početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 1 /2014 (205) str. 1-2

strana 3 ►

Godina XX.                    broj (1) 205             Zagreb, veljača 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ RADA ZKLAZ

ZAPISNIK SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA 9.prosinca 2013.GOD.

Zadnji sastanak ZKLA u 2013 godini bio je osvrt na aktivnosti u protekloj godini, ali i na sve što je predviđeno u 2014. godini.

Prije svega su pozvani prisutni da minutom šutnje odaju počast preminulim članovima ZKLA u protekloj godini. Posebno smo govorili o našem izuzetno aktivnom i svima dobro poznatom  dopredsjedniku ZKLA preminulom Zlatku Topaloviću. U Zagrebu je bio član KLA Centar-Tkalča.

Protekla godina je imala puno aktivnosti u kojima su sudjelovali članovi KLA Zagreba i to ne samo u Zagrebu, već i u drugim mjestima.

            Natječaj za sufinanciranje KLA od strane Grada Zagreba nije prošao bez problema, jer  nekoiliko KLA nije priložilo svu dokumentaciju, ili su predali van roka.. Ove su godine svi KLA u Zagrebu dobili jednokratnu potporu u iznosu 5.500,00 kn.    Pošto su od Grada Zagreba prepoznati projekti, održane su edukacije  na Klinici, isto tako se osjeća potreba za održavanjem supervizijskih sastanaka stručnih djelatnika, kao i potreba za radionicama

            Supervizije rada stručnih djelatnika i KLA su održane  su u sklopu projektaEvaluacija rada stručnih djelatnika i klubova liječenih alkoholičara Zagreba- supervizija. Supervizori su bili doc.dr.sc.Zoran Zoričić u prim.dr.sc.Srđan Marušić I dr.Anto Orešković I prof.Tatalović. Sudjlovalo je od 45 stručnih djelatnika ZKLA, 24, a od 79 KLA bilo je 46 predatsvnika.

                         “Alkohološki glasnik je do prosinca 2013 godine izašao 204 puta.Ddistribuira ne samo u Zagrebu, već širom RH: Svaki mjesec se podijeli 1.000 primjeraka ( neki na satanku ZKLA, drugi poštom).

            Prva , već tradicionalna akcija KLA Zagreba je proslava 14.velječeDana Zaljubljenih. Gosti i članovi čekali na uglu Praške  Trga Bana Jelačića. Organizacija je bila dobra, a u promiđbi nam je , kao i svake godine pomogao Gradski ured za zdravstvo.i branitelje.. Pridružila nam se u vožnji  Lana Lisec  iz Gradskog ureda za zdravstvo I branitelje.Akcija je medijski bila dobro poraćena, djevojke iz škole za primalje dijelile su građanima cvijeće, Alkohološke glasnike  i materijale

            ZKLA sudjeluje i na web stranici hskla.hr. Sve akcije su predstavljene slikom I rječju.           Napomenuto je da se sve izmjene u podacima KLA dostave email tajnice , ili pismeno sa žigom na Predsjedništvo.

            Sportski susreti Zajednice KLA Zagreba održani su deveti put una terenima KUD-a Prepuštovec. Prisustvovalo je 180 članova KLA i članova njihovih obitelji U samo takmičenje uključilo se156 člana. Održane je  11 disciplina i to balote - muški, balote - ženskepikado -muški, pikadoenskestolni tenis muški, šah, viseća kuglana mješovito, viseća kuglana muški, viseća kuglana žene i potezanje užetaSudjelovali su predstavnici 34 KLA iz Zagreba te gosti iz Zagorja, Kutine ( 7 KLA).  Prisutvovali su i takmičili se11 stručnih djelatnika iz KLA Zagreba i 6 KLA gostiju iz drugih gradova.Posebni gosti bili su Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i proćelnik Ureda za zdravstvo i branitelje dr.Zvonimir Šostar.         Zaredale su brojne skupštine u Zagrebu, gdje svaki KLA govori o svojim godišnjim aktivnostima, kao I o planovima za idući period.

                        I pojedini KLA su u ovom mjesecu održali aktualne tribine ili sastanke posvetili određenoj temi vezanoj za prevenciju alkoholizma.

            I ove smo godine kao učesnici i kao gosti sudjelovali na 15.Večeri pučke poezije u Bjelovaru 16.studenog 2013.  Organizirali smo jedan autobus, a mnogi su došli osobnim prijevozom Prije same manifestacije, obišli smo s vidičem grad Bjelovar. U popodnevnim satima pridružili smo se ostalim pjesnicima I gostimaI naši su se predstavnici pridružili svojim stihovima.. Iduće 2014 godine organizator će biti KLAKriževciiz Križevaca.

            Sjetili smo se i prof.dr.sc.Vladimira Hudolina zasluženog za postojanje današnjih klubova liječenih alkoholičara.

            Na kraju treba spomenuti da koordinacije I KLA radili tokom cijele godine (I preko ljetnih mjeseci).

Gđa Darinka Šlabek, knjigovođa iz ovlaštenog knjigovodstvenog servisaGrebengrad” je ukratko govorila o Financijskom izvješću za razdoblje od 01.01.2013 do 01.12.2013. ZKLA je poslovala u skladu sa zakonskim propisima.

U 2014 godini  Predviđene aktivnosti Zajednice u 2014 godini su

 • Organiziranje  edukacije za predstavnike KLA s ciljem unapređenja rada klubova ( supervizija, kvaliteta, organizacija, vodstvo, natječaji ).

 • Sudjelovanje u organizaciji i provedbi proslave 50 godina osnivanja prvog KLA

 • Organizacija supervizijskih sastanaka rada stručnih djelatnika KLA s područja grada Zagreba.

 • Tradicionalna akcija «Trijezni tramvaj» organizirat će se za Valentinovo.

 • Izdavanje časopisa «Alkohološki glasnik» (sa tekstovima stručnjaka i članova KLA). To je jedino štivo takve vrste na području Hrvatske.

 • Izrada promotivnih materijala za građane koji se dijele kroz preventivne akcije tokom godine.

 • Sudjelovanje na Vučeri pučke poezije u Križevcima

 • Sudjelovanje na VIII Ljetnoj alkohološkoj školi u Malom Lošinju

 • Aktivno sudjelovanje članova na kongresima, seminarima i tribinama koji su vezani uz problematiku liječenja i suzbijanja alkoholizma.

 • Suradnja s Referentnim centom za alkoholizam RH KBC «Sestre milosrdnice» te sa drugim ustanovama koje se bave liječenjem i suzbijanjem alkoholizma kao i sa svim ostalim društvenim organizacijama i pojedincima koji žele i mogu pomoći i unaprijediti rad Zajednice i KLA.

 • Organiziranje sporskih i drugih druženja članova KLA

 • Organiziranje tribina i okruglih stolova u mjesecu borbe protiv alkohiolizma i drugih ovisnost

 • Povezivanje sa primarnom zdravstvenom zaštitom, lokalnom upravom i samoupravom na izmjeni zdravstvene i opće kulture u prihvaćanju zdravog, novog načina života.

 • Koordiniranje rada područnih koordinacija klubova kako bi se ostvario  istovjetni standard u kvaliteti rada.

 • Kontinuirana suradnja s medijima. .

Rastali smo se sa željama za sretnu i uspješnu 2014.godinu.

U Zagrebu, 15.prosinac 2013.god.

Tajnica ZKLA Zagreba: Dušica Cesarec

ZAPISNIK SA SASTANKA ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA 13.sijećnja 2014.GOD.

Današnjim sastanak  je vodio prof.dr.sci.Zoran Zoričić. Uputio je svim prisutnima dobre i lijepe želje za cijelu 2014 godinu.

Vrlo brzo smo počeli sa radom. Prva i najvažnija točka dnevnog reda je bila «Proslava 50 godina osnivanja prvog KLA». Organizacija je dana profesionalnoj agenciji. Termin je već dogovoren : 27.lipnja do 29.lipnja. Prvi dan 27 lipnja bit svečana sjednica koj će prisustvovati svečani uzvanici, pripadnici KLA iz RH, Italije, Slovenije, BiH, Srbije. 28 lipnja će se svi članovi KLA naći na Velesajmu, govirt će se o djelovanju KLA u raznim regijama RH i ostalih država. Druženje će biti do cca 17 h. Zadnji dan 29.lipnja je u jutarnjem terminu svečana misa posvećena prof.dr.sc.Vladimiru Hudolinu u Crkvi Majke Božje Remetske u Remetama, a nakon toga će se na groblju u Remetama posjetiti posljednje počivalište Prof.dr.sc.Vladimira Hudolina i prof.dr.sc.Višnje Hudolin. Bit će to skup za pamćenje.

Prva aktivnost u kojoj sudjeluju članovi zagrebačkih KLA je 14 veljače – Dan zaljubljenih. Nadamo sewda će i ove godine odaziv članova biti odličan i da ćemo našim sugrađanima,  uz pomoć učenica iz škole za primalje, podijeliti cvijeće i naše prigodne letke.

Sportski susreti članova ZKLA održat će se i ove godine na terenima KUD-a Prepuštovec 6.travnja.  Očekujemo da će i oivaj put vrijeme biti na našoj strani. Svi sportaši i navijači su dobro došli.

Pod točkom razno razmtrala se ideja KLA Zapruđe koju je iznjela Vlasta Hitrec. Predložili su da se nazivi Saveza KLA Hrvtaske doda «prof.dr.sc.Vladimir Hudolin».

 Naš predsjednik je rekao da nije uobičajeno da se udruzi na saveznom nivou dodijeljuje ime pojedinca (kao što je to kod klubova. HSKLA je iznad svih i svakoga. Radi se na tome da se ime prof.dr.sc.Vladimira Hudolina  dodijeli ulici ili trgu u Zagrebu. Traži se najbolje rješenje kojim bi se odala počast osnivaču prvog KLA i prvom alkohologu u RH.

Vladimir Augustić je predložio da se Savez kandidira u Gradu Zagrebu za dodjelu nagrade za djelovanje kroz 50 godina. 

Na kraju smo se dogovorili da za idući sastanak predložimo kandidate za dopredsjednika ZKLA. Predsjednik prof.dr.sc.Zoiran Zoričić je rekao da sa svakim treba porazgovarati kako bi se odabrao onaj koji će imati stvarno volju, ali i vremena za obavljanje te dužnosti.

U Zagrebu, 15.sijećnja 2014.                                                   

tajnica ZKLA: Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 1 /2014 (205) str. 1-2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES