početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 2/3 /2014 (206.7) str. 1-2

strana 3 ►

Godina XX.                    broj (2/3) 206-207             Zagreb, travanj 2014.

 

 

 

 

 

 

UVODNIK

RIJEČ UREDNICE

Štovani čitatelji!

1. travanja obilježava se Danom klubova liječenih alkoholičara Hrvatske.

Na taj dan pred 50 godina otvoren je po vodstvom prof. dr. Vladimira Hudolina Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma u Klinici za psihijatriju KB “Dr. Mladen Stojanović”, današnjem KBC “Sestre milosrdnice” i u okviru Centra osnovan je prvi klub liječenih alkoholičara - Ogledni klub. U jesen iste godine osnovan je prvi gradski klub u Zagrebu, Klub “Maksimir”.

Kao osoba koja se je svoj cijeli radni vijek bila uključena u rad klubova, kao stručni djelatnik od 1975.g., kao bivša predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, kao prva predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, te kao urednica Alkohološkog glasnika, osijećam potrebu osvrnuti se na proteklo razdoblje i rad klubova.

U početku su se klubovi osnivali kao veliki općinski klubovi i okupljali su liječene alkoholičare radi održavanja apstinencije i izmjene njihova ponašanja. Velika prekretnica bilo je uvođenje obiteljskog liječenja u područje suzbijanja i liječenja alkoholizma 1975.g., odnosno obiteljskog pristupa u klubove liječenih alkoholičara. Započelo se s osnivanjem malih obiteljskih klubova u mjesnim zajednicama u kojima je cijela obitelj dobivala dugotrajnu podršku.

Slijedio je pravi procvat klubova i njihov je broj naglo rastao, da bi ih u predratnom razdoblju djelovalo oko 800. Takvom razvoju svakako je pridonosio u to vrijeme prelazak s “bolničkih” na “izvanbolničke” programe liječenja alkoholičara. 1990. godine dolazi do temeljnih promjena u društvenom, političkom i ekonomskom smislu, što se je odrazilo i na djelovanje klubova. Početak Domovinskog rata i okupacija dijela hrvatskog teritorija dovodi do prestanka djelovanja i raspada tri četvrtine klubova. Mnogi članovi klubova uključeni su u obranu domovine, mnogi su raseljeni, neki ubijeni. Izostala je stručna i novčana podrška, javili su se problemi prostorija. Usprkos svim poteškoćama dio klubova održao je i u najtežim uvjetima kontinuitet u radu, radeći čak i za vrijeme uzbuna, zahvaljujući prvenstveno dugogodišnjim apstinentima i podršci od strane bolnica koje se bave liječenjem alkoholizma. Sve su se ostale službe bavile rastućom problematikom vezanom uz ratna stradanja, te su problemi pijenja i alkoholizma potisnuti su u drugi plan.

Već 1992. godine započinje se obnavljati rad klubova. U kritičnom, ratnom razdoblju dugogodišnji apstinenti održali su kontinuitet djelovanja klubova, te od 1993. godine započinje edukacija velikog broja dugogodišnjih apstinenata, prvenstveno iz Zagreba, kako bi se osposobili za što kvalitetniji rad u klubovima, sada u ulozi dostručnih djelatnika. Obnavlja se kvaliteta rada u klubovima, osnivaju se novi klubovi, oživljavaju izvanklubske aktivnosti. Klubovi su se radi unaprjeđivanja svoga djelovanja, međusobne suradnje i zajedničkih aktivnosti, redovito mjesečno okupljaju na općinskim razinama u koordinacijama od 3-10 klubova i u županijskim zajednicama. Upravo zbog navedenih razloga Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba 1994.g. počinje izdavati svoj mjesečnik “Alkohološki glasnik”, stručno-informativni vodič kroz probleme pijenja, alkoholizma, liječenja i rehabilitacije alkoholičara, a napose kroz klubove liječenih alkoholičara.

2000. godine osniva se i krovna organizacija klubova Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara.

Klubovi liječenih alkoholičara su se tijekom 50 godina svojega postojanja razvijali i mijenjali, prateći promjene u društvu, što je razumljivo budući da su i sami društvene organizacije, odnosno udruge. Preživjeli su rat, dokazujući time svoju životnost i obnovili su se u skladu s demokratizacijom društva, uz puno viši stupanj samostalnosti i samoodgovornosti za svoje djelovanje.

Suvremeni način brige o zdravlju i rada u zdravstvenoj zaštiti jest integracija samopomoći i uzajamne pomoći u programe liječenja i rehabilitacije. Gledajući upravo s tog aspekta golem terapijski i društveni potencijal koji posjeduju klubovi liječenih alkoholičara, a koji je još učinkovitiji ako je u suradnji i pod supervizijom stručnjaka, još uvijek je nedovoljno podržan i iskorišten.

Klubovi liječenih alkoholičara otvoreni su prema zajednici u kojoj djeluju te se uz svoju osnovnu djelatnost uključuju i u preventivne aktivnosti na planu suzbijanja problematike vezane uz prekomjerno pijenje, alkoholizam i druge ovisnosti, kao i u programe zaštite i unapređenja duševnog zdravlja i zdravog načina življenja.

Klubovi su od neprocijenjive važnosti i uvjerena sam da će se njihov rad održati i nadalje.

I na kraju zahvaljujem svim članovima klubova, stručnim i dostručnim djelatnicima i suradnicima na dosadašnjoj suradnji u izdavanju Alkohološkog glasnika uz :čestitke za Dan klubova!

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

◄ početna

Alk. gl. 2/3 /2014 (206.7) str. 1-2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES