početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 3 /2013 (201) str. 1-5

strana 6 ►

Godina XIX.            broj (3) 201       Zagreb, lipanj 2013.

 

 

KOCKANJE I KLAĐENJE

OD ZABAVE DO OVISNOSTI

 

 

 

 

 

 

 

IZ ZKLA

4. izborna skupština Zajednice KLA Zagreba održana 15. svibnja 2013.

Četvrta izborna skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održana je u ponedjeljak, 15. svibnja 2013. godine u KBC „Sestre milosrdnice", s početkom u 17.00 sati. Skupštini je prisustvovalo 50 članova klubova liječenih alkoholičara, stručnih djelatnika i gostiju od čega je bilo 46 delegiranih predstavnika klubova liječenih alkoholičara s pravom glasa, od ukupno 78 klubova članova Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba.

Doc.dr.sc.Zoran Zoričić je pozdravio sve prisutne, uz zahvalu na brojnom odazivu koji će omogućiti uspješnu izbornu skupštinu.

U radno predsjedništvo predloženi su i jednoglasno izabrani: doc.dr.sc.Zoran Zoričić, Dražen Pečnik i Marina Majić. Zapisničarka je bila Dušica Cesarec, a ovjerovitelji zapisnika Zlatko Topalović i Ružica Klarić. Izborna komisija je bila u sastavu: Ružica Klarić, Drago Čegir i Želimir Križan.

Doc.dr.sc. Zoran Zoričić je rekao da mu je bila velika čast, ali i obaveza kroz ove četiri godine obnašati dužnost predsjednika Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba.

Zahvalio je svojim najbližim suradnicima, dopredsjednicima dr. Anti Oreškoviću i Zlatku Topaloviću te tajnici Dušici Cesarec, koji su svojim djelovanjem uvelike pridonijeli kvaliteti rada Zajednice KLA. Protekle četiri godine obilježile su različite aktivnosti i puno volonterskih sati rada uloženih za izrade programa, organizacije skupova, prisustvovanje raznim skupovima, supervizijama, savjetovanjma i kongresima. Bilo je puno kontakata. Radilo se puno, sa srcem, s ljubavlju i entuzijazmom. Sigurno se i griješilo, što je neminovno kod onih koji rade, ali jedno je sigurno - da smo se okupili u zajedničkom konceptu, osnažili smo ga i razvili, držeći se puta koji su zacrtali naši veliki učitelji prof. Hudolin i kasnije prof. Lang.

Godine 2009/2010. klub liječenih alkoholičara „Medvedgrad" je obnovio članstvo i opet postao punopravni član ZKLA. KLA „Ban Keglević" i KLA „Zapruđe" proslavili su 30 godina rada, KLA „Poštar" 35 godina, a KLA „Centar" 45 godina redovnog, aktivnog rada. Posebne čestitke dobio je dopredsjednik ZKLA Zagreba Zlatko Toplavović za 35 godina apstinencije i izuzetnu aktivnost u našoj zajednici. Godine 2011. KLA „Bukovac" proslavio je 30 godina rada, KLA „Dubrava Centar" i KLA „Lidija Paszko" 35 godina, a KLA „Pešćenica" 45 godina redovnog, aktivnog rada. Godine 2012. su 35 godina redovnog, aktivnog rada proslavili klubovi „Sveti Duh", „Siget", „Studentski grad" i „Gajevo".

Edukacija daje značajan doprinos razvoju klubova liječenih alkoholičara i članstva. Peta Alpe-Jadran konferencija KLA održana je 27. svibnja 2012. u Opatiji (prisutvovalo je oko 400 sudionika). U lipnju 2010. i 2011. godine održana je i vrlo posjećena Ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju. Godine 2011. održana je Supervizija rada stručnih djelatnika i KLA u sklopu projekta Evaluacija rada stručnih djelatnika i klubova liječenih alkoholičara Zagreba - supervizija. Supervizori su bili doc.dr.sc. Zoran Zoričić, prim. dr. Srđan Marušić i dr. Anto Orešković. Sljedeće godine je ponovljena supervizija u sklopu istog projekta. Uz stručne djelatnike u klubovima liječenih alkoholičara sudjelovali su i predsjednici klubova. Supervizori su bili doc.dr.sc. Zoran Zoričić, prim.dr.sc. Srđan Marušić i dr. Anto Orešković.

Izdavaštvo: 25. studenog 2010. održana je centralna tribina u Mjesecu borbe protv alkoholizma i drugih ovisnosti i promocija knjige „AlkoholizamPoremećaji Izazvani Pijenjem Alkohola". Autori su bivši predsjednik ZKLA, poznati psihijatar-alkoholog prim. dr.sc. Darko Breitenfeld i mr.sc.dr. Duško Wölfl iz Rijeke. Promocija je održana uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje u Tribini Grada Zagreba na Kaptolu. Kao posebni gosti sudjelovali su i Liječnici pjevači Hrvatskog liječničkog zbora.

Stručno-informativni časopis Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara i Zajednice KLA Zagreba „Alkohološki glasnik" u travnju 2013. svečano je obilježio tiskanje 200-tog broja (slika na str. 6). Zadnje dvije godine izlazi kao dvomjesečnik u nakladi 930 primjeraka i distribuira se na preko 100 adresa u RH, te u Sloveniju i BiH.

Aktivnosti : TRIJEZNI TRAMVAJ ZA VALENTINOVO organizira se svake godine 14. veljače (sudjeluju članovi klubova, učenice Škole za primalje, predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo),

DAN KLA 1. travnja obilježava se Sportskim susretima KLA Zagreba ove su godine susreti održani u Prepuštovcu; Sportski susreti su uključeni u akciju Zdravi Grad Zagreb. Tako smo se pridružili aktivnostima „1000 gradova – 1000 života”.

VEČERI PUČKE POEZIJE održane su: 2009. godine u Slavonskom Brodu, 2010. U Mariji Bistrici, 2011. u Slatini i 2012. godine u Prelogu.

U MJESECU BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA I DRUGIH OVISNOSTI pojedini klubovi liječenih alkoholičara održali su aktualne tribine ili sastanke posvetili određenoj temi vezanoj za prevenciju alkoholizma. 2010., 2011. i 2012. godine održani su Dani Dubrave na kojima su klubovi „Dubrava”, „Dubrava centar” i „Ivan Mažuranić” imali štand. Dijelili su materijale o svom radu, mogućoj prevenciji zlouporabe alkohola i „Alkohološke glasnike”. Prošle godine je u Dubravi organizirana javna tribina „Imamo izbor”. Predavač je bio prof. Radovan Tatalović. KLA „Utrina“ je pod pokroviteljstvom Zajednce KLA Novog Zagreba, Hrvatskog doma i Mjesne samouprave Zapruđe organizirao je tijekom ranijih godina šest koncerata Andre Rieua. Radilo se o reprodukciji mješavini klasičnih i prigodnih melodija s DVD-a u trajanju od 1 sata i 30 minuta (90 minuta), što je pobudilo velik interes među članovima KLA. U Centru za kulturu Novi Zagreb klubovi „Remetinec” i „Remetinec Gaj” održali su okrugli stol pod nazivom „Zašto je dobro ne piti?”. Klub „Centar - Stara Tkalča” održao je radionicu „Suočavanje sa stresom” koju je pripremila i vodila prof. Ana Ribarić Gruber. U KLA „Susedgrad” je dr. Anto Orešković održao predavanje o bolestima uzrokovanim alkoholizmom.

Održana je III. izborna skupština HSKLA.

Suradnja s drugim udrugama: 23. i 24.travnja 2010. održan je Alkohološki simpozij u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali stručnjaci iz Zagreba. Osnovano je Alkohološko društvo Bosne i Hercegovine. Godine 2011. ZKLA je dobila sredstva od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za projekt „Unaprjeđenje rada KLA evaluacijom faktora uspješnosti apstinencije kod novih članova”. Krajem 2011. i početkom 2012. godine provedene su ankete po svim zagrebačkim klubovima. Prikupljeni podatci prikazani su na Kongresu o alkoholizmu u Opatiji u svibnju 2012. godine.

Na sjednici Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba u svibnju predloženi su članovi novog Predsjedništva, s time da se vodilo računa da budu zastupljeni članovi iz svih koordinacija. Gđa Ružica Klarić je izvijestila da je, prema rezultatima glasovanja, od 78 KLA 46 glasalo „ZA“. Nije bilo ni glasova „protiv“ niti suzdržanih.

Izabrani su:

1. Doc.dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik

2. Dr. Anto Orešković, dopredsjednik

3. Zlatko Topalović, dopredsjednik

4. Dušica Cesarec, za tajnicu

Za članove Predsjedništva: Vladimir Augustič, Štefica Bedeniković, Dragutin Čegir, Stjepan Hanzelik, prof. Sanja Jelić, Josip Peša, Josip Poljak, Željko Primorac, Vladimir Štefan, Marija Veselić i Miroslav Tovarloža.

Za Nadzorni odbor izabrani su: Darinka Šlabek za predsjednicu, Željko Far i Milan Habljak.

Novoizabrani predsjednik doc.dr.sc.Zoran Zoričić je u svoje ime i u ime izabranog Predsjedništva i Nadzornog odbora zahvalio na povjerenju. Istaknuo je rad povećanju kvalitete rada u zagrebačkim klubovima liječenih alkoholičara i većem angažmanu u volonterskom radu.

U programu rada predviđeno je za sljedeće četiri godine: godine 2014. proslava 50 godina od osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara u Hrvatskoj, edukacija za stručne djelatnike (projekti odobreni od Ministarstva zdravstva), supervizija rada stručnih djelatnika i klubova, izdavanje „Alkohološkog glasnika“, Sportki susreti članova ZKLA Zagreb, u lipnju „Ljetna škola o alkoholizmu" u Malom Lošinju, Večer pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti", tradicionalna akcija „Trijezni tramvaj" za Valentinovo, suradnja s Referentnim centom za alkoholizam RH - KBC „Sestre milosrdnice" i s drugim ustanovama koje se bave liječenjem i suzbijanjem alkoholizma, kao i sa svim ostalim društvenim organizacijama i pojedincima koji žele i mogu pomoći i unaprijediti rad Zajednice i klubova; planirano je povezivanje s primarnom zdravstvenom zaštitom, lokalnom upravom i samoupravom radi promjene zdravstvene i opće kulture u prihvaćanju zdravog, novog načina života, koordiniranje rada područnih koordinacija klubova kako bi se ostvario istovjetni standard u kvaliteti rada, Mjesec borbe protiv alkoholizma (tribine, preventivne akcije…), godišnje skupštine klubova liječenih alkoholičara uz posjetu skupštinama izvan Zagreba, Hrvatska konferencija o alkoholizmu i Alpe-Adria sastanak KLA 2016. i Izborna skupština ZKLA 2017. godine u Zagrebu.

Sve navedeno ukazuje na izuzetnu važnost Zajednice klubova. To je institucija koja revitalizira oslabljene i manje aktivne klubove te osniva nove, klubovima daje smjernice za bolji rad, pomaže klubovima u njihovim akcijama, koordinira klubove u provedbi društveno korisnih akcija i potiče na uključivanje svih klubova na razini grada Zagreba u druge aktivnosti čime se obogaćuje rad klubova. Spomenuti su sljedeći ciljevi: osnivanje novih i obnova rada „ugaslih" klubova liječenih alkoholičara u Zagrebu, povezivanje klubova u koordinacije na teritorijalnom principu, organiziranje edukacija za članove klubova, organiziranje supervizija rada klubova, suorganiziranje i sudjelovanje u akcijama s drugim udrugama i provođenje preventivnih akcija.

Četvrta izborna Skupština je završila domjenkom uz razgovore i druženje oko 19.00 sati.

Zapisničar: Dušica Cesarec, tajnica ZKLA

NOVA KNJIGA

Predstavljanje knjige

Kockanje i klađenje – od zabave do ovisnosti

Dana 12. travnja 2013. u Tribini grada na Kaptolu predstavljena je knjiga dr. Roberta Torre i dr. Zorana Zoričića: Kockanje i klađenje – od zabave do ovisnosti.

Autori knjige i recenzenti dr. Anto Orešković i prof. Luka Maršić predstavili su knjigu pred punom dvoranom stručnjaka, suradnika, bivših ovisnika, zainteresiranih građana.

To je knjiga koju smo svi s nestrpljenjem iščekivali, budući je prva koja je napisana o patologiji koja je u našem društvu u sve većem porastu. Knjiga tematski obrađuje kockare i kockanje. Po svom pristupu navedenoj temi nije znanstvena nego stručno popularno i baš zato predstavlja nadasve vrijedan priručnik i udžbenik koji će poslužiti širokom krugu stručnjaka različitih profila, ali i onima koji su njome pogođeni. To je udžbenik za razumijevanje svijeta igara na sreću i osoba s problemom kockanja. To je i knjiga samopomoći kockarima jer ih podučava kako da budu bolji i kako da im bude bolje.

Autori knjige su psihijatri s višegodišnjim iskustvom rada s osobama sa problemima kockanja, klađenja, pijenja i zlouporabe droga. Zaposleni su na Klinici za psihijatriju KBC „Sestre milosrdnice" u Zagrebu. Osnivači su savjetovališta i terapijskih grupa Kluba ovisnika o kockanju, prvog specijaliziranog sustava za pomoć osobama s problemom kockanja i klađenja u nas.

Odlomci iz knjige:

Pojavnost i zakonodavna regulacija kockanja u Hrvatskoj

Posljednjih petnaestak godina, po zakonodavnoj liberalizaciji od državno monopolne k tržišnoj regulaciji

priređivanja igara na sreću, u Hrvatskoj je vidno eskalirala ponuda, promidžbeni marketing, pa tako i potražnja igara na sreću (napose sportskih kladionica), sukladno čemu je znatno porastao i broj ovisnika o igrama na sreću (napose o kockanju i klađenju).

Kockanje i klađenje time su prestali biti percipirani kao socijalno devijantna pojava rezervirana za osobe s margine društva, kako je to bilo do prije samo dva desetljeća. Kockanje, klađenje i igranje igara na sreću su postale legalne, široko društveno prihvaćene i marketinški promovirane djelatnosti.

A nadalje stvari stoje banalno jednostavno: u sredinama gdje raste tolerancija prema kockanju, proporcionalno raste i stopa kockara. No, iako je broj kockara izravno ovisan i proporcionalan broju osoba koje kockaju umjereno, te iako se upravo iz redova osoba koje umjereno kockaju regrutiraju kockari, osobe koje umjereno kockaju uvijek se nastoje ograditi od osoba koje je kockanje povuklo k sebi, kao da se to ne može njima dogoditi i kao da se to mnogima od njih zapravo i ne događa.

       

dr. Zorana Zoričića                                      dr. Roberta Torre

Budući se iz redova osoba koje umjereno kockaju regrutiraju i sami ovisnici o kockanju (otprilike 10% osoba koje umjereno kockaju, s godinama kockanja prerastaju u kockare), upravo o veličini broja osoba koje umjereno kockaju direktno proporcionalno ovisi i broj kockara u pojedinom društvu, ali jednako tako i pojavnost svih ostalih kockanjem prouzročenih poremećaja.

I stoga valja reći jasno sljedeće: ovisnost o kockanju se može dogoditi bez iznimke svakome tko kocka.

Najveći rizik razvoja ovisnosti o kockanju među sveukupnim pučanstvom ima dobna skupina mlađih ljudi, starosne dobi od 18 do 25 godina. Kockanjem izazvani problemi svoj dobni vrh dosežu od dvadesete do tridesetpete godine života.

Osobe s problemom kockanja u pravilu su mlađi muškarci, neoženjeni ili u obiteljima bez djece, sa srednjom stručnom spremom. U najvećoj mjeri patološki kockaju neoženjene osobe, a potom rastavljene osobe.

Muškarci počinju kockati u mlađoj, a žene u srednjoj životnoj dobi.

Muškarci najviše i najproblematičnije kockaju u mladosti, dok s nastupom zrelosti kockaju, ako već ne rjeđe, onda svakako s manje kockanjem izazvanih problema

Odredbe ovisnosti o kockanju

Biti ovisan o kockanju znači:

- uvijek kockati više nego što se namjeravalo;

- više puta neuspješno pokušavati prestati kockati;

- zbog kockanja zanemarivati obveze i zatajiti na nekoj od važnijih životnih ravni;

- kockati za sve veće iznose sa sve manje užitka u kockanju;

- osjećati se nervoznim, depresivnim i jadnim ako se ne kocka;

- i na kraju, osjećati grižnju savjesti svaki put zato što se kockalo, a potom kockati opet i opet kako bi se isti taj osjećaj odagnalo.

Zloćudni krug kockarske ovisnosti načelno dijelimo u njegove četiri faze: 1. fazu dobivanja (koja je upravo udica za ulazak u spiralu propadanja u ponorima kockarske ovisnosti), 2. fazu progresivnih gubitaka, potom 3. fazu očaja i 4. fazu dodirivanja dna i sloma.

---------------------

Ma koliko god u pojedinim ravnima životnog funkcioniranja uspješno održavaju fasadu pseudozrelosti i lažne normalnosti, kockari su u svakom slučaju nezrele i infantilno ustrojene osobnosti.

Patološki kockari su nerijetko narcističke ličnosti, s grandioznim i omnipotentnim fantazijama, koje ih dovode do uvjerenja kako mogu kontrolirati događaje koji se zapravo ne mogu nikako kontrolirati, te predvidjeti njihov ishod.

---------------------

Kockari u igrama nisu prevareni. Oni o naravi igara i vjerojatnostima dobitaka znaju bitno više nego neovisne osobe koje kockaju ili ne kockaju. Srž njihove ovisnosti nije naivnost neznanja, već naivnost precijenjenog umišljaja da upravo oni mogu što drugi ne mogu, a to je predvidjeti ishod i pobijediti usprkos više nego nepovoljnim vjerojatnostima.

---------------------

Kockar ne može odoljeti porivu za kockanjem, bez obzira na to dobiva li ili gubi. Ako gubi, on kocka kako bi vratio izgubljeno, a ako dobiva, ne može stati «kad ga je upravo krenulo». Na kockanje troši sve više vremena i novaca, gubeći interes za sve druge aktivnosti, zanemarujući obitelj i posao, te šireći svijet laži oko sebe.

Kockar počinje posuđivati novac i zaduživati se. Kako bi pokrio dugove, ulazi u kriminalne aktivnosti: prijevare, pronevjere, utaje, posuđuje novac uz znatna kamate. Osjeća sram, kajanje, otuđuje se od obitelji i prijatelja, a vrijeme provodi uglavnom s ljudima koji su u sličnom problemu, ili otuđeno sam.

---------------------

Kako se ovisnost razvija, mijenja se osobnost kockara, nevezano uz činjenicu kocka li on aktualno ili ne On razvija sklonost dezinihibiranom impulzivnom reagiranju, nedistanciranosti, te postaje na sebičan način zaokupljen sobom. Dimenziju socijalne, obiteljske i radne odgovornosti doživljava sve površnije i u sve većoj mjeri je izigrava i odrađuje, nego što je doživljava iznutra.

Strahovanja pred razotkrivanjem problema ovisnosti i dugovanja pred članovima obitelji, dovode kockara u vremenski i egzistencijalno ugrožavajuću situaciju, gdje uz kockom izmijenjenu osobnost čini djela inače njemu kao osobi neprimjerena. Zbog dugova kockari gube poslove, podižu kredite, bankrotiraju, prodaju imovinu i nekretnine, kradu.

---------------------

Oni naprosto ne primjećuju koliko je njihovo ponašanje promijenjeno i disfunkcionalno, ne primjećuju u kojoj mjeri ih kockanje izopačuje i redovito se zavaravaju da kockanje drže pod nadzorom i da bi lako mogli prestati kockati samo kad bi to htjeli.

Kockarovo promijenjeno i psihijatrijski upadno ponašanje vlada ne samo dok kocka, već i u pauzama kockanja. Kockar se mentalno adaptirao na stanje kronične obuzetosti kockanjem, koje mu, na kraju krajeva, psihopatizira osobnost.

---------------------

Kockar ganja kockarske dugove daljnjim kockanjem. Gomila dugove, jer ako prestane, mora sebi priznati da je definitivno životno izgubio, da je poražen, slomljen i nemoćan pred onim što je kockanje učinilo od njegova života.

---------------------

Kockaru se kroz krugove samozavaravanja zaista čini da sve još može biti u redu, da će sve biti u redu. On stalno boravi u jednoj lažnoj svijesti koja sebe uvjerava da još nije sve izgubljeno, da će mu život dati novu priliku, a on će se za uzvrat svijetu pokazati u novom svjetlu i iskupiti se za sve loše počinjeno tijekom godina kockanja.

---------------------

Ovisnost o kockanju je samopodržavajuća bolest a ne tek simptom ili znak neke druge bolesti, odnosno poremećaja. K tome, ovisnost o kockanju je teža bolest i poremećaj od svakog drugog poremećaja, koji je vezan uz takvu ovisnost.

Narudžbenica ►►►►

◄ početna

Alk. gl. 3 /2013 (201) str. 1-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES