak Upravnog odbora HSKLA 23. rujna u Zagrebu

U petak, 23. rujna, održan je četvrti sastanak Upravnog odbora novog saziva, odnosno mandata od kraja 2008. godine do nove izborne skupštine Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara 2012. godine. Prisustvovali su: predsjednik doc.dr.sc.Zoran Zoričić, dopredsjednik Damir Vodopivec, te članovi UO: Štefica Bedeniković, dr. Anto Orešković, prof. Radovan Tatalović, dr. Branko Lakner, Marijan Markič, Maca Veselić, Željko Kovačević i Dušica Cesarec. Ostali prisutni bili su Goran Pavelić iz Vinkovaca, Srećko Herek iz Krapinsko-zagorske županije, Vesna Mitrović, soc. radnica i Zlatko Topalović iz Zagreba.

Uvodnu riječ i dobrodošlicu svima je uputio predsjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić. Osvrnuo se na događanja protekle godine. Važno je spomenuti da su sve aktivnosti koje su planirane za 2011. godinu uspješno provedene (edukacije, VI. alkohološka škola u Malom Lošinju, obilježavanje Dana KLA sportskim susretima, sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske...). Doc. Zoričić je naglasio da je ove godine prvi puta HSKLA organizirao Alkohološku Lošinjsku školu u lipnju. Dr. Lakner, inicijator te tradicionalne škole, konstatirao je da je organizacija bila dobra, kao i odaziv (s obzirom na ekonomsku situaciju). Doc. Zoričić je dodao da je HSKLA dobio podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te nekoliko sponzora. Sve je to, uz suradnju sa dr. Laknerom i djelatnicima hotela Aurora, pridonijelo uspjehu VI. alkohološke škole.

Doc.dr.sc. Zoran Zoričić i Dušica Cesarec

Manifestacije koje slijede su Kongres bolesti ovisnosti koji se održava prvog vikenda u listopadu u Leskovcu u Srbiji, do 14. do 15. listopada održava se Mala akademija o alkoholizmu u Krku, a 22. listopada je 13. večer pučke poezije u Slatini.

O Maloj akademiji o alkoholizmu govorio je Marijan Markič iz Krka. U početku je na Krku bio slab interes za tu tematiku. Ove godine Mala akademija održat će se četvrti put. Organizatori su predvidjeli da traje dva dana. Prvi dan će se održati predavanja (doc. Zoričić, dr.Torre, dr. Lakner i dr.Lesica). Drugi dan okrugli stol vode dr. Lakner i dr. Šikić. Na tom bi skupu trebalo donijeti izuzetno važne zaključke. Naime, pozvani su svi koji se susreću s ljudima koji po sudskoj odluci dolaze u klub liječenih alkoholičara (predstavnici sudstva Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, načelnici policijskih uprava, liječnici, socijalni radnici). Cilj okruglog stila je definirati algoritam, odnosno model postupanja svih relevantnih sudionika u tom dijelu procesa liječenja… Prof. Tatalović je naglasio da algoritam mora biti vrlo jasan i kao takav bi se trebao uputiti predsjedniku Vrhovnog suda.

Gosp. Markič se osvrnuo i na troškove organizacije dvodnevne škole. Interes je izuzetno velik. Organizacija je puno jednostavnija i ekonomski povoljnija na regionalnoj razini. Svakako je potrebno takav skup organizirati i u drugim regijama RH.

13. večer pučke poezije u Slatini će se sastojati od dva službena dijela (u 12 sati je prezentacija knjige s radovima i okrugli stol, zajednički ručak u 14 sati, a nastup pjesnika je u popodnevnim satima). Očekuje se veliki odaziv kao i svake godine i sigurno dobra organizacija. Zajednica KLA Zagreba organizirala je jedan autobus, a mnogi će ići i osobnim prijevozom.

Ove jeseni se u IV. ciklusu edukacije za stručne djelatnike organizira II. modul pod nazivom: „Uloga KLA u liječenju alkoholizma". Zbog velikog broja polaznika, ova će se edukacija održati u dvije grupe (16.11.- 18.11. i 23.11.-25.11.). Ovdje se još mogu ukljućiti i oni koji nisu prisustvovali prvom dijelu – Senzibilizaciji.

Doc. Zoričić je u planu radu spomenuo Kongres Alpe-Adria i susret klubova liječenih alkoholičara. Kongrestraje od nedjelje, 27. svibnja do srijede, 30. svibnja. Prvoga dana je susret klubova liječenih alkoholičara, 2. i 3. dan je Alpe-Adria konferencija, a 4. dan, u srijedu, u planu je “Problem ovisnosti o kockanju”. Očekuje se da će i ovaj put sudjelovati brojni članovi klubova iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Herecegovine, Makedonije, Srbije i Italije.

Datum kongresa nametnuo je pitanje organizacije VII. alkohološke škole u Malom Lošinju u lipnju 2012. godine. Članovi Upravnog odbora su zaključili da se iduće godine organizira Kongres, a Alkohološkanlošinjska škola nastavlja uspješnu tradiciju u lipnju 2013. godine. Svi se pozivaju na aktivno sudjelovanje.

Prof. Tatalović je objavio da je doc.dr.sc. Zoran Zoričić dobio katedru na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, i to za područje bolesti ovisnosti. Doc. Zoričić je dodao da je  program sada otvoren za sve ovisnsti te se mogu očekivati i novi stručnjaci za rad u KLA.

Izvještaj o radu KLA prvi je podnio Goran Pavelić iz Vinkovaca. Ostvarena je dobra suradnja s dr. Drobnjakom. Veliki klub podijeljen je na dva dijela. Teže diobi na osam novih klubova, ali je imaju problem angažmana stručnih djelatnika. Za sada u klubovima rade Blaženka Hruškar i Gordana Salopek. Osvrnuo se na osobe koje se priključuju radu kluba po sudskoj odluci i često unose nemir među ostale članove.

U Krapinsko-zagorskoj županiji su zadovoljni radom. Sedam klubova su članovi zajednice, dok su dva kluba izvan te strukture.

Iz Sisačko-moslavačke županije je gosp. Kovačević govorio o slaboj povezanosti sa Psihijstrijskom bolnicom u Popovači. Doc. Zoričić je predložio da se barem kvartalno, ako ne i svaka dva mjeseca, u Oglednom klubu Bolnice u Popovači održi sastanak predstavnika klubova liječenih alkoholičara te županije. To će poboljšati, odnosno pojačati veze između klubova i bolnice.

Na kraju je rekao da klubovi u Zagrebu funkcioniraju dobro. Ovu će godinu ZKLA Zagreba završiti sa 79 klubova.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA

◄ početna

Alk. gl. 5 /2011 (191) str. 1

strana 2 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES